«

»

nov 17 2010

Bericht afdrukken

Stamppot Boerenkool zoals ik het graag lust

De winter, ook al is hij maar net in aantocht, is een ideale tijd als je graag stamppotten lust. En ik lust heel graag stampotten. Heerlijk met rookworst, stoofvlees, spekkies, vette jus, enzovoort.

Voor wie dit ook lekker lijkt maar even kwijt is hoe je een stamppot boerenkool brouwt even het volgende recept:

Voor vier personen koopt u circa 500 gram boerenkool. Neemt u geen gesneden boerenkool dan wast u deze eerst en dan is het een kwestie van kleinsnijden. Wel met de hand en niet met de machine want anders zou het te fijn worden. Boerenkool mag best een beetje grof zijn om zoveel mogelijk de smaak van de boerenkool te bewaren.

Vervolgens doet u de boerenkool tezamen met circa 700 gram, of als u meer aardappel wil 900 gram tot een kilo geschilde aardappelen in een flinke pan. De aardappelen eerst. Vervolgens giet u er water bij tot de aardappelen ruim en de boerenkool voor de helft onder water staan.

Op circa de helft van de kooktijd (is na een minuut of 15 a 20) voegt u de rookworst toe aan de boerenkool en aardappelen. Nu kookt u de aardappelen en boerenkool tot de aardappelen goed gaar zijn. Neem de rookworst uit de pan en giet de aardappelen en boerenkool af in een vergiet. Laat de aardappelen en boerenkool nu even droogstomen in het vergiet.

Gooi vervolgens de aardappelen en de boerenkool terug in de pan en stamp alles flink door elkaar. Wij houden ervan als de aardappelen wat grover zijn, dus we stampen de boel niet helemaal tot prut. Het hoeft geen aardappelpuree te worden.

Sla nu eventueel de gebakken spekkies door de stamppot, en uw gerecht is klaar om geserveerd te worden. Nog een scheutje jus eroverheen en een flink stuk rookworst en smullen maar.

Ik hou ervan als er verhoudingsgewijs veel meer boerenkool dan aardappelen in de stamppot zit. Een overdosis groen, lekker even iets meer dan beetgaar, heerlijk! Dus ik deed 500 gram grofgesneden boerenkool op circa 600 gram aardappelen. En dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Eet smakelijk!


Deze blogpost is 904 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/11/17/stamppot-boerenkool-zoals-ik-het-graag-lust/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *