«

»

Feb 11 2012

Bericht afdrukken

Zoek de verschillen

zoek, even afgezien van het feit dat de rechtse fles half leeg is en er een ander etiket op zit natuurlijk, de verschillen tussen fles A van de Lidl en fles B van Inproba. Althans…

En als u dan toch bezig bent pak dan fles C (Asia Gold), fles D (TAO) en de zeer waarschijnlijk nog tientallen andere ‘merken’ zoete chilisaus bij die zich hooguit onderscheiden door het etiket, de aanschafprijs, een enkele keer een ander dopje, of soms zelfs een heel ander model fles.

De grote overeenkomst is de inhoud van de flessen. Die is namelijk volkomen gelijk aan elkaar. De smaak, de ingrediënten, alles!

Wie deze zoete chilisaus maakt is voor de klant een raadsel. Want het betreft één fabrikant die tientallen klanten bedient die er hun eigen etiketje op laten plakken door deze fabrikant. En op eens heb je een fles Inproba of een fles Vitasia (merk bestaat niet) Lidl zoete Chilisaus.

En er zijn nog mensen ook die zweren dat tussen de ene en de andere fles een smaakverschil zou zitten. Hetgeen onzin is.

Ik heet u welkom in de wondere wereld van ‘private labeling’. Een en hetzelfde product gaat onder vaak tientallen zo niet meer namen de markt op. En het idiote is nog dat ze allemaal een andere prijs hebben. Zo kost de fles Vitasia (Lidl private label) u € 1,19. De fles Inproba (eveneens een private label) kost u € 0,74. De fles Asia Gold en de fles TAO (wederom twee private labels) kosten u beide € 1,99. Ofwel een prijsverschil van respectievelijk € 0,40 tot wel € 1,25 per fles!

En dat voor één en hetzelfde product! Nee het zit niet eens in een duurdere fles. Het bedrukken van het etiket is in alle gevallen gelijkwaardig en is werkelijk minder dan centenwerk. Het product komt ook allemaal uit dezelfde fabriek, met etiket en al. Dus zegt u het maar. Wat is het verschil?

Overigens is het een heerlijke zoete chilisaus. Maar ik betaal er toch liever € 0,74 dan € 1,99 voor.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/02/11/zoek-de-verschillen/

13 reacties

Naar het reactie formulier

 1. rutger

  maar dan heb jij nog nooit Eagle sweet chili geproefd!
  Die is véel lekkerder, anders van structuur, anders van smaak, anders van prijs (helaas).
  Overigens, ik vind dat er wel degelijk verschil is, met name de zoetheit. De goedkoopste bestaan uit vrijwel alleen suikerstroop met een theelepel chili, maar er zijn er ook die veel aromatischer zijn, duidelijk een hint van gember en citrus hebben en minder zoet.
  Goed proeven, want de verschillen zijn (soms, inderdaad) groot.
  En Eagle steekt met kop en schouders overal bovenuit.

 2. Hans

  Toevallig ken ik Inproba en weet ik dat dat een “echt” merk is: In(dische) Pro(ducten) Ba(arn). De fabriek staat dus ook in Baarn. Vermoedelijk verdienen zij inderdaad wat bij door onder andere merknamen hun producten uit te brengen :)

  Bedankt voor het recept van de uientaart nog!

  1. Meneer Veelkantie

   Hans,

   Sorry Hans, maar Inproba mag wel een merk zijn, althans dat worden we geacht te denken, maar zelf produceren doet men hooguit maar deels. Het is gebouw in Baarn is vooral een flink magazijn en wat kantoren erbij. Je kunt het ook zelf controleren via Google Maps. Je treft ook nergens echte fabrieksfoto’s aan van Inproba.

   Desalniettemin blijft het feit dat, waar de chilisaus ook vandaan komt, exact hetzelfde goedje onder verschillende labels (is iets anders dan een merk) voor zeer uiteenlopende prijzen te vinden is in de winkels. Met een prijsverschil, heb het vanmiddag nog even gecontroleerd bij de Jumbo, dat oploopt tot € 1,25 per verpakking van 700 ml.

 3. Hans

  Zelf vind ik de Go Tan Chilli Saus trouwens lekkerder. Dat vind ik zeker een aanrader. Andere (zoals deze) verbleken daarbij.

  1. Meneer Veelkantie

   Rutger & Hans,

   Over smaak valt niet te twisten. Een andere fabrikant kan een andere smaak hebben die jou/ jullie al dan niet beter bevalt.

   Het is echter geen kwestie van ‘de goedkoopste’, want dat is juist wat ik wil aantonen met deze blogpost. Een en hetzelfde product, ja zelfs de verpakking is exact hetzelfde, bieden verschillende ‘private labels’ aan voor de meest uiteenlopende prijzen. In geval van de genoemde zoete chilisaus loopt dit op tot een verschil van € 1,25 per verpakking van 700 ml voor exact hetzelfde product. En geloof me, het is beslist niet het meest idiote prijsverschil dat ik ben tegengekomen.

   Dus mensen, mocht u deze zoete chilisaus wel lekker vinden, koop dan gewoon de Inproba variant voor € 0,74 in plaat van bijvoorbeeld de Lidl variant voor € 1,19 of, nog idioter, de Asia Gold of de TAO variant voor € 1,99.

 4. rutger

  Ik moet je toch echt verleiden om een keer Eagle te proberen. Een wereld gaat voor je open!

 5. henk

  waarom niet gewoon zelf maken???

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Ja, waarom niet 😉

   Wie weet binnenkort wel Henk?

 6. MdJ

  Zelfde geld voor soja saus. Was laatst nog op tv. 1 fabriek die wel 2794 verschillende flesjes/emmers/zakjes met labeltjes vult, met.. hetzelfde.

 7. Monsalut

  Zoete chilisaus:
  2 fijngesneden uien + 4 t knoflook
  in 45 ml olie fruiten tot glazig
  Erbij:
  – 6 tomaten in blokjes
  – 5-6 rode pepers, fijngesneden
  – 200 ml witte azijn
  – 70 – 80 gr suiker (of witte basterd)
  Inkoken tot dikke saus (ca de helft), in ongeveer 20 minuten
  Op smaak brengen met zout en peper
  Pureren in keukenmachine

  1. Meneer Veelkantie

   Monsalut,

   Kijk eens aan! Het proberen waard. En t.z.t. meld ik dat uiteraard vanzelf op Veelkantie.nl!

   Voor zover bedankt 😉

 8. MdJ

  Kan gelijk al zien dat het niet hetzelfde is als de bekende sweet chili.
  Veel beter !

 9. Yeng

  Heb jaren terug al verscheidene en dus verschillende merken geprobeerd. Er is echt een verschil. De lekkerste is wat mij betreft de saus van Eagle. Niet overal te koop en aan de prijs, maar je wilt je gerechten toch niet verzieken met minder lekkere saus? Overigens jaren te koop geweest bij de Makro maar nu niet meer. Kijk bij een behoorlijke toko.

Laat een reactie achter