«

»

Mrt 30 2012

Bericht afdrukken

Hoe Tartaartjes te bereidenVandaag ontving ik van onze vaste lezer en commentator MdJ de volgende interessante vraag:

TartaartjesAf en toe koop ik rundertartaartjes als het in de aanbieding is. Deze week was dat bij mijn werkgever, Albert Heijn. Echter elke keer als ik ze bereid worden ze te droog. Heeft u een tip om ze mals en sappig te houden? Ik bak ze een minuutje of 8-10. Na het draaien schep ik altijd wat braadvocht erover, maar dat helpt niet.

Bij voorbaat dank!

MdJ, dat is weer een hele goeie vraag. En je bent beslist niet de enige die worstelt met deze vraag. Laat me in eerste instantie vertellen wat tartaar is. Of beter, wat tartaar zou moeten zijn!

Men noemt tegenwoordig bijna alles tartaar. Zelfs fijngesneden vis, zoals tonijn, maar ook groente die op een bepaalde manier gesneden is, enzovoort. Maar dat heeft feitelijk helemaal niets met tartaar te maken. Tartaar is namelijk niets anders dan fijngehakte (of gemalen) rauwe biefstuk.

Bij veel supermarkten verkoopt men tegenwoordig vaak een product dat men ‘rundertartaar’ noemt. Dit hoeft geen biefstuk te zijn, en dat is het doorgaans ook niet. Het is dus een ‘inferieure’ soort van ‘tartaar’ dat gemaakt is van mager rundvlees. En dat kan van alles zijn. Want een rund heeft talloze magere delen. Deze zogenaamde ‘rundertartaartjes’ dienen als goedkoop alternatief voor echte biefstuk tartaartjes. Wil je echte tartaartjes eten, let er dan op dat het wel biefstuk is.

Nu dan even over de bereidingswijze. Ik geef je vier varianten van de bereiding van Tartaar(tjes):

Steak Tartaar

Steak TartaarJe kunt tartaar op verschillende manieren eten. De klassieke manier is rauw. Doorgaans met gesnipperde ui, wat peper en zout en… een rauwe eierdooier. Dat noemt men in veel landen ‘steak tartaar’. Je kunt hier nog een variëteit aan ingrediënten aan toevoegen als je dit wilt. Ingrediënten als fijngesneden kappertjes, wat mosterd (doet men vaak in de Franse keuken), worcestersaus (doet men vaak in de Britse keuken), wat tabasco, een beetje fijne  peterselie, gesnipperde sjalotjes in plaats van ui, wat olijfolie, ketchup, wat mayonaise (erdoor en/ of erbij), wat salade (bijvoorbeeld een lekkere aangemaakte ijsbergsla), enzovoort. Dit serveer je rauw en zo aangemaakt als beschreven, met jouw eigen eventuele toevoegingen erdoor en erbij, met wat vers gebakken stokbrood of toast.

Broodje Tartaar of Filet American

Broodje TartaarEen broodje tartaar, bij de betere broodjeszaken te verkrijgen, is eigenlijk dezelfde basis als beschreven bij de Steak Tartaar. Ook dan kun je er zelf een veelheid aan ingrediënten aan toevoegen, maar wat gesnipperde ui, wat peper en zout en gekookt ei is wel de meest originele, volgens klassiek Amsterdams recept wijze van serveren.

Nu bestaat er ook nog zoiets als Filet American. Eigenlijk is dit in feite ook een broodje tartaar, of zelfs Steak Tartaar zo je wilt. Want er gaan min of meer dezelfde basisingrediënten in. Ook hier is het hoofdbestandsdeel heel mager rundvlees.

Men heeft het vlees alleen heel fijn gemalen, vaak met behulp van een blender, en heeft daar de diverse ingrediënten in meegemalen waardoor je een veel fijnere structuur krijgt. Als toevoegingen aan de tartaar doet men er een flinke hoeveelheid ketchup, mayonaise, mosterd, balsamico azijn, Broodje Filet Americantabasco, worcestersaus, piment, zout en doorgaans ook peper of zelfs cayennepeper, paprikapoeder, kappertjes en eventueel wat fijngesneden augurk en wat olijfolie doorheen. En dan maar malen in de machine tot het een mooi glad vleesdeeg is. Overigens kan het best zijn dat niet alle bovenstaande ingrediënten, of iets andere ingrediënten in de Filet American zitten. Iedere producent of slager heeft zo zijn eigen combinatie van ingrediënten om zo een ‘originele’ variant te bereiden. De meeste producenten laten uit kostenoverwegingen veel van de hierboven beschreven ingrediënten weg en zullen zeker geen biefstuk gebruiken! Net als bij het broodje tartaar kun je dit eten met uitjes en plakjes ei. Dat noemt men vaak ‘speciaal’.

Let wel op! Bestel je in België een Filet American, met of zonder broodje, dan krijg je op z’n best een broodje tartaar, of, in een restaurant serveert men je dan een bord steak tartaar. Want Filet American is toch wel een beetje de verhollandste variant van steak tartaar of een broodje tartaar.

Gebakken Tartaar of Tartaartjes

De vierde en laatste bereiding. En dan komen we aan jouw initiële vraag. En dat is tartaartjes om te bakken. Want hoe maak je die mooie ronde schijfjes nou goed en ook op de juiste manier klaar?

Zoals gezegd is het jammer, maar wel zo goedkoop, dat men geen biefstuk maar doorgaans mager rundvlees gebruikt voor de tartaartjes. Dit is namelijk nogal van invloed op het eindresultaat en beslist de smaak van het tartaartje. Desalniettemin is het in beide gevallen, of het nou biefstuk of mager rundvlees betreft, de bedoeling dat je het behandeld en bereid alsof het biefstuk is. En biefstuk bak je niet door want dan krijg je een taai en droog stuk vlees op je bord.

Gebakken TartaartjeMet andere woorden, 8 tot 10 minuten is veel te lang. Ook in geval van tartaartjes kun je kiezen uit grofweg vier mate van gaarheid. Te weten:

 • Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind
 • Medium: enkel de kern rood
 • Done: de kern is net niet aan gaar
 • Well Done: volledig doorbakken

Er bestaat nog een vijfde optie, maar die is voor de doodgewone huis, tuin en keukenkok niet echt weggelegd want dat vereist of extreme behendigheid (met behulp van een pan in de oven en een hele goede digitale thermometer), of een duur apparaat. Namelijk de zogenaamde‘sous-vide’ methode. Je kookt dan in feite het vlees, vacuüm verpakt of minstens in een zip-lock zak waar je het meeste zuurstof uit perste, een uur of langer op vijftig graden. Daarna bak je het vlees heel kort, in een paar seconden, in een pan met een hele heet mengsel van half olijfolie half roomboter, om een bruin korstje te krijgen. Zoals gezegd is dit zonder een sous-vide apparaat nauwelijks te doen. Want komt het vlees even boven de 52 graden dan is het effect ervan volledig verloren.

De meeste mensen weten niet beter dan dat ze de tartaartjes in feite Well Done, dus volledig doorgebakken, moeten bakken. Dat hebben we namelijk van huis uit meegekregen en van rauw vlees zijn we namelijk huiverig van. Dat is echter niet nodig. Bij biefstuk zijn we namelijk ook niet zo bang aangelegd. Dus waarom bij gehakte biefstuk wel? En de veiligheid van met name rundvlees is tegenwoordig van dusdanig hoog niveau dat de kans op voedselvergiftiging praktisch nihil tot nagenoeg uitgesloten is. Dus kun je de tartaartjes tegenwoordig gerust op de juiste manier bereiden zoals je dat ook met een biefstukje zou doen. Die bak je ook niet helemaal door.

En die juiste manier is Rare tot hooguit Medium. Persoonlijk vind ik het heerlijk. Maar de dames Veelkantie vinden het minder lekker. Dat heeft te maken met het mondgevoel maar nog meer met de angst voor voedselvergiftiging, terwijl ze dat met bijvoorbeeld biefstuk totaal niet hebben.

Jammer is dat tartaartjes die zijn doorgebakken gewoon niet lekker zijn. Zoals je zelf al aangeeft zijn ze droog, maar ook hard, taai en doorgaans ook smakeloos. Ik koop en bak dus voor de dames Veelkantie geen tartaartjes meer. Want ik vind het eeuwig zonde om zo’n mooi stukje vlees te verpesten door dit door te bakken, waarna ze het alsnog niet kunnen waarderen want droog.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/03/30/hoe-tartaartjes-te-bereiden/

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. henk

  bedankt voor deze blog veelkantie, je hebt meteen mijn vraag over tartaar beantwoordt

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Dat was ook waar ook… Als ik me niet vergis had jij ook deze vraag enige tijd geleden gesteld. Je zou me er nog aan herinneren, toch?

   Hoe dan ook mijn excuus dat je er op hebt moeten wachten. Vergeef mij… Ik heb werkelijk een geheugen als een zeef met extra grote gaten 😉

 2. MdJ

  Bedankt!

  De mijne waren tussen “medium” en “done” in. Was mooi roze van binnen. Maar het voelde toch te droog aan.
  Mischien moet het vuur wat hoger, en dan wat korter bakken.
  Maar ik denk niet dat ik ooit supermarkt tartaartjes rauw zal eten.

  Meteen een aanvulling: Bij de aldi hier hebben ze Duitse biefstuk. Oftewel gehakte biefstuk. Dat zal dan hetzelfde zijn, maar dan met beter vlees?

 3. henk

  hmmmm, ik dacht juist dat je 2 vragen in 1 beantwoordt….
  runderhaas, is dat ook te gebruiken??

  enne als je antwoordt geeft op deze vraag is het je vergeven dat je mijn vraag vergeten was 😉

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Euh… ja… euh… dat deed ik ook… Maar wel geheel per ongeluk 😉

   Ja runderhaas is ook te gebruiken. Heel mooi vlees zelfs.

   MdJ,

   Dat heeft dan inderdaad toch met de baktijd, want 8 tot 10 minuten is evengoed op een redelijk vuurtje veel te lang, maar ook het soort rundvlees dat men gebruikte te maken. En nee, zeker niet op hoger vuur bakken. Liefst op een middelhoog vuurtje en goed in de gaten houden. Neem eens een stuk of drie extra tartaartjes mee, bak ze één voor één, en experimenteer eens met de baktijd. Probeer ze om te beginnen eens een minuutje of 2 aan iedere kant te bakken. Zodra je de juiste baktijd hebt gevonden en de tartaartjes qua rozeheid, smaak en sappigheid naar je zin zijn, bak je de resterende tartaartjes op die tijd en heb je voortaan een beetje een richttijd.

   Inderdaad, Duitse Biefstuk is tartaar van biefstuk. Het zal duurder zijn, maar direct wel van betere kwaliteit. Het resultaat zou daar ook naar moeten zijn. Probeer het eens uit.

 4. viviane

  Ik vind uw vergelijking met een biefstukje nergens op slaan.
  Gehakt vlees is vele malen gevoeliger voor bederf en bacteriële onzuiverheden dan een gewoon stuk vlees.
  Als je de buitenlant, die is het meest gevoelig, in een hete pan dichtschroiet is het minst reine deel al gesteriliseerd…bij gehakt zitten duizenden stukjes die met lucht en snijapparaten en planken en mengkommen in aanraking zijn geweest!
  Gehakt moet altijd met veel meer zorg nog worden bereid.

 5. Say what

  Viviane,

  lees het artikel even goed voordat je zegt dat de vergelijking met biefstuk nergens op slaat!

 6. Dino

  Ik kan het wel een beetje eens zijn met Viviane, vooral in de wereld waar ik woon is gehakt niet betrouwbaar. Er zijn altijd bergen vliegen en de slagers dragen geen handschoenen. Een stuk vlees kun je in ieder geval nog wassen wat voor het gevoel al een stuk schoner is.

  Omdat ik dol ben op tartaar in alle beschreven vormen, maar ook hamburgers en spaghetti bolognese, heb ik een hand bediend vleesmolentje aangeschaft wat ik zo eens per maand gebruik om gehakt te maken wat ik vervolgens in porties in de vriezer bewaar.
  Als beloning voor deze inspanning maak ik dan altijd een broodje tartaar als afsluiting van het karwei. Heerlijk! De uitjes en ook knoflook (wat ik in beschreven receptuur mis) doe ik als laatste door de molen zodat ook alle restjes er uit zijn.

  Het youtube filmpje toont het machientje waar ik heel erg blij mee ben. Er zijn natuurlijk ook elektische maar die zijn zeker 5x zo duur en voor 2 personen is dit perfect.

  1. Meneer Veelkantie

   Dino,

   Wij leven in Nederland en niet in ‘uw wereld’.

Laat een reactie achter