«

»

Mei 28 2012

Bericht afdrukken

De (21 Inch XXL) Offset Smoker BBQ is weer gereed

Vanmiddag druk in de weer geweest in de tuin. Mevrouw Veelkantie was druk met het wieden van onkruid en meneer Veelkantie heeft de Smoker geschuurd en gespoten met vuurvaste lak. Het resultaat is nog wat vlekkerig, dat is sowieso een beetje het nadeel van deze soort verf want het droogt sneller dan je het spuiten kunt, maar ik hoop dat het indrogen en inbranden later vandaag, de vlekkerigheid een beetje kan doen afnemen. En zo niet dan spuit ik hem op een wat koelere dag nog een keertje. Hoe dan ook, hij zal voorlopig even niet meer roesten. Want gisteren zag ik de 16 Inch smoker die wij vorige jaar aan onze zwager en mijn schoonzuster hebben gegeven en die was nog altijd compleet roestvrij na ik deze vorig jaar voor hun had geschuurd en gespoten.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/05/28/de-21-inch-xxl-offset-smoker-bbq-is-weer-gereed/

6 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Rene frangez

    Ik heb dezelfde smoker nu drie jaar intensief in gebruik. En doe tijdens elke sessie deze insmerem met gekookte lijnzaad olie. Hierdoor brand deze weer fijn zwart in houdt de conditie van de smoker goed op peil.

    1. Meneer Veelkantie

      Rene,

      Het heeft niets te maken met ‘inbranden’ van de olie. Het zwarte komt omdat alles dat je vet maakt gaat glimmen en zwart daardoor zwarter lijkt. Het effect dat je bereikt door de olie is dat je de roest enigszins weg kunt houden doordat je in feite het staal ‘opsluit’ voor de inwerking van zuurstof en vocht op het staal. Zonder zuurstof roest staal niet want zuurstof zorgt voor een chemische reactie (oxidatie) die voor de verbranding van het staal zorgt.

      Om echt te voorkomen dat de smoker gaat roesten zul je eindeloos moeten blijven smeren met olie. Een redelijk kostbare zaak. Zeker als je jezelf aan laat praten dat je lijnolie moet gebruiken. Hetgeen helemaal geen goed advies is omdat lijnolie niet geschikt is om te bakken en braden, ofwel verhitting. En je verhit de smoker vanzelfsprekend behoorlijk als je aan het roken of grillen bent. Je kunt, als je dit toch wil doen, beter een andere olie gebruiken. In principe iedere soort olie zijn. Olijfolie, zonnebloemolie, pinda olie, enzovoort. De voorwaarden is dat je, omdat het gaat om een apparaat waarmee je voedsel bereid, uiteraard wel een olie gebruikt die je kunt nuttigen en die bij (hoge) verhitting (zoals in het geval van de firebox) geen giftige verdampingen geeft. Andere plantaardige oliën zijn beter bestand tegen verhitting dan lijnolie.

  2. henk

    @veelkantie,
    waarom geeft gaswinkel het advies om je bbq in te smeren met lijnolie??

    gr henk

    1. Meneer Veelkantie

      Henk,

      Omdat de één wat begint te roepen en de rest het klakkeloos overneemt.

  3. jan govers

    En mss omdat ze liever lijnolie verkopen dan andere?, maar beschermhoes en zonnebloem olie gaat ook goed hoor ., is mijn ervaring met andere bbq, en ga dit ook voortzetten met me offset bbq smoker .

    1. Rik

      Gekookte Lijn olie heeft de eigenschap dat het opdroogd dan krijg je niet een heel vet vies monster dat is de reden dat er voor gekookte lijn olie word gekozen. Je kan er inderdaad niet mee koken maar de dampen zijn niet schadelijker als andere verbrande plantaardige oliën het is en blijft een plantaardig product. Het residu Vd olie. Ofwel andere kant Vd pers en zeef is lijnkoek die voeren we aan de koeien. En zijn gewoon lijnzaadjes die zitten ook op je meergranen pistoletten die je zondag op hebt. Daarmee wil ik niet zeggen dat zonnebloem of andere olie niet werkt. Maar dan wordt het allemaal wat vetter en kan je later een keer overschilderen helemaal op je buik schrijven.

Laat een reactie achter