«

»

Mrt 30 2011

Bericht afdrukken

Zelfgemaakte Kipsaucijzen (worst)



Meneer Veelkantie was gisteren gelukkig weer een beetje bijgekomen van een veel te druk weekeinde, dus had weer zin om te experimenteren. En het moesten kipsaucijzen ofwel verse kipworst worden!

Er was echter wel een klein maar niet onoverkomelijk probleempje. Alhoewel kipsaucijzen links en rechts wel verkrijgbaar is kon ik nergens een recept of ingrediëntenlijstje vinden.

Nu was een twittervolger zo sympathiek om mij een linkje naar een recept te tweeten, maar dat was een recept van kipsaucijzenbroodjes. Heel aardig maar het ging niet om saucijzenbroodjes want daarvan weten wij heel goed hoe je die maakt. Die hebben we voorheen met grote regelmaat gemaakt maar de blogpost is bij de verhuizing verloren gegaan. Mooie reden om die binnenkort weer eens te maken en het receptuur op Veelkantie te plaatsen.

Het gaat dus om kipsaucijzen als in kipworst. Maar nog altijd geen recept om op af te gaan. Dat werd dus op gevoel werken.

Nu spreekt het hoofdbestandsdeel, namelijk kip, voor zichzelf maar welke kruiden gebruik je? Wat zou de structuur van de worst worden en hoe zou je deze het beste kunnen verbeteren? Zou de worst te droog worden, of juist te klef? Gebruik je alleen kippenvlees of moet dit nog aangelengd worden met ander vlees of vulstof? Enzovoort. Vragen, vragen, vragen… maar geen antwoorden.

We zijn maar begonnen met het bij onze slagerij De Worstenmakerij kopen van incourante kipfilet. Dat zijn op zich prachtige stukken kipfilet maar niet geschikt om als kipfilet te verkopen. En dat is spotgoedkoop. We hadden zo'n 1,5 kilogram kipfilet voor nog geen € 4,50.

Thuis gekomen ben ik begonnen aan een kruidenmelange voor de worst. Gewoon op gevoel. Ik gebruikte de volgende ingrediënten voor 1,5 kilogram kipfilet:

Kruidenmelange:

  • 25 gram zout
  • 1 theelepel peper
  • 1/5 theelepeltje komijnzaadpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels zoete paprikapoeder
  • 1 flinke hand fijngesneden verse platte peterselie

En dat smaakte behoorlijk lekker. Dus de kruidenmelange stond wel vast.

Tijd dus om de licht aangevroren kipfilet door de gehaktmolen te halen. Ik deed dit met het grofste snijplaatje in de machine die ik heb omdat ik anders vreesde dat het gehakt wel erg fijn zou worden.

Kip is van zichzelf natuurlijk al behoorlijk fijn en compact. Je wilt dit niet nog compacter maken dan het al is want dan zou de worst wel eens oneetbaar hard kunnen worden.

Ook over vocht hoef je, je bij kipfilet niet zo snel zorgen te maken, zo bleek toen de kipfilet uit de gehaktmolen kwam. Kipfilet bevat van zichzelf voldoende vocht dus vocht toevoegen sloegen wij netjes over. Niet nodig.

Vervolgens voegde we de kruidenmelange, de gesneden peterselie en wat paneermeel toe.

Na het mengen steeg er een heerlijke geur op van het vleesdeeg. Met de kruiden zat het wel goed!

Tijd dus om de darm netjes te spoelen en te ontdoen van eventueel vuil en het bewaarzout.

Bij het over de vultuit voeren van de darm bleek al dat het zelf gefabriceerde hulpstuk, want de vulhoorn die bij de machine zit is veel te breed, uitstekend werkt. De darm ging er mooi soepel omheen en ik kon ook de volledige lengte van de darm over het vulstuk schuiven.

Ook het vullen zelf verliep aanmerkelijk soepeler dan in on-gemodificeerde toestand van de machine. Was het niet dat het vleesdeeg zo compact was en zo zoog dat het bijna niet door de machine te rammen was. Het koste behoorlijk wat moeite het vleesdeeg door de machine te krijgen.

Maar wij laten ons niet kisten en een goed half uur verder lag er circa 3 meter prachtige kipsaucijs aan één stuk op het aanrecht.

We verdeelden en knoopten de enorme lange saucijs in het formaat van behapbare saucijzen en hing deze aan de kast te drogen terwijl wij de andere gerechten maakten.

Want wat wij al vermoeden bleek juist te zijn. Kipfilet heeft normaliter al niet zoveel nodig om gaar te worden, en kipsaucijs nog minder door de hele fijne structuur door het malen.

We aten er overigens heerlijke maïskolven, goed voorgekookt en nog even in zilverfolie met een overdosis kruidenboter in de oven of op de barbecue, en kronkelfrieten bij de kipsaucijzen. Kip met friet is altijd een prima combinatie. Zelfs als het om kipsaucijzen gaat!

Toen de maïskolven zo goed als klaar waren, waren de saucijzen aan de beurt om gebakken te worden.

Om te voorkomen dat ze zouden knappen in de pan begon ik de saucijzen te bakken op een laag vuurtje en liet ik de worsten eerst even wat garen. Ik maakte dit uiteindelijk af door ze op wat hoger vuur nog even te bruinen.

Nu ben ik vergeten om een foto te maken van de worsten die klaar waren. Dus moet u maar op mijn woord afgaan.

Het waren hele mooie worsten om te zien. De structuur van de worst had bij doorsnede en qua mondgevoel iets van rookworst. Ook zo fijn van structuur en prima sappig. Het maakt de kipsaucijs echter wel een hele stevige worst om te eten. Hetgeen overigens niet perse onprettig is.

De smaak was voortreffelijk. Niet te zout, niet te kruidig, niet te flauw maar precies goed. En dat was meer geluk dan wijsheid gezien het feit dat ik het vleesdeeg niet voorgeproefd had. Het kruidenmengsel houden we er dus in want die is volgens mij ook heel goed te gebruiken voor varkensvleesworsten.

Kipsaucijzen voegt best wel iets toe aan het menu. Het is niet te vergelijken met welke andere worstsoort dan ook. Ik begrijp daarom nog altijd niet waarom er in geen velden of wegen een recept van te vinden is. Maar misschien hebben wij daar nu voor gezorgd!

Eet heel smakelijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/03/30/zelfgemaakte-kipsaucijzen-worst/

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. anita

    Heerlijk!!!

    Ik heb genoten van je stuk over het maken van kipsaucijzen.
    En ik heb het vanavond zelf geprobeerd.
    Heb het recept een beetje aangepast wat meer uienpoeder, gemberpoeder toegevoegd en heb milde paprika poeder gebruikt ( de 2 soorten paprika poeder waar jij het over had kan ik helaas niet vinden).
    Nu heb ik een paar vraagjes.
    – waar haal jij de paprika soorten waar je het over hebt?
    -hoe krijg je de worst zo mooi gelijk verdeeld (dat lukte bij mij niet)

    Groetjes
    Anita

    1. Meneer Veelkantie

      Anita,

      Goed dat je zelf toevoegingen doet. Daar gaat het koken allemaal om. Lekker inventief bezig zijn en naar jouw smaak zaken aanpassen.

      De zoete paprikapoeder halen wij bij een toko, bij een Surinaamse winkel of op de markt bij een kruidenstal.
      De gerookte paprikapoeder hebben wij gekocht bij een kruidenwinkel op de Albert Cuijp in Amsterdam. Die is inderdaad wat lastiger te vinden.

      Bedoel je met ‘gelijk verdeeld’ de lengte of de de dikte?

      De dikte regel je met de hand. Is de darm iets te vol op bepaalde plekken dan verdeel je dit wat door te kneden.
      De lengte meet ik af met de breedte van mijn hand. Ik leg mijn hand op de ongeknoopte worst en druk met mijn pink een deuk waar ik de (volgende) draai/ knoop wil hebben. Nu zul jij iets smallere handen hebben (althans… dat is te hopen) dus je moet maar even kijken hoe jij dat doet. Op den duur went het vanzelf wel. En kijk anders eens op Youtube naar video’s hoe mensen worsten knopen. Kun je veel van leren.

      Hoe dan ook leuk dat ik wat feedback krijg.

  2. anita

    Ik vind het geweldig leuk om te doen!
    En iedereen vind je recept geweldig.
    Ga dit weekend denk ik rundersaucijsjes maken.
    Dus als je nog tips hebt?

    Ik maak altijd fetaburgers van kipgehakt met bebakken groenten zoals paprika ui en champignons. zou ik hier ook worst van kunnen maken denk je?

    Groetjes
    Anita

    1. Meneer Veelkantie

      Anita,

      Er is maar één manier om er achter te komen of je van kipgehakt en gebakken groenten worst kunt maken. En dat is het gewoon uit te proberen. Lukt het niet dan is het pech en de volgende keer beter.

      De kipworst die wij maakten is vrij stevig en gaat redelijk moeizaam door de machine heen bij het vullen. Je zou twee of drie sneetjes witbrood zonder korst in melk kunnen weken en door het vleesdeeg kunnen mengen. Dat zou de worst iets zachter en wat makkelijker te verwerken moeten maken. Dat gaat overigens ook op voor rundersaucijsjes,

      Rundvlees is van zichzelf erg droog en de kans bestaat dat het vlees heel korrelig is na het bakken. Doe er vooral voldoende vocht bij en als het kan wat vet. Maakt de worst wat smeuiger.

      Have fun!

Laat een reactie achter