«

»

sep 08 2011

Indonesische Rendang (Rundvlees Stoofpotje)Onlangs plaatste ik een blogpost over de 50 lekkerste gerechten op de wereld. Op nummer 1 op dit lijstje staat het gerecht Rendang. Ofwel een heerlijk pittig Indonesisch rundvlees stoofpotje dan wel stoofschotel.

Nu hadden we dit al wel eens gegeten, gehaald bij een Indonesische toko en je kunt het ook wel krijgen bij Chinees Indische restaurants, maar hadden dit nog nooit zelf gemaakt. Terwijl het op zichzelf een heel eenvoudig gerecht is om te maken. Het kost alleen veel tijd. En dat heb ik wel. Dus hoogste tijd om dit alsnog eens te doen.

Nu hadden we grofweg twee keuzes. Of we maken zelf een boemboe om het vlees in te bakken en te stoven, wat natuurlijk erg leuk is, of we gebruiken een geprefabriceerde Rendang Boemboe.

Op zichzelf is het maken van een Rendang Boemboe niet erg ingewikkeld. Je hebt alleen wel behoorlijk veel en in de regel best wel dure ingrediënten nodig die de meeste onder ons niet in huis zullen hebben, dus speciaal voor de gelegenheid in zouden moeten kopen. Ingrediënten als:

 • Uien
 • Chilipepertjes
 • Citroengras
 • Korianderzaadjes
 • Venkelpoeder
 • Komijnpoeder
 • Kruidnagel
 • Kurkuma
 • Knoflook
 • Sjalotjes
 • Geraspte kokos
 • Kokosmelk
 • Galangawortel
 • Palm- of bruine suiker

Leuk en aardig, maar dit is en blijft een budget kookblog. Het is natuurlijk niet onze bedoeling u of onszelf op kosten te jagen. En we hebben prachtige geprefabriceerde boemboe’s in de handel. Daarin zitten nagenoeg alle bovenstaande ingrediënten in de juiste verhoudingen. En u heeft nog altijd de mogelijkheid om zo’n geprefabriceerde boemboe zelf nog wat verder op te leuken.

Daar hebben we dan ook voor gekozen. We kochten een Rendang Boemboe van Kokki Djawa (nummer 05) bij de C1000 supermarkt. Kosten? Slechts € 0,94. Dus we konden aan de slag.

Bij onze vaste kiloslager De Worstenmakerij kochten we een kilo magere runderlappen voor een habbekrats en sneden de lapjes thuis aan mooie blokjes.

Deze blokjes rundvlees zetten we even aan in een pan met wat gewone zonnebloemolie.

Nu gaf ik eerder aan dat u een geprefabriceerde boemboe best zelf een beetje kunt opleuken. En dat deden we ook door het voorgeschreven water te vervangen voor kokosmelk. De kokosmelk en boemboe mengde we en goten dit bij het rundvlees in de pan en brachten dit aan de kook.

Na het aan de kook gebracht te hebben zet u het vuur op bijna de laagste stand op een middelgrote pit op uw gasfornuis. Daarop laat u de pan met het gerecht lekker pruttelen. In eerste instantie ZONDER deksel op de pan. En dan is het gewoon een kwestie van geduld hebben.

U schept het gerecht om de dertig minuten even goed om zodat het niet aanzet aan de bodem. Doet dat het wel dan moet u het vuur iets lager zetten, of een kleinere pit kiezen. Het is overigens normaal dat zich een vlies vormt op het gerecht. Dit komt door het inkoken van de kokosmelk. U schept dit gewoon iedere keer door het gerecht heen. U zult daar later niets van terugvinden.

En dan na een uurtje of twee is het merendeel van de kokosmelk ingekookt.

Nu mag de deksel wel op de pan en schept u het gerecht om de 15 minuten even goed om. Heeft u toch wat aanzet op de bodem van de pan dan kunt u dit met de spatel even losmaken en gewoon door het gerecht scheppen. Zo laat u dit nog circa 1,5 tot 2 uur door pruttelen.

En dan is het gerecht klaar. Het is de bedoeling dat het vlees mooi donker en mals tot draderig is. Net als inderdaad gewone Hollandse draadjesvlees.

Wij kozen ervoor om de Rendang met witte rijst, zoals ook normaal de bedoeling is, en heerlijk Sajoerboontjes (ook gewoon gemaakt met behulp van een Conimex boemboe) te eten.

En mensen, wat is dat onvoorstelbaar lekker! Onvergelijkbaar veel lekkerder dan we van het Chinees Indonesisch restaurant kennen. Maar iets minder pittig dan we van de Indonesische toko kennen, maar dat vonden de meeste van ons niet zo erg. Bent u, net als ik, ook van lekker pittig dan let niets u om nog even wat sambal door het gerecht te scheppen.

Rest ons nog even de financiële verantwoording voor dit complete gerecht voor 4 personen:


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Magere Runderlappen 1 kilo € 5,75   * De Worstenmakerij of een andere kiloslager
Rendang Boemboe 1 zakje € 0,94 C1000
Kokosmelk 1 blikje (400 ml) € 0,78 C1000
Witte Rijst 1/2 pak € 0,39 Albert Heijn
Diepvries Sperziebonen 1 zak (500 gram) € 0,39 Albert Heijn
Sajoer Boemboe 1 stuk € 1,19 Albert Heijn

____________

Totaal

______

€ 9,44


* Magere runderlappen kosten normaal € 7,75 maar men had nog wat ‘minder mooie’ lapjes met een heel klein randje vet (gewoon eraf snijden) liggen die voor € 5,75 per kilo verkocht werden.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/09/08/indonesische-rendang-rundvlees-stoofpotje/

60 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Edwin

  Ik gebruik meestal de boemboe van Conimex, die is echt superlekker. En natuurlijk is het het allerlekkerst als je het een avond vantevoren maakt.

  1. Pierre

   Conimex gebruiken in de indische keuken is als babi ketjap met zuurkool!
   Bij mij komt het de keuken niet in…..gewoon Koningsvogel boemboes evenaart de indische keuken
   het meeste!

 2. Bram

  Bedankt voor je tip. Ik had dit nog nooit gemaakt en ik vraag me af waarom niet. Inderdaad echt heerlijk!

  1. Meneer Veelkantie

   Bram,

   Kijk, dat doet het hart van een kookgek weer goed 😉

   Edwin,

   Inderdaad, Conimex heeft in de regel erg goede producten. Overigens kun je een natte Rendang buiten de koelkast geloof ik een maand bewaren, en een droge Rendang geloof ik zelfs tot 4 maanden. Dus een flink portie koken en af en toe ervan smullen kan ook nog 😉

 3. Fort

  Hoi Veelkantie,

  Rendang is één van mijn favoriete gerechten. Ik gebruik hier ook een boemboe voor (die van Sarirasa), waarbij je nog wel santen moet toevoegen. Ik gebruik daar de vaste santen voor.
  Voor de verfijning kun je dan sereh toevoegen. Beetje kneuzen die stengen en ‘hop!’ gewoon in de pan bij de rest mikken.
  Mocht je de rendang pittiger willen, zou ik één (of meerdere) fijngesneden rawits mee laten pruttelen. Pas op! erg hete pepertjes.

  Ga zo door en all the best!
  Fort

 4. freek

  Ik ben een echte liefhebber van Rendang. Hoewel ook de boemboe van Conimex prima smaakt is deze toch een stuk minder authentiek van smaak. Ik ben het met “veelkantie” eens dat de Rendang gemaakt als beschreven met de Kokki Djawa Boemboe en een tikje samal erbij werkelijk te lekker is. Hiervoor kunnen ze me ’s nachts wakker maken.

  eet smakelijk,
  Freek

 5. henk

  tja rendang………….. ik kan u vertellen dat er gelukkig niet 1 maar mischien wel 50 recepten zijn voor daging rendang, zo pronken de mensen hier op java met hun rendang en even verderop mensen uit sumatra met hun eigen recept.. de 1 voegt er cocos aan toe en de ander weer niet, net als suiker.. de ander een scheutje azijn..
  wat ze hier weer niet voor elkaar krijgen is om het vlees boterzacht te maken door het te laten sudderen, nee in de pan en een hoog vuur eronder en het liefst na 10 min eten… nu heb ik er al verschillende de sudderlap-methode geleerd, en de mensen maken het de volgende keer met meer geduld… en ik eet een stuk lekkerder als ik bij ze aanwip 😉
  wat ik zo leuk vindt van mijnheer veelkantie, is dat ie openstaat voor kritiek, en ook een ander zijn recepten uit wilt proberen…
  wie weet schuift hij hier bij mij nog wel eens aan tafel in indonesia.

 6. Psychosoof

  Ja man – lekker is dat zeker weten…. Had het laatst dus ook weer eens gemaakt met kokosmelk (doe ik ook vaker met Thaise rooie curry = mmmmnnn) maar vond het uiteindelijk toch te nat = dus later nog ingekookt met als gevolg dat t vlees volledig uit elkaar viel. Nu lees ik dit en denk tuurlijk, zo moet dat = eerst ff zonder deksel zodat het vocht rustig verdampt, en dan later verder stoven met de deksel r op.

  Dus dank 🙂

 7. henk

  ik heb zelf ooit eens in nederland bij de action een anti spetter deksel gekocht, waar het verdamte vocht door kan … super hebbedingetje want de warmte blijft in de pan en het vocht verdwijnt.. duurt iets langer maar je krijgt zo wel een baksteeen gaar als je daar trek in zou hebben 😉

  gr henk
  kalipuro-indonesie

 8. Andre

  Een echte rendang zoals het hoort zie je hier……:) http://www.youtube.com/watch?v=5gsOq0vtlZo

  1. Meneer Veelkantie

   Andre,

   Ik zie geen verschil met de wijze waarop ik de Rendang maakte. Kun je me daarom uitleggen wat het doel van jouw ‘zoals het hoort’ video is? Wat draagt het bij aan dit topic? Of maak je reclame voor Munik? Want dan is het spam en moet ik je helaas bannen van dit blog.

 9. henk

  @andre;

  grappig dat je schrijft rendang zoals het hoort…… ik woon zelf in indonesie, en kan je vertellen dat er niet 1 recept of bereidingswijze gelijk is aan de andere…. maar ik praat voor mijn beurt

 10. Andre

  @Veelkantie; het is niet mijn bedoeling voor een spam of dergelijk of een reclame, het is meer als een visualisatie van het gehele proces. De chef in de video is eigenlijk de internationale ambassadeur voor rendang uit Indonesie( zie dit links vertaald uit google translate http://indonesiaproud.wordpress.com/2010/11/23/william-wongso-duta-rendang-di-dunia-kuliner-internasional/), vandaar dat ik hem ook als een voorbeeld gebruikt, niet zo zeer de merk munnik(het is namelijk niet in NL te verkrijgen).
  Het verschil met jouwe is o.a; je hoeft de vlees niet met zonnebloem olie in de pan te zetten en voor het draadjes vlees resultaat is een schenkel beter dan runderlapje:), het gebruik van de kurkuma bladjes.
  @Henk & Veelkantie; sorry voor de verkeerde woordkeuze, ik kom zelf uit Indonesië, en als ik hier rendang van verschillende Indonesische restaurant of afhaal eet, zijn ze toch heel ver van de originele vandaar schrijf ik zoals het hoort. 🙂

 11. henk

  @andre;
  jij komt uit indonesie ,of woon jij daar ook??
  als jij in indonesie woont net als ik, dan (ik zeg het nog maar 1 keer) dan weet jij net als ik dat er geen rendang hetzelfde smaakt,elke huisvrouw heeft haar eigen recept doorgegeven van moeder op dochter… met of zonder kokos,geroosterd of niet de kokos enz. en de vleeskeuze is simpel….. goedkoop, want waar ik woon op java, daar is de knip van de mensen leeg, en als ze al vlees kopen, dan kijken ze naar goedkoop.
  rendang (indisch stoofvlees).
  ik wil je niet aanvallen maar jou opmerking van eten in een restaurant, daar moet ik om lachen, (of bedoel je warung?) want als ik al in een restaurant eet en dan bij gebrek aan een warung, dan eet ik NIET lekker, en mijn vrouw al helemaal niet…………. want de smaak is afgestemd op westers en heeft niks met lokal te maken.. sambal uit een flesje,gado-gado wat niet eens in de buurt komt , nasi-goreng…………… nee dan liever een nasi-bungus en lekker genieten van de smaak van indonesie..

  gr henk
  kalipuro-indonesie

 12. Mir

  Ik geloof dat ik slechte kwaliteit vlees heb, het staat al vanaf 15.00 uur op en het is ondertussen al 21.30 uur en het is wel zacht maar nou niet zo zacht zoals het moet zijn helaas….

  1. Meneer Veelkantie

   Mir,

   De kwaliteit van het vlees doet doorgaans niet zo terzake. In principe krijg je met ‘low & slow’ de taaiste stukken vlees mals. Maar zou je, omdat het zoveel factoren kunnen zijn, kort je werkwijze kunnen beschrijven? Dus vanaf het moment dat je het vlees uit de koeling neemt. Dan kan ik proberen te analyseren wat er mis is gegaan of mis gaat.

 13. Mir

  Ik heb vanmiddag sucadelappen gekocht, die waren immers in de aanbieding dus geen magere runderlappen maar dat zou toch niet zoveel uit moeten maken dacht ik….Niet meer in de koelkast gelegd maar verder precies zoals je beschreven hebt gemaakt. Ik heb wel vaker van sucadelappen stifado ( grieks stoofvlees met uien) gemaakt en dat ging ook prima. Het is ondertussen 23.00 uur en het pitje gaat uit en ook bij mij 😀

  1. Meneer Veelkantie

   Mir,

   Sucadelappen is prima vlees om te stoven. Moeten, net als magere runderlappen, doorgaans wat langer stoven dan riblappen en die moeten weer wat langer dan goed doorregen vlees. Maar zolang als je nu bezig bent is absurd.

   Prima dat je ze niet meer in de koelkast hebt gelegd. Kamertemperatuur is het beste. Wat ook veel mensen doen is het vlees stevig aanbraden op een hoog vuur om een mooie bruine kleur te krijgen. Dat terwijl men het even kort moet aanzetten op een matig vuurtje. Door het vlees op een te hoge temperatuur aan te braden verkrampt het vlees, en dat komt meestal niet meer goed tijdens het stoven. En de deksel eerst van de pan laten zodat de temperatuur niet oploopt en het vocht kan verdampen.

   Heb je een boemboe gebruikt? En zo ja welke? Want daarin zou het zuur moeten zitten (vaak in de vorm van bijvoorbeeld citroengras, iets van azijn, mosterd, enzovoort) dat het vlees mals moet maken.

   Inderdaad kun je het nu beter uitzetten, want als het vlees nu nog niet mals tot draderig is dan gebeurd dit nooit. Morgen gewoon nog even opzetten en dan kijken of het wat malser wil worden zodat het tenminste eetbaar is. Ik verneem het graag van je 😉

 14. Mir

  Ik heb dezelfde boemboe gebruikt en ik heb er zelfs op het laatst een klein scheutje appelazijn bij gedaan omdat ik weet dat dat het vlees ook mals kan maken. Ik had een kilo gekocht want ik wilde het invriezen. Ik denk dat ik er misschien nog een beetje vocht bij doe en nog een 10 minuutjes in de snelkookpan doe want zo is het toch ook niet te knauwen haha.

  1. Meneer Veelkantie

   Mir,

   Ik vind het onverklaarbaar… Maar misschien is met de snelkookpan inderdaad een oplossing. Ben benieuwd of dat werkt.

 15. Mir

  Tja ik vond het ook onverklaarbaar maar hoopte dat jij iets wist. Ik kon het niet uitstaan en heb het vanochtend maar weer gewoon opgezet met een klein scheutje appelazijn en het is wel wat zachter geworden maar echt lekker zowat uit elkaar vallen nee dat deed het nog niet helaas….volgende keer toch maar weer riblappen.

  1. Meneer Veelkantie

   Mir,

   Ik heb in hetgeen je me liet weten over de bereiding ook niets vreemds kunnen ontdekken. Maar zoals je weet, koken is geen exacte wetenschap en niet al het vlees is hetzelfde, al is het hetzelfde vlees 😉

 16. hylander

  Mir,

  Ik neem aan dat je de Conimex boemboe hebt gebruikt en dat je je strikt hebt gehouden aan de bereidingsvoorschrift. NIET DOEN! Gewoon negeren.

  Je moet zoals Veelkantie al aangaf het vlees iets aanzetten, dat wil zeggen het vlees moet de pan of wok heel even aanraken. beslist niet meer dan dat.

  Ik heb zelfs al eens het vlees gewoon rauw in de kokosmelk gemieterd en daarna op een heel laag vuurtje gesmoord. En dat ging prima.
  Bij het bereiden van rendang moet je gewoon alles low en slow garen, dan pas wordt het een succes.

 17. Mir

  Nee hoor zoals ik al zei heb ik me aan hetzelfde gehouden, dus een Rendang Boemboe van Kokki Djawa. Daarom was het zo vreemd,alleen volgende keer gebruik ik wel weer gewoon weer riblappen.

 18. Marcel Michorius

  Ik ben er 2 dagen mee bezig geweest en moet zeggen subliem. ik heb er nog 2 theelepels sambal bij gedaan voor iets meer pit en dat is goed gelukt. mijn zuster maakt hem helemaal met kruiden en gebruikt geen zakjes met kruiden van een supermarkt. en dit komt aardig in de buurt van haar Rendang.

 19. Marcel Michorius

  Alleen even een waarschuwing, het rundvlees erg kort bakken, vooral als het al blokjes zijn. niet bakken als varkensvlees en bruin laten worden. dan word het te droog en dat is bij mij gebeurd. gewoon het rundvlees dicht schroeien, niet meer.

 20. Rob

  als je een kantenklaar boemboe wilt gebruiken raad ik erg aan dit bij een Toko te doen, deze zijn doorgaans lekkerder en origineler van smaak. overigens zijn de ingredienten ook in de toko te verkrijgen en echt niet duur, overigens kan het een nadeel zijn dat de minimale hoeveelheden in de winkel te veel zijn voor normaal hollands gebruik, dus uitdelen aan de buren en vrienden.

 21. Floris

  Hoi Veelvakantie,
  Ik ben een leek in de keuken, maar wil eindelijk eens gaan beginnen met koken. Je zei eerder dat je natte rendang een maand buiten de koelkast kunt bewaren. Bedoel je hiermee dat je als het vlees eenmaal gaar is je het een maand in de pan kan laten staan zonder dat het bederft? Een stomme vraag misschien maar ik verbaas me daar een beetje over. Als dat het geval is bereid ik elke maand een paar kilo! Wordt het dan ook steeds lekkerder, omdat de kruiden meer in het vlees trekken?

 22. Floris

  Oeps, Veelkantie bedoel ik

  1. Meneer Veelkantie

   Floris,

   Ach, als het beestje maar een naam heeft 😉

   Laat me duidelijk zijn. Er zijn verschillende berichten over hoelang een rendang (in de natte variant, dus feitelijk een kalio) goed blijft buiten de koelkast. De ene zegt een week, de andere zegt een maand. Hetzelfde gaat op voor de droge (dus feitelijk de authentieke) rendang. De ene zegt een maand, de andere zegt vier maanden, en weer een ander zegt dat het gekoeld of bevroren wel tot een jaar goed zou blijven. Ikzelf zou de rendang (of kalio) relatief snel na bereiding eten en minstens in de koeling bewaren. Zou je het al buiten de koeling bewaren dan kan ik je aanraden om dit vacuüm te verpakken. Als er geen zuurstof en andere stoffen bij kunnen dan is de houdbaarheid praktisch eindeloos.

   Bij rendang is de houdbaarheid buiten en in de koeling erg afhankelijk van hoelang dit gekookt is. Hoe meer de rendang ingekookt is hoe langer deze houdbaar is. Hoe minder vocht de rendang bevat hoe kleiner de kans op bederf is. De zwarte rendang, die dus finaal drooggekookt is, zou op die manier heel lang buiten, en zeker in, de koeling te bewaren zijn.

   Je kunt gerust een paar kilo bereiden. Dat is handig en bovenal economisch heel verstandig. Maar doe mij een plezier en neem geen risico en plaats het in de koeling of vries het in. Natuurlijk kun je met een kleine hoeveelheid experimenteren. Maar dit doe je altijd op eigen risico.

   Inderdaad, hoe langer je de rendang kookt hoe kruidiger deze zal worden. Hetzelfde gaat ook op voor hoe langer je dit al dan niet gekoeld bewaard.

 23. Floris

  Dankjewel voor de snelle reactie 🙂
  Ik ga er nu mee aan de slag.

 24. Floris

  Het was errug lekker! Ik had biefstuk gebruikt, dus volgende keer maar even sucade vlees kopen, dan zal die nog lekkerder zijn. Bedankt!

 25. Lia Helleman

  Lia zegt:
  Zaterdag tuinfeest. 38 personen!! Rendang vlees staat ook op het menu.
  Kan deze reacties goed gebruiken. Bedankt,
  (duim voor ons voor een beetje goed weer)

 26. Henk 51

  Heb de Rendang gemaakt volgens dit recept. En inderdaad, je bljft er van eten. Hoef nu geen Rendang meer uit een restaurant. Ben nu al weer bezig aan de tweede bereiding. Iedereen razend enthousiast.

 27. Henk B

  Grappig, ik maak deze maaltijd al enkele jaren, inclusief de kokosmelktruuk. Binnenkort maar weer eens, dacht ik..

 28. zoutenpeper

  Dit recept nu aan het maken, ben in de deksel erop-fase 🙂 Kan ik eventueel nog wat vocht toevoegen? Het moet nog best een tijdje en het meeste is al verdampt in de eerste fase

  1. Meneer Veelkantie

   Dat kan. Liefst natuurlijk iets van kokosmelk.

 29. zoutenpeper

  Ah dat had ik helaas niet meer, wel gebruikt bij eerste fase. Het is nu helaas nog niet heel zacht vlees dus we sudderen nog even verder 🙂

 30. Sieds

  @ Meneer Veelkantie: “Bij onze vaste kiloslager De Worstenmakerij kochten we een kilo magere runderlappen voor een habbekrats en sneden de lapjes thuis aan mooie blokjes”

  Bovenstaande staat mij helaas wat tegen.
  Na alle vleesschandalen (kip-rund-paard) met kiloknallers wil ik nu alleen nog maar eerlijk vlees van onze keurslager om die hoek die weer zijn eigen (scharrel) koeien en kippen laat slachten zonder antibioticum.
  Wel duurder allemaal maar het geeft ons een beter gevoel. Wij eten tegenwoordig ook veel minder vlees en meer vegetarisch.

  Op dit moment staat er een heerlijke pan Rendang op het vuur, deze keer met een bamboe van Tokolien maar van Conimex vind ik ook heerlijk.
  Het vlees is iets doorregen draadjesvlees wat zo weer verkocht wordt.
  Ik bak dit in biologische kokosolie (extra virgin) kort aan.
  Doe het in een gesloten pan, juist om het verdampen eerst zoveel mogelijk tegen te gaan.
  Op het eind als het bijna gaar is, laat ik het indampen en voeg nog de kokosmelk toe.
  Ik serveer het vanavond met Sajoer boontjes en biologische zilvervliesrijst (pandan).

  Eet smakelijk, groeten uit Staphorst

  1. Meneer Veelkantie

   Sieds,

   Jouw reactie stuit mij dan weer tegen de borst. Helaas ben je één van die mensen die kennelijk helemaal blind gaat op de propaganda die men jou en andere voeden via de media.

   Moet je natuurlijk zelf weten, we hebben immers geloofs- en religievrijheid in Nederland, maar het belerende ‘moreel boven ons gestelde’ toontje staat me vooral erg tegen.

 31. Geert

  Heb vandaag het recept uitgeprobeerd.
  Geen vlees van de kiloknaller, maar van de landwinkel. Daar zit wat minder water in gespoten.
  500 gr. doorregen en 500 gr. mager. (het vet van de doorregen lappen voor de smaak)
  De boemboe was van Sarirasa en die viel me tegen.
  Normaal maak ik zelf de boemboe en dan kun je twee huizen verder nog mee genieten van de heerlijke dampen. Helaas niet met dit zakje prut. Er zat ook teveel zout in.
  Mijn huisgenoten hadden er geen problemen mee, maar ik maak in het vervolg weer gewoon mijn eigen kruidenmengsel.

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Geert,

   Ik negeer de nonsens over ‘kiloknaller’ versus ‘landwinkel’ vlees maar even. Propaganda Bullshit.

   Jammer dat de boemboe je wat tegen is gevallen. Gelukkig hadden je huisgenoten er geen moeite mee. Misschien is het vooral een issue dat jij hebt met ‘geprefabriceerde’ zaken.

   Maar zou het wel tof vinden als jij dan jouw boemboe recept hier zou vermelden.

 32. Geert

  Tja, een open discussie wordt natuurlijk lastig wanneer bepaalde beweringen direct neergezet worden als aperte nonsens of propaganda (voor wie dan eigenlijk?).
  Mijn echtgenote werkt in de vleescontrole sector en die heeft me verzekerd dat buiten de kleinschalige biologische sector je geen vlees ( of vis) meer kunt krijgen dat niet is behandeld of ingespoten met een mengsel van eiwit (voorkomt dat het water wegsijpelt) en water. In het lab is zelfs koeieneiwit in paling aangetroffen.

  Een aardig recept voor boemboe rendang vindt je bijv. op http://www.aziatische-ingredienten.nl/rendang-recept/

  1. Meneer Veelkantie

   Geert,

   Valt ook niet over te discussiëren. Wat valt er over onzin te discussiëren dan?

   Het is een oud verhaal, van één bedrijf dat toen dit bekend werd failliet is gegaan, en daar is het bij gebleven. Maar uiteraard worden de (gelukkig) zeldzame misstanden, die ook direct tot een media hype worden gebombardeerd door de belangenclubjes, gigantisch uitvergroot om de vleesindustrie te beschadigen en de indruk te wekken dat dit algemene praktijk is. En dat is onzin.

   Het is overigens niet verboden om water (en/ of eiwit) in vlees te spuiten, mits dit bewerkte producten zijn (denk aan vleeswaren), maar het moet op het etiket staan. Als jouw vrouw er weet heeft van heeft of zou hebben dat dit op grote schaal (ze beweerd zelfs dat het om 100% zou gaan) plaatsheeft dan snap ik niet waarom ze dan geen groot alarm heeft geslagen en dit niet met koeienletters in alle kranten staat.

   Zal ik je vertellen waarom Geert… Omdat het onzin is.

   De consument merkt het overigens direct als dit bij ‘vers’ vlees plaats heeft gevonden omdat het te zien is aan het vlees en het vlees dan een hele vettige reuzelachtige structuur krijgt na het bakken.

 33. Geert

  (citaat)Het is overigens niet verboden om water (en/ of eiwit) in vlees te spuiten, maar het moet op het etiket staan(einde citaat)
  Krijg jij een etiket bij de visboer of de slager?
  Verboden of niet. je wordt toch belazerd wanneer je denkt vlees te kopen en je (voor een deel) water krijgt?
  Dat heeft niets met mediahype of propaganda van wie dan ook te maken. Het is pure fraude. Je krijgt gewoon niet wat je denkt dat je koopt.
  Wat ze in kip wel niet allemaal vinden: soja-eiwit, zetmeel, gelatine en ga maar door. Allemaal stoffen die water binden. Hoezo plofkip…….

  1. Meneer Veelkantie

   Geert,

   Ik heb later de zin aangepast on exacter te zijn. Deze leest nu:

   Het is overigens niet verboden om water (en/ of eiwit) in vlees te spuiten, mits dit bewerkte producten zijn (denk aan vleeswaren), maar het moet op het etiket staan.

   Nee je krijgt geen etiket, althans meestal niet, bij de visboer of de slager. Overigens ook niet bij de kaasboer, groenteboer, enzovoort. De controle vind ook niet daar plaats maar bij de industrie zelf. En dat zijn de distributeurs naar alle verkooppunten.

   Nee je wordt niet belazerd als het, zoals verplicht is, op het etiket staat vermeld. En zoals je begrijpt zou het hooguit om bewerkte vleesproducten, visproducten en pluimvee producten gaan. Dan is het simpelweg één van de ingrediënten van de vele die in het product zitten en ook de smaak en structuur aan het product geeft wat mensen zo lekker vinden aan het product. Zou men ‘vers’ vlees injecteren, hetgeen met name vroeger wel eens wilde gebeuren bij voornamelijk kipfilet en kiponderdelen (een praktijk dat men sowieso heeft laten vallen omdat de consument het niet lekker vond), dat zou men in overtreding zijn en de boel belazeren. Het is nooit uit te sluiten dat het incidenteel gebeurd, maar dan betreft het een incidentele overtreding van de warenwet maar zeker geen standaard praktijk.

   In ieder vlees zit eiwit. Sterken nog, dat is het hoofdbestandsdeel van vlees. Kip voert daarin de boventoon omdat dit voornamelijk eiwit is. Daarom is het ook zo’n mooi blank vlees. Soja en granen (beide eveneens een soort van eiwitten en/ of zetmeel) krijgen ze veelal via het voer binnen. Dus ook dat is geen illegale of enge toevoeging. Jouw biologische kippen worden eveneens gevoerd met granen en soja dus dat zal niet verschillen met de industrie kippen. Gelatine is een bijproduct dat zich al in het beest bevind (huid, beenderen, vlees zelf, enzovoort) en niet iets dat wordt toegevoegd. Ook in jou bio-kip, bio-rund of bio-varken zit gewoon gelatine. Van nature wel te verstaan.

   Praatjes Geert. Eerst weten waarover je praat voordat je domme beweringen doet.

 34. Geert

  Sorry, maar soja- eiwit, gelatine en zetmeel komen pertinent niet van nature in spierweefsel voor.
  Dat zal iedere bioloog, of medicus je kunnen verzekeren.
  Het wordt mee ingespoten als waterbinder.
  En hoe kan het bijv. dat men koeieneiwit aantreft in palingvlees?

  Op de volgende link vindt je een rapport van de universiteit Wageningen. Dat onderschrijft mijn (domme) beweringen: http://edepot.wur.nl/20581

  1. Meneer Veelkantie

   Geert,

   Goed lezen wat ik schrijf Geert. Gelatine, als kant en klaar bestandsdeel van andere origine zul je ook niet tegenkomen in vlees. Maar in bereid vlees en vleesproducten wel. Even de Wiki erbij pakken: ‘Gelatine is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsels (onder andere huid, botten en kraakbeen) van zoogdieren.’ Het is wel een bijproduct in vlees dat je kunt winnen met bepaalde processen. Het zit dus in basis al in zoogdieren. Het wordt alleen toegevoegd bij bereide producten.

   Soja zit in het voer. Net als zetmeel en eiwitten uit granen. Het wordt niet kunstmatig aan ‘vers’ (dus onverwerkt) vlees toegevoegd. Dat is verboden. Mocht dit incidenteel wel gedaan worden dan betreft het een incidentele overtreding van de warenwet. Eventueel wel in verwerkte vleesproducten. Maar dan is het niet meer dan één van de ingrediënten om het product de gewenste structuur, smaak en kwaliteit te geven.

   Als je al weefselvreemde eiwitten aan zou treffen in paling dan is dit bij bijvoorbeeld gerookte palingfilets en andere verwerkte producten. Net als bij vlees. Dat is niet verboden en dient op het etiket vermeld te staan. Je zult het niet aantreffen in ‘verse’ (gerookte of ongerookte) paling. Dat is namelijk wel verboden.

   Het gedateerde rapport van UW is ook het enige dat je aan zult treffen dat ook maar een beetje serieus te nemen is. Althans… UW heeft dan ook een reputatie hoog te houden als het aankomt op propaganda maken voor de anti-vlees en vis lobby. Ik heb op deze site daar meerdere voorbeelden van gegeven.

   Opvallende zaken in het rapport:

   Het UW heeft een lange geschiedenis van kruisverbanden met de anti-vlees en anti-vis lobby en wordt enorm gesponsord door belanghebbende ideologisch gemotiveerde partijen,
   Men beweerd iets maar het is nauwelijks of niet aantoonbaar of men moet er speciale methodieken voor ontwikkelen om het zelfs maar enigszins aan te kunnen tonen,
   Men beweerd iets maar men geeft geen enkel percentage of andere serieuze indicatie van aantallen stuks ‘vers’ vlees of vis waarin weefselvreemde eiwitten aangetroffen zouden zijn,
   Het gedateerde rapport noemt als ‘bewijs’ enkele nog gedateerdere incidenten (oncontroleerbaar overigens) van incidentele misstanden van jaren daarvoor,
   Het rapport voldoet op geen enkele manier aan de wetenschappelijke normen en is van een redelijk hysterisch niveau.

   Beste Geert, je mag geloven wat je wilt. Maar geloven doe je A. achter de voordeur, B. geloven heeft geen relatie tot de werkelijkheid, en C. baseer je nou eens gewoon op de feiten in plaats van alleen maar propaganda tot je te nemen.

 35. Geert

  Propaganda, geloven….? Wat heeft dat er nu weer mee te maken.
  Het feit:
  Ik zie een rapport uitgegeven door het RIKILT, een al decennia bestaand instituut ( zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/RIKILT ) dat de veiligheid van ons voedsel moet bewaken. Het rapport is in opdracht van het ministerie van landbouw tot stand gekomen. De samenstellers zijn allen gerenommeerde senior onderzoekers.
  Hoe moet ik hier in vredesnaam een propaganda makende belangengroep in zien?
  Het feit dát het rapport on line is in te zien is op zich al een bewijs dat hetgeen er in staat aangetoond kan worden. Het Ministerie van Landbouw gaat wat dat betreft niet over één nacht ijs, gezien de juridische consequenties die dat zou kunnen hebben.

  Ik vraag me gezien de reacties en de felheid ervan wel af in hoeverre Meneer Veelkantie zélf bij de vleesverwerkende industrie is betrokken en in welke hoedanigheid en/of afhankelijkheid.

  1. Meneer Veelkantie

   Geert,

   Gelukkig stellen ‘wetenschappers’ en ‘wetenschappelijke’ instituten de wetenschap niet in dienst van een ideologische overtuiging. Er wordt gelukkig niet ge-Roos Vonkt en ge-Diederik Stapelt in de wetenschappelijke wereld. Gelukkig zijn alle medewerkers van alle instituten die de overheid zwaar subsidieert vrij van alle smetten. Dat ze helaas achterhaalde (bijv. de Zout is Fout mythe) of simpelweg ongezonde en gevaarlijk zaken prediken (zoals De Schijf van 5) zal allemaal wel toeval zijn. En dat sommige zeer voorname universiteiten en instituten (ICCP) de boel belazeren op ongekende schaal (zoals in geval van het door menselijk toedoen opwarmen van de aarde) is gewoon voor ‘het goede doel’ dus moeten we niet over zeuren. Niet dan?

   Ach, en dat jij vervolgens insinueert dat ik als belangeloze en ideologieloze persoon dan wel ‘betrokken zou zijn bij de vleesverwerkende industrie’ is niet veel meer dan symptomatisch voor jouw soort mensen. Mensen die willen geloven in plaats van weten. Voor zover niets nieuws onder de zon Geert.

 36. Geert

  Tja, er valt meen ik niet veel meer over te zeggen.
  Dank voor deze gedachtenwisseling. Het heeft mij meer dan ooit gesterkt in mijn voornemen om voortaan alleen nog maar vlees bij de biologische slager aan te schaffen.
  Overigens dient de voorgaande opmerking niet te worden gezien als propaganda….. 🙂

  1. Meneer Veelkantie

   Geert,

   Ach, je gaat nog, als een ware gelovige, fundamentalistischer je overtuiging aanhangen. Tja, iedereen zijn meug.

   Hey Zorry,

   Nee, op basis van allerhande aantoonbare hysterische propaganda geloven dat ‘de industrie’ er alleen maar op uit is je te vergiftigen of anderszins te benadelen of belazeren uit ‘winstbejag’… dat is een lekkere frisse gedachtegang.

 37. denaamiszorro

  Tjonge wat een discussie zeg! How paranoïa can you get Veelkantie?

 38. Erik

  Hallo,

  Is er iemand die mij kan vertellen waar ik die kokkie djawa nr 5 kan kopen, is hier nergens verkrijgbaar en helaas ook niet bij de c1000 iemand tips??? Ben ook al met google aan het zoeken geweest maar zelfs in die winkels is het niet te vinden.

 39. koos

  Bij de Jumbo

 40. Trixie

  Leuk om te lezen , ik maak Rendang al jaren met kokosmelk (zonder ergens gespiekt te hebben), heerlijk !! Of ik gebruik Roedjak boemboe, is iets pittiger maar net zo lekker.

 41. Ybbor

  Ik koop mijn spullen meestal bij toko EurAzie in Gouda , maar de Jumbo in Gouda heeft ook een vrij grote sortering.

 42. Kaatje

  Onlangs “proefgedraaid” en afgelopen zaterdag weer rendang gemaakt voor een etentje thuis.
  Heb m lekker lang laten pruttelen op lage stand, gemaakt met kokosmelk. Sajoerboontjes erbij..
  Ik had 2 kg riblappen voor 6 personen, dacht nog wat over te houden….niet dus, alles schoon op, ze hebben gesmuld!

 43. Lammyboy

  heb het vlees van te voren langzaam in water laten koken, daarna de boemboe erbij, doe ik al jaren, heerlijk, krijg altijd complimenten, zelfs van indonesiers!

 44. Recruit

  Sinds ik mijn stoofvlees (Hollands, Frans, Indisch) in de oven laat garen, gaat het een stuk beter :-). Op het vuur vaak niet zacht te krigen en in een oven op 150C altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *