«

»

jun 06 2011

Bericht afdrukken

Biologisch? Ook heel lo…. euh, ecolo… nou… E. Coli… gisch!Het moet maar eens gewoon gezegd worden. De EHEC (enterohemorragische E. coli)infectie, de levensgevaarlijke darmbacterie, is bij mensen ontstaan door de zogenaamde 'biologische' dan wel 'ecologische' landbouw.

Natuurlijk is het zinnig om de bron van de huidige besmetting op te sporen en te elimineren, maar anderzijds is het ook redelijk zinloos.

Zolang men doorgaat met het zogenaamde 'biologisch' dan wel 'ecologisch' telen van groenten blijft de kans bestaan dat we regelmatig en steeds vaker, voor zover dit al niet zo is, getrakteerd worden op een uitbraak van deze soort bacteriën. Met dodelijke gevolgen, zoals blijkt.

Er is nu een ware EHEC (En Het Echec Continueert) soap op gang gekomen waarbij om beurten de ene of de andere groente de schuld krijgt van de besmetting. Zoals gezegd… zinloos.

Ik verzet me al zo lang als ik me heugen kan tegen de zogenaamde 'het moet natuurlijker' trend. Er is niets tegennatuurlijk aan de manier waarop conventionele boeren hun groenten telen. We leven in een wereld waarbij alle organisme strijden om de ultieme dominantie en wereldheerschappij en de slimste wint gewoon het gevecht en overleeft de veldslag. Hetgeen overigens ook de ondergang zou betekenen van het dan dominante organisme, maar dat is pas als men alle andere organisme min of meer uitgeroeid heeft.

Alle middelen om deze veldslag te overleven en onze soort te continueren zijn daarbij geoorloofd. Dus ook eventuele synthetische bestrijdingsmiddelen en bemesting.

Het laatste is ook de reden waarom ik me verzet tegen het 'vermenselijken' van de natuur en wilde dieren. Er is niets menselijks aan de natuur en wilde dieren. Wij zijn de enige soort die haar eigen 'zijn' ter discussie placht te stellen, en dat zal ook onze ondergang worden.

Laatst wees ik via twitter nog op de idiotie in een 'nieuwsbericht'. Het bericht las: 'Olifanten net zo sociaal en slim als mensen'. Andere media maakte het nog gekker door te claimen dat 'Olifanten menselijke gevoelens hebben'. Olifanten zijn olifanten en mensen zijn mensen. En ieder voor zich levert dagelijks een strijd om te overleven en aan de top van de voedselketen te komen.

Als men dit soort berichten plaatst vermeld men er doorgaans niet bij dat olifanten verkrachters en moordenaars zijn. Ook dolfijnen zijn half niet zo sociaal als mensen ons willen doen geloven. Er zijn zat voorbeelden van dolfijnen die een bepaald dier opjagen en voor de lol doodbeuken en bijten. Hetzelfde gaat op voor die 'schattige' chimpansees. Die gaan met regelmaat groepsgewijs op zoek naar een afgedwaald lid of isoleren een lid van een andere 'stam' chimpansees, jagen deze op, lynchen hem of haar en eten hem of haar vervolgens op.

Al de 'dieren zijn net mensen' en 'het moet natuurlijker' fabels zijn niet alleen zinloos maar op termijn dodelijk voor het dierensoort mens. Het is onderdeel van een politieke ideologie die we ook wel kennen onder de noemer 'neomarxisme' en aanverwante artikelen.

Veel van de aanhangers van deze theorie vinden het helemaal niet zo bezwaarlijk dat de mens doodgaat aan allerhande opportunistische ziekten en andere kwalen. Ze zien daarin veeleer het 'bewijs' van hun grote 'gelijk'. Namelijk de veronderstelling dat de mens een soort virus is dat de aarde en alles daarop vernietigd, en de aarde dan wel natuur een soort van wraak neemt.

Oké, het is een beetje lullig dat het nu één van haar fundamenten van haar geloof betreft, maar men doet dan ook de stinkende beste om te voorkomen dat wij deze EHEC toestand linken aan 'biologisch' en 'ecologisch'. Alhoewel dit volkomen terecht zou zijn, want dat is dé bron!

Het is een New Age religie waarin 'zondigen', deze keer niet tegen een godheid maar tegen de natuur, bestraft zal worden met bijvoorbeeld de dood. Alleen de 'rechtschapen' mens die leeft volgens de stelregels van deze ideologie/ religie zal volgens deze theorie overleven. Een theorie die stelt dat mens en dier op den duur in harmonie met elkaar en de natuur zullen leven. Het doet inderdaad denken aan de theorie die bijvoorbeeld Jehova's Getuigen er op na houden.

De rest, die deze theorie afdoen als de ideologische utopische idiotie die het in werkelijkheid is, hebben in feite volgens veel van de aanhangers van deze New Age religie geen recht op bestaan.

Je ziet bij deze New Age religie dezelfde drammerigheid en dwang, desnoods via een omweg, als je bij andere in wezen totalitaire ideologieën en religies ziet. Bij de ene ga je naar de hel en bij de andere zal de hel plaatshebben op aarde. En het is allemaal de schuld van de 'ongelovigen'.

De extreme hang naar het 'ecologische' kun je nog het beste vergelijken met christenen in de bijbelbelt die weigeren ingeënt te worden tegen allerhande ziekteverwekkers. Deze mensen vormen een potentieel gevaar voor de volksgezondheid doordat de kans dat er wederom zoiets als polio of erger, bijvoorbeeld de zwarte dood, uitbreekt in de bijbelbelt en zich dat verplaatst naar de overige bevolking, niet ondenkbaar is.

De bron van de EHEC uitbraak moeten we zoeken in de 'ecologische' landbouw. Door het volledig (willen) uitbannen van moderne bestrijdingsmiddelen, zeg maar de inenting tegen allerhande ziekteverwekkers, en terug te vallen op ondermeer 'natuurlijke bemesting', dus ondermeer koeien- kippen- en andere dierlijke poep, ondermijnt men op vele manieren onze verdedigingslinie.

Poep bevat, ongeacht of dit nou van de mens of van een dier afkomstig is, levensgevaarlijke bacteriën waar je zeer ernstig ziek van kunt worden. Zelfs tot de dood er op volgt! Normaal leven deze bacteriën in een zekere symbiose met ons lichaam. Ons lichaam zorgt ervoor dat ze geen of niet al teveel schade aan kunnen richten en zich niet al te veel kunnen vermenigvuldigen.

Het gaat normaal pas echt mis als onze weerstand door bijvoorbeeld ziekte of medicijngebruik laag of in onbalans geraakt is en we daardoor niet beschikken over voldoende 'bestrijdingsmiddelen' om deze potentiële ziekteverwekkers in het gareel te houden.

Een andere reden waarop deze delicate balans verstoort kan raken is als wij van buitenaf deze bacteriën, niet zelden in een zekere gemuteerde vorm, binnen krijgen. De eigen bacteriën verdragen we in de regel wel omdat we daartegen een zekere weerstand hebben opgebouwd. Maar vreemde bacteriën, als is het van exact dezelfde soort, kan ons erg ziek maken.

We hebben allemaal wel eens een lichte voedselvergiftiging gehad. De bron ligt meestal buiten uw lichaam zelf. Het kan zijn door niet voldoende verhit voedsel, of doordat u feitelijk de poepbacterie van een ander mens of dier via de mond inneemt.

In 1985 liep ik een echte voedselvergiftiging op. Een echte omdat het geen lichte voedselvergiftiging is die veel mensen meegemaakt hebben. Ik ben er drie maanden heel zwaar ziek van geweest en vele jaren daarna ondervond ik nog de nadelen van de schade die deze bacterie aanrichten in mijn lichaam. Dik 20 jaar later moest ik nog een zware antibiotica kuur doen omdat de restanten van deze bacterie me nog altijd parten speelden. Zo kon ik bijvoorbeeld niets eten dat ook maar enigszins niet 'koosjer' was of ik was wederom doodziek.

De besmetting liep ik op, op de Sail '85 in Amsterdam. De bron was een broodje beenham van een uitbater die kennelijk zijn handen niet wasten na de toiletgang. Ik heb toen mijn lesje wel geleerd.

Het zogenaamd op 'ecologische' dan wel 'biologische' wijze telen van groenten, fruit en andere zaken is vragen om problemen. Hele grote problemen. Zeker als men als mest dierlijke uitwerpselen gebruikt die niet fabrieksmatig bewerkt zijn zodat de schadelijke bacteriën gedood worden. De kans dat je grote groepen mensen infecteert en potentieel vermoord is enorm!

Het is geen toeval dat de drager van de bacterie gezocht worden in groenten, zoals komkommer, tomaat, sla of taugé die je in de regel niet verhit voordat je deze eet. Door verhitting dood je de meeste bacteriën die zich op of in vlees of groenten kunnen bevinden. Verhit je het vlees of de groenten niet of onvoldoende, zoals in het geval van groenten die we in de regel rauw eten, dan blijft de ziekteverwekker in leven en kan deze je besmetten. Soms met dodelijke gevolgen!

Ik hoop dan ook dat we ons eens gaan herbezinnen op waarmee we bezig zijn. Natuurlijk, als mens hebben we een zekere verantwoordelijkheid naar onze omgeving en de wereld waarop wij leven. Maar het mag niet doorslaan in de totale ideologische en utopische idiotie die we nu zien.

We moeten zeker stoppen met het constant ter discussie stellen van ons bestaansrecht. Dat doen andere organisme ook niet. Niet alleen omdat ze dat in veruit de meeste gevallen en vrijwel zeker alle gevallen niet kunnen, maar ook omdat het een levensgevaarlijke (vooral linkse) hobby is. Zoals gezegd zal dit, als we daarmee door blijven gaan, onze ondergang worden!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/06/06/stop-de-ehec-bacterie-stop-met-ecologische-teelt/

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Hannes Minkema

  Wat een mooi blog! Ik ben nog het meest onder de indruk van de volgende alinea:

  “Je ziet bij deze anti-biologisch-boeren-religie dezelfde drammerigheid en dwang, desnoods via een omweg, als je bij andere in wezen totalitaire ideologieën en religies ziet. Bij de ene ga je naar de hel en bij de andere zal de hel plaatshebben op aarde, zodra de mens zichzelf ter discussie stelt. En het is allemaal de schuld van de ‘biologen’.”

  1. Meneer Veelkantie

   Hannes,

   Ik zie al dat ik veel meer aandacht had moeten besteden aan hoe milieugekkies en aanverwanten artikelen heel subtiel via leugenachtige propaganda en verdraaiingen proberen hun ‘gelijk’ te behalen, en hoe veel mensen daar helaas met open ogen intrappen.

 2. Annet

  Nou dan doe ik er nog maar een schepje bovenop. ;-)
  Als we de koeien wat natuurlijker zouden voeren (gras) ipv zo goedkoop mogelijk
  zou e.coli niet resistent zijn tegen ons maagzuur en niet zo’n probleem worden.

  http://www.favv.be/home/com-sci/doc/avis01/poulet01.pdf

  Ik zou zeggen bekijk Food Inc eens van Michael Pollan.

  1. Meneer Veelkantie

   Annet,

   Wat een hoop flauwekul in zo’n korte reactie.

   Wat is er goedkoper dan gras? Denk je werkelijk dat veevoeders goedkoper zijn dan gras? Koeien krijgen veevoeders omdat ze A. niet het hele jaar buiten kunnen lopen, B. om de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen binnen te krijgen. Daarom zijn onze koeien ook zo kerngezond.

   De resistentie van E. Coli heeft niets te maken met veevoeders en zijn ook niet perse resistent voor ons maagzuur. Je hebt nog aardig wat biologielessen nodig voordat je, je met dit soort onderwerpen gaat bemoeien.

   Je propaganda PDF’je negeer ik met alle liefde. Hou toch eens op met die dodelijke flauwekul!

   Michael Pollan is een extreemlinkse activist en propagandist. Hier wat leesvoer voor jou: http://saywhatmichaelpollan.wordpress.com/. Als je die vent serieus neemt dan ben je flink van het padje af.

   Verder nog wat Annet?

  2. Annet

   Veelkantie,

   Whoehahaha. Over een hoop flauwekul in korte reactie gesproken zeg.

   a) Voor gras heb je ook een hoop grond nodig en laat die grondprijs hier nou niet goedkoop zijn
   b) Je kan ook maar minder koeien houden tenzij je gaat bijvoeren (wat dan net niet de bedoeling is)
   b) Grasgevoerde koeien geven minder melk dan koeien die krachtvoer krijgen.
   Het klinkt misschien lekker goedkoop maar ik denk dat het onder de streep wat zal tegenvallen.
   En als die koeien zo ‘gezond’ zijn dat zal dat wel komen doordat ze preventief volgespoten worden met antibiotica. :-s

   Dat ‘propaganda’-pdfje komt van de Belgische overheid hoor. Ik heb juist de zweverige sites achterwege gelaten omdat de anti-biologisch-boeren-religieuzen, zoals Hannes hierboven mooi vermeldt, daar toch geen boodschap aan heeft.

   Maar doe wat je niet laten kan en laat wat niet niet doen doen kan is mijn motto.
   Ik blijft het altijd erg merkwaardig vinden dat mensen wel precies weten wat ze moeten tanken om de motor niet in de soep te laten lopen, maar wel verwachten dat ze zelf alles kunnen vreten zonder schade op te lopen.

   Nou ja ik plant zo her en der een zaadje en het is aan de lezer om het te laten groeien of er gif overheen te gooien. In dit geval zal het wel Round-up worden. :-)

  3. Meneer Veelkantie

   Annet,

   Wat denk je dat koeien voornamelijk te eten krijgen? Als het geen gras is wat men van het weiland eet, dan is het kuilgras dat de boer in de zomermaanden heeft opgeslagen. Ook veevoeders bestaan vaak voor een belangrijk deel uit grassen en andere gewassen. Allemaal gewassen die ook plaats innemen op het land.

   Het landoppervlakte is overigens geen probleem. Nederland is voor nog geen 10% bebouwd. Dat is inclusief ieder hekje, snelweg of schuurtje. Het grootste deel daarvan is weiland. Ruimte zat dus.

   Het voer heeft geen flikker met het aantal koeien te maken. Ze eten gelijke hoeveelheden of ze nou met ze allen in een stal staan over van mijn part in plukjes van drie in de hele wereld.

   Melkkoeien krijgen juist een aanzienlijke hoeveelheid gras omdat dit goed is voor de melkproductie. Bij vleeskoeien luistert dat wat minder kritisch maar ook die krijgen in de regel voldoende gras. Het bijvoederen is bedoeld voor voornamelijk de wintermaanden en om het dieet van de koe wat te balanceren.

   Gelukkig behandelen de boeren de koeien preventief met antibiotica. Het zou wat minder mogen, en er zijn gelukkig alternatieven waardoor het gebruik van antibiotica beperkt kan worden, maar dit heeft wederom helemaal niets met het voer te maken.

   Jij bent toch van het slag mensen dat normaliter bij iedere scheet loopt te verkondigen dat de overheid propaganda verkoopt? En nu zou een PDF’je van de overheid waardevolle informatie bevatten? You want your cake and eat it to? Hoe dan ook gaan mijn haren overeind staan als ik zinnen lees als: "De normen werden opgesteld met als doel landbouwecosystemen te verkrijgen die sociaal en ecologisch duurzaam zijn."

   Wat is er niet sociaal aan onze landbouwsystemen? Wat is ecologisch behalve het zoveelste linkse containerbegrip? Wat mag duurzaam dan wel inhouden? De laatste EHEC ellende hebben we aan dat zogenaamde ‘ecologische landbouwen’ te danken. Biologisch ook heel logisch?

   Je laat de zweverige sites achterwegen maar je komt wel met linkse propagandist, goeroe en activist Michael Pollan aanzetten?

   "Anti-biologisch-boeren-religieuzen"? Ik weet het niet hoor… maar ik ben niet degene die een nat kruis krijgt van alles waar men tegenwoordig het stempel ecologisch of biologisch op zet. Daar hebben we dan weer van die figuren als jou voor. Ik hou me liever aan de feiten en weten in plaats van geloven dat iets zo is omdat bepaalde mensen zeggen dat het zo is. En inderdaad, ik heb geen enkele boodschap aan wat fanatici als jou en hannes te melden hebben. Als ik sprookjes wil horen dan zet ik wel een Disney DVD op.

   "Alles kunnen vreten zonder schade op te lopen"? Ik weet het niet, maar ik eet geen chloortabletten, ik hou me verre van beton, en ik consumeer en eet geen zaken die aantoonbaar schadelijk zijn voor mijn lichaam. Ik heb dus geen flauwe notie over welke zaken je het hebt die mensen zouden "vreten zonder te denken dat ze er schade van op lopen"?

   Het geeft wel jouw insteek duidelijk aan. Je bent zo’n linksgedraaide wereldverbeteraar die net doet alsof je van mening bent mensen het allemaal zelf uit mogen maken maar ondertussen hunkeren naar de macht om mensen ertoe te dwingen jouw geloof op te dringen.

   Gooi lekker koeienstront over jouw zaadje. Met een beetje mazzel sterven er zo drie dozijn mensen aan EHEC.

  4. Annet

   Veelkantie,

   Wat koeien eten volgens het voedingscentrum:
   Het menu van melkkoeien bestaat voor tweederde uit gras. Gemiddeld eet een koe 60 kilo gras per dag. Daarnaast krijgen ze krachtvoer, zoals sojaschroot, aardappelen en snijmaïs, zodat ze meer melk kunnen geven.

   Maar ook bietenpulp, het blad van suikerbieten, perspulp, bierbostel, graan, soja, stro of hooi.

   “Het voer heeft geen flikker met het aantal koeien te maken. Ze eten gelijke hoeveelheden of ze nou met ze allen in een stal staan over van mijn part in plukjes van drie in de hele wereld.”

   O nee? Als je teveel koeien in een wei zet krijg je overbegrazing en zeg dan maar dag met je handje tegen je wei. Het aantal koeien is dus begrensd aan wat je aan grond hebt.
   Ik zal je een handje helpen. In Belgie is het goedkoper. Maarrrrr dan moet er wel bijgevoerd worden (kenneliijk gebruiken ze dan toch te veel koeien voor het stuk land) http://www.boerderij.nl/10111114/Landbouw/Nieuws/Opstallen-Belgi-duurder-dan-beweiden.htm

   “Melkkoeien krijgen juist een aanzienlijke hoeveelheid gras omdat dit goed is voor de melkproductie.”

   Dat is niet voor de productie maar voor de kwaliteit. Hoe meer gras een koe eet hoe meer omega-3 vetzuren de melk bevat. Overigens bevat kuilgras al 75% minder omega-3 vetzuren dan vers gras.
   Hoe lager de energieinname (dmw bijvoeren) hoe minder de kwantiteit.
   En als iemand die totaal twee jaar borstvoeding heb gegeven weet ik zeker dat je hierover uit je nek kletst. :-p

   De rest laat is voor wat het is want ik heb echt geen bekeringsdrang. Ik zal verder dan ook niet meer reageren.

  5. Meneer Veelkantie

   Annet,

   Precies, dat is wat koeien eten. Prachtig mooi uitgebalanceerd eten van grassen en gewassen. En wat is daar precies mis mee? Zelfs de diervoeders zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Wat is het probleem? Volgens mij schoffel je jouw eigen kulverhaal nu heel hard onderuit.

   Er staan niet te snel teveel koeien in een wei, en een boer beschikt in de regel over meerdere weiden. Van overbegrazing zal dus in de regel geen sprake zijn. En ja, in principe was het aantal koeien begrenst aan wat het oppervlakte dat je aan weiden had. Maar zoals je begrijpt en eigenlijk ook zou moeten weten is Nederland net geen aaneengesloten wei. Bovendien kun je meermaals per jaar gras kuilen en oogsten of de dieren bijvoeren dus de hoeveelheid land die je tot je beschikking hebt is al lang geen kritische grens meer. Ook hier is niets aan de hand.

   Weideland is niet perse heel duur. Vaak zelfs spotgoedkoop. Behalve als projectontwikkelaars en gemeenten er hun ook op hebben laten vallen. Dan neemt de waarde vaak absurde vormen aan. En wat is er precies mis met opstallen? Koeien staan een groot deel van het jaar op stal omdat de weersomstandigheden het niet toelaten om ze in de wei te laten lopen. En?

   Het voeren van met name vers gras doet de melkproductie toenemen. Als deze dan ook nog eens van betere kwaliteit is, dan is daar niets mis mee, lijkt me. Wat is precies je punt? Je loopt constant maar wat te ouwehoeren, maar ik heb je nog geen enkel zinnig punt zien maken.

   Jouw borstvoeding voorbeeld geeft wel aan in wat voor beperkte wereld je leeft. Wat heeft jouw borstvoeding in godsnaam te maken met koeien? Dat je het verstand van een soort koe hebt had ik inderdaad al in de gaten. Maar er bestaan nagenoeg geen fysiologische overeenkomsten tussen voedende vrouwen en melk producerende koeien. Sterker nog, koeienmelk is bijzonder slecht voor baby’s. Nogmaals… wat is in godsnaam jouw punt nu eigenlijk?

   Ik ben al heel wat mensen tegen gekomen die maar wat in het wilde weg ouwehoeren om hun overtuiging kracht proberen bij te zetten. Maar jij maakt er werkelijk helemaal een potje van.

   Je zult niet meer reageren? Ik hoop het van harte. Want jouw flauwekul heeft werkelijk helemaal niets bijgedragen.

Laat een reactie achter