Polenta Alla Veelkantie (complete gerecht)
In de blogpost over het zelf maken van Corn Dogs vertelde ik u al iets meer over zogenaamde ‘Polenta’ of anders wel ‘Polenta Meel’. Onder andere vertelde ik u dat het eigenlijk niets anders betreft dan Maïsmeel dat zich heel erg goed leent om o.a. Polenta van te maken.
Omdat ik toch over het onderwerp Polenta was begonnen, en ik uiteraard van de Corn Dogs nog flink wat Maïsmeel in huis had, dacht ik bij mezelf… waarom geen Polenta voor u maken. Maar dan niet die saaie alledaagse basis Polenta waarvan u het recept wel kent.
Maar eerst even kort iets meer over Polenta. Polenta is van origine een Italiaans armoedegerecht. Zoals in feite nagenoeg alle Italiaanse gerechten uit pure armoede zijn geboren. Om te kunnen overleven maakte men van zeer eenvoudige basisingrediënten gerechten zoals Pizza’s, Pasta’s en ook Polenta’s. Zolang men maar wat (Maïs)meel en water ter beschikking had was het al snel geschikt om er iets van te maken. Dat is uitgegroeid tot een hele specifieke Italiaanse keuken.
Polenta is ooit ook zo tot leven gekomen. Maïsmeel was erg goedkoop en water had men ook altijd wel tot de beschikking. Je voegt de twee samen, doet daar een beetje zout en als je hebt wat boter bij, en je had zowaar een gerecht dat lekker machtig was dus de magen goed vulde.
Overigens kent men in tal van landen varianten op Polenta onder een grote verscheidenheid aan andere namen. Nu hebben de Oosterrijkers en Zwitsers het gerecht vermoedelijk een beetje afgekeken van de Italianen, maar in tal van andere landen en werelddelen is men waarschijnlijk gewoon zelf op het idee gekomen om dit aanvankelijke spotgoedkope armoedegerecht te maken.
Polenta is een Italiaans woord dat staat voor ‘buitenkant’ of ‘schil’. Maar het kan ook verwijzen naar ‘Pollen’, ofwel ‘Stof’. Dat kan weer te maken hebben met het malen van de Maïs of andere graansoorten die men vroeger ook wel gebruikte om Polenta van te maken. In veel andere talen waar men eveneens zo haar eigen varianten op Polenta kennen staan de namen die men ervoor gebruikt vaak voor ‘Pap’. Niet vreemd natuurlijk want in basis gaat het ook om een soort van pap.
Er zijn grofweg twee soorten (basis) Polenta. Je hebt de zogenaamde Zachte Polenta, en je hebt de zogenaamde Harde Polenta. In geval van de Zachte Polenta wilt u de Polenta eten terwijl het (nog) niet opgesteven is. Dus per definitie warm of lauwwarm. U kunt het dan eten als bijvoorbeeld een vervanger voor pasta. In geval van een Harde Polenta laat u deze opstijven. Dit doet u door wat meer Maïsmeel of wat minder water (eventueel met melk) te gebruiken en de Polenta af te laten koelen. Vervolgens kunt u de dan opgesteven Polenta verder verwerken door deze bijvoorbeeld (in stukken of plakken) te bakken, te grillen of zelfs te frituren. Wij maken Harde Polenta en bewerken deze vervolgens nog na om een extra lekker en bijzonder recept te maken.
Het basisrecept voor (harde) Polenta is buitengewoon eenvoudig:
-
300 gram Maïs(gries)meel (of zogenaamde Polenta Meel)
-
1 liter water (of tezamen 1 liter water en melk)
-
Een snufje zout
-
Eventueel 50 gram (room)boter
Wilt u zachte Polenta maken, om direct te nuttigen bij wijze van vervanging voor bijvoorbeeld pasta, dan gebruikt u in het recept gewoon 50 gram minder Maïsmeel of een halve liter water (en evt. de melk) meer.
Er zijn natuurlijk talloze varianten in ingrediënten te bedenken die u door de basis voor Polenta kunt mengen. Want Polenta is op zichzelf geen heel spannend gerecht. Daarom eet men het vaak in combinatie met bijvoorbeeld een flink dikke rijke Sugo (tomatensaus) en met tal van andere toevoegingen. Wij willen echter van onze Polenta variant een op zich staand (bij)gerecht maken.
Hieronder krijgt u even de ingrediënten van onze variant op (de basis van ons) Polenta recept:
-
300 gram Maïs(gries)meel (of zogenaamde Polenta Meel)
-
50 gram Roomboter
-
40 gram Kaaspoeder
-
1 liter Water
-
2 tot 3 eetlepels Olijfolie
-
2 eetlepels Kruidenbouillon
-
1 eetlepel gedroogde Basilicum (te vervangen voor vers gehakte Basilicum)
-
1 eetlepel gedroogde Peterselie (te vervangen voor vers gehakte Peterselie)
-
1 theelepel Knoflookpoeder (te vervangen voor vers gehakte Knoflook)
-
3 theelepels gepureerde Chilipeper (of Sambal Oelek)
-
1 blikje Tomatenblokjes
-
Peper en Zout naar smaak
De bereiding van de (basis voor onze) Polenta laten wij u weer even in een beeldverhaal zien. U kunt op de afbeeldingen klikken voor een grote versie of een slideshow van de afbeeldingen en u kunt over de afbeeldingen gaan met uw muis om de tekstuele uitleg van de bewerkingen te lezen.
U zou deze Polenta al prima kunnen eten. Hij is zeer smakelijk, al vele malen smakelijker dan een Polenta zonder toevoegingen, en als u er puntjes van zou snijden en zou serveren ter vervanging van de pasta of aardappels bij uw overige gerechten, dan is er niemand die u raar aan zal kijken.
Wij gaan echter nog een stapje verder dan dat. Want wij laten deze Polenta een nachtje staan in de koeling (nadat hij volledig is afgekoeld), en de volgende dag grillen wij deze Polenta met diverse heerlijke toppings nog eens een keer even in de oven mooi een beetje bruin en krokant.
Ik heb dus slecht nieuws voor u. Want u zult dus nog een dagje moeten wachten voordat u het volledige eindresultaat en de Polenta Alla Veelkantie in zijn volle ornaat zult kunnen zien. Maar ik heb een suggestie. Als u nou eens vandaag zelf deze Polenta (basis) maakt en de volgende dag gewoon net als wij de rest doet… zodat het uiteindelijk Polenta Alle Veelkantie gaat worden?
Misschien kunt u meedenken over welke toppings het goed doen op de Polenta en onder de gril? Hoe dan ook, morgen update ik deze blogpost weer met de keuzes die wij maakten als toppings.
De Volgende Dag Update
Vanavond hebben wij de Polenta afgemaakt. Hieronder in beeld en tekst (ga over de afbeelding met uw muisaanwijzer voor de tekst) wat wij toevoegde om het Polenta Alla Veelkantie te maken.
Ik kan u zeggen dat het heerlijk was. Mevrouw Veelkantie vond alleen het korrelige van de Polenta iets minder aangenaam dus proberen we het op een andere moment nog eens met een fijnere maïsmeel. Maar de smaak vond ze uitsteken. Zelfs dochter Veelkantie, die toch een stuk kieskeuriger is dan de meeste volwassen mensen, vond de Polenta erg lekker. En dat zegt wat!
Ik had het liefst de Polenta nog iets pittiger en kruidiger gehad, maar ik moet rekening houden met de anderen, maar als u de kruiden en beslist chilipeper wilt verdubbelen dan heeft u mijn zegen
Laat een reactie achter