«

»

jan 28 2012

Bericht afdrukken

Fish & Chips, ofwel Lekkerbekje & Friet



Vanavond hadden we trek in lekkerbekjes met friet, of als we het wat mooier willen laten klinken dan is het… Fish & Chips.  Maar het was helaas geen marktdag dus helaas ook geen visboeren. En een beetje fatsoenlijke betaalbare visboer hebben we niet in het dorp waar wij wonen. Dus zat er maar één ding op. Zelf maken!

Dat is op zichzelf niet zo moeilijk. Was het niet dat je een beetje moet opletten welke vissoort je koopt en het een enorme rotzooi en stank geeft. Maar dan heb je wel wat!

Vroeger, toen ze nog met paard en wagen boodschappen deden, werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw. Tenminste, bij de mensen met wat meer poen. De arbeidersklasse deed het met wijting omdat dat toen al een veel goedkoper vis was omdat het doorgaans pure bijvangst was.

Zoveel jaar later is kabeljauw erg duur door overregulering en overbevissing, en hetzelfde lot is ook wijting beschoren. Want wijting mocht vroeger dan een lekker goedkoop visje zijn. Tegenwoordig is dat wel anders. Maar gelukkig zijn er alternatieven. Zoals bijvoorbeeld heek. Ofwel ‘hoki’ zoals ze bij de supermarkt worden genoemd (kijk in het vriesvak). Een prima alternatief is bijvoorbeeld koolvis. Dat lijkt zowel qua uiterlijk en smaak nog het meeste op kabeljauw omdat koolvis in wezen een kabeljauwsoort  is.

Je kunt natuurlijk ook gaan voor bijvoorbeeld pangasius of tilapia. Maar aan deze zoetwatervissen zit kraak nog smaak. Pangasius is eigenlijk best wel van hele inferieure kwaliteit en veel mensen vinden dat er een gronderige smaak aan zit. Tilapia voert men zogenaamd ‘biologisch’ dus die krijgt alleen maar soja en tarwe te eten en dat komt de smaak niet ten goede in vergelijking met bijvoorbeeld kabeljauw, heek of koolvis die op een dieet van garnalen en dergelijke leven.

Wij kozen voor koolvisfilets. Die kunt u gewoon in zakken van doorgaans 600 gram in het vriesvak van de supermarkt vinden en kost ongeveer € 3,50. Even een half uurtje in een badje met koud water leggen en ze zijn ontdooit. Daarna goed droogdeppen en het feest kan beginnen. Tenminste, als u tussendoor even een beslagje hebt gemaakt om de filets in onder te dompelen.

Het beslagje maken is niet zo ingewikkeld. Ik geef u even de ingrediënten:

Beslag voor Lekkerbekjes:

(Voldoende voor 600 gram filets of 5 tot 6 filets)

150 gram bloem

200 ml melk

50 ml water

1 groot ei of twee kleine eieren

Peper en zout

Even de boel bij elkaar gooien en tot een papje kloppen met de garde, de filets (voor welke vissoort u ook koos) erin mieteren, even goed onderdompelen, en u bent er helemaal klaar voor.

Ik kan u wel aanraden om de vis in oude frituurolie te bakken want er komt ontzettend veel rommel in het vet door het beslagje. Het zou zonde zijn als u daarvoor verse olie zou gebruiken.

Het is een beetje afhankelijk van de dikte van de filets hoelang u deze moet frituren. De stelregel is circa 5 minuten per 100 gram. Koolvisfilets zijn redelijk dun want men gebruikt eigenlijk vooral het laatste deel voor de staart, dus een minuut of 5 tot 6 zou zeker voldoende moeten zijn.

Maar kijkt u vooral zelf even op onderstaande overzichtje welke bak, frituur of kooktijd nodig is.

Na het frituren even lekker ruim bestrooien met wat viskruiden (lekker met een vleugje citroen en dille erin). Maar als u dat niet in huis heeft volstaat kipkruiden ook. Want dat smaakt ook prima!

En als u het dan allemaal goed gedaan heeft dan ziet het er ongeveer zo uit:

Wij aten het lekker met wat verse zelfgemaakte frieten en een remouladesaus. Maar u kunt ook gerust een ravigotesaus nemen als u even geen remouladesaus aantreft bij de supermarkt.

Als u eenmaal lekker uitgegeten bent, want dit smaakt zo heerlijk, dan kunt u de rotzooi overzien en beginnen met opruimen. Want zoals gezegd is het grote nadeel van zelf vis bakken of frituren, zoals lekkerbekjes, sliptongetjes of braadharingen en dergelijke, dat het veel rotzooi en stank geeft. Vooral het feit dat vis erg de neiging heeft te spetteren is een beetje jammer. En zoals gezegd kunt u hierna het frituurvet wel wegmieteren of u moet het heel goed filteren. Filteren maakt het vet wel schonen maar de smaak van gebakken vis blijft er wel flink in hangen. Net als in uw huis overigens. Want de geur van gebakken vis laat zich niet erg makkelijk verjagen.

Dat gezegd hebbende, wij vonden het de moeite waard. Alle nadelen inclusief. Maar we zouden het niet iedere week en zelfs niet iedere maand doen. Maar zo voor zo nu en dan, heerlijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/01/28/fish-chips-ofwel-lekkerbekje-friet/

6 reacties

Naar het reactie formulier

  1. henk

    @veelkantie,

    lekkerbekjes en friet….. dat is mijn favoriet!!! en ook dat ga ik maken.
    zelf ben ik geboren in een vissersdorp, en was vis een bijna dagelijkse kost bij ons thuis.. s ochtends vroeg naar de visafslag en vis rapen die van de kisten gevallen was (dat mocht toen nog) nu kom je de hal niet meer in.. je had al snel 3 boodschappentassen vol met vele soorten , die mijn moeder in de schuur bakte , samen met soms friet…. de olie ging terug in de kan en bleef staan voor een volgende keer… de stank niet in huis, maar eenmaal in de schuur aangekomen, ging je kapot van de stank en de oliespetters op de muur waren ook niet te verwijderen…. tja jeugdsentiment…..

    bedankt voor je recept

    gr henk

  2. Meneer Veelkantie

    Henk,

    Wij hebben een inpandige schuur, dus dat schiet ook niet op 😉

    En ja inderdaad een stukje jeugdsentiment. Althans, vooral voor mevrouw Veelkantie want voor ons was vis doorgaans veel te duur. Toen al. En dan heb ik het over de jaren ’60 en ’70.

    Bij mevrouw Veelkantie thuis maakte men vooral braadharingen en dergelijke. Die moesten dan na het bakken 24 uur in azijn en dergelijke staan, maar die tijd heeft men nooit volgemaakt. S’ avonds storten de 9 kinderen zich al op de braadharingen en was er van de paar kilo haring niet veel meer over 😉

  3. MdJ

    Is braadharing nog een beetje zelf te maken? Of is het de moeite niet waard met all die visjes in potten en blik? Kan er geen recept van vinden zo gauw. Wel zure haring.

  4. henk

    @Mdj

    hier een link http://iloapp.vliegvissers.nl/blog/vliegvishenkie?Home&post=28 naar een duidelijk recept met fotos voor braadharing .
    ik snap dat je het maken wilt, want het is een heeeeeeerlijk gerecht.
    mischien heeft mijnheer veelkantie nog een ander recept??

    gr henk

    1. Meneer Veelkantie

      Henk & MdJ,

      Inderdaad ook een mooi recept. Maar meneer Veelkantie heeft niet stil gezeten en is, buiten graven in zijn geheugen, een derdegraads verhoor ven mevrouw Veelkantie en een hoop onderzoek later tot de volgende blogpost met een uitgebalanceerd recept en ‘how to’ beschrijving gekomen. Check mijn Zelf (Braad)haringen in het Zuur Maken eens en zie of het aan jullie verwachtingen voldoet. Aanvullingen zijn welkom 😉

  5. fernanda

    Favoriet van mijn kinderen!!!!

Laat een reactie achter