«

»

jul 29 2012

Bericht afdrukken

Boiling Frog Syndrome

Nee, dit is geen culinaire bijdrage over kikkerbilletjes. Kikkerbilletjes zijn gewoon vies. Het geeft een mondgevoel dat te vergelijken is met zogenaamde ‘waterkip’ (met water volgespoten kipfilet om het gewicht te verhogen en de prijs op te drijven) en volgens de kenners smaakt het ook naar kip. Nou doet u mij dan maar gewoon kip in plaats van die vieze slijmjurkjes.

Dit gaat over een fenomeen, een metafoor, waarmee we in Nederland niet echt bekend zijn. Althans, we zijn niet bekend met de metafoor ‘Boiling Frog Syndrome’ ofwel het ‘Gekookte Kikker Syndroom’. Want ook wij zijn allen onderhevig aan dit fenomeen. Alleen hebben wij dit, net als de kikkers in het langzaam aan de kook gebrachte water, vaak niet door. Tot er uiteindelijk geen weg meer terug is. Laat me u eerst uitleggen waar de metafoor voor staat.

Ik waarschuw er met enige regelmaat voor in mijn kritische bijdrages op dit blog. Soms gaan veranderingen zo gradueel, zo sluipenderwijs, dat we niet door hebben dat o.a. onze vrijheden steeds verder ingeperkt raken. Vaak gaat het onder het mom van ‘voor uw of onze eigen bestwil’ of nog liever ‘voor of in het algemeen belang’. Maar of dit ook het geval is valt nog maar te bezien.

Het verhaal wil dat als je een kikker in een pan kokend water gooit deze er onmiddellijk uitspringt om zichzelf te beschermen. Zou je de kikker echter in water op bijvoorbeeld kamertemperatuur zetten dan blijft hij gewoon zitten. Hij zal het zelfs aangenaam vinden. Verhoog je nu langzaam maar zeker de temperatuur op een zeer geleidelijke wijze dan zal de kikker niet door hebben dat hij op zeker moment in gevaar komt. Hij past zijn lichaamstemperatuur namelijk even zo gradueel aan, tot aan het punt dat het water zelfs kookt, en de kikker een gewisse dood staat te wachten.

Bij mensen werkt het niet anders. Met name de overheid, dan wel belangenverenigingen en dergelijke die in feite in dienst staan van de overheid aangezien ze via hen hun subsidies betrekken, draaien de duimschroeven langzaam maar zeker steeds verder aan. Vaak met redenen die ons als volkomen logisch voorkomen. Maar zijn die redenen ook zo logisch? En kloppen de cijfers waarmee men deze redenering onderbouwt wel? Ik toonde u meermaals aan dat dit alles behalve het geval is. Bijvoorbeeld als we het hebben over de vermeende ‘alcoholproblematiek onder de bevolking’, of de vermeende redenen om ‘belasting op voedsel extreem te verhogen’, of de redenen waarom men een ‘patatverbod wil rond scholen’, of dat je van ‘fastfood depressies krijgt’, of dat je ‘van rood vlees niet alleen hufteriger’ zou worden maar het ook ‘dodelijk zou zijn’.

De lijst is schier eindeloos. Een aantal van de thema’s die ik analyseerde en zo her en der fileerde treft u onderaan deze blogpost aan. Verdiep u er eens in en ontdek dat u van A tot Z het slachtoffer ben van zeer geraffineerde manipulaties door ideologen/ idealisten die zich afficheren als wetenschappers maar in werkelijkheid religieus, politiek of ideologisch gemotiveerde kwacademici zijn. Mensen die de (pseudo)wetenschap misbruiken om hun wereldbeeld of hun religieuze, hun politiek dan wel hun ideologische overtuiging bij u en mij door de strot te duwen.

Maar bewijs uzelf een dienst en trek alles wat u hoort of leest, zeker als dit in de ‘serieuze kwaliteitsmedia’ verschijnt in twijfel. En laat uw verstand in plaats van uw gevoel eens spreken. Is het werkelijk zo logisch wat men stelt? Is het eerlijk dat u bijvoorbeeld 50% meer accijns moet betalen op drankjes met alcohol erin omdat er naar verluidt veel mensen met een alcohol probleem zijn? Is de propaganda die u verneemt over bijvoorbeeld voedsel van McDonalds wel waar? Sterven er echt negertjes in Afrika omdat u in Nederland een veel te duur flesje bronwater koopt? Is biologisch eigenlijk wel zo logisch? Gaat u van zout inderdaad sneller dood of is het gewoon lekker en zelfs een min of meer noodzakelijk ingrediënt? Of hebben we te maken met idioten die hun geloofsovertuiging zo ver doordrijven dat zelfs hun kinderen niet veilig zijn voor hun wanen?

Lees ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/07/29/boiling-frog-syndrome/

3 reacties

  1. Mir

    Tja ik heb geen alcohoverslaving mijn bloeddruk is mooi laag, ik eet elke dag verse groente en fruit en ik rook niet.Ik bepaal zelf wel, wat wel en niet goed voor me is en daar heb ik geen overheid bij nodig die op Voedsel en dranken extra belasting gaat heffen. Ook die zogenaamde onderzoeken neem ik ook altijd maar met een korreltje zout. Oeps, weer een extra (zout) waarschuwing. En ik houd van een medium biefstuk, maar ja Rood vlees zou dodelijk en hufterig en weet ik niet wat meer. Nou geef mij maar een goed stukje vlees in plaats van insecten want daar begin ik echt niet aan…

  2. Meneer Veelkantie

    Mir,

    Ik rook, ik zuip, ik vreet en ik neuk zo nu en dan ook nog een beetje. Maar ook bij mij komt de overheid er niet in ;)

  3. Mir

    Goedzo ;-) !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *