«

»

Mrt 22 2012

Bericht afdrukken

Bifteki me Tiri (met Feta gevuld gehakt)

We maakten al eerder ‘gewone’ Bifteki’s. Ofwel Grieks gekruide ‘gehaktballen’ of ‘hamburgers’, als ik het zo oneerbiedig mag uitdrukken. Deze keer maakte we echter Bifteki me Tiri. Ofwel dezelfde Griekse ‘gehaktballen’ dan wel ‘hamburgers’ maar dan in de kern gevuld met bijvoorbeeld Feta.

De werkwijze is niet erg moeilijk. Om te beginnen kruiden we het gehakt met Griekse of Gyros kruiden. Dat kunt u zo in de handel, waaronder de supermarkt, kopen dus dat is eenvoudig.

Bij het gehakt doet u een eitje (op 500 gram) en doorgaans doet men er ook nog wat in melk geweekt wit brood doorheen. Dat laatste deden wij deze keer niet. U kunt buiten de Griekse kruiden ook nog zelf wat kruiden toevoegen. Ik deed er bijvoorbeeld nog wat basilicum doorheen.

Nu is het een kwestie van het gehakt goed doorkneden zodat alle ingrediënten zo goed mogelijk door het gehakt gemengd zijn. Het maakt de consistentie van het gehakt ook beter, een betere verdeling van het vet in het gehakt, dus lekker lang kneden kan beslist geen kwaad. Als gehaktsoort kunt u lam, varkens, runder of half om half gehakt gebruiken. Iedere soort gehakt geeft zo zijn eigen specifieke smaak. Dus aan u de keuze. Wij gebruikten half om half gehakt.

Nu rest natuurlijk het vullen van het gehakt met Feta of een andere kaas naar uw keuze. Wij kozen voor Feta. Dat is erg smakelijk en lijkt ons ook passende bij deze Griekse ‘gehaktballen’.

Het vullen van het gehakt is een kunstje apart. Er zijn globaal gesproken vier methoden die u kunt gebruiken om het gehakt om de kaas te ‘vouwen’. Ik noem de vier methoden eventjes voor u op:

  1. Maak in uw hand een platte ‘hamburger’ van het gehakt en daar een circa 5 millimeter dik en 5 centimeter lang plakje kaas in. Nu vormt u al knedende het gehakt rondom de kaas en zorgt dat het kaas aan alle kanten omsloten is door het gehakt zodat dit niet gaat lekken in de pan.
  2. U neemt een soepbord. Dat spoelt u even af onder de koude kraan en laat het bord nat. Druk nu in de kom van het bord een platte ‘hamburger’ van het gehakt, leg daarin op één helft een plakje kaas van circa 5 millimeter dik en 5 centimeter en vouw de andere kant over het gehakt. Neem de nu gevulde ‘gehaktbal’ uit het bord en vorm het gehakt nog even na en zorg dat het kaas aan alle kanten omsloten is door het gehakt zodat dit niet gaat lekken in de pan.
  3. Neem een stuk vershoudplastic, vorm hierop een ‘hamburger’ van het gehakt, leg hierop aan één zijde van de ‘hamburger’ een een plakje kaas van circa 5 millimeter dik en 5 centimeter en vouw de andere kant met behulp van het plastic over het gehakt. Neem de nu gevulde ‘gehaktbal’ uit het plastic en vorm het gehakt nog even na en zorg dat het kaas aan alle kanten omsloten is door het gehakt zodat dit niet gaat lekken in de pan.
  4. Of! Onze methode… Neem een vorm die eigenlijk bedoeld is voor het maken van pasteitjes en vorm daarin een platte ‘hamburger’ en leg wederom op één helft een plakje kaas van circa 5 millimeter dik en 5 centimeter en vouw de vorm dicht. Verwijder nu het overtollige gehakt langs de randen en Neem de nu gevulde ‘gehaktbal’ uit de vorm en vorm het gehakt nog even na en zorg dat het kaas aan alle kanten omsloten is door het gehakt zodat dit niet gaat lekken in de pan. Ofwel zoals u op het onderstaande plaatje ziet:

Heeft u het, welke methode u ook gebruikte, goed gedaan dan ziet het resultaat er als volgt uit:

Het bakken van de Bifteki’s kan op verschillende manieren. U kunt ze lekker op de barbecue leggen, u kunt ze op een grillplaat leggen of u kunt ze in olijfolie bakken. Dat laatste deden wij.

Hoe lang en hoe intensief u ze bakt hangt af van wel gehakt u gebruikte. In geval van lams- of rundergehakt dan is kortdurend op relatief hoog vuur afdoende. Gebruikt u varkens- of half om half gehakt dan bakt u ze eerst even aan op relatief hoog vuur maar zet dit daarna lager om ervoor te zorgen dat het gehakt goed door en door verwarmt en gaart. Uiteraard is het in alle gevallen van belang dat u zorgt dat het gehakt rondom het kaas goed door en door verwarmt en gaar is.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/03/22/bifteki-me-tiri-met-feta-gevuld-gehakt/

2 reacties

  1. Marjolein

    heerlijk recept ga ik vanavond maken, super handig met dat pasteivormpje, heb ik in de kast liggen, gelijk uitproberen, dankjewel

    1. Meneer Veelkantie

      Marjolein,

      Veel succes en foto’s (kun je als je lid bent op het forum plaatsen) zijn altijd welkom 😉

Laat een reactie achter