«

»

sep 04 2011

Bericht afdrukken

Zelf Guacamole maken

Guacamole, hetgeen u uitspreekt als wakamole, is een heerlijke dipsaus waarvan het hoofdbestandsdeel bestaat uit avocado en daarin normaal gesproken tenminste wat tomaat, knoflook, ui, limoen en Chilipeper. Soms voegt men er ook wat verse koriander aan toe.

Het is een heerlijke dipsaus afkomstig uit Mexico die zalig is om zo te eten met bijvoorbeeld maïschips, op brood, in salade, maar ook erg lekker is bij of in gerechten. De naam Guacamole komt af van het woord ahuocamolli, hetgeen avocadosaus betekent. Hoe u het ook wilt noemen, het is een heerlijke toevoeging aan uw maaltijd of lekker als snack met wat tortilla chips erbij.

Om Guacamole te maken heeft u niet veel nodig.

Ingrediënten:

 • 2 Avocado’s
 • 1 klein uitje
 • 1 flinke tomaatje of 3 tot 4 Cherry tomaatjes
 • 1 rode of groen peper (uit eigen tuin in dit geval)
 • 2 teentjes knoflook (of 2 theelepels uit een potje)
 • Een beetje citroensap
 • Snufje peper en zout

U kunt de genoemde benodigdheden voor Guacamole natuurlijk los kopen, maar er bestaan ook setjes, zoals naast afgebeeld van Albert Heijn (€ 2,49 per setje), waar zo'n beetje alle benodigdheden op peper en zout en eventueel koriander na al inzitten zodat u direct aan de slag kunt gaan.

Of u nou de ingrediënten los koopt of in een setje bij de Albert Heijn, het is van belang dat u controleert dat de avocadorijp is. Dat is eenvoudig te controleren door even in de avocado te knijpen. Geeft de schil wat mee dan is deze rijp genoeg. Te rijp is overigens ook niet lekker. Dus voelt een avocado te zacht aan en blijft uw vingerafdruk in de schil van de Avocado achter, dan is deze te rijp en dan kunt u deze beter laten liggen. Liever iets te onrijp dan overrijp is het advies wat ik u kan geven. Want…

Een niet rijpe avocado kunt u laten rijpen door deze enige dagen buiten de koelkast op kamertemperatuur te bewaren. Afhankelijk van de rijpheid bij aankoop kan dit 2 tot 5 dagen duren. Als u deze op een zonnige plek legt dan versnelt u dat proces. Het schijnt ook zo te zijn dat het verpakken in een papieren zak het rijpen kan bevorderen. Het schijnt ook te helpen als u de avocado bij rijpe bananen legt.

Duurt dit u allemaal te lang dan kunt u als uiterste noodgreep de avocado in de magnetron leggen en drie minuten op de ontdooistand verwarmen. Dit laatste komt de smaak en structuur echter niet te goede want u gaart de avocado in feite lichtjes waardoor deze erg zacht kan worden.

In de koelkast is een avocado circa drie dagen houdbaar. Bewaren in de koelkast is niet nadelig voor de smaak of structuur van de vrucht. Tenminste, als u de avocado voor verwerken en nuttigen op kamertemperatuur laat komen. Te koud neemt wat van de smaak weg van het vruchtvlees en eventuele andere ingrediënten.

Als u de avocado langer wenst te bewaren dan kunt u het geprakte avocadovlees aanmaken met citroensap en tot wel een jaar in de vriezer bewaren. Reeds aangemaakte avocado is lastig te bewaren. Het vruchtvlees heeft erg snel de neiging bruine prut te worden.

Citroensap toevoegen aan het avocadovlees of Guacamole helpt wel enigszins om het bruinen tegen te gaan maar kan dit niet geheel verhinderen. Daarbij zal (teveel) citroensap de smaak (te zuur) en structuur (te nattig en te zacht) negatief beïnvloeden. De pit bewaren te midden van het vruchtvlees is onzin en heeft totaal geen zin. Goed afdekken met huishoudfolie is nog het beste zodat u zorgt dat er zo min mogelijk zuurstof bij het vruchtvlees komt en het doet oxideren.

Het vruchtvlees van een avocado is heerlijk romig. Dat komt omdat het een vette vrucht is. Het gaat daarbij om gezonde vetten dus maakt u zich vooral geen zorgen. Wat ons betreft is Guacamole het lekkerste als er nog enige structuur in te ontdekken is.

Bereiding:

Guacamole maken is buitengewoon simpel. Snij de vrucht over de gehele lengte tegen de pit aan open en draai even de twee zijden tegen elkaars richting in en het vruchtvlees laat los van de pit. Schep nu het vruchtvlees uit de avocado met een lepel.

Snipper nu de ui, de knoflook, de peper en eventueel wat verse koriander fijn. Dat laatste doen wij overigens niet want wij vinden de smaak van koriander te weeïg.

Schep de ui, de knoflook, de peper en eventueel wat verse koriander door het avocadovlees. Voeg vervolgens de klein gesneden smakelijke tomaten door het vruchtvlees en maak het geheel af en op smaak door wat peper en zout naar smaak toe te voegen.

Variaties & Serveertips:

U kunt de schil eventueel bewaren om daarin de Guacamole op te dienen nadat u dit aangemaakt heeft. U kunt ook de Guacamole opdienen in de kom van de vijzel. U kunt de Guacamole ook op toastjes of stukjes stokbrood opdienen. Op een schijfje komkommer met schil is ook heerlijk en aantrekkelijk om te zien.

U kunt de avocado ook wat grover snijden in plaats van dit te prakken en zo gemengd met de andere ingrediënten opdienen. Gebruik in plaats van een gewoon uitje eens wat lente ui of rode ui. Een heel fijn gesnipperd paprika kan ook heerlijk zijn en zorgt zeker voor een bite. Voeg eens een scheutje room of wat zure room toe aan de Guacamole. Vervang de rode of groene peper eens voor tabasco.

Nog een leuke tip:

Gooi de pit van de avocado niet weg maar leg deze ongeveer 24 uur in water en plant deze dan in bijvoorbeeld uw tuin. Na een week of zes heeft u uw eigen avocadoplant!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/09/04/zelf-guacamole-maken/

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. paula

  Laat ik nu net twee avocado’s hebben gekocht!
  Dat wordt Guacamole vanavond.

 2. paula

  Ik heb er ook zelf tortillachips bij gemaakt, was heerlijk!

  1. Meneer Veelkantie

   Paula,

   Hahaha, ja waarom makkelijk doen als het moeilijk kan 😉

   Maar de tortilla chips waren wel goed gelukt? Receptje?

 3. paula

  Om eerlijk te zijn had ik geen tortillachips in huis.
  De luiaard versie is als volgt: tortillawraps in driehoeken snijden en frituren.
  Voor de ”from scratch” kokers: tortilla’s maken en dan in stukken snijden en frituren.

  1. Meneer Veelkantie

   Paula,

   Ah zo :)

   Had je wel maïs tortilla’s dan?

 4. paula

  Helaas niet,
  Ik had bloemtortilla’s die op miraculeuze wijze gedaald waren in populariteit.
  Maar toen ze veranderd waren in tortillachips ( heb ik mijn eters niet verteld) waren ze niet aan te slepen.

 5. Bart

  Met tortillachips al jaren een absolute topper hier, zomaar een suggestie voor een andere variant : Marineer de (rode) uien eens twee uur met olie, rode wijnazijn, citroensap, komijnenpoeder, pezo en grill daarna de uien de avocado en de tomaat eens op de barbecue voordat je er guaca van maakt: yummmm!

Laat een reactie achter