«

»

Mei 10 2011

Bericht afdrukken

Onze nieuwe 21 Inch XXL Oklahoma Offset Smoker Barbecue

Ik heb u er een paar weken mee lopen vervelen, maar vandaag was het dan echt zover. Mijn nieuwe 21" XXL Oklahoma Offset Smoker BBQ is geleverd en inmiddels hebben wij deze ook in elkaar gezet. En dat was best een behoorlijke klus, zo moet ik u bekennen.

Deze Smoker is namelijk niet een klein beetje groter dan onze vorige 16" Oklahoma Smoker BBQ. Hij is zelfs niet gewoon groot. Hij is gewoonweg… HUGE!

Ik wist dat hij groot was. Maar zo groot had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Maar… u hoor mij niet klagen!

Op de foto linksboven kunt u zien hoe de Smoker er uitzag in de verpakking. Dat ziet er allemaal aardig compact uit. Ook toen ik de doos openmaakte kon ik nog niet vermoeden wat er allemaal uit zou komen.

Toen ik echter eenmaal uit begon te pakken kwam er geen einde aan.

Even een foto vanuit een andere hoek.

Hetzelfde gevoel hadden we ook toen we eenmaal aan het monteren sloegen. Toen we het onderstel in elkaar hadden gezet was de berg onderdelen nauwelijks geslonken.

Toen we de onderkuip van het grillcompartiment gemonteerd hadden op het onderstel konden we nog niet vermoeden dat wij een monster Smoker in huis hadden gehaald.

We begonnen een vermoeden te krijgen toen we begonnen met het monteren van de Fire Box. Het ding was onhandelbaar groot. Zeker in verhouding tot onze vorige 16" Smoker.

Overigens heb ik alle randen van ondermeer de Fire Box afgekit met vuurvaste kit. Dit om tegen te gaan dat er water tussen kan komen, warmte en rook kan ontsnappen en om de structuur meer body te geven. Dat waren we in ieder geval wijzer geworden van de vorige Smoker.

En toen de bovenkant erop en stevig aanschroeven.

De overtollige kit veegde ik af en later in de week, als de kit goed is uitgehard, dan kun je zo met een natte doek de sporen van de kit wegpoetsen.

Toen we eenmaal de Fire Box aan het onderstel en de onderkuip monteerde, wederom met flink wat kit ertussen, kregen we pas een idee wat een joekel van een apparaat het is. Het was namelijk enorm worstelen met de enorme Fire Box. En we kregen een beetje een idee van de totaallengte.

Vervolgens werd het tijd om de deksel te monteren.

Tijd om het handvat en de thermometer te monteren. Het handvat ging vrij eenvoudig maar de thermometer wilde niet echt. Het is een soort van bajonet systeem. Het probleem was dat hoe ik ook draaide de thermometer zat er verkeerd in. Of schuin of op de kop. Gelukkig had ik kit tot mijn beschikking dus ik heb de thermometer er uiteindelijk maar in vast gekit. Hetzelfde deed ik met de schoorsteen. Eerst kitten en daarna vastschroeven.

Toen we eenmaal zover waren ging het vrij snel. We legde het kolenrooster in de Fire Box, We monteerde eveneens het in hoogte verstelbare kolenrooster met opvangbak voor het as en plaatste deze in het grillcompartiment. Hetzelfde deden we met de grillroosters en de gietijzeren grillplaat die ik van de firma Gaswinkel cadeau kreeg met het doel er t.z.t. een beoordeling over te schrijven.

Bij het naar buiten trekken van de Smoker bleek hoe zwaar het apparaat is. En hoe groot. Want daar waar de vorige 16" Smoker nog met gemak op de vier 50 x 50 cm tegels pasten die ik daarvoor in de tuin had gelegd, daar was deze 21" XXL smoker gewoonweg veel te groot.

Om u enigszins een indruk te geven van hoeveel groter deze 21" XXL Smoker is in verhouding tot onze vorige 16" Smoker, even deze foto van het rooster van de 16" met een spareribs rek erop.

Er konden geen twee gevulde spareribs rekjes naast elkaar staan en het rek kon er gevuld ook niet overdwars in staan. Daar was geen ruimte voor. Vergelijkt u dat nu eens met onderstaande foto van onze nieuwe 21" XXL Smoker waar twee spareribsreks op staan plus nog eens de grillplaat.

Zou ik de grillplaat eruit halen dan kunnen overdwars met gemak drie spareribs rekken vol met heerlijke spareribs staan! De familie kan dus de lol op als men weer bij ons komt barbecueën…

Later in de week, als het weer het toelaat, ga ik de verf van de Smoker inbranden volgens de duidelijke instructies die Gaswinkel bij de Smoker leverde. Ik hoop dan ook een review over deze in ieder geval voor het oog schitterende 21" XXL Offset Smoker Barbecue te schrijven.

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/05/10/onze-nieuwe-21-inch-xxl-oklahoma-offset-smoker-barbecue/

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Es

  Wow! Daar past met gemak een halve koe in! Wat een joekel! Gefeliciteerd met je aankoop.
  C:

 2. Michiel

  Hallo Veelkantie. Even een vraagje. Die vuurvaste kit die je gebruikt hoe heet dat precies en waar koop ik dat? Komende zaterdag ga ik als het goed is hetzelfde assemblage traject in en tot nu toe heb ik nog geen vuurvaste kit kunnen vinden.

  Groeten,

  Michiel

  1. Meneer Veelkantie

   Michiel,

   Ik meen dat je me al eerder een bericht stuurde via het contactformulier met een aantal vragen, waaronder over het afkitten van de smoker. Ik had je mail per ongeluk gewist dus kon ik je niet antwoorden. Gelukkig dat je even op het blog reageerde. Bij deze het antwoord.

   De kit kun je in principe gewoon bij de bouwmarkt kopen. Het gaat om haard kit. Maar of je het moet gebruiken is maar de vraag. Ik ben er niet zoveel mee opgeschoten want de kit werd op den duur keihard en trilde net zo snel weer tussen de voegen vandaan als ik deze er een paar weken en maanden daarvoor tussen had gespoten. Ik zou het bij nader inzien als zinloos willen betitelen. Het zou wat anders vinden als je vuurvaste band zou gebruiken. Maar waar je dat kunt kopen durf ik je niet te zeggen.

 3. Michiel

  Hmm ok ik ga eens kijken of ik iets flexebiebels kan vinden wat ook nog hittebestendig is en anders laat ik het achterwege.

 4. Ruud

  Vuurvaste band kan je kopen bij rookovens.com in nunspeet

 5. Michiel

  @Ruud Dank voor de tip! http://www.rookovens-online.nl/

  1. Meneer Veelkantie

   Michiel & Ruud,

   Wel asociaal duur… € 2,75 (of € 3,50) per meter. En dat wetende dat je wel een paar metertjes nodig hebt en het een volstrekt overbodige luxe is.

 6. Michiel

  Hmmm… had nog niet gezien dat die prijs per meter was. Voor ik het weet heb ik geen el-cheapo smoker meer. Dat kan de bedoeling niet zijn hahaha

Laat een reactie achter