«

»

okt 01 2011

Bericht afdrukken

In het Nieuws–Gezondheidsfascisme slaat toe in Denemarken

Onder het mom van ‘de bevolking beschermen’ heffen steeds meer landen hoge belastingen op ‘ongezonde’ producten. Zeker de Scandinavische landen blinken uit in deze onzin. Alcoholische dranken, tabak en tal van andere producten zijn nog onbetaalbaarder dan in Nederland.

Denemarken heeft zich aangesloten bij deze gekte. Deze week worden ‘ongezonde producten’ dubbeltjes tot euro’s duurder per verpakking. Zogenaamd om de Denen te beschermen tegen zichzelf en tegen ‘dikmakers’.

Denen hamsteren vet voedsel wegens belasting

KOPENHAGEN -  De Denen hebben deze week producten met veel verzadigde vetten gehamsterd, omdat zaterdag een belasting op verzadigd vet is ingegaan. Pizza's, roomboter, vlees en volle melk waren in de supermarkten niet aan te slepen. „Wij hadden tonnen boter en margarine in voorraad om de verkooppunten te voorzien”, aldus een woordvoerder van melkproducent Arla.

De nu demissionaire liberaal-conservatieve regering heeft de belasting ingevoerd om het groeiende probleem van overgewicht tegen te gaan. De regering heeft gedoogsteun van de nationalistische Vooruitgangspartij, een afsplitsing van een antibelastingpartij. Bij de verkiezingen vorige maand verloor deze coalitie de meerderheid in het parlement.

Volgens de nieuwe wet wordt op elke kilo verzadigd vet 16 kroon (2,15 euro) geheven. Dat betekent dat een pakje roomboter bijvoorbeeld 2,2 kroon duurder wordt. De Deense vereniging van bedrijven ziet de nieuwe belasting als een bureaucratische nachtmerrie voor producenten en winkels. Bovendien leidt zij er niet toe dat de Denen gezonder worden, vreest de vereniging.

Het klinkt natuurlijk heel sympathiek dat de overheden van onze landen zich bekommeren om onze gezondheid. Maar is het niet meer dan een voorwendsel om staatskas te spekken? En wie heeft onze overheid toestemming gegeven onze keuzevrijheid en zelfbeschikkingsrecht in te perken?

Het is ook een asociale wet die vooral de financieel minderbedeelden zal treffen. De mensen met de wat betere inkomens zullen er nauwelijks om malen dus ook maar een gram minder dik worden.

Bovendien, zijn bijvoorbeeld roomboter of margarine nou werkelijk zulke een dikmaker? Misschien als je er inderdaad een kilo of meer per persoon per week van weg eet. Maar bij normaal gebruik zet het nauwelijks zoden aan de dijk. Het effect zal dan ook te verwaarlozen zijn. En dat weten onze overheden best wel. Daarom durf ik het niet alleen te kwalificeren als een ordinair excuus om belastingen te verhogen, maar ook als de zoveelste vorm van gezondheidsfascisme.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/10/01/in-het-nieuwsgezondheidsfascisme-slaat-toe-in-denemarken/

Laat een reactie achter