«

»

mei 27 2011

Meneer Veelkantie doet ook aan Offset Smoker Modificatie! (plus updates)



U weet dat meneer Veelkantie bijzonder tevreden is met zijn Offset Smoker Barbecue ook al noemen sommige snobs deze uitvoering kwetsend 'el cheapo'. Ik heb dan ook geen enkele behoefte om wat aan te passen of te veranderen aan mijn prachtige smoker.

Maar ik wil deze wel graag zo lang als mogelijk mooi houden. Dus paste zelfs de principiële meneer Veelkantie zijn smoker enigszins aan.

Alhoewel, aanpassen… Ik legde twee spotgoedkope barbecues in de grillkamer waar ik voortaan de hete kolen in kan storten om te voorkomen dat het originele kolenrooster en de binnenkant van de grillkamer vies en lelijk zal worden. Nu is dat wel heel cryptisch omschreven, dus laat ik u graag zien wat ik bedoel.

Vanmiddag waren we bij de Marskramer alwaar ik keek voor een wat spulletjes om een leuk starterspakketje samen te stellen voor de zwager (en schoonzuster) waaraan ik onze 16 Inch Offset Smoker aan doneerde.

Daar trof ik buiten een kolenstarter voor weinig centen, ook een leuk barbecuetje aan waarmee ik wel iets kon.

Oké, met meer dan de helft van het barbecuetje kan ik niets.

Het roostertje, de draagtas, de handvatten, het setje schroefjes om de handvatten vast te zetten en het onderstel gooi ik gewoon weg. Want daar gaat het me niet om.

Wat ik overhoud is een kale bak waarin de kooltjes in gaan. En daar gaat het me om. Alleen nog even de beugeltjes voor je het onderstel in kunt klikken met chirurgische precisie (dus gewoon wrikken en buigen) verwijderen.

En dan heb ik zowaar een inlay voor de grillkamer! Of twee…Want ik kan natuurlijk gewoon de kolen storten op het bijgeleverde kolenrooster met as opvangbak, maar dat gaat dan vies worden, verbuigen en roesten, en dat wil meneer Veelkantie liever niet.

Roosters er weer op…

Grillplaat van Gaswinkel er weer op… En de eerste de beste keer dat meneer Veelkantie gaat grillen in de grillkamer in plaats van via de fire box dan stort ik de kolen in de nieuwe kolenbak!

Zodra ik het een keertje uitgeprobeerd heb dan laat ik u vanzelf weten of het enige toegevoegde waarde heeft. Of niet en dan heb ik € 25,90 in de vuilnisbak gepleurd.

De theorie is in ieder geval geniaal ( 😉 ) want alles blijft netjes, zoals gezegd, en als meneer Veelkantie klaar is met grillen dan laat ik de boel afkoelen en flikker de resten gewoon met een zeer elegante zwiep zo in de vuilcontainer!

Of niet en dan gooi ik deze twee door mij vakkundig mishandelde barbecuetjes met dezelfde elegante beweging in de vuilcontainer. U ziet het is simpelweg een Win W… jammer dan situatie…

Update I: En dan nu deze 'modificatie' in praktijk getest

Gisteren hebben we een lekkere barbecue gehad waarbij ik indirect gilde in het grillcompartiment. Een prima gelegenheid dus om de bakjes in de praktijk te testen.

Het positieve is dat het grillcompartiment mooi schoon blijft. Er weinig as, op wat as na dat rond dwarrelde, in het compartiment zelf. Het andere bakje waarboven ik indirect grilde deed mooi dienst als opvangbakje voor vet en dergelijke. Dus voor zover ging het goed.

Wat me wel opviel was dat de temperatuur niet erg hoog opliep. Het hing wat tegen de 200 graden Celsius aan in het grillcompartiment. Dit terwijl het direct boven het vuur heter was. Ik heb daarom toch het idee dat het kolenbakje de kolen wat smoort. En dat is uiteraard niet de bedoeling, want dan kon het indirect grillen wel eens een langdurige bezigheid worden. Misschien wel te lang waardoor het vlees kan gaan uitdrogen.

Ik moet dit in de praktijk nog eens testen. Want de enige manier om er achter te komen of het kolenbakje de hitte smoort is om eens te testen zonder kolenbakje. En dat is weer balen want dan maak ik alsnog een rotzooi van mijn grillcompartiment. Ik denk echter dat er niets anders opzit.

Helaas is het vandaag slecht weer, dus kom ik daar even niet aan toe. Maar zodra ik deze test gedaan heb dan laat ik de bevindingen ervan alhier weten.

Update II:

Tja, nu worden een hele hoop zaken me duidelijk… De thermometer in de deksel van mijn Offset Smoker Barbecue blijkt gewoon niet te deugen. Hij wijkt geen paar graden Celsius af, maar tot wel 80 graden Celsius!

Toen ik gisteren de kipvleugeltjes aan het grillen was heb ik met een digitale thermometer de temperatuur in de barbecue nog eens nagemeten en vergeleken met die op de thermometer in de deksel van de barbecue. En toen kwam ik tot de schokkende ontdekking dat het ding het gewoon niet behoorlijk doet. Geen wonder dat ik er al geen pijl op kon trekken!

Ik zal Gaswinkel, de leverancier van deze Offset Smoker Barbecue even een mail sturen of men misschien een nieuw en wel goed exemplaar kan opsturen. U verneemt er nog van.

Update III:

Stuurde afgelopen donderdag (02 juni 2011) een mail naar Gaswinkel met het verzoek een vervangende thermometer te sturen voor in de deksel van de Offset Smoker Barbecue omdat de 'oude' niet goed bleek te functioneren.

Kreeg vrijdag (03 juni 2011) al bericht per mail dat een nieuwe thermometer maandag verzonden zou worden. Bij de mail zat eveneens een keurige duidelijke instructie hoe ik de 'oude' thermometer kan vervangen voor de nieuwe. Tevens bleek uit de mail van Gaswinkel dat men een kwalitatief betere thermometer uit het eigen assortiment zal leveren omdat men erkent dat de originele soms van wat mindere kwaliteit blijken te zijn.

Kreeg gisteren (06 juni 2011) een mailtje van UPS waaruit ik kon opmaken dat de vervangende thermometer vandaag in mijn bezit zal zijn.

Vandaag (07 juni 2011) verwacht ik dus, als UPS een beetje meewerkt, de nieuwe thermometer. Als men een beetje bijtijds is kan ik vandaag de thermometer nog vervangen. Een handeling waarvan ik uiteraard verslag zal doen op Veelkantie.

Kortom, de service van Gaswinkel is tot op heden wederom uitstekend! Geen onvertogen woord en geen gemor. Zo mag ik het graag zien 😉

Update IV:

De nieuwe thermometer die ik onder garantie ontving van de firma Gaswinkel is van uitstekende kwaliteit. 100% beter dan het standaard rommelding dat ik bij de Smoker ontving. En… hij zit er inmiddels al in! Zie daarvoor: Vervangen thermometer 21" Oklahoma Offset Smoker Barbecue.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/05/27/meneer-veelkantie-doet-ook-aan-offset-smoker-modificatie/

10 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Fort

    Beste Veelkantie,

    Dat ziet er goed uit die bakjes! Zo te zien passen ze precies in jouw 21″ smoker en zal het bij mijn toekomstige smoker (16″) niet passen.
    Ik ga wellicht toch even langs de Marskramer….

    Met vriendelijke groet,
    Fort
    P.S. Heb je ook een aparte kolenmand/bak in de vuurkamer, om zodoende e.e.a. te beschermen?

    1. Meneer Veelkantie

      Fort,

      Nee, in de fire box heb ik nog geen bakje of kolenmand. Ben nog niet iets tegengekomen dat past. Maar als dat zo is dan zou ik dat waarschijnlijk wel gebruiken.

      Ik denk dat het bakje, zeker in de breedte, wel past in een 16″ smoker. In de lengte zullen er echter geen twee passen want ze zijn zo’n 43 cm per stuk. Maar dan gebruik je er toch gewoon één voor indirect grillen?

  2. Fort

    Hoi Veelkantie,

    Was vandaag bij de Action. Sowieso om ‘lekkers’ te scoren, wat handige dingetjes te scoren en om te zien wat ze zoal aan barbecuespullen hebben.
    Barbecue was niet veel, wel bij de keukenartikelen mooie braadsledes voor weinig. Leuk maatje ook, waarvan ik vermoed dat die wel zullen passen in een 16″-smoker.
    Vanavond heb ik nog een bericht naar http://www.gaswinkel.nl gestuurd met de vraag of zij op Hemelvaartsdag open zijn. Dan haal ik hem meteen op en pik ik meteen een mooie hoes mee.
    Eenmaal in mijn bezit kan ik met de voorpret beginnen… Het in elkaar zetten en ‘seasonen’ maar…!

    Ik wens je nog een goed weekeinde Veelkantie,
    Oyster

    1. Meneer Veelkantie

      Hoi Fort,

      Als je de braadslee wilt gebruiken als kolenbak dan moet je er wel flink wat gaten in boren anders verstikken de kolen. Daarom heb ik ook de kleine BBQ’s genomen omdat daar fabriek af al flink wat gaten in zitten.

      Ik wens je alvast veel plezier van je aankomende nieuwe Offset Smoker. Laat je nog even weten hoe het allemaal verlopen is en hoe de montage verliep?

  3. Michiel

    Ik vroeg mij af wat nu uiteindelijk de eindconclusie is van de test met de kolenbakjes na vervanging van de thermometer?
    De 21″ staat al een tijdje op mijn verlanglijstje en als ik die koop (en dat moment nadert nu snel) vind ik dit wel een potentieel interessante modificatie. Ik weet nu wel dat ik ook direct een andere thermometer ga meebestellen.
    Overigens: Ik ben zeer blij met de zeer uitgebreide informatie over deze offset smokers! Ga zo door!

    Groeten,
    Michiel
    (aspirant offset smoker machinist)

    1. Meneer Veelkantie

      Michiel,

      Dat met die kolenbakjes bleek helaas toch niets te zijn. Het smoorde de kolen teveel. Ik zou die dingen sowieso niet kopen want zelfs als stand alone BBQ’tjes werkt het niet door de slechte constructie en ontbreken van kolenroostertje en ventilatie.

      Ik zou even afwachten of de thermometer die erop zit inmiddels van betere kwaliteit is. Misschien heeft men wel een aanpassing doorgevoerd. En anders kun je altijd nog bij Gaswinkel om een nieuwe vragen. Ik kreeg de mijne volledig kosteloos als service onder garantie en was binnen een paar dagen (vanwege het weekeinde) binnen.

  4. Michiel

    OK ik zal eens kijken wat er tegenwoordig meegeleverd wordt. Kan nu mooi vergelijken met het alhier gepubliceerde fotomateriaal.

    1. Meneer Veelkantie

      Michiel,

      Goed plan. Ik verneem van je.

  5. Michiel

    Ik trof in de deksel dezelfde pruts thermometer aan die je eerder al beschreef. Ik heb em inmiddels door de grote variant die in de ‘el-duro’ smokers gemonteerd wordt. Daarvoor moest ik het gat vergroten en (heel belangrijk voor wie mij dit na wil doen) om te voorkomen dat de langere voeler van dit apparaat niet achter het warmhoudrek blijft hangen heb ik hierbij de onderrand van het gat op de oorspronkelijke plaats gehouden. Dus het gat is naar boven vergroot.

  6. Michiel F

    Ik heb bij Kwantum onlangs een paar ijzeren mandjes gekocht die mooi passen in deze fire box om dienst te doen als kolenmand. Ook mandje dat onder de rekken past. Paar uero per stuk. Wel even de verf er af branden. Zal het misschien niet heel lang volhouden maar daar val je je geen buil aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *