«

»

mei 26 2011

Bericht afdrukken

Mythes over de zogenaamde ‘el cheapo’ (Oklahoma) SmokersIk lees zo her en der nogal wat mythes en veronderstelling-en over hetgeen men 'el cheapo' noemt. Met deze benaming bedoelt men te zeggen dat de Oklahoma Smokers geen echte smokers zouden zijn omdat het plaatstaal dunner is (1,3 mm i.p.v. 3 mm) dan van een peperdure smoker.

Een hoop nonsens!

Met veel van deze mythes maakte ik in het blog 16 inch Oklahoma Smoker – mijn ervaringen al korte metten, maar kennelijk zijn de mythes hardnekkiger dan de realiteit. Dus herhaal ik de weerlegging van van een aantal van de 'argumenten' hieronder nog maar eens.

 • Je hebt geen peperdure Offset Smoker nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. De dikte van het plaatstaal is nauwelijks van invloed op de temperatuur. Zoals ik onder de genoemde link al aangaf, dikker plaatstaal heeft het nadeel dat je dit zult moeten verhitten. Dit kost tijd en brandstof. Bovendien is de grote van het oppervlakte van dien aard dat het nauwelijks warmte vast zal houden ook al is het staal 3 millimeter dik.
 • Het weer is nauwelijks of niet van invloed op de temperatuur in de smoker. In ieder geval niet meer of minder dan bij een peperdure smoker. Want andersom gaat natuurlijk hetzelfde op. Hoe dikker het plaatstaal hoe lastiger het is om deze heet te stoken en te houden bij minder of koud weer. Bij dunner plaatstaal hoef je minder staal op te warmen en dat pakt juist gunstig uit, is mijn ervaring. Als het zonnetje er lekker op staat dan loopt de temperatuur in de smoker al snel op tot een graad of 50 Celsius. Dat scheelt weer stoken. Is het koud dan gaat hetgeen op wat ik eerder al aangaf. De dunnere plaatstalen smokers zijn sneller op temperatuur.
 • Ja je kunt gewoon grillen dan wel barbecueën in het grillcompartiment. Dat dit de bedoeling niet zou zijn is onzin. Juist het feit dat je zowel kunt roken als barbecueën op een Offset Smoker maakt het apparaat zo aantrekkelijk. En nee, je hoeft niet te stoeien met een mandje of rooster om de kolen in te leggen. Bij de smoker zit een prachtig in hoogte verstelbaar kolenrooster met daaronder geklemd een even zo brede opvangbak voor het as voor in het grillcompartiment. Dat rooster en die opvangbak zit er niet voor niets in. Het zou best kunnen dat de 'el peperduro's' dit niet hebben, maar dan hebben we weer een nadeel ontdekt aan de schandalig dure versies.
 • Een zogenaamde 'el cheapo' kan jarenlang meegaan. Alles dat ervoor nodig is, is een beetje onderhoud van het apparaat. Ook voor hetgeen ik dan maar de 'el peperduro' noem gaat op dat als je hem niet onderhoud dan zal hij er niet beter op worden. Gewoon voor de winterstalling, of voor het barbecueseizoen als je geen stalling hebt, even schuren en opnieuw een laagje hittebestendige lak erop en je bent weer klaar voor het nieuwe seizoen. Maar al zou je er helemaal niets aan doen dan duurt het vele jaren voordat het ding werkelijk doorgeroest is. Ik had de 16" het hele jaar buiten staan en de roest was van dien aard dat je het er nog net niet met de hand af kon wrijven. Bovendien, al zou het zo zijn dat je een zogenaamde 'el cheapo' na een jaar of drie kunt afschrijven, dan nog is er niets aan de hand. Een beetje 'el peperduro' kost je zo'n € 1.500,00. Je kunt voor dat bedrag er 10 van 16" en minstens 8 van 21" zogenaamde 'el cheapo's' kopen!
 • Nee je hoeft niets te verbouwen aan een zogenaamde 'el cheapo'. Het ding werkt prima zoals hij is. Het ding gaan lopen isoleren, er platen inlassen, de schoorsteen verplaatsen en meer van dit soort ellende is je reinste onzin. Vergelijk het maar met van die gastjes die denken dat als ze maar een spoiler en brede banden op hun VW Golf zetten dat ze van de 25 miljoen Golfjes die zijn verkocht een uniek exemplaar hebben gemaakt. Dezelfde soort sentimenten spelen ook een rol bij mensen die zo nodig een prima apparaat dat prima werkt denken te moeten 'aanpassen'.
 • Als je niet om kunt gaan met een zogenaamde 'el cheapo' dan kun je ook niet omgaan met een 'el peperduro'. Er is dan namelijk niets mis met het apparaat maar jouw techniek deugt niet. De uitdaging van het smoken en barbecueën zit hem er juist in dat je ondanks de elementen een mooi en vooral lekker product weet te bereiden. Het barbecueën is ontstaan in de oertijd. Toen had men alleen een gat in de grond, wat hout, een vuursteen en een overleden hagedis om te grillen tot de beschikking. Wil je dat het barbecueën vanzelf gaat en je er geen energie en inventiviteit in moet stoppen dan hebben ze altijd nog zoiets als 'de spareribslijn' of koop dan een gourmetstel.
 • Het commentaar op de zogenaamde 'el cheapo' smokers komt veelal van mensen die barbecueën op een Weber van 0,8 mm plaatstaal. U snapt dat het allemaal erg relatief is als men zeurt over een plaatstaaldikte van 'slechts' 1,3 mm. Dit soort onzin en snobisme, want dat is het vooral, is exact de reden waarom ik niet te vinden ben op barbecueforums waar je eveneens niet welkom bent als je niet op een 'merk barbecue grilt', niet 'het juiste merk bier drinkt', geen 'rubjes en sausjes importeert uit de VS' en meer van dat gezemel.
 • Mocht de zogenaamde 'el cheapo' u niet bevallen dan is het roken van vlees gewoon niets voor u en dan gaat u het ook niet leuker vinden als u een kapitaal voor een 'el peperduro' heeft neergeteld. En wees dan maar blij dat u een 'el cheapo' van € 160,00 kocht en geen 'el peperduro' van € 1.500,00. Zo simpel is het 😉

Dat gezegd hebbende wens ik u veel plezier van uw eventuele 'el cheapo' dan wel 'el peperduro'. Want daar gaat het allemaal om. vergelijken wie de grootste snikkel heeft is voor pubertjes.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/05/26/mythes-over-de-zogenaamde-el-cheapo-oklahoma-smokers/

47 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Fort

  Beste Veelkantie,

  Dat is weer een duidelijk stukje wat je daar hebt geschreven. Ben ik erg dankbaar voor nu ik op het punt sta een offset-smoker te bestellen (jaja, vakantiegeld is binnen!).
  Grappig, want zo’n beetje alle door jou aangehaalde punten heb ik gisterenavond als vraag op het bbqforum (www.bbqforum.nl) gezet. Ik ben nu weer even terug op aarde, dankzij jou verhelderende tekst. Laat ik het inderdaad maar eerst eens ‘basic’ proberen. Mocht ik ergens tegenaan lopen, kan ik altijd nog aanpassingen aanbrengen (voor zover nodig).

  Toch nog even 3 vraagjes m.b.t. de smoker:
  – Op één van de fotos’s bij het stukje over het roken van een rosbief zie ik dat je aluminiumfolie gebruikt (ter opvanging van het vleesvocht?). De folie lijkt wat omhoog te liggen, klopt dat? Wat ligt eronder en waar dient het voor?
  – Op dezelfde foto lijkt er iets tegen de achterwand te liggen dat afwijkt van de zwarte kleur. Is dat ook folie of is dat gewoon de weerkaatsing van de lucht?
  – Handig die vleestemperatuurmeter (waar gekocht?).
  – Is het aanbrengen van extra thermometers op de kap van de gaarbak wel aan te raden?

  Je ziet Veelkantie, ik ben nog amateur v.w.b. het gebruiken van een smoker.

  Wederom dank voor een leuk stuk tekst en de informatie!
  Met vriendelijke groet,
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Fort,

   Leuk om weer eens wat van je te vernemen.

   De zogenaamde ‘el cheapo’ offset smokers voldoen in basis prima aan alle vereisten. Snuffel maar eens rond op het internet bij ‘mods offset smoker’ en je zult ervan verbaast staan dat de ‘el peperduro’s’ exact dezelfde ‘problemen’ (als je het zo wilt zien) kennen als de zogenaamde ‘el cheapo’s’.

   En soms nog stommer. Bijvoorbeeld een beugeltje voor het draagplankje dat op zo’n domme plek zit dat de klep van het grillcompartiment niet dicht kan. Sta je dan met je $ 800,00 smoker 😉

   Antwoord op jouw vragen:

   Ik gebruik inderdaad zilverfolie om wat van het vleesvocht op te vangen zodat het wat eenvoudiger schoonmaken is. En er ligt inderdaad iets onder. Heb even voor jou een foto gemaakt waarop te zien is wat het is:

   Een in hoogte verstelbaar kolenrooster met daarin geklemd een opvangbak voor het as over de gehele lengte van het grillcompartiment. De beugel die je ziet zitten is om het rooster inclusief de opvangbak in hoogte te verstellen.

   Met andere woorden… laat je niet vertellen dat het niet de bedoeling zou zijn om in het grillcompartiment te barbecueën.

   Wat je tegen de achterwand ziet is gewoon de weerkaatsing van de zon op het zilverfolie.

   De Digitale Thermometer heb ik gekocht bij Cook & Co in Almere gekocht voor € 19,95. Hier kun je even kijken of er ook een Cook & Co bij jou in de buurt zit. Het is een prima dingetje dat werkt als de beste. Er zit alleen geen aan en uit knopje op, dus draai ik de batterij altijd om als ik ‘m niet gebruik.

   Of een extra thermometer in de deksel van het grillcompartiment verstandig is? Ach, het is overbodig. Meer valt er niet over te zeggen. De verschillen tussen links bij de fire box en rechts aan het einde van het grillcompartiment zijn niet zo groot dat een extra metertje noodzakelijk zou zijn. Of je moet natuurlijk een stuk vlees van een meter aan een stuk willen roken 😉

   Wat volstaat is om, als je het rek vol hebt liggen, de boel op de helft van de rooktijd even om te draaien. Wat links lag leg je dan rechts en andersom. ‘Probleem’ opgelost 😉

   Ik denk dat er geen echte professionele rokers en BBQ’er zijn. We klooien allemaal maar wat aan. Met een beetje feeling en inzicht kom je altijd een heel end. En ik moet zeggen, ik heb tot op heden nog geen enkele keer iets verprutst. Alhoewel ook dat geen schande zou zijn natuurlijk.

   Barbecueën en roken is geen exacte wetenschap, en dat moet je er ook niet van willen maken. Dan gaat al snel de lol en de uitdaging er vanaf, toch? Het is natuurlijk wel handig als je wat basiskennis hebt of in de loop der tijd opdoet. Maar er zijn op internet voldoende bronnen waaruit je wat informatie kunt halen. Ik combineer altijd een hele berg informatie, want er staat ook een hele hoop flauwekul en interessant gedoe tussen.

   Ik controleer ook altijd in de praktijk of een recept voor een gerecht, of dit nou op de BBQ of op het gasfornuis of in de oven is, wel klopt met hetgeen in realiteit haalbaar is. Ik kan je vertellen dat vrijwel geen enkel recept ook klopt, of er ontbreekt belangrijke informatie, en bijna iedereen (behalve ik ;)) doet aan het opleuken van zijn prestaties. Wat mislukt is poetst men weg of drukt men achterover.

   Wat je in plaats daarvan krijgt is vaak gefotoshopte rommel. Men participeert erop dat veruit de meeste mensen toch denken dat ze zelf iets fout hebben gedaan i.pv. dat men begrijpt dat het recept gewoon niet klopt.

 2. Fort

  Hoi Veelkantie,
  Dank voor de reply. Je schrijft:
  …Een in hoogte verstelbaar kolenrooster met daarin geklemd een opvangbak voor het as over de gehele lengte van het grillcompartiment. De beugel die je ziet zitten is om het rooster inclusief de opvangbak in hoogte te verstellen…

  Zit dat rooster er standaard bij? Zo nee, waar kun je die bestellen?

  Met vriendelijke groet,
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Hort,

   Ja kolenrooster en de hele mikmak zit erbij. Is dus inclusief. In ieder geval als je een 13, 16 of 21 Inch offset smoker koopt van het type Oklahoma bij Gaswinkel.nl.

 3. Daniel

  Hoi Veelkantie,

  Super site alleen ben ik van plan om een 13 inch te gaan aanschaffen van gaswinkel.nl Maar weet jij zo hoe de ervaringen met de 13 inch smoker zijn? Ik heb alleen maar een balkon van 10m2 ( 5x2m) vandaar. Zou ook wel voor de deur kunnen doen maar is minder gezellig dan op het balkon.

  Gr Daniel

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Daniel,

   Kwalitatief durf ik je niets te zeggen over de 13 Inch. Op de foto ziet het er solide uit, en ik denk ook dat het een voordeel is om de schoorsteen aan de zijkant te hebben. Zeker op een balkon kan het handig zijn omdat je dan mogelijk de schoorsteen iets kunt verlengen zodat de buren geen last van de rook hebben. Nu moet ik wel zeggen dat er maar erg weinig rook komt van een smoker. Doorgaans minder dan bij een conventionele barbecue omdat er bij een smoker geen vet en vleessap op de hete kolen vallen. Tenminste, sowieso niet bij het roken van vlees. Bij het grillen in het grillcompartiment kan dit wel gebeuren, maar je hebt voldoende ruimte om indirect te grillen. Dus niet direct boven de gloeiende massa. En dat is nog gunstiger ook voor de kwaliteit en smaak van het vlees. Je zult hoogstens wat rookontwikkeling krijgen als je rookhout op de kolen gooit. Dat is redelijk tijdelijk (minuut of tien) en betreft witte transparante rook. In dat geval zou een verlengde schoorsteen enigszins behulpzaam kunnen zijn, maar verwacht er geen wonderen van. De rook komt bij het stoken van hout uit alle kieren en gaten zetten, dus de hoeveelheid rook die je af kunt leiden door een verlengde schoorsteen is maar beperkt.

   Wat meer een probleem zou kunnen zijn is het opstoken van de kolen. Als je aansteekblokjes gebruikt dan geven deze de eerste paar minuten dikke zwarte walmende stinkende rook af. Hetzelfde gaat overigens op als je andere aansteekmiddelen en ontstekers gebruikt. Het is vaak op paraffine basis en dat rookt nu eenmaal. Dus hoe je dat op je balkonnetje gaat fixen is even iets dat je uit zult moeten vinden. Misschien is een elektrische ontsteker een oplossing. Dat geeft alvast minder rook dan blokjes of vloeistof. Overigens kun je bij gaswinkel.nl ook een gas element kopen dat je in de firebox kunt aanbrengen. Daarmee zou je ook de kolen kunnen ontsteken. Maar neus maar eens wat rond.

   Qua werking zal een 13 Inch niet zoveel schelen met een 16 Inch. Behalve dan dat je minder grilloppervlakte hebt, en de smoker veel sneller heet te stoken is. Dat laatste is een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. Vlees of andere producten rook je bij een lagere temperatuur (60 tot 150 graden) voor langere tijd (afhankelijk van het product, enige uren). Het zal een kwestie worden van de hoeveelheid brandstof goed afmeten. Denk dat een kolenstarter (circa een kilo briketten of houtskool) vol al teveel zou zijn om bij lagere temperaturen te roken. Het zal een kwestie worden van uitproberen.

   Maar ik kan je zeker een smoker in plaats van andere soorten BBQ’s aanraden. Eenmaal goed langdurig gerookt vlees gegeten wil je niet meer anders 😉

   Veel succes en zou het leuk vinden nog iets van je te vernemen.

 4. Fort

  @Daniel:

  Ikzelf heb een tijdje geleden de 16″gekocht en ben daar reuzeblij mee! Het (grill)formaat is goed, natuurlijk afhankelijk van wat je te bereiden hebt.
  Is het voor 1 persoon, dan zou de 13″wellicht voldoende zijn. Wij zijn thuis met zijn 4-en, soms eet opa mee en bereid ik vlees/vis/groente voor 5 personen. In dat geval is een 16″ praktischer, gezien het formaat.
  Gezien jouw ruimte (ca. 10m2) zou een 16″ best passen en voorkom je eventuele teleurstelling voor wat betreft het grilloppervlak.

  Succes met je keuze,
  Fort

 5. Hans

  Hoi Veelvakantie !

  Wat een verademing deze site !
  Sinds zeer kort in het bezit van een “Toronto”smoker” en dus flink rondgeneust op het net en jahoor erg veel “merk”smokers, het druipt er inderdaad af heb je geen Ei, Weber of andersoortige merk smoker schijn je niet mee te tellen !
  Hulde dus aan deze site en bezoekers.

  Gr. Hans

  1. Meneer Veelkantie

   Hans,

   Ik ken het model Toronto niet maar het zal vast wel ongeveer op hetzelfde neerkomen als de oklahoma smokers.

   Inderdaad, dat snobisme staat me enorm tegen. Vandaar ook dat ik niet graag op bijvoorbeeld BBQ fora kom. Want als je niet over ‘de juiste’ merk barbecue of smoker beschikt, als je niet het juiste bier drinkt, als je niet minstens eendenborst voor de verjaardag van je zoontje serveert, als je geen vreselijk interessante rubjes uit ‘the states’ importeert, als je niet minstens op ecologische briketten stookt, enzovoort, enzovoort, enzovoort, dan ben je een soort paria en asociaal, met je ‘el cheapo’ barbecue en euroshopper bier, die men weliswaar tolereert maar die nooit bij ‘de club van echte liefhebbers’ zult horen. En als je, je dan niet binnen een paar weken bekeert tot minimaal aanbidden van Weber, Ecobrassa, Jupiler, Big Green Egg en rubjes met domme namen dan is men je al snel zat en keert men zich tegen je. Zeker als je onomwonden laat weten dat je niet van plan bent om een achterlijk vermogen uit te geven aan merkspullen en het je vooral om het plezier gaat en niet of je de buurman of forumleden groen van jaloezie kunt maken. Been there, done that and f*ck em 😉

   Je bent hier hartstikke welkom met je zogenaamde ‘el cheapo’ en ik hoop ook dat je Euroshopper (psssttt, niet doorvertellen… is zelfde als Heineken) bier lust. Want laten we het vooral leuk houden en gezellig. Dan doen we al gek genoeg toch 😉

 6. Jeffrey

  Hallo!
  Man ben ik wat blij dat ik op tijd uw site heb ontdekt. U heeft mijn visie volledig gewijzigd en ik zal daardoor geen “echte” Oklahoma smoker kopen want die zijn inderdaad echt peperduur.
  Ik heb wel nog 2 vragen:
  1) heeft u zelf een filmpje of kent u een site waarop het opstarten van een smoker duidelijk wordt getoond
  2) welke smoker zou u aanbevelen? Ik heb nogal een grote schoonfamilie (25 stuks) waar we af en toe een familiefeestje voor organiseren maar de smoker zal hoofdzakelijk meer voor mijn gezin alleen gebruikt worden.

  Alvast bedankt voor al uw research!
  Groeten Jeffrey

  1. Meneer Veelkantie

   Jeffrey,

   Altijd leuk om te horen 😉

   1) Het opstarten van een smoker doe je het beste met een kolenstarter. Onder deze blogpost ‘Hoe om te gaan met een Kolenstarter (en overige tips)‘ leg ik uit hoe het werkt. Misschien maak ik van de zomer nog wel een filmpje van het opstarten van een smoker.
   2) Ik zou dan gaan, als je er de ruimte voor hebt, voor de 21 Inch XXL. Lees ook deze blogpost ‘Welk Formaat en Type Smoker moet ik Kiezen?‘ eens door.

   IK hoop dat dit jouw vragen zo’n beetje beantwoorden. Mocht je nog vragen hebben dan verneem ik het graag van je.

 7. Jeffrey

  Bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb duidelijk nog heel wat te ontdekken aan je blog. Ik zal wat reclame voor je maken hier in België.
  Ik weet ondertussen ook al dat ik eerder bij gaswinkel.com moet kopen dan bij goedkoop.nl, want dat had ik initieel ook anders gepland.
  Een laatste vraag: zou men bij gaswinkel de gaatjes voorboren die nodig zijn om een spit (die ik dan ook bij hen zou kopen) correct te plaatsen? Ik heb schrik om in een nieuwe bbq te gaan boren… als dat mis zou lopen zal voor eeuwig met mij de spot worden gedreven aangezien ik op vorige barbecook een boom heb laten vallen. Een kleine misrekening in een grote tuin :)

  1. Meneer Veelkantie

   Jefrfrey,

   Ik weet niet of men voor jou de spit wil monteren. Dat zou je even moeten vragen. Ik denk het eigenlijk wel tegen een bescheiden meerprijs, en natuurlijk de kosten voor de spit. Maar het is niet erg moeilijk om zelf te doen. Lees er hier ‘Elektrisch Grillspit voor (Offset Smoker) Barbecues‘ over.

   Kon de Barbecook niet eens tegen een vallende boom? Wat een waardeloos ding 😉

 8. Jos W.

  Nu pas je site ontdekt! Gisteren een smoker besteld bij Koopgoedkoop.nl nadat we gecremeerd vlees hadden. Het ding moet nog komen, dus via deze site kan ik me vast inlezen.
  Iets waar ik niet zo vrolijk van wordt is dat vlees er “uren” over doet om gaar te worden. Als mijn hongerige kinderen en vrouw klaar zitten, kost het dan echt zoveel tijd? Op welke temperatuur ga je dan roken?

  gr.
  Jos

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Bij koopernooit.nl? Hoop dat hij dan wel komt.

   Als je vlees ‘low & slow’ wil bereiden dan kost dat in sommige gevallen inderdaad enkele uren. Dus vroeg in de middag beginnen en de hongerige kinderen en vrouw pas aan laten schuiven als het vlees klaar is. Als je het een beetje uitkient dan kan dat ergens rond etenstijd zijn.

   Je kunt ook (indirect) grillen via het grill compartiment. Daar ligt, als het goed is, ook een kolenrooster in. Dat gaat dan net zo snel als op een gewone barbecue.

   Ik rook zomer en winter gewoon door. Dus niet bij een speciale temperatuur. Maar als je het hebt over het roken van vlees dan doe je dat in feite vanaf het eerste moment. En dan om de zoveel tijd even wat houtsnippers of blokjes hout erop gooien.

 9. Jos W.

  Beste Veelkantie,
  Dank voor je snelle antwoord.
  Ik hoop inderdaad dat het ding nog komt van Koopgoedkoop.
  De Chicago smoker. Geen idee of dat 11 inch of 16 of wat dan ook is. maar aardig model om mee te beginnen lijkt me. Waar kan ik het beste mee beginnen als ik gerookt vlees wil hebben? Kippenvleugels, minute-steaks? Gewoon eens om uit te proberen. Hoe lang van tevoren beginnen? Ik las dat je voorkeur nu naar houtskool uit gaat. Ook ik kocht altijd briketten van de Action. Vanmiddag maar eens houtskool halen daar.
  Ander vraagje: waarom zou je in dit ding weer rechtstreeks gaan bbq-en op het grillrooster? Dan cremeer je toch weer het vlees? Of gaat het beter met dit apparaat?

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Het is een 13 Inch (diameter van de ‘barrel’) smoker.

   Je kunt eens beginnen met wat kipfiletjes. Dat is vrij makkelijk vlees. Met een kipfiletje denk ik dat je hooguit een uurtje bezig bent bij een temperatuur van ongeveer 110 à 120 graden Celsius. Steak en dergelijke zou ik even mee wachten tot je het wat meer onder de knie hebt en snapt wat het idee erachter is. Hou wel rekening dat je de smoker ook nog op moet starten en warm moet stoken. Trek daar ook een half uurtje voor uit.

   Houtskool heeft inderdaad mijn voorkeur omdat het wat feller gloeit, omdat het zuiver hout is en ook alvast wat rooksmaak aan het vlees brengt. Maar probeer ze beide uit en ontdek wat jouw voorkeur heeft.

   Je kunt indirect grillen in het rook dan wel grill compartiment. Je legt dan het vlees niet direct boven de gloeiende kolen maar ernaast. Je legt dus de kolen aan één kant van de smoker en het vlees aan de andere kant op het rooster. Je kunt er dan voor kiezen om het vlees even aan of juist (dat heeft mijn voorkeur) na te bruinen boven de kolen.

 10. Jos W.

  Wederom dank voor het antwoord!
  Dan ga ik inderdaad kipfilet gebruiken die ik in de marinade heb gezet en aan spiesen heb geregen, zoals ik nu ook doe. Als je indirect grillt, sluit je dan de klep? Zou mooi zijn als je en schema hebt met diverse soorten vlees en vooral ook vis met de bbq-temperaturen en de tijd die het kost om het te garen/roken.
  Stomme vraag misschien, maar hoe zie je nu of het vlees gaar is? Toch maar zo’n thermometer kopen die de temperatuur van de kern meet?
  Ik vrees dat ik je met nog heel wat vragen ga bestoken als ik de smoker heb :) Ontzettend informatieve site!
  Nu nog even hopen dat het ooit nog bbq-weer wordt. Vandaag met 8 graden de houtkachel maar weer aan. Bbq associeer ik toch met warm weer…

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Als je indirect grilt dan sluit je inderdaad de klep om de warmte binnen te houden en te laten circuleren in de smoker.

   Zo’n schema is lastig aan te leggen omdat het heel erg afhankelijk is van het vlees, de temperatuur en de schommelingen daarin, de buitentemperatuur, enzovoort. De ene lap vlees is nooit de andere lap vlees. De dikte kan verschillen, de structuur kan verschillen, de mate van doorregenheid kan verschillen, het beest waar het vanaf komt, enzovoort. Het is de bedoeling dat je er op den duur wat gevoel en er een kijk voor ontwikkelt.

   Het is inderdaad geen slecht idee om een kertemperatuurmeter te kopen en te gebruiken. En dan het liefst een digitale. De geoefende vleesbereider kan ook aan het vlees voelen in welk stadium van gaarheid dit is. Dit doe je door met je vinger op de muis van je tegengestelde hand te drukken.

   Met open hand = raw
   Met wijsvinger tegen duim = rare
   Met middelvinger tegen duim = medium rare
   Met ringvinger tegen duim = medium
   Met pink tegen duim = well done

   Ik zou echter met kip en varkensvlees altijd nog een laatste check uitvoeren of het vlees de minimale temperatuur heeft bereikt. Klik hier voor de checklist.

 11. Jos W.

  Ik ben van plan om een kerntemperatuurmeter aan te schaffen, want omdat je het vlees nu niet ziet, is het wel belangrijk dat je weet of het gaar is.
  Heb je een aanrader waar ik het het beste kan kopen?

  Stel:

  Ik maak spiezen van kipfilet in de marinade. Ik ga roken ipv indirect grillen. Leg ik dan vanaf het begin de spiezen al op de grill?
  Of pas wanneer er een bepaalde temp bereikt is? Ik zie dat je een schema hebt met minimale temperaturen voor bv. kip. Dat zou 74 graden zijn. Als de kerntemp. van kip die 74 graden bereikt is het dan gaar? Moet ik dat zo zien?
  Op welke temp. ga je roken? Is dat 120, 150, 200 of wat? Bestaat daar ook een schema voor of is dat aanvoelen?

  En heb je wel eens pizza’s gebakken in de smoker? Lijkt me wel gaaf om eens te doen. Hele hoge temp nodig lijkt me.

  gr. Jos

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Dit lijkt me wel een goeie 😉

   Wij kochten onze digitale temperatuurmeter bij Cook & Co voor € 19,95. Dingetje werkt prima, behalve dat er geen aan en uit knopje opzit. Maar als ik klaar ben dan draai ik gewoon de batterij om.

   Ik zou de spiesen pas op de grill leggen als de smoker op temperatuur is. Zo voorkom je ook dat er rook van het opstoken in het vlees trekt.

   Als de kip 74 graden is dan is deze niet alleen gaar maar je hebt ook alle gevaarlijke bacteriën die in het vlees kunnen zitten gedood.

   Warm roken doe je ergens tussen de 100 en 130 graden. En nee, daar bestaat geen schema voor.

   Ik heb wel eens tortilla pizza’s gemaakt op de smoker. Ik denk alleen dat die post gesneuveld is tijdens de verhuizing naar een eigen domein. Ik zal eens kijken of ik het binnenkort weer eens op Veelkantie kan plaatsen. Maar inderdaad, voor een verse zelfgemaakte pizza is afbakken op ergens tussen de 300 en 400 graden wel het beste.

 12. Jos W.

  Beste Veelkantie,
  Mijn Chicago smoker staat al een tijd werkloos te wezen. Begin volgende week lijkt het wat beter weer te worden, dus wil ik er mee beginnen. Ik wil gelijk voor het roken gaan. Ik ga mijn marinade van knoflook, olijfolie, ketjap, sambal etc. maken en daar de kipfilet in leggen. Misschien niet origineel, maar iedereen vindt het lekker. Daar maak ik ca. 20 spiesen van met champignon, ui, paprika. Hamvraag voor mij als beginner is: wanneer begin ik? Ik heb zo’n kolenstarter (chimney) en een voorraad houtskool en briketten van de Action. Als ik jouw commentaren op mijn vragen lees, dan moet ik 1,5 uur van tevoren beginnen met de hete kolen in het rookgedeelte te doen. Dan 1 uur wachten tot het op temperatuur is en dan het vlees in het grillgedeelte leggen. Geen idee of die thermometer werkt, want nog niet uitgebprobeerd. Nu zit de meter op 0, terwijl het buiten toch (gelukkig) warmer is…Als het dan ca. 75 graden is, is de temp goed. Hoe lang laat je ze dan doorroken? Want tussendoor kijken of het een lekkere kleur heeft of goed aanvoelt kan niet, omdat de temp keldert. Ik weet dat het geen exacte wetenschap is, maar de allereerste keer wil ik wat richtlijnen van je :) Proef je veel verschil tussen roken en indirect grillen met deze kipspiesen?
  Welk ander vlees is voor een eerste keer een aanrader? En ook hoe lang, wanneer beginnen etc.
  Graag hoor ik het advies van DE deskundige!
  gr.
  Jos

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Dan zou ik nog maar eens goed gaan lezen, want nergens beweer ik dat je 1,5 uur eerder met het opstoken van de kolen moet beginnen en dan nog een uur moet wachten tot de smoker op temperatuur is. Wat ik wel zeg is dat het roken van vlees aanzienlijk langer duurt dan het cremeren van vlees, dus dat je het beste in geval van kipfilet ruim voor etenstijd begint met het roken en dus garen van het vlees. Je kunt natuurlijk ook al met z’n allen aan tafel gaan zitten, dan pas de smoker opstoken (kost met het voorbranden van de kolen en het op temperatuur brengen van de smoker circa 30 minuten), en dan een uur of langer met z’n allen gaan zitten wachten tot de filets gaar zijn.

   Je gaat door met het roken van het vlees tot het gaar is. Of je moet ongaar vlees willen eten. Als het vlees gaar is dan zou ik niet al te lang meer wachten met het vlees van de smoker te halen, want dan kan het vlees doorslaan en te gaar worden. Dus taai.

   De digitale interne temperatuurmeter is geen buiten thermometer. Het werkt wel hetzelfde als een medische thermometer. Als je de voeler niet in je gat stopt zal hij nooit jouw interne temperatuur meten of aangeven. Zo werkt het met een digitale temperatuurmeter ook. Hou de voeler maar eens in warm of heet water met de punt. Dan zul je de temperatuur zien stijgen. Doet hij dat niet dan is hij inderdaad kapot. Zo eenvoudig is het.

   Of je veel verschil proeft tussen gerookt of niet gerookt vlees ligt helemaal aan hoeveel rook, dus rookhout, je toevoegt. Te weinig dan krijg je hooguit een hele lichte rooksmaak en bij te veel kan het vlees bitter worden. Het ligt er erg aan wat je wilt roken. Als je paling of makreel wilt roken dan moet je continu rook (van beukensnippers) produceren om een goed resultaat te bereiken. Want bij gerookte paling of makreel is de intense rooksmaak juist hetgeen het zo specifiek maakt. Bij vlees is het een kwestie van uitproberen en ervaring op doen en naargelang je vaker vlees rookt voor jezelf bepalen wat een goede balans en rooksmaak is. Is het te weinig naar jouw smaak dan gooi je er bij de volgende gelegenheid vaker rookhout op. Is de rooksmaak naar jouw beleving te intens dan breng je de volgende keer de frequentie wat naar beneden. Zo kom je uiteindelijk tot een uitgebalanceerde rooksmaak.

   Zelf, als ik bijvoorbeeld spareribs rook, hetgeen een uur of vijf in beslag neemt, dan gooi ik twee stukken rookhout op de gloeiende houtskool en als de opgebrand zijn en niet meer roken dan wacht ik nog circa 30 minuten en gooi er weer twee stukken op. Kipfilet, zeker op spiesen dus kleinere stukjes, zal veel minder tijd in beslag nemen. Ik schat ongeveer een uurtje roken. Gooi er dan om de 15 tot 20 minuten even een stukje rookhout of een handje houtsnippers op. Vind je de rooksmaak dan te flauw dan doe je de volgende keer meer en vaker. Vind je de rooksmaak te intens dan doe je de volgende keer minder en minder keer.

   Probeer eerst eens de kipspiesen en aan de hand van het resultaat praten we weer verder. Overigens kun je de digitale temperatuurmeter niet gebruiken bij spiesen. Of je moet hompen kipfilet van een ons of drie per stuk op de spiesen schuiven.

 13. Jos W.

  Dan heb ik inderdaad verkeerd gelezen wat betreft die 1,5 uur. Alles bij elkaar zal het ongeveer die tijd kosten. Excuses.
  Je hebt het over rookhout. Wat is dat precies. Ik heb hier droge snoeitakjes liggen van de platanen. Kun je dat ook gebruiken? Of zijn er bepaalde houtsoorten die hier geschikt voor zijn?

  Jos

 14. Jos W.

  Bedankt. Ik ga het lezen!
  Bestaat er op je site ook een soort index / inhoudsopgave, want een onderwerp dat ik tijdje geleden had gelezen, kan ik met geen mogelijkheid meer vinden..
  Of is het alleen die links die links en rechts boven een artikel staan?

  gr.
  Jos

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   door de zoekfunctie van je browser te gebruiken kun je, via de permanent bovenaanstaande blogpost Doorzoek alle voorgaande blogposten alle eerder verschenen blogposten opzoeken. Je hoeft de genoemde blogpost niet eens te openen. Type gewoon een steekwoord in de zoekfunctie van je browser in en volg de resultaten.

 15. henk

  @ jos w.

  als veelkantie het goedkeurt,dan hier een site waar je verder kunt met al je vragen … ook een fora waar je met al je vragen terecht kunt..
  http://www.rookovens-online.nl
  denk dat veelkantie hem ook wel weet te vinden.

  gr henk

 16. Hallo Veelkantie
  We hebben hier dit weekeinde 20-5-2012 een offset smoker gekocht bij postenborsen in emlichheim (duitsland).
  Mijn eerste ervaring is dat de brandstof beter hout kan zijn .
  Een zak haardhout die bestaat uit eiken ,beuken hout voldeed prima.
  Met kolen of briketten kon ik de temperatuur niet halen en behouden.
  We hebben een kolen bbq ernaast voor de snelle hap en voor het aanbraden van b.v spareribs.
  De ribs vervolgens lekker laten nagaren op de smoker is een aparte sensatie idd.
  De smoker insmeren met raapzaadolie met een kwast en laten intrekken.
  Geen roest meer ,en de olie maakt een beschermende laag na het opstoken.
  Twee keer dit uitgevoerd en hij is gitzwart en roestvrij.
  Heb veel informatie van deze site gehaald ,en ben nu erg tevreden met de nieuwe aanwinst .

  1. Meneer Veelkantie

   Rene,

   Verbaas me over jouw commentaren. Zeker als ik even indachtig hou dat je jouw smoker, afgaande op jouw reactie vandaag (op je Facebook staat vrijdag 18-05-2012) gekocht, gemonteerd en voor het eerst opgestookt hebt. Een aantal van jouw beweringen kloppen niet of half en andere zaken kun je nog helemaal niet weten. Ik geef een toelichting:

   Het klopt dat, om welke onverklaarbare reden dan ook, de smoker bij de eerste keer opstoken niet erg heet wil worden. De keren daarna is het geen enkel probleem. Het is ook niet de bedoeling dat je een smoker hoog opstookt. Althans, niet als je via de firebox wilt werken. De bedoeling van een smoker is om ‘low & slow’ het vlees te garen en eventueel te roken. Wil je vlees sec en alleen grillen dan volstaat een ‘gewone’ barbecue (Weber model bijvoorbeeld) ook.

   Hout gebruiken is niet verstandig (bitter vlees en te heet door open vlammen in plaats van gloeien) of je moet het hout urenlang eerst tot houtskool laten opbranden om geschikt te zijn als vervanging voor houtskool of briketten.

   Het is niet nodig om de ribben eerst aan te ‘braden’ (neem aan dat je grillen bedoelde) en je beïnvloed daarmee de malsheid negatief. Als je de ribben, of ander vlees gewoon lang genoeg ‘low & slow’ gaart dan zal het vanzelf bruinen en zelfs een krokante korst behoord gewoon tot de mogelijkheden.

   De smoker insmeren met lijnzaad of raapzaadolie insmeren is onzin en zal het roesten niet tegenhouden. Het feit dat jouw smoker mooi donker zwart is komt doordat hij nieuw en de olie vet is. Vette olie doet alles glimmen. En dat hij roestvrij is komt doordat hij wel een hele en een halve dag oud is. Niet door de raapzaadolie.

 17. Jos W.

  Beste Veelkantie,

  3 dagen geleden de smoker voor het eerst in gebruik genomen. Het roken zelf laat ik nog even, dus eenvoudig begonnen met spiesen van kip uit de marinade met cherry tomaat, ui, champignons. Indirect gegrild en het resultaat was geweldig! Houtskool gebruikt (ca 1 kg) en binnen 15 minuten liep de tempertuur al richting 150-200. De kip was heerlijk mals, de tomaatjes mooi rimpelig. Op jouw aanraden aan het eind wat na gebruind boven het houtskool. Geen verbrand vlees, geen zwarte ui of tomaten. Helemaal super. Ook relaxt dat je niet continu de spiesen hoeft om te draaien. Kan ik ook nog ‘s even bij m’n gezin een wijntje drinken.
  Daarna simpele wilde zalm uit diepvries in een aluminimum bakje met olijfolie, kruiden etc.
  Resultaat was verbluffend goed. Grandioos kortom.
  Volgende keer ga ik echt voor het roken. Ik hou je op de hoogte.

  1. Meneer Veelkantie

   Jos,

   Top om te horen 😉

 18. Utrechter

  Beste Veelkantie,

  Heb inmiddels mijn Gaswinkel 21inch smoker in gebruik genomen. Eerst opgestookt en buitenkant met lijnolie ingesmeerd (zag pas later dat jij daar ook ideeen over had).
  Nu heb ik hem al een paar keer geprobeerd, maar ik krijg de temperatuur moeilijk boven de 100graden. Ik gebruik een starter, Weber houtskool maar ook andere merken, ongeveer 1kg, totdat er een wit laagje op de kolen zit.
  Daarna in de firebox en soms wat extra kolen daarbovenop (dit zal de hitte van de eerste kolen dempen maar zou niet extreem lijkt me). Hoe doe jij dit om op hoge temperaturen uit te komen? Ik wil graag op 140 voor roken, maar puur voor de nieuwsgierigheid zie ik ook mensen op dit forum die 200 halen.

  Verder erg tevreden. Rekje aan binnenkant is super. Wat ik ook vaak doe maar nergens zie: grillen in de firebox. Bv worstjes, aubergine, of aan het eind van een rooksessie even het vlees rondom carameliseren.

  Groet, Jeroen

  1. Meneer Veelkantie

   Utrechter,

   Starter gebruiken is perfect. Ongeveer een kilo, of iets meer, houtskool of briketten is prima. Wachten tot er op minstens de onderlaag een laagje witte as te zien is ook goed, maar drijf het niet door. Als boel goed gloeit is het ook ook prima. Als de meeste smerige rook van de zetmeel laag van de kolen weg is dan gaat het de goede kant op. Dus voor zover niets op aan te merken.

   Kolen of houtskool op de gloeiende kolen of houtskool gooien moet je niet doen. Doe het dan andersom. Gloeiende kolen of houtskool op een laag je niet brandende kolen of houtskool. Dat noemt men ook wel de mignon-methode. Je verstikt de brandende kolen of houtskool als je daarop een laag koude kolen of houtskool stort. Is het niet door de kolen of het houtskool zelf, dan wel door dat de koude kolen van onderaf gaan gloeien en opbranden en daardoor allemaal verstikkend as op de reeds gloeiende kolen of houtskool laat vallen. Hierdoor ontstaat er onvoldoende zuurstof circulatie tussen de kolen of het houtskool door.

   Als je de smoker niet hoger opgestookt krijgt dan heeft dit doorgaans te maken met bovenstaande, maar ook met de toevoer van zuurstof in het algemeen. Wellicht dat je het ventilatie ‘roostertje’ (de draaischijf in het deurtje van de firebox) te dicht hebt staan. Zet deze eens iets meer open en de temperatuur zou toe moeten nemen. Kan wel even duren (minuut of 10 tot 15). Zet ook de klep van de schoorsteen niet helemaal dicht. Je kunt de schoorsteenklep half sluiten om wat temperatuur op te bouwen, maar verder open bevorderd ook de circulatie, dus de hitte die de kolen of het houtskool afgeven.

   Sowieso moet je de stoker eerst eens flink heet opstoken. Doe dit met bijvoorbeeld wat stukjes hout en dergelijke. Om wat voor reden dan ook is het de eerste keer lastig om de temperatuur hoger te krijgen dan een graad of 90 tot 100. Heb je de smoker eens een keer flink heet gemaakt dan heb je de eerstvolgende keer daar geen probleem meer mee. Vraag me niet waarom, maar dit was zowel bij mijn 16 Inch alsook bij mijn 21 Inch het geval, en ik heb het al vaker van andere vernomen. Dus stook het ding eens flink op met hout. Niet al te groten stukken want dat wil ook niet echt. Dus gewoon even een stammetje aan stukjes brandhout slaan bijvoorbeeld.

   Als je objectief vast kunt stellen dat de smoker veel heter zou moeten zijn dan de thermometer in de deksel aangeeft, controleer dan eens met een analoge oven temperatuurmeter, of nog liever een digitale kerntemperatuurmeter, of het metertje in de deksel het wel goed doet. Zo niet dan even een mailtje sturen naar de leverancier voor een vervangende thermometer.

 19. Utrechter

  Superdank voor je reactie! Het 1x hoog opstoken zou dan de oplossing moeten zijn in combinatie met eerst koude kolen en dan hete. Klepjes heb ik al maximaal openstaan namelijk.

  1. Meneer Veelkantie

   Utrechter,

   Ik verneem graag van je of het gelukt is.

 20. henk

  ik wil een 21 inch Oklahoma Country Smoker aanschaffen maaaaar het versturen (porto) en invoer maken mijn beslissing wel wat moeilijk…
  lijkt mij een super apperaat om te hebben !!

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Zijn ze in Indonesië zelf niet te krijgen? Anders lijkt het me toch altijd nog handiger en misschien ook een stuk goedkoper als je de smoker uit China laat komen. Daar worden ze immers geproduceerd. En voor een fractie van de toch al minimale prijs die je hier betaald.

 21. henk

  ja, maar de invoer hangt af van de douane…. met een mooi woord corruptie
  niet alles is zomaar in te voeren, zeker een luxe product als dit niet … een dagloon is hier nu 3 euro,………….
  gas bbq,s zijn hier volop,net als de buitenkeukens met alles erop en aan voor een 1000 euro heb je een prachtspulletje, maar daar gaat mijn voorkeur niet naar uit.
  iets waar je ook in kunt roken is hier niet,althans ik ben het nog niet tegen gekomen…

 22. henk

  niet uit china maar uit duitsland;

  “Al onze Oklahoma Country Smokers zijn in Duitsland hand gelast en komen dus niet uit het Oostblok”

  bron gaswinkel.com

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Dat gaat alleen op voor de ‘echte’ en dure Oklahoma Country Smokers en niet op voor de goedkopere dunnere zogenaamde ‘al cheapo’ smokers. Die komen wel degelijk uit China. Overigens is het oostblok oost Europa en geen China, zoals je wellicht weet.

 23. henk

  volgens mij vertelde ik dat ik een oklahoma smokr wilde kopen… geeft niks hoor die spraakverwarring..
  ik heb ze trouwens nog niet gevonden bij een traiding uit china… wel div andere modellen en rookovens.
  alleen verkopen ze ze niet per stuk

 24. henk

  dus eigenlijk liegt gaswinkel.com over de herkomst??? jij zegt china, hun praten over oostblok.
  beetje een afzeiker na alle prettig emailcontact met ze..

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   De originele Oklahoma’s kunnen best uit Duitsland komen, maar de goedkope modellen niet. Misschien dat ze, ze via het Oostblok importeren maar de makelij is volgens mij toch echt Aziatisch.

   En er kan best sprake zijn van een spraakverwarring, want de goedkope noemt men in de volksmond ook wel ‘model Oklahoma’. Maar dat is niet hetzelfde als de Oklahoma Joe’s die gaswinkel.nl ook verkoopt.

 25. henk

  ik ga voor de http://www.gaswinkel.com/oklahomajoes/oklahomajoechuckwagons.htm
  geen goedkope ………….. maar degelik spul,wat hier in het vochtige klimaat kan overleven…
  ze hebben volgens de site een eigen lijn opgezet, en die is in duitsland…
  waarom denk jij dat ze in b.v polen gemaakt worden?? dit is kwaliteit met 20 jaar garantie.
  ik zal ze nog eens mailen om meer info omtrend de fabriek..

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   De GOEDKOPE, dus die ik heb, zijn een Chinees (of desnoods een Pools) product. De duurdere, dus degene die jij zegt te willen kopen, NIET! Dat zou heel goed, zoals gaswinkel.nl aangeeft, een Duits product kunnen zijn. Ik heb geen reden daaraan te twijfelen.

 26. Edwin

  Nou de mythe van het ei nog even doorprikken…….

Laat een reactie achter