«

»

Aug 02 2012

Bericht afdrukken

Rookworst? Nee, Gerookte Worst!Zelf worst maken is leuk, lekker en geeft veel voldoening. Niet in de laatste plaats omdat het niet zo makkelijk als is als je het schrijft. Je hebt er best wat kennis en kunde voor nodig. En nou is meneer Veelkantie ondertussen een redelijk geoefende worstendraaier, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ik het kunstje al volledig onder de knie heb. Het blijft een aaneengesloten leerproces! Iedere keer ietsjes beter, met zo nu en dan een beetje een misslag. Net iets te strak, net iets te weinig vleesdeeg in de darm, teveel of te weinig vet, enzovoort.

Maar worst maken vinden wij echt een winterklusje waar we ons zomers niet aan wagen. En onze favoriete worst is dan toch echt wel de rookworst. Zo ontzettend veel lekkerder dan die fabrieksworsten, en zelfs nog veel lekkerder dan de beroemde HEMA rookworsten. Heerlijk bij stamppotten, in de erwtensoep, uit de hand of op een broodje met lekker wat mosterd, enzovoort.

Maar wil dat zeggen dat we gedurende de zomermaanden verstoken moeten blijven van een heerlijk gerookt worstje? Nee natuurlijk! Want we hebben rookworst maar ook gerookte worsten!

Het principe is heel eenvoudig. U neemt willekeurig welke fabrieks vervaardigde verse worsten of braadworsten van de supermarkt en we roken die warm op de barbecue met wat beukensnippers.

Besparingstip:

Nu kunt u natuurlijk peperdure beukensnippers kopen van Weber of een ander merk (gemiddeld kosten deze zakjes van 1,3 kilo € 7,95) maar u kunt ook wat creatiever en slimmer zijn. U koopt al een enorme zak van 10 kilo Puik beukensnippers in diverse groftes (vanaf € 3,-) bij de dierenwinkel. Dit is eigenlijk bedoeld als bodembedekker voor dierenkooien, maar het werkt ook perfect als rooksnippers. Dus waarom (te)veel betalen?

De werkwijze is vervolgens nagenoeg hetzelfde als dat u normaliter verse of braadworsten grilt. U legt deze, uiteraard indirect dus niet direct boven de gloeiende kolen, op het rooster en grilt de worsten tot ze mooi gaar zijn. Het enige verschil is dat u zo nu en dan een handje van de beukensnippers op de gloeiende kolen gooit, de deksel van uw barbecue sluit, en de rook zijn werk laat doen. Hoeveel rooksmaak u aan de worsten geeft bepaald u zelf door het aantal keer dat u beukensnippers op de hete kolen gooit. U kunt het vrij goed aflezen aan de kleur van de worsten. Hoe lichter (dus één tot twee handjes snippers) hoe minder, en hoe donkerder (3 of meer handjes snippers) hoe meer rooksmaak u heeft. De worsten zijn met circa 20 tot 30 minuten gaar en mooi gerookt. Weliswaar geen rookworst, maar wel uw overheerlijke gerookte verse worsten.

Wij houden van flink gerookte worsten, maar dat betekend wel dat het velletje om de worst wat steviger kan worden. Wilt u dat niet dan is het alternatief om de worsten eerst op een laag vuurtje gaar te koken in de pan en vervolgens koud te roken tot u het door u gewenste resultaat heeft.

Ook dat is niet erg ingewikkeld. Het is zelfs nog eenvoudiger zoals u in de onderstaande video kunt zien. Alles dat u nodig heeft is beukensnippers, een leeg conservenblikje en een soldeerbout.

In bovenstaande filmpje is de barbecue zelfs volstrekt overbodig. Een flinke doos, een kistje of een ander iets waarin u het blikje met de soldeerbout legt zou al voldoende zijn. Het zou zelfs een plastic doos mogen zijn want de temperatuur zal niet hoog zijn dus de plastic doos smelt ook niet.

De boven getoonde koud rook methode is overigens ook geschikt voor een veelheid aan andere producten. Denk bijvoorbeeld aan kaas, vis zoals zalm, spek, enzovoort. Wilt u meer weten over warm en koud roken van vlees en andere voedselsoorten dan is dit misschien een goed startpunt.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/08/02/rookworst-nee-gerookte-worst/

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. hylander

  Ziet er weer smakelijk uit. Denk dat ik ook nog even één (of twee) worst(en) ga roken deze week.
  Gewoon omdat het kan 🙂

 2. Wrangler

  Beste meneer Veelkantie,

  deze worsten zien er erg goed uit, zo wil ik ze binnenkort ook eens (proberen) te roken. Hoe lang en op welke temperatuur heeft u ze gerookt? Zou het ook smaken als ze op een beetje eikenhout gerookt zijn (heb hier ook nog een zak Jack Daniels snippers staan, en een paar stammetjes eiken), of zou dan de rooksmaak te scherp zijn?

  Bedankt alvast,

  groeten

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Wrangler!

   Hier tref je nog wat meer informatie aan: http://veelkantie.nl/blog/2011/06/21/echte-ambachtelijke-zelfgemaakte-rookworst/

   Wij deden ze de eerste keer op 120 graden, maar de keer daarop zo rond de 90 tot 100 graden. Dat vonden wij beter.

   Ik zou zuinig zijn met de eiken. Die smaak is inderdaad erg scherp en als je teveel gebruikt kan het bitter uitpakken. Beuken is lekkerder.

  2. Wrangler

   Aangezien het gisterenavond eindelijk weer eens fatsoenlijk weer was, de smoker uit de hoek getrokken. Vorige week bij het tuincentrum een zak puik beukensnippers (nog bedankt voor de tip!) meegenomen, en eens een aantal worsten gerookt. De vorige keer was ik met eiken redelijk zuinig geweest, en waren de worsten goed te eten (we waren ook nog niet zoveel gewend). Na gisteren op beuken gerookt te hebben, ben ik om. Wat een verschil. De worsten smaakten veel beter als de vorige keer. Ik heb ze een ongeveer een uurtje op de smoker gehad, 90 graden, en een 3 kleine handjes beuken bijgevoegd.
   Ook onze kleine van 1,5 is gek op vlees wat van de smoker afkomt, spareribs is ze gek op, en ook de gerookte worst gaat er in als koek ;-).
   Wederom, bedankt voor de tips!

Laat een reactie achter