«

»

Apr 18 2012

Bericht afdrukken

Snacken is goed voor de Gezondheid



SnacksOnlangs publiceerde ik een opvallende bevinding. Namelijk dat snacken de kans op een depressie tot 60% kan verminderen. Het onderzoek werd gedaan om het tegendeel te bewijzen, namelijk dat je van snacken depressief zou worden en moest dienen als anti-propaganda, maar als je het onderzoek leest en de cijfers kent dan kom je tot de genoemde conclusie.

Tijd dus om te onderzoeken of er meer gezondheidsvoordelen vallen te behalen uit het eten van snacks ofwel ‘fastfood’. En laat een dergelijk onderzoek maar aan de snackliefhebber meneer Veelkantie over.

Natuurlijk, u moet zorgen voor een voldoende gevarieerd dieet. Dus het is beslist niet bedoeling dat u na het lezen van de onderstaande bevindingen volledig overschakelt op alleen snacks. Maar snacks kunnen en mogen ook een onderdeel uitmaken van een gezond en gevarieerd dieet. Want snacks zijn ondertussen wel, en doorgaans volkomen onterecht, afgedaan als ongezond en slecht.

Het Patatje Met

zak patatZonder twijfel is het Patatje met Mayonaise, of andere saus, één van de populairste snacks. En dat is mooi want een Patatje is absoluut een gezonde snack. Patat is namelijk aardappel, zoals u waarschijnlijk wel weet. En aardappels zitten vol vezels. Dat is goed voor de stoelgang. Aardappels bevatten koolhydraten, onder andere in de vorm van zetmeel, van het verteerbare soort. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor de mens. Aardappelen bevatten eveneens veel mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Mineralen zijn heel belangrijk bij het gezond houden van het lichaam en de botten. Aardappel bevatten ook een flink aantal vitamine uit de B en de C groep. Aardappelen bevatten per 100 g 0,08 mg vitamine B1, 0,04 mg vitamine B2, 1,2 mg vitamine B3, 15 mg vitamine C en 300 microgram vitamine B6. Aardappelen zijn geen dikmakers. Aardappel is gezonder dan pasta’s of rijst.

Met de aardappel is dus absoluut niets mis. Maar is er dan iets mis met gefrituurde aardappel? Het ligt er een klein beetje aan wat voor frituurvet u gebruikt. Olie of vloeibaar frituurvet valt te prefereren boven vast frituurvet. Olie en vloeibaar frituurvet bevat onverzadigde vetzuren die helpen bij het in evenwicht houden van het cholesterol niveau in het lichaam. En dat is weer goed voor hart en bloedvaten. Nu hoeft u niet direct in paniek te raken als u in vast of zogenaamd hard vet frituurt. Want als u dat niet alle dagen doet is er nog steeds niets aan de hand. U gaat er niet onmiddellijk dood aan. Vast of zogenaamd hard vet bevat alleen meer transvetzuren en die verhogen juist het cholesterol. Het is het beste om harde vetten, zoals vast frituurvet, zo min mogelijk te gebruiken. Maar dat wist u al, dus gebruikt het overgrote merendeel van de mensen vloeibaar frituurvet. Bovendien, de meeste elektrische frituurpannen kunnen vast vet al helemaal niet meer aan. Dus de kans dat u vast frituurvet zult gebruiken is erg klein geworden. Met andere woorden, frituren is zeker niet ongezond als u vloeibaar frituurvet gebruikt.

Maar dan de mayonaise? Dat is toch wel een dikmaker? Ja en nee. Alles hangt af van de hoeveelheid en hoe vaak je iets eet. Mayonaise is niet ongezond maar een overdaad kan schaden in de zin dat mayonaise veel calorieën bevat. Mayonaise bevat veel onverzadigbare vetten. Mayonaise bestaat voor het grootste deel, tot wel 80%, uit plantaardige olie, en die zijn niet slecht voor je. Mayonaise bevat een zeker hoeveelheid mosterd, en mosterd is gewoon ronduit gezond. Maar zoals gezegd moet u er gewoon geen literpot van leegeten. Want dat is dan weer ongezond.

De Frikandel

frikandelDe andere onbetwiste topper onder de snacks is de frikandel. Maar zijn frikandellen nou gezond of ongezond? Wat vast staat is dat een frikandel best calorierijk is. Het is dus zaak om u niet helemaal ongans te eten aan frikandellen. En ook in deze gaat op dat een frikandel prima pas in een gezond en gevarieerd dieet.

Op zich is er niet zoveel mis met een frikandel. Het bestaat voor het overgrote deel uit varkensvlees, kippenvlees, soms een beetje paardenvlees en paneermeel in. En uiteraard kruiden, maar die zijn procentueel te verwaarlozen en zelden niet gezond voor u. Sterker nog, de meeste kruiden hebben veel gezonde eigenschappen. En zoals u inmiddels weet hoeft u zich over zout al helemaal geen zorgen meer te maken. Want ‘zout is fout’ is allang door de serieuze wetenschap ontmaskerd als een vervelende en hardnekkige mythe.

Frikandellen hebben, buiten dat ze redelijk calorierijk zijn, ook zo hun goede kanten. In frikandellen zitten ook veel eiwitten, dus proteïne. En Proteïne, dus eiwitten, worden door het lichaam omgezet in aminozuren en enzymen. En deze stoffen zijn simpelweg weer noodzakelijke stoffen die uw lichaam nodig heeft om gezond te blijven en goed te kunnen blijven functioneren.

Het blijft altijd een kwestie van nuanceren. Want er zijn meer dan zat andere voedingsmiddelen die men aanprijst als gezond die evenveel zo niet meer calorieën, naast andere stoffen, bevatten als frikandellen. Ik zet er drie voor u op een rijtje zodat u ze kunt vergelijken.

Vergelijking

Als men spreekt over frikandellen, en hoe ongezond deze voor u zouden zijn, dan concentreert men zich vooral op de hoeveelheid calorieën die een frikandel zou bevatten. U ziet dat dit een beetje een wassen neus is. Want oerbrood, een product dat iedere voedingsdeskundige u beslist zal aanraden, bevat evenveel calorieën. Uiteraard bevat oerbrood dan wel weer veel meer koolhydraten en veel minder vet, maar bij een gevarieerd dieet hoeft dat geen enkel bezwaar te zijn. En men is nogal tweeslachtig in haar propaganda. Want als we aan een voedingsdeskundige zouden vragen wat u beter kunt eten, een frikandel of een vegetarische burger, dan kunt u er de klok op gelijkzetten dat men u de vegetarische hamburger adviseert, omdat dit zogenaamd ‘veel gezonder’ zou zijn. Maar is dat werkelijk waar? Nee. Het is aparte onzin. Er zit namelijk minder eiwit, ongeveer evenveel energie (Joule) en nagenoeg evenveel vet in een vegetarische burger.

Is een vegetarische burger milieuvriendelijker om te produceren? Nee ook al niet. Voor het verbouwen van soja, doorgaans het hoofdbestandsdeel van vegetarische producten, heeft men enorme lappen grond (dus dat worden regenwouden kappen), enorme hoeveelheden water (dus gaan er Afrikaantjes dood van de dorst) en enorme hoeveelheden energie (dus stoken we de kolencentrale op) nodig om de soja ook daadwerkelijk om te zetten in een beetje eetbaar product.

Het Broodje Hamburger

HamburgerEn wel heel populaire snack, er zijn internationale ketens mega-groot van geworden, is de hamburger. Hoe gezond of ongezond is een lekkere hamburger eigenlijk?

Lang niet zo ongezond als u misschien denkt op basis van de doorgaans volkomen hysterische anti-propaganda die u op bijna dagelijkse basis via de media voorgeschoteld krijgt. Veel claims die (doorgaans linkse anti-kapitalistische) activisten u voorschotelen zijn op pure propagandaleugens,  pseudo-wetenschappelijke verzinsels en doelbewust foute informatie gebaseerd.

De werkelijke reden die de genoemde activisten doorgaans hebben is niet dat de hamburger slecht voor de gezondheid, slecht voor het milieu en zielig voor de diertjes zouden zijn, maar het feit dat ze door mega-grote, ontegenzeggelijk kapitalistische, internationale bedrijven worden gedistribueerd. Door zoveel mogelijk anti-propaganda te maken hoopt men deze bedrijven, zoals Burger King en McDonalds, zoveel mogelijk te beschadigen. Soms zelfs in de meest letterlijke zin!

Als we de hamburger onder de medische loep nemen dan is er eigenlijk niet zoveel mis mee. Want waar bestaat een broodje hamburger nou eigenlijk uit? Is som de componenten even voor u op:

Een broodje: Is er iets mis met deegwaren? Brood is een belangrijk bestandsdeel in onze dagelijkse voeding. Als we het over hamburgerbroodjes hebben dan hebben we het doorgaans over wit brood. Desalniettemin bevat ook wit brood, weliswaar in mindere mate dan bruin brood, koolhydraten. Maar ook ijzer, jodium, vitaminen B en vezels. Kortom, er is niets mis met het brood.

Sla: Is er iets mis met sla? Moet ik u werkelijk uitleggen dat sla gewoon heel gezond voor u is? Dat het een bron van bijvoorbeeld B8 is? Dat dit weer heel belangrijk is voor de opname van vitamine C in onder andere de sla zelf? Dat sla nauwelijks calorieën bevat? Oh ja natuurlijk… het ‘nitraat’ verhaal! Maar had ik niet al veel eerder korte metten gemaakt met deze achterhaalde nonsens?

Tomaat: Om te beginnen bevatten tomaten een hoog caroteengehalte. Deze stof zet het lichaam weer om in vitamine A. Vitamine A is heel belangrijk voor de weerstand, maar het is ook zeer behulpzaam bij de groei van kinderen, het gezichtsvermogen ( u weet wel wortels ofwel caroteen) en de opbouw en het gezond houden van tal van organen. Waaronder de huid. Tomaat bevat ook flavonoïden dat sterk bijdraagt aan de natuurlijke afweercapaciteit tegen celontsporingen (kanker). En dat zijn nog maar een paar gezonde eigenschappen van tomaten. Dus tomaat is oké!

De Hamburger: Laten we de hamburger, ofwel de zeg maar platte gehaktbal, niet vergeten. De naamgever van het product. We kunnen er lang of kort over twisten, maar vlees is en blijft de allerbeste bron voor onder andere het zeer belangrijke vitamine B12. Feitelijk is er geen afdoend alternatief voor deze vitamine die een hoofdrol speelt in het gezond houden van lichaam en geest. Zeker gezien het feit dat de mens zelf geen B12 kan produceren dus dit moet ontlenen aan vlees. En ja, aangezien rundvlees (het meest gebruikt) onder de zogenaamde term ‘rood vlees’ valt, zouden er issues mee zijn. Want rood vlees zou slecht voor u zijn. Maar is dat ook zo? Nee, het is wederom onzin. Is rood vlees ongezond of zelfs dodelijk, zoals men beweerd? Nee. Banale onzin!

(Cheddar) Kaas: We hebben natuurlijk ook nog de Cheese Burger! Dus dezelfde hamburger met een plakje, doorgaans Cheddar kaas erop. Over kaas bestaan ook nogal wat misverstanden. Zou zou gesmolten kaas slechter zijn dan niet gesmolten kaas. Kaas zou veel vet bevatten. Hetgeen maar deels waar is want kaas bevat standaard zo ongeveer 50% minder vet dan de verpakking doet vermoeden. Onder de titel ‘Ze Smelten de Kazen’ maakte ik al korte metten met veel mythes die men rondom kaas vertelt. U moet dat maar even lezen opdat u weer een stuk wijzer zult worden. Verder kan ik u laten weten dat kaas, en zeker Cheddar kaas een bron van onder andere calcium is. En calcium is weer belangrijk voor de boten en het bewegingsapparaat van de mens. Kaas is ook een bron van fosfor en natrium. Verder bevat kaas vitaminen B, vitamine A en vitamine D. En we weten dat vitamine eigenlijk, in normale dosissen, nooit slecht voor de mens kan zijn.

Wat is er dan precies fout of ongezond aan een broodje hamburger? Niets. Zeker als u een beetje rustig aan doet met de sauzen op de hamburgers is er eigenlijk helemaal niets mis mee. Het kan zelfs bijzonder gezond zijn om zo nu en dan een broodje hamburger te eten. Zeker gezien ik hierboven slechts de basisbestandsdelen van een broodje hamburger benoemde, maar er vaak nog veel meer lekkere en beslist gezonde dingen, denk aan bijvoorbeeld uien, of hamburgers zitten. Natuurlijk, ook voor hamburgers gaat op dat het niet het enige product moet zijn in uw gevarieerde gezonde dieet en dat u er ook geen tien in de week moet eten. Maar dat lijkt me duidelijk en gaat in feite op voor zo ongeveer alle voedingsstoffen die we tot ons kunnen nemen.

De Pizza

alt

Ik vraag het u maar… Wat kan er mis zijn met tarwe waarvan het pizzadeeg gemaakt is, de tomatensaus die als basis dient, de tomaten die als topping op de pizza gaan, evenals de olijven, de uienringen, de paprika, de heerlijke kruiden, de (al dan niet mozzarella) kaas, de artisjok, de ansjovis, de olijfolie, enzovoort, enzovoort!

Ik kan het niet verzinnen. Er zijn hele generaties Italianen groot, sterk en gezond mee geworden. Het is al idioot dat men de pizza wenst te rekenen tot de categorie ‘fastfood’. En natuurlijk, als je de pizza lekker rijk belegd zoals de familie Veelkantie het graag mag zien, dan kan de pizza aardig wat calorieën bevatten. Maar misschien moest die obsessie met calorieën maar eens afgelopen zijn. Want zeker wij niet-Italianen eten niet alle dagen rijk belegde pizza’s, of Super Calzones, zelfs geen Mini Calzones, en al helemaal geen Pizza Taart, dus waar praten we over? Ook hier gaat weer op, alles met mate en zo op zijn gezette tijd.

Conclusie

U snapt dat ik eindeloos zo door kan gaan over snacks, ofwel wat men noemt ‘fastfood’. Maar het moet natuurlijk wel een beetje leesbaar artikel blijven en geen encyclopedie worden. Dus laat ik het even bij bovenstaande voorbeelden. Voorbeelden waaruit u kunt opmaken dat het eten van hetgeen men soms onterecht, zoals in het geval van pizza’s, snacks noemt helemaal niet zo ongezond is of hoeft te zijn als men doorgaans zo graag wenst te propaganderen. Integendeel. Er is doorgaans helemaal niet zoveel mis met snacks als u ze incidenteel en met mate tot u neemt.

Wat natuurlijk een ander verhaal is, is dat veel mensen tegenwoordig veel ‘grazen’. Men eet teveel en te vaak tussendoortjes. Even naar binnen wippen bij de Febo tijdens het winkelen is snel gedaan. Om vervolgens ook nog eens thuis een uurtje of anderhalf later een volledige avondmaaltijd naar binnen te werken. Dan eet u dus in feite dubbelop. Daarbij zullen we, en dat gaat niet alleen op voor het eten van snacks maar ook voor andere maaltijden, er meer rekening mee moeten gaan houden dat we een luxe leventje hebben in vergelijking met hooguit 40 jaar geleden. Toen hadden we veel zwaardere beroepen. Toen beschikten we niet over één of meer auto’s waarmee we stad en land afreizen. We waren dus veel actiever dan we tegenwoordig zijn.

Dat is de voornaamste reden waarom we massaal te dik worden. Dat heeft heel weinig met het eten zelf te maken. Het eten is wat het is. We eten alleen te grote hoeveelheden in verhouding tot hoe actief we gemiddeld zijn. En ach, een beetje snacken tussendoor kan helemaal geen kwaad. Maar hou daar dan wel rekening mee als u uw reguliere maaltijden bereid en opeet. Bent u al van voornemens om te snacken dan zou het, het beste zijn als u een hele maaltijd laat vervallen en in zou ruilen voor de snackmaaltijd. Niet en/ en, maar of/ of. En dan is er helemaal niets aan de hand!

En tilt u verder vooral niet te zwaar aan de propaganda waarmee men ons tegenwoordig bijna letterlijk overstelpt. Laten we vooral gewoon genieten van het leven. Bijvoorbeeld met een snack!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/04/18/snacken-is-goed-voor-de-gezondheid-2/

12 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

  1. DeRechter

    Wat een onzin. Je noemt het artikel “Snacken is goed voor de gezondheid” en vervolgens geef je verkeerde informatie over de voedingswaarden, verzwijg je dat de meeste vitaminen en mineralen tijdens het frituren sneuvelen en onderschat je het gevaar van trans en ander verzadigd vet enorm. Schandalig, misleidend. De conclusie waarin je zegt “niet te veel snacken” maakt dat echt niet goed.

  2. DeRechter

    Bronvermelding voor je beweringen doe je ook niet aan blijkbaar?

  3. Rob

    DeRechter………………………………… zie je meteen………….Weer zo´n lekkere bijdehand die denkt dat hij het allemaal beter weet!!! Ga lekker ergens anders mierenneuken!!

  4. BB Jaga

    Ik ben benieuwd wanneer DE Rechter met alle feiten op de proppen komt *wacht rustig af*

    1. Meneer Veelkantie

      BB Jaga,

      Ach, ik reageer er niet eens op. Dit noemen ze ook wel zeemeeuwen post. Krijsend aan komen vliegen, de boel onderschijten en vervolgens weer krijsend weg te vliegen. Meestal eenmalig.

      Het is ook altijd interessant dat dit soort mensen gillen dat ik geen bronnen vermeld, terwijl het om algemene kennis gaat en al mijn beweringen in dit digitale tijdperk binnen minuten zijn te controleren, om vervolgens zelf geen enkele bron te vermelden waaruit zou blijken dat ik lariekoek verkoop.

      Met snacken is het niet veel anders dan met iedere andere soort voedsel. Eet het niet naast je reguliere maar als je reguliere maaltijd en overeet je niet. En zoals met alles waar ‘te’ voor staat is ook te vaak en te veel snacken niet goed voor je.

  5. BB Jaga

    @Meneer Veelkantie

    Sommige mensen zouden eens een cursus begrijpend lezen moeten volgen, dat zou de overige gebruikers van een forum een hoop irritatie besparen.

    P.s. ik denk eerder dat we met een schijtlijster te maken hebben 😉

  6. Rob

    Hallo BB Jaga,

    hoef jij geen bron te vermelden omdat jij denkt dat het hier om een schijtlijster gaat?
    Ik vind dit totaal niet onderbouwd met enige kennis!
    Hahahahahahaha!!

    Groet

    Rob

  7. BB Jaga

    Hallo Rob,

    Het gaat hier om algemene kennis waarvoor men niet eens behoeft te googelen, rustig afwachten leert ons of we werkelijk met een schijtlijster te maken hebben ja of nee 😉

    groet BB

  8. Alain

    Wellicht is het geen zeemeeuw of schijtlijster maar de rijdende rechter welke met gillende banden ervandoor is gegaan. Nog net hoorbaar roepend ” dit is mijn uitspraak, en daar moet u het mee doen!”.

  9. Cobus

    Toch ben ik het met derechter eens 😉

    bronvermelding, welk frituurvet, welke frikandel …..
    de mijne met uitjes en curry svp ….

    verder kan je bronnen zoeken tot je een ons weegt, ALLES is op het wijdeweb met voor en tegens besproken, van tentharingen tot walvisbiefstuk, overal zijn voor en tegenstanders te vinden, die thuis minder te vertellen hebben, en dus de fora afschuimen om hun eigenwaarde op ze krikken !

    1. Meneer Veelkantie

      Die Cobus 😉

      Gewone doorsnee frikadel en doorsnee vloeibaar frituurvet.

      Wat lastig is als je naar bronnen zoekt is dat de anti-propaganda zo veelvuldig is dat dit de nuchtere op feiten gebaseerde informatie zover naar achteren of naar onderen drukt op bijvoorbeeld Google dat deze bijna niet meer te vinden is.

      In dit geval kun je gewoon beginnen met de voedingswaardes e.d. onder de loep te nemen. En dan kom je wel eens tot grote verrassingen waarbij blijkt dat het zogenaamde ‘gezonde alternatief’ meer calorieën en koolhydraten en minder gezonde voedingsstoffen bevat dan het zogenaamde ‘slechte’ spul.

      Wat ik zelf een erg leuke video vind is Fat Head. Dat is de video waar ze de onzinpropaganda van de anti-fast food documentaire Super size Me tot op de grond afbreekt. Hier te vinden.

      In Fat Head treft je een aantal weerleggingen van de algemeen verkondigde propaganda aan. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

  10. Luke

    in plantaardige olie frituren is zeer slecht,bak snacks altijd in verzadigd vet,zoals ossen-wit.

Laat een reactie achter