«

»

sep 17 2010

Bericht afdrukken

Babi Pangang Spek met paksoi en nasiDe Surinaams/ Chinese keuken zit vol heerlijkheden. Babi Pangang Spek is daar één van. En dat is dan ook wat we gisteravond te bereiden en te eten hadden.

Nu kun je voor Babi Pangang Spek een veelheid aan soorten varkensvlees gebruiken. Je zou varkenslappen dan wel hamlappen kunnen gebruiken, maar die zijn vaak gewoon te mager om als Babi Pangang Spek te dienen.

Het beste zou buikspek zijn, maar dat is niet alleen lastiger te bereiden en te verkrijgen, maar ook vrij aan de prijs omdat het vlees is dat je niet veel aantreft bij de gemiddelde slager. Maar met een beetje handigheid kun je ook gewone dik gesneden speklapjes gebruiken. En dat deden we dan ook.

Het is ook altijd lastig om een goede marinade en saus te vinden. Er zijn zoveel marinades te verkrijgen bij de Surinamer dat het nog moeilijk kiezen is. Wij gebruiken gewoon een marinade voor Char Siu die je aanmaakt met water. De marinade kunnen we zo ook voor de saus gebruiken.

Laat ons bij het begin beginnen. We snijden de dikke speklappen aan grove stukken en gooien dit in de marinade.

Dit laten we een uurtje of 2 à 3 marineren in de koelkast.

Dan verhitten we een kwartlitertje zonnebloemolie in een wok, een wokpan of gewoon in een hapjespan.

Voordat we het vlees in de pan met hete olie doen hebben we eerst de marinade goed afgegoten. De marinade doen we in een steelpannetje want daar maken we later de saus van.

We gooien het vlees in de behoorlijk hete olie. Maar niet te heet want anders zou het vlees direct verbranden en niet gaar worden.

We laten het vlees zou een minuut of 5 tot 10 lekker bruisen en scheppen het vervolgens uit de olie in een schaal met wat keukenpapier om de meeste olie op te vangen.

We verhitten de olie waar zojuist het vlees kwam weer een beetje hoger, en nu gooien we de paksoi (en wat wortel dat we nog over hadden van de loempia's) in de pan om het in een paar minuten te garen. Beetgaar is wat ons betreft voldoende, maar volg vooral uw smaak.

Is de paksoi lekker gaar dan scheppen wij dit in een schaal.

Nu gooien we he vlees nog even in de hete olie om weer goed op te warmen en knapperig te worden.

Nu dat het vlees weer flink warm is en knapperig scheppen wij dit over het bedje van paksoi en wortel heen. We gieten over het vlees en de paksoi de saus die we bereiden van de overgebleven marinade. We verhitten de marinade goed hoog in een steelpannetje, want er zat immers rauw vlees in, en doen daar wat ketjap bij om er een donkere zoet/ zoute saus van te maken.

Ondertussen hebben we de nazi, die we eerder al maakten, flink verhit en is het tijd om het gerecht op te dienen.

Het was een heerlijke maaltijd. Het vlees was heel smakelijk en gaar maar toch knapperig. De paksoi had zijn bite behouden maar was niet te rauw. De saus maakte het geheel heerlijk af. Het kwam aardig in de buurt van wat wij gewend zijn als wij Babi Pangang Spek eten dat wij bij een Moksi Meti geserveerd krijgen. Dit is een blijvertje!

Ik wens u zeer smakelijk eten!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/09/17/babi-pangang-spek-met-paksoi-en-nasi/

3 reacties

 1. KlaasKippegaas

  Wat was het een verrukkelijk recept hmmm…..

  Bedankt !

 2. Henry

  lees em net kom ik dit tegen Ondertussen hebben we de nazi foutje bedankt
  gr henry

 3. Henry

  Ondertussen hebben we de nazi, die we eerder al maakten, flink verhit en is het tijd om het gerecht op te dienen bedoelde dit dus

Laat een reactie achter