«

»

dec 06 2010

Bericht afdrukken

Zelfgemaakte Pasta met zelfgemaakte Bolognese Saus

U weet dat ik werkelijk helemaal niets heb tegen het koken uit potjes en pakjes. Mensen die zich daar 'principieel' tegen verzetten zijn in de regel nogal snobberig. 

Met pakjes en potjes is niet zoveel mis. De kwaliteit is in de regel uitstekend, het is zeker niet ongezond of ongezonder dan zelf alles fabriceren, het is meestal best wel behoorlijk goed te haggelen en voor mensen met wat minder tijd en/ of kooktalent is het een uitkomst.

Maar toch gaat er niets boven het zelf bereiden van het eten zonder hulp van potjes en pakjes. Het is leuk om te doen, u heeft meer invloed op de smaak en verhoudingen in ingrediënten en het is, als u het goed doet veel lekkerder dan u met de beste potjes en pakjes kunt bereiken.

Wij zien het bereiden van eten als een gezelschapsbezigheid. Zeg maar een soort van alternatief voor Monopoly en Ganzenborden. Het kan dus best dat als u bij ons komt eten wij u niet alleen voorzien van een lekker tussendoortje en een lekker neut, maar dat wij u ook aan het werk zetten. Het maken van pasta en bijvoorbeeld bolognese saus, zonder hulp van potjes, pakjes en zonder behulp van machines kan ontzettend lollig en gezellig zijn.

De past maken is geen enkele kunst. Het is hoogstens tijdrovend als je het, zoals wij, zonder machientje doet. Alles dat je nodig hebt is circa 100 gram bloem, een eitje, een snufje zout en een scheutje olijfolie. En dat zoveel keer als je denkt nodig te hebben voor het aantal en soort (groot of klein) eters. Wij deden bovenstaande maal drie. Dus 300 gram bloem, drie eitjes, nog altijd maar dan een iets flinker snufje zout en een iets groter scheutje olie.

Je kneed bovenstaande ingrediënten door elkaar tot je een mooie bal pastadeeg hebt. Heb je zoals wij driehonderd gram bloem enzovoort gebruikt dan is het makkelijker om de bal in drieën te verdelen. De bal of een deel ervan rol je vervolgens met de deegroller tot een mooie dunnen plak op een flink met bloem bestrooide aanrecht, tafel of ander werkblad.

Dan neemt u een pizza-mes, u weet wel zo'n ronde, en snijd zo dun mogelijke reepjes. Zo dun mogelijk omdat het anders vrij lang zou duren voordat de pasta gaar is. En vergeet bovendien niet dat de verse pasta nog circa drie keer in omvang zal toenemen als u deze kookt.

De pasta is nu panklaar. Dus die laten we gewoon even zo op het vergiet hangen tot dat de bolognese saus zo goed als klaar is.

Voor de bolognese saus nemen we ruim een pond lekker smakelijke tomaten, twee flinke uien, een paar teentjes knoflook, wat peterselie, zout en peper en een flinke scheut olijfolie en doen dit in een flinke hapjespan.

Dit laten wij op een matig vuur helemaal kapot en inkoken.

Is de saus eenmaal een beetje glad, zoals op bovenstaande foto, dan kruimelen we er circa een pond gehakt doorheen. Dat mag runder, lams, kalfs of half om half gehakt zijn. Het is maar wat uw smaak is, of wat u nog in huis heeft. Wij zullen u niet verraden aan de smaakpolitie.

Ondertussen zetten we ruim water met wat zout en peterselie op om de pasta in te koken. Tegen de tijd dat het gehakt in de saus lekker gaar is, is ook de pasta gaar.

We zetten het vuur onder de saus uit, gieten de pasta af en slaan daar nog wat olijfolie doorheen en pakken een andere hapjespan om voor iedereen een portie pasta en saus naar smaak te maken. De ene heeft nu eenmaal graag meer saus dan pasta en andersom.

We doen nog wat olijfolie in de pan en nemen uit de sauspan wat saus en slaan daar pasta naar behoefte doorheen.

En dan is het tijd om de boel op te dienen.

En neemt u van mij aan… dit is heerlijk en zoveel lekkerder dan uit een pakje en potje! Dus heeft u de tijd, bijvoorbeeld in het weekeinde, en u krijgt uw gezinsleden dan wel visite zo gek, maak dan lekker alles zelf! En niet zeuren over rondvliegende wolkjes bloem hé!

Eet vooral heel gezellig en smakelijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/12/06/zelfgemaakte-pasta-met-zelfgemaakte-bolognese-saus/

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Chris

    Wat een keurig gesneden sliertjes zo zonder machientje!
    Ik heb ook niets tegen pakjes, blikjes en zakjes en ik maak er soms wel gebruik van, maar dan geen pakjes voor aardappelpuree, lasagne, ovenschoteltjes of kip met een korstje. Ik zie niet in waarom dat uit een pakje moet komen! Tomaten en bonen uit blik gebruik ik regelmatig en ook bouillonblokjes zijn handig. Saus is natuurlijk goed zelf te maken, maar soms komt dat niet uit en dan zijn pakjes wel weer erg handig.

    1. Meneer Veelkantie

      Chris,

      Ja netjes hé zo uit de losse pols We denken er overigens wel over om een machientje te kopen. Scheelt enorm veel tijd. Voor op de momenten dat we iets minder tijd en zin hebben.

      Nou aardappelpuree uit een pakje gebruiken wij wel met enige regelmaat. De kwaliteit is tegenwoordig ook bepaald niet slecht. En als je aardappelpuree als ingrediënt gebruikt voor bijvoorbeeld zoiets als viskoekjes of iets dergelijks dan is het best een uitkomst.

      Lasagne uit een pak is gewoonweg niet te eten. Al zou het maar om die lasagnebladen zijn. De pasta die wij fabriceerde is ook voor lasagne heel goed te gebruiken.

      Wij kopen sowieso geen kant en klaar maaltijdachtige zaken. 

  2. Edwin

    hoi veelvakantie,
    Zonder een zeur te wezen maar dit is natuurlijk geen echte bolognese saus he. Je vergeet de heilige 3-eenheid van een echte bolognese saus en dat is, wortel, bleekselderij en ui. En ik mis er 2 in jou recept. Maar dat zal voor jou niet uitmaken maar dan mag je het geen Bolognese saus noemen. Nou dat had ik even te zeuren. Verder kijk ik regelmatig op je site en ik moet altijd wel lachen om je uitgesproken mening, niet dat ik het altijd met je eens bent maar je hebt tenminste een mening.
    gr Edwin

    1. Meneer Veelkantie

      Edwin,

      Dat zou juist zijn als je een zeer traditionele bolognese zou maken. Dit past echter uitstekend in deze traditie waarop, zoals in zoveel gevallen, talloze varianten bestaan die je eveneens (in de traditie van) bolognesesaus mag en kunt noemen. Bovendien was en is Italiaans eten wederom traditioneel ontstaan als zuiver armoedevoer, hetgeen betekende dat men zelden alle ingrediënten voorhanden had. So anything goes!

Laat een reactie achter