«

»

jul 13 2012

Bericht afdrukken

Eindelijk. Van Freakandel tot Frikandel

Ladies & Gentleman, we did it! We hebben zowaar gisteren frikandellen gemaakt die niet alleen heerlijk waren (en zijn want we hebben er nog een flink stel) maar er ook nog eens mooi uitzien!

Broodje Frikandel Speciaal

Uiteraard licht ik hieronder u graag het hoe, wat en waarom toe over hoe het fabriceren ervan in z’n werk ging. Wederom, zoals u gewend bent, met foto’s en teksten ter verduidelijking van alles:

Eerst nog maar even een herhaling van het recept:
 • 900 gram kipfilet (incourant)
 • 600 gram varkenslappen (incourant)
 • 20 gram zout
 • 2 theelepeltjes peper
 • 1,5 theelepeltje piment
 • 2 theelepeltjes nootmuskaat
 • 4 theelepeltjes uienpoeder
 • 250 gram paneermeel
 • 200 ml slagroom

Zoals u weet ondernamen meneer en mevrouw Veelkantie al twee eerdere pogingen om frikandellen te produceren. Dat ging uitstekend tot op het moment dat we deze gingen voorkoken. Om welke reden dan ook, die we toen nog niet helemaal snapte, werden het weliswaar heerlijke smakelijke frikandellen maar zagen ze er simpelweg niet mooi uit. Het werden meer gehaktstaven dan wel rollen. We hadden al het plan om deze freakandellen tot de ‘Notre Dame’s’ om te dopen.

In de reactievelden onder de twee eerdere mislukte pogingen om frikandellen te fabriceren speculeerde we heftig over de oorzaak van het vormverlies waaraan onze frikandellen bleken te leiden. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het vooral mis ging bij het voorkoken. Veel te heet.

De gerolde frikandellen in folieIk had daarnaast ook het vermoeden dat we het gehaktdeeg niet voldoende samen wisten te persen bij het rollen van de frikandellen. Dat rollen van de frikandellen deden we in huishoudfolie. En tot zover ging alles ook tot twee maal toe helemaal volgens het boekje. De frikandellen hadden de juiste dikte en de juiste lengte. Alleen kennelijk toch niet voldoende samengeperst. Want de eerst zo mooi gevormde frikandellen verloren alsnog hun zulke prachtige vormen.

Tot het voorkoken ging het ook de tweede keer goed. Althans, de tweede keer leek dat ook het voorkoken helemaal goed te gaan. Tot dat ik heel even de temperatuur uit het oog verloor, waardoor we weer opgezadeld zaten met de zogenoemde ‘De Notre Dame’ freakandellen.

Dirk van Geffen FrikandelDe ironie wil dat ik een meneer uit Thailand, Dirk van Geffen van http://dutchsnacksthailand.com/, nodig had om ons te verlossen van het freakandellen syndroom. Het geheim? Temperatuur en compressie. That’s all. Met de juiste temperatuur, circa 80 maar hooguit 85 graden Celsius, en de juiste compactheid van het vlees maakt meneer van Geffen in Thailand echt prachtige frikandellen. En ik heb me laten vertellen dat ze nog heerlijk zijn ook.

Dus hop, wij gisterenmiddag naar de bouwmarkt om een stuk PVC buis te kopen met een binnenmaat van 32 millimeter. En die PVC buis troffen we daar aan voor slechts € 1,89 per meter.

Even een paar woorden over koken in PVC en Huishoudfolie

Nu zullen er onder u zijn die ervan overtuigd zijn dat PVC heel erg slecht voor u is. Dat is niet zomaar het geval. In de EU zijn er strenge regels voor wat betreft de weekmakers, het in potentie gevaarlijk goedje in PVC, die in PVC gebruikt mogen worden. U moet maar zo rekenen, als men PVC gebruikt voor de transport van drinkwater, dan kan het niet zomaar opeens schadelijk zijn als u er gehakt doorheen perst. Wat u beter niet doet is PVC koken, en al helemaal niet verbranden. Nu is het koken in PVC niet direct erg gevaarlijk, ook dat mogen sommige mensen graag overdrijven, maar bij verbranden van PVC kunnen (en ook dan alleen bij onvolledige verbranding) bepaalde ongezonde stoffen vrijkomen. Dus liever niet koken in of met PVC. Nu zijn de mensen die verkondigen dat PVC levensgevaarlijk zou zijn doorgaans ook redelijk panisch voor huishoudfolie. Ten onrechte duiden zij dit vaak ook aan als PVC. Onjuist. Huishoudfolie is gemaakt van (L)LDPE en HDPE (in grote lijnen hetzelfde product alleen de extrusie methode is anders). Dat is een heel ander goedje. Het is niet gevaarlijk in gebruik in het huishouden en bij koken. Laat u vooral niet gek maken.

Goed, wij dus aan de slag met de PVC buis. Ofwel, het vleesdeeg aan de ene kant erin proppen, en doorduwen door de buis met een dicht RVS buisje wat ik toevallig vond met dezelfde diameter.

Vleesdeeg er aan de ene kant in

En dan even doordrukken met een rond voorwerp met dezelfde diameter En ja hoor... aan de andere kant komt er frikandel uit

En ja hoor… u wilt het vast niet geloven… aan de andere kant kwam er zowaar frikandel uit. Tenminste, vleesdeeg in de vorm van een frikandel. Even afsnijden op 16 centimeter lengte, ofwel de lengte van de gemiddelde frikandel, en daarna even te rusten leggen voor verdere verwerking.

Nou waren we hoopvol gestemd, maar het ging al twee keer eerder tot het draaien van de frikandellen goed. Nu nog het voorkoken. En daar mocht ook deze keer niets bij misgaan. 80 graden is 80 graden, en geen graadje meer, zo besloot meneer Veelkantie. Dus heb ik zowaar een ‘installatie’ op de rand van de pan aangebracht om de temperatuur in de gaten te kunnen houden.

De voeler in de pan, vastgehouden door twee knijpers en een vork

En de voeler leiden naar de Brada digitale thermometer

10 minuten voorkoken op 80 graden Celsius bleek iets te lang te zijn, dus verkorten ik de tijd naar 7 minuten. Maar het voornaamste was dat de garende frikandellen behoorlijk hun vorm behielden.

De voorgekookte frikandellen

Het had hier en daar misschien nog iets gladder gekund, want na het koken kon je precies zien waar er lucht in het vleesdeeg had gezeten. Hoe we dit kunnen voorkomen weet ik niet direct, maar misschien dat meneer van Geffen nog een hint heeft, of dat andere hierin kunnen adviseren?

Wat ook niet onbelangrijk bleek te zijn is de frikandellen na het koken aan de lucht te laten drogen. Hierdoor ontstaat er eigenlijk al een soort van ‘korstje’ om de buitenkant van de frikandel.

Nu had het, denk ik, beter geweest als we de frikandellen eerst hadden ingevroren en in bevroren toestand hadden gefrituurd. Zo krijgt de buitenkant mooi de kans om te bruinen terwijl de binnenkant alleen maar goed opgewarmd hoeft te worden. Ik denk dat dit de vormgeving en het uiteindelijk afgebakken resultaat nog beter ten goede had gekomen. Maar we konden niet meer wachten. We zouden van onze mooie frikandellen proeven. Dus hop op een lekker broodje ermee!

Heerlijk broodje frikandel speciaal

En oh, oh, oh… wat was dat lekker zeg. Na drie broodjes ieder zaten we bommetje vol. Maar wel voldaan. We hadden het eindelijk voor elkaar gekregen om geen freakandellen maar frikandellen te fabriceren. Onze missie was dus eindelijk geslaagd. En nu doen we het nooit meer. Want het is en het blijft rotwerk. Alhoewel… zeg nooit nooit, want onze eigen frikandellen waren wel zoveel lekkerder dan die van de snackbar. Om maar te zwijgen over die supermarkt neppert frikandellen.

Zie ook:


Deze blogpost is 6349 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/07/13/eindelijk-van-freakandel-tot-frikandel/

65 reacties

Naar het reactie formulier

 1. arrisje

  Gefeliciteerd! Enigste wat ik moet veranderen aan het recept van mij is dus niet koken in de pvc buisjes en 80C. Voor ons Nederlanders die in het buitenland wonen hebben we geen andere keuze dan ze zelf te maken. Sinds kort kun je ze nu wel bestellen bij een import bedrijf voor ja 6 frikandellen voor $18,99. http://www.thedutchstore.com/Webstore/Image/Detail/FreaknFries.jpg Mij een beetje te duur en ach ja zo een middagje frikandellen cookoff is ook niet slecht. :) Ik zag trouwens dat jij paneermeel en room gebruikt dat gebruik ik dus niet, ik gebruik gestampte aardappelen. In iedergeval bedankt.

 2. Meneer Veelkantie

  Arrisje,

  Dank je wel ;)

  Ik zag inderdaad dat je gestampte aardappel in jouw vleesdeeg doet. Ben dat nog niet eerder tegengekomen, maar als het voor jou werkt en je vind het lekker… wie ben ik dan ;)

 3. Hermen

  Wat dat ruwe uiterlijk betreft, zou het misschien helpen om de frikandellen net als worst in een – al dan niet kunstmatige – darm te vullen. Dan kun je ze strak samengeperst in die darm koken, om vervolgens het vel weer te verwijderen. Ooit zag ik zo’n “how it’s made”-filmpje over de productie van hot dogs en daar werd zo’n zelfde procedure gevolgd.

  Hermen

 4. Meneer Veelkantie

  Hermen,

  Ook een goeie tip! Bedankt.

 5. MdJ

  Mischien het in de pvc buis eerst aanstampen op een vlak oppervlak, alvorens de “worst” door te drukken ?

  Het darm idee zou ook kunnen.
  “is dus niet koken in de pvc buisjes en 80C.” van arrisje, is dit later in u tekst verwijderd ?

 6. Dirk van Geffen

  Als je de frikandellenvleesmassa gemaakt hebt,is het verstandig om dit eerst
  goed te koelen voordat je de frikandellen gaat vormen.Als de massa koud
  is “plakt”dit ook niet zo aan het pvc buisje.Dit buisje goed vullen en evt iets
  aanstampen op een snijplank en dan rustig er weer uitdrukken.Maak de pvc buis
  eerst op maat(wat je zelf de goeie lengte vind)dan hoef je niets meer van de
  frikandel af te snijden en dus blijft het model beter.
  Hoop dat dit nog iets helpt en de groeten,
  Dirk van Geffen,
  Chiang Mai,Thailand.
  http://www.dutchsnacksthailand.com

 7. Meneer Veelkantie

  Dirk & MdJ,

  Dank je wel voor de tips ;)

 8. arrisje

  Meneer Veelvakantie. Ik heb die canolie buisjes besteld en tervergeefs die zijn te klein en te dun en dat andere ding was me te ingewikkeld en dan elke keer maan eentje. Maar het volgende apparaatje heb ik veel hoop voor. Zie bijgesloten video. Het is eiegenlijk voor kroketten maar ik denk dat het wel heel goed zal lukken voor de frikandellen

 9. arrisje

  Dat apparaatje heet trouwens Millecroquettes ;)

 10. Meneer Veelkantie

  Arrisje,

  Ik zie geen video? Misschien een linkje zodat ik de video bij je reactie kan zetten?

 11. arrisje

  hier is die

 12. Meneer Veelkantie

  Arrisje,

  Ziet er interessant uit. Mogelijk dat het werkt. Alleen is vleesdeeg wel wat steviger dan de ragout waarvan je kroketten maakt. Of het apparaatje dus heel blijft…

 13. Ron Steenwijk

  Ok hier even mijn visie op het geheel. Ik heb van alles geprobeerd over de jaren (wij wonen in Pennsylvania) en ik vond hier een heel mooi apparaat dat hier erg geschikt voor is. Het drukt de massa door een buisje waarna je het op de gewenste lengte af kunt snijden.
  Hier word het een “sausage gun” genoemd maar het is meer een uit de kluiten gewassen kitspuit. Het gehele ding werkt als geen ander trowuens want mijn frikandellen lijken echt op de frikandellen die je in de snackbar kunt halen. Ik kook ze inderdaad ook onder de 100graden maar niet voor 7 minuten. De reden waarom ik dit doe is omdat algelang het mengsel ze te droog kunnen worden als je ze te lang in het water laat liggen.
  Mijn pannen (war ik ze in kook) bevatten ook 2 groente bouillon blokjes om ze die lekkere smaak te geven.

  Maar goed……ik hoop dat het werkt om een foto te plaatsen (ik neem aan dat het normaal html is) maar indien niet gelieve dan de code even te veranderen.

  De website waar U deze kunt bestellen.

  Dit werkt ook monster voor kroketten.

 14. Meneer Veelkantie

  Ron,

  Mooi apparaatje. Kan je ook heel goed worsten mee vullen.

  Bedankt voor de tip ;)

 15. Ron Steenwijk

  Ik heb een poging gewaagd met de mileCroquettes machine en die van mij was van een dusdanige constructie dat de klep (die het mengsel door de tubes drukt) het bij de tweede poging gelijk al begaf.
  Er zijn een aantal apparaten op de markt die wel werken maar dan praat je al gauw over 200-300 Euro en alhoewel ik graag kroketten eet, dat heb ik er niet voor over.

  Mijnheer veelkantie; ik heb uw webpagina afgezocht naar een goed recept voor kaas soufles. Is er een mogelijkheid dat U dit eens op uw site kunt zetten?
  Met heel veel dank en vriendelijke groet

  Ron Steenwijk
  Greensburg, Pennsylvania

 16. Meneer Veelkantie

  Ron,

  Dat gaf ik ook al aan. Vleesdeeg is toch heel iets anders dan ragout voor kroketten. Denk niet dat er eenvoudige kunststof apparaatjes zijn die toegerust zijn op het persen van vleesdeeg. Je komt inderdaad al snel in de duurdere categorie apparaten uit.

 17. arrisje

  Geachte Dames en Heren. Het is mij wel gelukt om de frikandellen te maken met de Millecroquette machine, hij doet het prima ;) zie foto

 18. Meneer Veelkantie

  Arrisje,

  Ik denk dat je beter naar jouw blogpost op jouw blog kunt verwijzen. Dat is nog duidelijker, toch?

  Ziet er op zich erg goed uit. Maar klopt het dat ze een beetje dun waren, of lijkt dat zo door de lengte? En hoe hield het apparaatje zich onder de druk van het vleesdeeg?

 19. Ron Steenwijk

  Ik meng mijn vleesmengsel in de keuken machine tot het mega gemalen is. Ik doe er in de keuken machine ook altijd een handje vol gesnipperde uien bij in en een klein scheutje zoete ketjap.
  Dat was exact hetzelfde mengsel waar ik in mijn millecroquete machine me aan poeier heb geholpen. Ik heb het nog niet geprobeerd met een mengsel zoals in “Arrisje’s” foto’s

 20. Arrisje

  Dat heb je goed gezien. Ik had ze liever wat dikker gewild. En ik moet zeggen dat het heel makkenlijk was om te maken :-D

 21. Meneer Veelkantie

  Arrisje,

  Scherp oog voor detail hé ;)

  En… kost zo’n apparaatje?

  Ron,

  Dat is ook de bedoeling. Frikandel deeg moet heel fijn gemalen zijn. Ben inderdaad ook nieuwsgierig of het apparaatje dat aan kan.

 22. Arrisje

  29 euro en je kunt get hier bestellen http://www.kookwinkel.nl/#41356

 23. MdJ

  Dit zou de correcte link moeten zijn ( bovenstaande werkt niet voor mij )
  http://www.kookwinkel.nl/webshop/41356-millecroquetteskrokettenpers28x15x115cmkunststofwit.asp

 24. Meneer Veelkantie

  MdJ,

  Vind de prijs erg meevallen. We weten uit ervaring hoeveel tijd het kost om kroketten te maken met de hand, dus het zou een welkom apparaatje zijn. Zouden ze ook sponsoren zodat we het ding kunnen testen… ;)

  Feit blijft dat je, als je er al frikandellen mee kunt draaien want daarover zijn de meningen hieronder wat verdeeld, je wel hele dunne frikandellen krijgt. Ze zouden hetzelfde apparaat, maar dan met verwisselbare persplaten, ook voor frikandellen en dergelijke moeten ontwikkelen.

 25. arrisje

  Ik dacht dat je dit misschien wel wilde weten, dat de diameter van die gaten van dat apparaatjes is 1 inch oftewel 2.54 cm.

 26. Meneer Veelkantie

  Arrisje,

  Dat zou de juiste maat voor een frikandel moeten zijn, want die zijn ook zo rond de 2,5 cm dik. Toch lijken jouw frikandellen (zie de foto hieronder die ik, ik hoop met jouw toestemming, van jouw blog leen) een stuk dunner te zijn. Ze lijken met name na het bakken flink gekrompen te zijn in omvang/ diameter.

  Overigens, dit is de directe link naar de uitvinder en fabrikant van het apparaatje: http://www.millecroquettes.com/

 27. arrisje

  Ik denk dat de foto een beetje gestretched is lol. Zal de volgende keer een betere foto er op doen ;) Maar toch vind ik ze iets te dun. Ideaal is het apparaatje wel hoor ;)

 28. Meneer Veelkantie

  Arrisje,

  Ja nu je het zegt valt het me op. Met name de foto van het afgebakken resultaat. Die andere klopt wel redelijk. Als ik de foto ook weer een beetje terugbreng in proporties dan ziet het er zo uit:

  En dat is alweer een stuk beter dan het eerst leek ;)

 29. Dirk van Geffen

  Als je een frikandel te lang of te heet frituurt,dan verlies je veel vet/vocht.
  Dirk Dutch Snacks.
  http://www.dutchsnacksthailand.com

 30. Ronald Pronk

  Die millecroquettes is een prachtuitvinding! Je kunt trouwens ook drie 1″ pvc pijpjes van 20 cm rechtstreeks aan de millecroquettes hangen met een standaard sokje voor die maat, die dus vullen en in het hete water leggen. Zo bliijven ze nog beter van vorm.

  Ik heb nog niet echt de friknadel smaak te pakken, geen uienpoeder te krijgen hier, en met verse uien is het toch anders. Het recept van experiment 2 geeft te droog en stug resultaat met te weinig zout. Maar we blijven proberen!

  Groeten uit Buenos Aires.

 31. Ronald Pronk

  Ik had trouwens wat plaatjes in mijn post geplaatst, gebruikt deze site standaard html of bb code?

 32. Meneer Veelkantie

  Ronald,

  Veelkantie gebruikt gewoon HTML. Je had overigens links geplaatst en die werkten niet omdat het bezoekers maar een beperkt aantal HTML codes mogen gebruiken. Dit vanwege de veiligheid en om te voorkomen dat bijvoorbeeld te grote afbeeldingen de layout ontwrichten of anderszins de boel kapot maken. Nu had ik voor jou de juiste HTML codes toegevoegd, want uiteraard heb ik andere bevoegdheden, maar omdat je afbeeldingen wilde plaatsen via twitpic, die het kennelijk niet toestaat dat je afbeeldingen leeched, kun je ze niet zien. Probeer het eens via Facebook. Gewoon uploaden naar je Facebook account, de afbeelding aanklikken, rechts klikken en de afbeeldings-URL kopiëren en in je reactie plakken. Dan voorzie ik deze wel van de nodige code waardoor ze wel te zien zijn voor andere.

 33. MdJ

  @Ronald
  Volgens mij kan je uienpoeder prima zelf maken. Ui snipperen en op lage temperatuur laten drogen. Oven oid. Maar dat het je niet verbrand. Kan even duren. Dan door de blender of vijzel?

 34. Ronald Pronk

  Klopt, ik had wat klikbare thumbnails gemaakt. Ik ben ondertussen wel klaar met die gratis plaatjesboeren, dus ik host ze gewoon op mijn eigen server:

  Hollandsche avond bij ons thuis:

  Frikandellen, geweld en vers uit de pijp:

  Kip/kerrie en goulash kroketten uit de millecroquettes:

  Ze verkopen hier overigens geen grof en/of gekleurd paneermeel, dus ik heb zelf
  oranje en geel brood gemaakt en daar paneermeel van gemaakt. Het oog wil ook wat
  nietwaar? ;-)

  Groeten,

  Ronald

 35. Meneer Veelkantie

  Ronald,

  Dan moet je de links naar de plaatsjes wel even toevoegen ;)

 36. Meneer Veelkantie

  Ronald,

  Nee hoor, ik ben nog vroeg op ;)

  Ik heb inmiddels de URL’s in jouw vorige reactie geplakt zodat deze nu prima voor iedereen te zien zijn. Bedankt en ik moet zeggen, prachtige foto’s!

  PVC buis is in de reacties inderdaad al aardig aan bod geweest. En slim dat je zelf je paneermeel maakt. Kijk, daar hou ik dan wel weer van ;)

  MdJ,

  Inderdaad, dat kan zeker, zelf uienpoeder maken. Laat het bij een temperatuur van rond de 150 tot maximaal 170 graden enkele uren (kan best wel een poosje duren) op een roostertje in de oven drogen en vermalen tot poeder. Hetzelfde met paprika (wel even de zaadlijsten en het witte vlees weghalen) en tal van andere groenten.

 37. Ronald Pronk

  OKee, dank. Ik had er nooit aan gedacht om zelf uienpoeder te gaan maken, weer een uitdaging erbij!

 38. Roland B

  Hallo allemaal,

  Ik ben ook al lang bezig met het na-creëren van de frikandel.

  Het (geheim) denk ik, is hieronder beschreven en wanneer je niet aan fosfaatmix komen kunt, het vlees heel fijn cutteren (magimix) met ijsblokjes (ijsblokjes zijn om het vlees koud te houden) kortom het vlees zeer koud 1 a 2 °C verwerken daar anders het vlees/vet/water niet wil binden. Je verkrijgt dan een farce (vleesdeeg).

  Kruiden voor frikandel: water, zout, ui, stabilisatoren (E450, E451, E452 (fosfaat mix)), witte peper, Smaakversterker (E621 (Mononatriumglutaminaat oftewel ve-tsin)) gember, nootmuskaat, foelie en
  koriander.

  Bouillon: water, bouillonblokjes, buisman. type bouillonblokjes maakt niet zoveel uit.

  De verdere werkwijze is bij U erg goed en mooi beschreven. Stabilisatoren dienen om water, vet en vlees te binden, vocht/vormbehouden en de structuur van het vlees.

  Buisman (in de bouillon) is gebrande suiker om de frikandel mooi te laten kleuren tijdens het frituurproces. De hoeveelheden kan ik helaas niet precies zeggen omdat ik daar zelf nog mee aan het experimenteren ben.

  De orde van grote van de ingredientendeclaratie is van groot naar klein.

  Ik hoop dat jullie er iets leuks van kunnen maken en geniet van de leuke gerechten .

  P.s. Alle kruidenmixen zijn ook te koop op internet tegen schappelijke prijzen. Google ook maar eens op fosfaatmix en frikandellenmix.

 39. Ron Steenwijk

  Buisman?………..kom daar maar eens op zeg. De rest van uw kruiden mix is wel doordacht en zeer gelovig. Ik denk dat ik dit maar eens ga proberen en de keuze om het vlees mengsel zeer koud te bewerken is een goed advies.
  Het probleem hier is dat de keuken machines die wij hier hebben (USA) echt niet een vlees mengsel van 1-2graden celcius aan kunnen.
  Waarschijnlijk blaas ik het hele ding op ;)

  Nu ik toch weer op deze pagina terecht ben gekomen hoor ik het woord “Goulash Kroketten.” Is er hier iemand die mij daar een goed recept voor kan geven?
  De gewone kroketten en bitterballen is niet een zeer grote moeite maar ik ben al een hele tijd op zoek naar een goed goulash kroketten recept.
  Hopenlijk is er hier iemand die mij hier mee kan helpen.

  Bvd

  Ron Steenwijk
  Pennsylvania (USA)

 40. Roland Bombeeck

  Alleraardigste Ron Steenwijk,

  “Bijna alles is doordacht”

  Ik begrijp dat U twijfelt, maar zoals te doen gebruikelijk, probeer ik U en vele anderen met U, te helpen naar het vinden van dit “geheime” recept.

  In de tijd dat de frikandel “bedacht” is moest alles zo goedkoop mogelijk gehouden worden (wat overigens niet een verkeerde keus is/was).

  Vlees:

  Wanneer U vlees tussen de 0.1°C en 12°C (afgerond) verwerkt, is er geen substantieel verwerkbaar verschil voor de apparatuur die U gebruikt en dus ook niet in de U.S.A.

  Buisman?……….. :

  Buisman is helemaal niet bedacht voor koffie etc. dat weet elke liefhebber, maar het is ook een “natuurlijke” kleurstof (kleur) en smaakstof (smaak) en is bovendien erg goedkoop.

  Op de Goulash croquette probeer ik later terug te komen

  Liefs en het allerbeste,

  Roland Bombeeck

 41. Ron Steenwijk

  Dank je voor je reactie Roland. Helaas is hier aan Buisman haast niet aan te komen maar via http://www.kaasnco.com ben ik er in geslaagd om het te bestellen.

  Ik heb een redelijk goed recept voor goulash kroketten in elkaar gedraaid.

  rundvlees,
  ui,
  paprikapoeder,
  knoflook poeder,
  tomatenpuree,
  kummel,
  zoete parpika (in kleine blokjes gesneden)
  runderbouillon (getrokken van het rundvlees)
  bouillon blokje

  Misschien dat anderen hier wat aan hebben. De bereidings wijze is gelijk aan de normale rundvlees kroketten.

 42. Ron Steenwijk

  Indien mogelijk, een reactie graag op het hier onder vermelde kruiden mengsel voor frikandellen. Heeft iemand dit al eens geprobeerd en indien ja, hoe zijn de resultaten?

  http://www.naturalspices.eu/frikandellen-mix.html

  Met vriendelijke groet,

  Ron Steenwijk
  Pennsylvania USA

 43. Roland Bombeeck

  Beste Ron Steenwijk,

  Helemaal goed deze ingredienten van goulash kroketten. Paprikapoeder wel even oplossen in wat olie en licht verwarmen voor de extra smaak (myoteren) of eventueel toevoegen aan de roux die je absoluut nodig hebt (paprikapoeder wil namelijk geen huwelijk vormen met water). Ik zou als aanvulling van het bouillonblokje een mespuntje piment en E621 mononatriumglutaminaat (taste enhancer) toevoegen en absoluut zuinig zijn met dit laatste spul want het hoeft niet gezond te zijn. Verder ook wat witte peper voor de zachte achter in de keel pikant (mag ook zwarte zijn of beide voor de variatie en voor de special effects).
  Met wat zout opgeklopte eiwitten en paneermeel zeker ook niet vergeten hè!
  Eidooiers ook gebruiken voor de met roux gebonden bouillon (emulgatoren) dit is voor als je het wilt invriezen en natuurlijk de ronde smaak.

  Wel een dure kroket maar wèl de moeite waard!

  Misschien ter aanvulling kummel (Duits) noemen ze in Nederland karwijzaad (geeft die typische zacht zoete goulash smaak dus niet te verwarren met cumin dat is komijn (zit in komijnenkaas als mede in basis shoarma kruiden etc.etc..

  Veel kook en bakplezier,

  Roland Bombeeck
  Helmond Nederland

  P.s. Natural spices frikandelmix is zeer goed ik heb het zelf geprobeerd.
  P.s. 1 Kleurstoffen in de goulash kroket wil ik niet vermelden (deze moet je gewoon bewust vergeten) het gaat namelijk om de smaak.
  P.s. 2 Ik ga er voor het gemak vanuit dat je weet hoe je een echte blanke roux (dikke Willem) moet maken.
  P.s. 3 Ik ga er vanuit dat je weet hoe je een echte bouillon moet maken.

 44. Meneer Veelkantie

  Roland,

  Het recept voor kroketten staat elders…

 45. Roland Bombeeck

  Sorry meneer Veelkantie ik heb het niet mogen aanschouwen waarschijnlijk. dus mijn vraag is waar?

 46. Roland Bombeeck

  Misprijzend (pejoratief gezien)

 47. Meneer Veelkantie

  Roland,

  O.a. hier…

 48. Roland Bombeeck

  Ik probeer mensen te helpen en U reageert a la zo!

  Groetjes aan allemaal
  P.s. Alles verwijderen wat ik geschreven heb dan kun je het zelf schrijven hè

 49. Meneer Veelkantie

  Roland,

  Stel je niet zo aan. Wijs je er alleen op dat de frikandellen en kroketten zo hun eigen topic kennen. Is wel aardig als mensen jouw geweldige adviezen ook nog eens terug kunnen vinden ;)

 50. roland bombeeck

  Alleraardigste meneer Veelkantie,

  Ik ga hier niet meer op reageren ik dacht dat het serieus was

  Met vriendelijke groet,

  Roland Bombeeck

 51. Meneer Veelkantie

  Roland,

  Zo serieus als het maar kan… ;)

 52. Roland Bombeeck

  Mijnheer veelkantie,

  Het voelde goed!

  Sorry

 53. Meneer Veelkantie

  Roland,

  ach ja, als je thuis niets te vertellen hebt ;)

 54. Roland Bombeeck

  Sorry Meneer Veelkantie, ik kon dat toch ook niet weten.

  Vriendelijke groet,

 55. Meneer Veelkantie

  Roland,

  Daarom wees ik je er ook op.

 56. Roland Bombeeck

  Hallo Meneer Veelkantie,

  Waarom heeft U dan thuis niets te vertellen?

  Uw website en gerechten zijn juist hartstikke leuk en goed!

  Vriendelijke groeten,

  Roland Bombeeck

 57. Meneer Veelkantie

  Beste Roland,

  Bedankt dat je, ongetwijfeld als ervaringsdeskundige, één van de weinige dappere helden bent die durft op te komen voor ‘mijn rechten thuis’. Maar ik vrees dat ik je van mijn vrouw moet blokken als je mij blijft steunen ‘in de strijd tegen het dominante onderdrukkende gleufgedierte’ dat ons mannen teistert. Dus zullen we het weer over de gerechten hebben?

 58. Roland Bombeeck

  Beste meneer Veelkantie
  Lijkt me het beste plan.

  Groeten,

 59. Bas

  Hallo,

  Ik heb nu ook al een paar maal mooie frikandellen mogen maken met behulp van jullie recept. Mij lukt het echter wel om gewoon frikandellen te “draaien”, maar dat maakt voor mijn vraag niet zo veel iuit.

  De oudere pagina’s over deel 1 en 2 van dit frikandel avontuur kan ik niet meer openen. Alles verwijst door naar dit artikel. Ondanks dat dit natuurlijk veel betere frikandellen zijn geworden, mis ik nu het recept dat jullie gebruikt hebben. Wellicht dat dit gerepareerd kan worden of dat het recept aan deze post kan worden toegevoegd?
  Met vriendelijke groet,
  Bas

 60. Meneer Veelkantie

  Hoi Bas,

  Ik had helaas je reactie even over het hoofd gezien. Ik heb inmiddels dit blog aangepast en het recept erbij geplaatst.

 61. Tang Mermkhuntot

  Deze reactie is wel mosterd na de maaltijd, maar Dhr. Bombeeck vermelde dat “Dikke Willem” een andere benaming is voor blanke roux. Dikke Willem is gewoon bloem die koud is aangemaakt met water en bedoeld om soepen en sauzen nog extra te binden als dat nodig is. Het is dus geen roux.
  Een roux nog proberen te binden met Dikke Willem is als water naar de zee dragen.
  Hier helpt alleen maar om extra roux toe te voegen.

 62. Alex VanderHeijden

  Ten aanzien van het gebruik van een pvc buis: PVC is een carinogeen materiaal – kankerverwekkend dus.
  Bij uitstek ongeschikt bij de bereiding van voedingsmiddelen.

 63. Meneer Veelkantie

  Alex,

  Ik besteed nog speciaal een kadertje tekst aan PVC waarin de feiten staan over de eventuele, mogelijke, hoe onwaarschijnlijk ook carcinogene gevaren van PVC. PVC an sich is sowieso niet carcinogeen. Hooguit de weekmakers die bij de productie worden gebruikt. De kans dat die, zeker als je de PVC buis in de staat laat zoals deze is, stoffen vrijkomen is nihil tot uitgesloten. Feitelijk komen die, mogelijkerwijs, alleen vrij bij onvolledige verbranding (dus bij vuur) en dan nog is de schadelijkheid daarvan (in niet industriële hoeveelheden) zeer onwaarschijnlijk.

  Kortom, de kans dat je kanker zou krijgen van PVC, mits je daar geen hele grote berg van in de fik steekt en er boven gaat hangen met de neus, is feitelijk volkomen afwezig.

  Maar, desalniettemin geef ik aan dat je, om ieder risico hoe minuscuul ook, te vermijden beter niet kunt koken in PVC. Het vormen van frikandellen in een PVC buis is echter totaal, volstrekt en buitengewoon niet mogelijk dat je er bij dat gebruik kanker van krijgt, ongevaarlijk.

  Jammer toch dat er desondanks mensen zijn die om welke reden en motief dan ook andere mensen bang willen maken. Wat is het nut daarvan?

 64. fernanda

  geweldig, ga dit zeker uitproberen!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *