«

»

Mrt 22 2012

Bericht afdrukken

Aardappelsalade met Tonijn



Bij de heerlijke Bifteki me Tiri van gisterenavond maakte en aten wij eveneens een Aardappelsalade met Tonijn.

Nu kunt u natuurlijk, voor het gemak en voor het goedkope, een aardappelsalade kopen in de supermarkt. Die zijn doorgaans best goed te eten. Maar die salades zijn helaas niet net zo lekker als een zelfgemaakte Aardappelsalade, eventueel met Tonijn.

Nu is het maken van een Aardappelsalade natuurlijk niet zo moeilijk, maar soms zijn een paar hintjes wel handig.

Vandaar dat ik u heel kort even laat zien welke aardappelen wij gebruiken, wat wij zoal in onze Aardappelsalade doen, en hoe je daar vervolgens een lekkere Salade (desgewenst met als extraatje heerlijk met wat Tonijn) van maakt. Eerst even onze Aardappelsalade basisingrediënten.

U ziet: 2 blikjes Tonijn op (het liefst Olijf)olie, een blikje Doperwten, een Pondje Kriel (te koop bij Albert Heijn) met schil in partjes gesneden en voorgekookt, een Rode Paprika in blokjes, Roma Tomaatjes in partjes gesneden, een Ui in kwart ringen gesneden, wat Lente Ui en Augurk in partjes gesneden. Wat u op de afbeelding niet ziet, maar wat er wel in gaat, zijn drie gekookte eieren en uiteraard de kruiden.

Bereidingswijze:

  1. Snij de Krieltjes met schil in kwartjes en kook deze even zonder ze al te gaar te koken.
  2. Snij tijdens het koken van de Krieltjes alle andere ingrediënten zoals u op de foto ziet en kook een stuk of drie middelgrote eieren gaar, pel deze en snij ook de eieren in partjes.
  3. Laat de Dopertwen even uitlekken. Gebruikt u Tonijn op water of Zonnebloem olie laat deze dan ook uitlekken en voeg bij het mengen wat Olijfolie toe. Gebruikt u echter Tonijn op Olijfolie giet dan alleen even de olie die bovenop ligt even af. Het restant van de Olijfolie gebruiken we in de Aardappelsalade. Dat geeft enorm veel extra Olijfolie met Tonijn smaak!
  4. Gooi alle ingrediënten bij de gekookte Krieltjes, meng de ingrediënten goed door elkaar zonder de Krieltjes tot moest te prakken, en maak op smaak met Peper & Zout. Voeg ook twee theelepeltjes Komijnpoeder toe. Maak het eventueel af met een lepel Mayonaise.
  5. Voeg desgewenst naar smaak nog andere kruiden, bijvoorbeeld Peterselie, toe aan de Aardappelsalade. De Peterselie die ik er normaal wel door, maar die was ik vergeten 🙁

Bent u geen liefhebber van Tonijn, dan kunt u dit ingrediënt gewoon achterwegen laten. Vergeet dan niet even wat Olijfolie door de Aardappelsalade te mengen. Anders zou het droog worden.

Zelf ben ik niet zo’n liefhebber van Mayonaise door dit type Aardappelsalade. Ik heb het liever iets minder ‘smeuïg’ zoals de dames Veelkantie dit plachten te noemen. Ik hou er meer van als je de individuele ingrediënten in de Aardappelsalade blijft zien en proeven, en dit type Aardappelsalade meer naar de ingrediënten dan naar Mayonaise smaakt. Maar ik ben niet alleen. Dus ging er  tot mijn spijt ook door deze Aardappelsalade een flinke eetlepel Mayonaise.

En klaar is de Aardappelsalade met Tonijn. Een heerlijk bijgerecht voor bijvoorbeeld bij de Barbecue. Ook heerlijk te combineren met een heerlijke Bladsla Melange met o.a. Feta, komkommer, smakelijke Tomaatjes, Peper & Zout en een lekkere scheut Olijfolie over de Salade!

Eet vooral heel smakelijk, en gezond zoals hierboven 😉

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/03/22/aardappelsalade-met-tonijn/

2 reacties

  1. henk

    ziet er goed uit veelkantie, maar ik heb natuurlijk ook een vraag, weet niet ofik die hier kan stellen of in de vraag en antwoordt rubriek…

    jij koopt een blikje tonijn, wel zo gemakkelijk, maar je voelt hem al aankomen denk ik…
    hier kost een blikje tonijn hetzelfde als een kilo verse tonijn, dus de keus is makkelijk..
    maar kook ik die verse tonijn dan eerst??

    gr henk

  2. MdJ

    Meestal word het gekookt, en dan een paar week “gerijpt” in olie, om de smaak zachter en milder te maken. Dat gaat dan in blik.

    Rauw geeft het wel een voller, zoetig tintje. Kan ook prima dacht ik. Moet wel echt vers zijn, en mogelijk ook niet lang te bewaren.

    Beide kan, ik ga liever voor de gekookte/blik variant.

Laat een reactie achter