Er zijn bijna geen mensen die bananen niet lekker vinden. Maar wat weten we eigenlijk van deze ‘vruchten’? Want daar begint het al. De banaan is geen vrucht. Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, `s werelds grootste kruid om precies te zijn. De enige reden waarom bananen in de culinaire zin tot vruchten worden gerekend is omdat deze doorgaans als nagerecht of tussendoortje worden gegeten. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan niet tot de kruiden of vruchten maar tot de groenten gerekend terwijl het dus in wezen een kruid is. Een verwarrende boel. De banaan zag er voordat de mens ze tot deze vorm cultiveerde ook totaal anders uit. Zie de afbeelding rechts. Een andere verwarring is wanneer de banaan nu precies geschikt is om te eten. Groene bananen (1) zijn heel goed als groente te eten, maar u dient ze wel te koken. Dan lijken ze nog het meeste op aardappelen. Overigens zijn er bananen die groen blijven. Dat zijn de zogenoemde bakbananen. U kunt deze herkennen doordat ze doorgaans groter en dikker zijn dan de reguliere bananen waarover we hier spreken. Is de banaan groen met gele plekken (2), of andersom zo u wilt (3), dan dient u eveneens de banaan te koken. De gele met wat groen (4) banaan kunt u verwerken in desserts en kan als groente dienen. De bijna geheel gele banaan (5) eten wij het meeste. Maar dat is niet het meest rijpe stadium. Zelf niet als de banaan geheel geel (6) is. En zeer zeker ook niet het lekkerste stadium. De banaan is in feit dan nog rauw en zwaar te verteren. Een banaan is het lekkerste en het zoetste als het zetmeel in de banaan zo goed als geheel is omgezet in suikers. En dat stadium is bereikt als de banaan bruine dan wel zwarte vlekken (7) heeft. De meeste mensen denken dan juist dat de banaan overrijp of zelfs tegen bedorven aanhangt. Dat is onjuist. In dit stadium is de banaan juist licht verteerbaar en geschikt voor mensen met een, bijvoorbeeld door ziekte, verzwakte spijsvertering. Een banaan is in dit stadium ook het meest geschikt om als sportvoeding te dienen door de licht verteerbaarheid en het hoge suikergehalte. Eet uw bananen dus pas als ze bruine dan wel zwarte vlekken beginnen te vertonen. Zijn uw bananen bruin of zo goed als of geheel zwart dan bent u te laat. De banaan is over zijn hoogtepunt heen. Maar… ook nu hoeft u de banaan nog niet weg te gooien. De banaan is nu weer geschikt om te verwerken in lekkere gerechten, zoals gebakken banaan en dergelijke. Loopt de vulling uit de banaan dan adviseer ik u om de banaan niet meer te eten. Overigens, bananen hoeven helemaal niet groen, geel of een beetje bruin te zijn. Er bestaan ook iets kleinere rode bananen. Het vruchtvlees is crème tot lichtroze van kleur. De smaak is iets zoeter dan reguliere en dessertbananen. Ze zijn in diverse groentezaken te koop. Probeer het eens. Oh ja, nog een leuk trucje. Steek in één van de ribbels van de banaan een flinke speld en beweeg de speld in de breedte van de banaan. Doe dit om de 10 millimeter. Beweer nu dat men tegenwoordig in plakjes gesneden bananen in de schil verkoopt. Als men u niet geloven wil geeft u de geprepareerde banaan. Als men deze dan pelt dan blijkt de banaan inderdaad in plakjes te zijn. Video.
Zoeken op Veelkantie
Aangepast zoeken
Ons Kleine Spaarpotje
Recente Blog Reacties
- Monique op Heerlijke zachte Karamel Saus maken
- Meneer Veelkantie op Laten we het nog eens over Rösti hebben
- Zwitser op Laten we het nog eens over Rösti hebben
- ineke op Review: Samsung RL 40 UGVG Koel Vries Combinatie
- Els petersen op Onze Avocadoplant (update 09 november 2011)
- Felix op Test: Maggi Mix Gehakt met Sperziebonen en Satésaus
- Kato op Hoe slacht ik een kip – Instructie video
- Meneer Veelkantie op ‘Like Gate’ op uw Facebook pagina plaatsen? Dom!
- Drikus op Hoe bak ik een lekker stukje vlees? 10 + 1 bonus Tips!
- hetiszo op ‘Like Gate’ op uw Facebook pagina plaatsen? Dom!
Bedankt voor uw bezoek!
Komt u snel weer terug?
Sep 01 2010
Vreemde Voedsel Feiten – Bananen – de Feiten
Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/09/01/vreemde-voedsel-feiten-bananen-de-feiten/
Laat een reactie achter Reactie annuleren
Bezoekers Online
18 bezoekers
Mee Praten/ Posten?
Bezoek ook eens het
Recente Berichten
- Krijgt u echt kanker door knakworsten en plakjes ham? 27 oktober 2015
- Chinees Boullion Fondue (Hotpot) deel II 30 augustus 2015
- Hey Pannenkoek! Euh… Pixar Pannenkoek natuurlijk! 24 augustus 2015
- Tips en voorzorgsmaatregelen i.v.m. de Hittegolf 1 juli 2015
- Weer een geweldige Like & Deel Actie op Lely-Markten.nl 19 april 2015
- Winston (van Monica) heeft een Frikandel van 35 cm! 19 april 2015
- Wauw! Prachtige Taarten op ‘De Mooiste Taarten Markt’! 19 april 2015
- 16 mei 2015 – Pittige markt – Dutch Chili Fest Lelystad 12 april 2015
- Fantastische middag bij Grieks Restaurant By Lemonakis 7 april 2015
- Mag ik 500 van die kleine cheeseburgertjes van je? 31 maart 2015
3 reacties
Twila
8 december 2012 om 4:14 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Mmm! Banana!
justnose
2 mei 2014 om 7:33 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
BANANANANANANANA
rudi carrell piepstem
17 september 2014 om 3:53 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
dat trucje is niet leuk!! een banaan moet je met respect behandelen. een banaan hoort meer respect te krijgen dan een persoon