5 meter zelfgemaakte Gyrosworst
We hadden al eens eerder Gyrosworsten gemaakt, maar dat deden wij toen met een vleesmolen annex worstvulmachine die ik nog niet gemodificeerd had. Het was toen lastig om worsten te maken om redenen die u onder het linkje kunt vernemen.
Dat het lastig werken was met de machine was nog niet het grootste probleem. De worsten die we met de niet-gemodificeerde machine konden maken waren gewoon niet lekker van structuur.
Dat is voor mij de reden om eerdere bereidingen, zoals het maken van Gyrosworsten, nog eens dik over te doen. Maar nu zoals ik dat wil. En uit de vorige keren dat wij met de gemodificeerde machine worsten produceerde bleek dat de aanpassingen uitstekend werken en de kwaliteit van de worsten enorm vooruit is gegaan.
Buiten dat vinden wij Grieks eten in het algemeen, en Gyros in het bijzonder heerlijk. En wat is nou leuker en lekkerder dan Gyrosworsten te maken. Bovendien maken wij morgen nog een Grieks gerecht, namelijk Dolmadakia's, en dat combineert natuurlijk geweldig met onze Griekse worsten.
We pakten het wel iets anders aan dan de vorige keer. Zo gebruikte we deze keer veel meer vet om zo de worsten nog smeuïger te maken. En voor dat vet hebben we denk ik een prima oplossing gevonden. Namelijk vetspek blokjes.
Of het werkt en of de worsten er lekkerder van worden weten we nog niet, we eten de worsten immers morgen pas, maar ik hoop het wel. Niet in de laatste plaats omdat vetspekblokjes spotgoedkoop zijn. We betalen er slechts € 0,95 per kilogram voor!
We maalde en mengde de vetspekblokjes met circa 1,3 kilogram magere varkenslappen een flinke tijd om de vleessoorten goed te mengen.
Daarna voegde we de overige ingrediënten toe. Waaronder een prutje van uien, knoflook, rode paprika en peterselie. En dit had ik voor de verandering ook eens door de vleesmolen gehaald in plaats van alles zo fijn mogelijk te snijden. En dat werkte fantastisch. Binnen luttele momenten had ik een soepkom vol met een zeer geurig soepje van genoemde ingrediënten.
Ook van dit prutje is het even afwachten of het in praktijk werkt en lekker smaakt, want ik deed dit nog niet eerder. Ik hoop dat het werkt want het is een uitgelezen manier om weer wat tijd van de productietijd af te snoepen. Want zelf worsten maken is leuk en lekker, maar wel arbeidsintensief.
Als overige ingrediënten voegde ik nog flink wat paneermeel toe. Ongeveer een longdrinkglas water en Gyroskruiden.
Inderdaad, gewoon Gyroskruiden die je bij de supermarkt koopt. Die smaakt voortreffelijk en is precies afgewogen zodat u zondermeer de juiste hoeveelheid kruiden aan de gewenste hoeveelheid vlees toevoegt. Zelf zout, peper of ander kruiden toevoegen is dan niet meer nodig. Zit allemaal al in het geprefabriceerde kruidenmengsel! Gemak dient de mens, en goedkoper kun je het zelf niet maken.
Nadat mevrouw Veelkantie alle ingrediënten tot een mooi vleesdeeg mengde plaatsten we de bak met het vleesdeeg in de koeling. Het werd eerst tijd om deze avond een hapje eten te bereiden.
Nog voor het eten bracht meneer Veelkantie de, na het malen goed gereinigde vleesmolen annex worstvuller, met de aangepaste vulhoorn, alvast in stelling voor de vulronde.
Maar na het eten en afwassen was het toch echt tijd om weer aan de slag te gaan. De darm vult zich immers niet vanzelf. Was dat maar waar. Maar na ongeveer een uurtje zwoegen en worstelen was de klus gedaan. En het resultaat was maar liefst ruim 5 meter Gyrosworst.
Nu moest de worst nog in handzame hoeveelheden geknoopt worden. En onlangs hebben wij van iemand anders de kunst afgekeken en verschillende keren in praktijk kunnen brengen. Het is net een soort haken. Draaien en doorhalen. Maar dat is nog niet eenvoudig met dik 5 meter worst. Dus jawel, weer even worstelen. Maar dan heb je wel wat!
U begrijpt wel dat we deze enorme hoeveelheid worst, 34 worsten in totaal, niet in een avondje opeten. Een deeltje ervan eten we morgenavond op tezamen met ondermeer de Dolmadakia's, en de rest vriezen we in voor een andere gelegenheid of we geven er wat van weg.
Het is misschien een beetje jammer, maar ik kan u op dit moment nog niet laten weten of de worsten gelukt en lekker zijn. Maar ik beloof u dat ik dit blog morgen zal updaten met informatie!
UPDATE:
U had nog wat informatie tegoed. En belofte maakt schuld, dus bij deze de uitslag van de smaaktest van de Gyrosworsten.
De dobbelsteentjes vetspek die ik in de worsten verwerkte om deze smeuïger te maken werkte op zichzelf prima. De worsten werden er op geen enkele manier ranzig van. Dat was namelijk een beetje mijn angst. Maar ik vond ze wel iets te zacht. Ik hou wel van een wat stevigere worst, dus ik miste een beetje een bite.
En daar is maar één oplossing voor. Namelijk de verhouding vlees versus vet wat bij te stellen bij een volgende gelegenheid. Ik had nu ruim 1/3 vet gebruikt (700 gram op circa 1,3 kilo vlees) en dat mag dus iets minder zijn. Ik denk dat maximaal 25% wel goed zou zijn.
Dat neemt niet weg dat de Gyrosworsten heerlijk waren. Ze zijn prima op smaak. En dat is maar gelukkig ook want ik heb zeker nog een paar metertjes in de vriezer liggen.
We aten de worsten bij een maaltje van Gigantes (witte reuzenbonen in tomatensaus met wat gehakt), uiteraard Tzatziki, een Griekse boerensalade met Feta en onze zelfgemaakte Dolmadakia. En dat was een koningsmaal! We hebben werkelijk vorstelijk gegeten.
Laat een reactie achter