«

»

jun 04 2011

Bericht afdrukken

Review: Gietijzeren Grillplaat voor op de BBQ of SmokerVan de firma Gaswinkel kreeg ik bij de bestelling van mijn 21 Inch Oklahoma Ofsett Smoker Barbecue een grillplaat ter waarde van € 59,95 cadeau met de bedoeling dat ik er een eerlijk en objectieve review over zou schrijven. 

Dat schrijven van een review heeft even op zich laten wachten om de simpele redenen dat ik als eerste mijn, onder de familie en vrienden, wereldberoemde spareribs wilde maken en voor de rest van de tijd het weer ons een beetje in de steek liet.

Normaal laat ik me niet zo snel van de wijs brengen door het weer, want ik heb midden in de winter spareribs staan roken, maar voor een review is het wel prettig als de omstandigheden het resultaat niet beïnvloeden. En vandaag deden de meest gunstige omstandigheden zich voor. Buiten een zuchtje wind was het een stralende zonnige en bijzonder warme dag.

Gedurende de middag had ik een lamsrib gerookt op de Smoker, maar dat was niet zo'n succes qua vlees. Maar gelukkig hadden we ook nog een kilootje lamskoteletten liggen.

Lamskoteletten zijn het lekkerste als ze nog licht roze maar van buiten mooi bruin en gaar zijn. En dat lukt het beste op een grill die lekker heet is. Of… een gloeiendhete grillplaat! Dus stookte ik de grillplaat via de directe methode, dus de kooltjes recht onder de grillplaat, flink heet.

Toen de plaat goed op temperatuur was spoot ik deze in met wat olijfolie en legde de lamskoteletten er op die direct lekker begonnen te spetteren.

Na een paar minuten draaide ik de lamskoteletten om, om aan de andere kant te bruinen.

Weer een paar minuten later waren de lamskoteletten klaar om gegeten te worden.

Ik hoef u niet te vertellen dat de lamskoteletten heerlijk waren. Dat ziet u natuurlijk zo wel.

Wat ik u natuurlijk wel moet vertellen is of ik van mening ben dat deze loodzware, bijna 10 kilogram, gietijzeren grillplaat van Gaswinkel iets toevoegt aan het roken, grillen en barbecueën.

Het antwoord is kort maar krachtig. Ja deze grillplaat voegt beslist iets toe. Maar dan wel in meer opzichten dan ik in dat korte maar krachtige zinnetje kan vertellen. Want deze grillplaat is multifunctioneel. Hij doet meer dan alleen nuttig zijn als u iets wilt grillen.

Om te beginnen heeft deze grillplaat niet alleen een geribbelde maar ook een gladde kant. Hij is dus geschikt om verschillende zaken (denk bijvoorbeeld aan garnalen, groenten, pizza's e.d.) te bakken, braden en grillen. Dat is natuurlijk superhandig maar ook erg lekker.

Wilt u overigens bakken, braden maar niet direct met een hele hoge temperatuur grillen met deze gietijzeren plaat, dan kan ik u aanraden om dan de kooltjes niet direct onder de grillplaat te positioneren. Je kunt heel goed bakken, braden en wat langduriger grillwerk doen door de fire box van een Smoker te gebruiken als bron van hitte. Want het in feite schroeien van bijvoorbeeld lamskoteletten gaat het lekkerste met een hoge temperatuur, maar het bijvoorbeeld bakken van een pizza vereist een lagere en gelijkmatigere temperatuur.

Of u nu bakt, braad of grilt met de grillplaat en dit indirect via de fire box of direct boven de kooltjes doet, het voordeel is altijd dat dat uw vlees niet in contact komt met open vuur. Hierdoor neemt de kans dat uw vlees of andere producten verbranden aanzienlijk af natuurlijk.

Maar bakken, braden en grillen is natuurlijk nog niet alles wat je met deze grillplaat kunt. Want de grillplaat heeft nog andere belangrijke functies in met name een Offset Smoker Barbecue.

Smoking FoodIedereen die rookt en grilt met behulp van een Offset Smoker barbecue weet dat het vanzelfsprekend aan de kant van de fire box flink veel heter is dan aan de tegenovergestelde kant van de Offset Smoker barbecue. Het kan dus nogal wat uitmaken of u aan de kant van de fire box, in het midden of aan de andere kant van de Smoker uw eten rookt of grilt.

De grillplaat kan het verschil tussen de rechter en de linkerkant behoorlijk opheffen.

Zodra u de grillplaat positioneert op het grillrek boven de uitgang van de fire box dan zorgt de grillplaat ervoor dat de hitte en de rook op een later punt, circa in het midden, in de grillkamer komt. Hierdoor ontstaat niet alleen een gelijkmatigere temperatuur aan weerzijde, maar zorgt er ook voor dat de temperatuur aan de kant van de grillkamer waar de fire box niet zit, hoger zal zijn dan dat deze zou zijn zonder deze 'begeleider' in de grillkamer.

Een andere belangrijke functie van deze massieve loodzware gietijzeren grillplaat is dat het een stabiliserende functie heeft in de grillkamer. Ook als u de grillplaat zelf niet gebruikt!

Je werkt bij het roken maar ook bij het grillen uiteraard met een hittebron, (briketten, houtskool of hout) die behoorlijk kan fluctueren. Doordat je een massief stuk ijzer in de grillkamer hebt liggen die warmte opneemt maar ook gedurende lange tijd uitstraalt breng je dit fluctueren terug tot een minimum. Het spreekt vanzelf dat dit gunstig is bij het garen van uw vlees en andere producten.

Dit zijn de voordelen die mij zo te binnen schieten als ik nadenk over het nut van een grillplaat in uw barbecue of Smoker. Maar er zullen er vast meer zijn. En als u ze kunt bedenken dan verneem ik dat graag van u in de reactievelden.

Ik ben dan ook heel erg blij met dit cadeautje van de firma Gaswinkel. Ik sluit zeker niet uit dat ik deze grillplaat had besteld als ik hem niet had gekregen. En gezien mijn ervaringen met Gaswinkel had ik deze vrijwel zeker bij hen gekocht. Want tot op heden ben ik nog niet eerder zo goed geholpen door een webwinkel als door Gaswinkel. Je kunt het namelijk veel slechter treffen!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/06/04/review-gietijzeren-grillplaat-voor-op-de-bbq-of-smoker/

1 reactie

 1. Rene

  Een geweldige uitleg betreft het gebruik van de grillplaat !
  Een extra toevoeging van informatie die ik nodig heb want ik ben van plan om een grillplaat aan te schaffen.
  Nu nog even kijken waar ik het ga kopen ;-)

  Nogmaals bedankt voor dit schrijven :-))

  René

Laat een reactie achter