«

»

feb 18 2012

Bericht afdrukken

Albert Heijn Prei = Naaierij! (Plus bewijs Update)

Tot onze verbijstering ontdekte we dat je tegenwoordig bij Albert Heijn de prei niet meer afrekent per kiloprijs maar per stuk. Dat zou worden veroorzaakt omdat de weegeenheid in de kassa’s, want zoals u weet hoeft u de groente zelf niet meer te wegen maar doet de kassa dit, de prei niet aan zou kunnen. Want de preien zijn te lang waardoor er een weegverschil zou optreden.

Het was ons nooit eerder opgevallen maar schijnt al een tijd zo te zijn. Bij sommige filialen van Albert Heijn dus al meer dan een jaar, zo blijkt uit de klachten die ik las. En dat was andere mensen wel opgevallen dus vandaar dat daarover al meerdere kritische vragen gesteld zijn. Onder andere op de site van het Vara programma KASSA.

Als alle preien nou exact hetzelfde zouden wegen en het omgerekend een redelijke kiloprijs was, dan viel er misschien nog wat voor te zeggen. Maar dat is beslist niet het geval, wat de klantenservice van Albert Heijn ook beweerd. Want in de bak waar de prei lag troffen wij zowel preien aan die zo dik als een potlood en zo dik als een kinderpolsje waren. Zie het bewijs:

Verschil in preien is in dit geval 184 gram. Voor beide betaald u € 0,49 per stuk. De kiloprijs van de prei links zou neerkomen op  € 3,40 per kilo. De kiloprijs van de prei rechts zou neerkomen op € 1,49 per kilo. € 1,49 zou nog wel een redelijke prijs zijn. Maar een verschil van € 1,91 per kilo is onacceptabel!

En wij zijn niet de enige die deze leugen, want dat is het gewoon, doorhebben. Zo blijkt uit vele reacties aldaar. Ik pik er even één reactie uit die de problematiek heel kernachtig omschrijft:

sonjaatje woensdag 5 jan 2011, 14:38

Bij Appie.nl staan ze inderdaad ook per stuk.
De prei die ik maandag bij C1000 had gekocht, 3 stuks voor 46 ct. (1,98 per kilo).
Bij Appie zou ik dus bijna 1,50 kwijt zijn voor dezelfde prei!!

Natuurlijk snap ik de motivatie van veel supermarkten om klanten niet langer zelf hun producten te laten wegen. Daar lichten klanten nogal eens de boel mee op door iets te wegen, het bonnetje te printen, en vervolgens de zak met groente nog even aan te vullen. En bovendien voorkomt het ergernis en lange wachttijden bij de kassa door klanten die zijn vergeten hun groente te wegen.

Maar dan moet Albert Heijn wel zorgen dat ze haar zaakjes op orde heeft. En het is NOOIT een excuus om klanten dan maar een oor aan te naaien en simpelweg te bestelen. Want zoals de reactie ook aangeeft, ruim drie keer zoveel betalen voor drie preitjes omdat Albert Heijn faalt?

Ik kan u dan ook slechts één advies geven. Koop uw prei voortaan elders. En misschien is het wel een goed idee om voorlopig uw boodschappen bij een andere supermarkt te kopen om Albert Heijn er van te doordringen dat wij als klanten niet gediend zijn van dit soort grappen. Want stelen is uiteraard uit den boze. Maar dat gaat ook op, zo niet meer, voor de verkopende partij!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/02/18/albert-heijn-prei-naaierij/

22 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Psychosoof

    zomaar – dus in het algemeen en niet zozeer gericht op dit item – kan ik je nu al vertellen dat ik je foodblogs met veel plezier lees en zo nu en dan lach ;-)

    go on mate

  2. Meneer Veelkantie

    Psychosoof,

    Je moet ‘zo nu en dan lachen’? Dan doe ik toch iets niet goed. Je moet constant dubbel liggen van het lachen. Hierbij mijn excuus en ik zal er aan werken ;)

  3. Ron

    Slightly related: Ik erger me altijd enorm aan mensen die op de groenteafdeling hun groente vast staan te ontdoen van voor hun overbodig groen alvorens het af te wegen, bang om een cent teveel te betalen.

  4. Meneer Veelkantie

    Ron,

    Ja dus?

    Als ik € 0,49 voor een prei betaal van 3 ons en daarvan is 50% groen… Dan naait de AH in deze je dus vier keer. Nu heeft AH altijd afgekorte prei, maar wie betaald nou voor afval? Dus laat het afval lekker waar het hoort en betaal er ook niet voor. Het zou wat anders zijn als mensen sinaasappels staan te pellen of appels staan te schillen in de supermarkt. Of zoiets.

  5. Ron

    Waarom is dat anders dan sinaasappels pellen? De prijs van zowel prei als sinaasappels is bepaald inclusief de oneetbare delen. Daar is de prijs op afgestemd.

  6. Meneer Veelkantie

    Ron,

    Oké, je wilt dus deze zinloze onzin doorzetten. Goed.

    Dus volgende keer zit er nog een kluit aarde aan sla en dan moet je het doodnormaal vinden dat zuiver afval meeweegt in de prijs? Wat jij wilt.

  7. Petertje

    Grappig, ik heb gisteren een prei gekocht bij Appie om die in een gerecht te flikkeren maar toen ik ‘s avonds de prei ging bewerken hield ik een vreemde sappige brij in mijn handen.
    Alleen het witte stuk kon ik gebruiken en de rest was ruk.
    Ik werd er gewoon een beetje verdrietig van.
    Nee, appie maakt er een potje van.
    Ik ga zaterdag naar de martkt op Ganzenhoef. (of de Dappermarkt)

    P.S. deze site is wel errug leuk, ik kijk bijna elke dag. (Sssst… soms twee keer)
    Met de garoeten van Peter K. te A.

  8. Meneer Veelkantie

    Peter K. Te A.,

    Leuk dat je de moeite hebt genomen te reageren. En bedankt voor de complimenten ;)

    Helaas kan het een keer gebeuren dat iets van de supermarkt niet helemaal in orde is. Is wel altijd balen, maar zo is het nu eenmaal.

    Ben het wel mee eens dat de AH een beetje zijn grip op het concept van goede kwaliteit voor een betaalbare prijs aan het verliezen is. Ze prijzen zichzelf op verschillende manieren een beetje uit de markt. Onder andere door een beetje het oog op de kwaliteit te verliezen, door rare stunts zoals met de prei, en door een slecht inkoopbeleid waardoor er in diverse AH’s vaak tekort is aan met name de Euroshopper spullen. En wij als armoedzaaiers zijn daar toch een beetje afhankelijk van. Dus helaas wijken ook wij steeds vaker uit naar andere ketens, zoals de Boni en de Jumbo, voor onze dagelijkse benodigdheden.

    Oh, en ik kijk heel vaak (Sssst… soms wel 10 keer per dag) op deze site :)

  9. Petertje

    Vrind, bedankt voor jouw hele snelle reactie.
    Ik ga morgen, dus straks, een lekker maaltje bereiden zonder die meuk van AH.
    Eerst een nasi maken (en die ga ik je wel ff doormeelen) en dan die Babi pang van jou.
    Ha!, ik heb er nu al zin an!

    Met de garoeten van Peter K. te A

  10. Meneer Veelkantie

    Petertje,

    Heb je recept voor nasi inmiddels gezien, en dat ziet er zeker niet slecht uit. Vandaar mijn verzoek per kerende mail of je het in de reacties onder ons Nasi Goreng Blogpost wilt zetten zodat andere er ook van kunnen genieten.

    Ik wens je hoe dan ook alvast smakelijk eten ;)

  11. Maralunga

    Tip: Laat ook altijd even het water uit de prei lopen, door hem op z’n kop te houden.

  12. Meneer Veelkantie

    Maralunga,

    Dacht dat ik een zuinig was ;)

  13. MdJ

    Hm ik meen dat onze kassa weegschalen 2 hengseltjes omhoog konden doen, waar de caissiere dan de preien op kon leggen. Zal vanavond eens kijken. Ik moet toch werken. /schaam
    Prijs is nu wel verlaagd naar 29cent (gelukkig?).
    Meestal haal ik prei bij c1000 of Aldi (4 in een zak voor een knoop).

  14. Frank van der Knaap

    lidl maakt het nog bonter, daar begint de weegschaal bij de kassa bij 50 gram. Als je dat opmerkt zetten ze een knopje om maar de keer daarna was het weegresultaat van de kassa weer 50 gram te hoog. Het gaat om de lidl in Monster.

  15. Hans

    Het is maar waar je je druk om maakt, Je koopt ze of je koopt ze niet, niemand is verplicht om prei te kopen bij de AH. Het staat er duidelijk bij dat ze zoveel cent per stuk kosten, dus belazerd wordt je zeker niet en ze kunnen qua weegschaal niet sjoemelen met de prijs/gewicht. Typisch Hollands gezeik. Zoek gewoon de dikste uit als je waar voor je geld wil.

  16. Meneer Veelkantie

    Hans,

    Je reageert op een artikel van een jaar geleden. Toen was het heel onduidelijk en had je prei die 50 gram en 350 gram wogen en een onduidelijke vermelding bij de schappen. Hou dat even in gedachten als je reageert.

    Daarnaast blijft het natuurlijk idioot dat men prei per stuk aanbied tegen in feite woekerprijzen met de rotsmoes dat de weegschaal bij de kassa dit niet aan zou kunnen. Zeker gezien het feit dat je voor dat geld een prei kunt krijgen van 50 maar ook zoals gezegd van 350 gram.

    Dat jij je er niet druk om maakt is prachtig, maar er zijn ook klanten die gewoon niet genaaid willen worden of uit moeten wijken naar een andere supermarkt omdat AH in dit geval er een handje van heeft om haar klanten te naaien. Het moet gewoon deugen wat men doet. En doet men dit niet dan is iedereen vrij zich daarover te beklagen en andere voor bepaalde praktijken te waarschuwen.

  17. [email protected]

    Helemaal eens met meneer Veelkantie!

  18. martine broer

    25 mei: de prei kost tot mijn schrik, want ik had niet goed opgelet, 0.83 cent per srtonk, ik had er 5 gepakt en heb dus 4.45 betaald!! van een oplichterij zeg!!

  19. Anna

    10 juni 2013: ik kijk mijn kassastrook na; zie ik een bedrag van 5.94 bij de prei staan; ik schrik me een hoedje. Klopt dit wel? Ik wist niet dat ah een bedrag rekende per stuk; kassa: 0,99 per stuk. Belachelijk, wat een afzetterij! Ga mijn beklag doen, maar ik zal een volgende keer beter opletten en niet vanzelfsprekend de groente maar in de boodschappenkar leggen.

  20. Meneer Veelkantie

    Euh, Anna… Het is vandaag 9 juni ;)

  21. MdJ

    Moet je maar op het bordje kijken. + koop in vervolg de voordeel verpakking prei. Scheelt nog al. (iets van 2 euro 90 voor 4 oid)

  22. MdJ

    Sterker nog, 1 euro 99. Voor 4 a 5 kleintjes.
    Wil je echt waar voor je geld dan zou ik prei kopen op de markt of bij de aldi. Daar hebben ze een grote zak voor een knoop.

Laat een reactie achter