«

»

Aug 19 2012

Bericht afdrukken

Heerlijke Egg-Muffins van de barbecue



Onder zowel Keuken & Koken Life Hacks deel 1 en deel 2 liet ik u al wat alternatieve zaken zien die u met een Muffin Tray kunt doen. Maar u zult het niet geloven, je kunt er ook gewoon Muffins mee bakken! Maar dan lekkere hartige Egg Muffins die je zou kunnen eten voor ontbijt, de lunch en als voor- of bijgerecht bij het diner.

Om u op wat ideetjes te brengen en om u te laten zien hoe eenvoudig het is om Egg Muffins te maken geeft ik u hieronder een korte beschrijving en uiteraard wat foto's van de wijze waarop u lekkere Egg Muffins maakt.

Wat ziet u op de foto boven? Dat zijn Boeren Omelet Egg Muffins met en zonder ontbijtspek en een gewoon lekker zacht eitje dat gebakken is in een Muffin Tray. En allemaal ook nog eens op de barbecue i.p.v. de oven.

Het is goed om de tray, ook al heeft deze anti-aanbaklaag, even in te vetten. Want anders plakken de Muffins alsnog aan uw tray. Ik deed dat met olijfolie. En wilt u spek in uw Egg Muffins hebben dan vormt u de niet al te dik gesneden spek even voor in de Muffin tray zoals u op de foto ziet. En dan kunt u in de tray een heel ei, of het eiermengsel van uw keuze gieten. Ik maakte een deel van de eieren aan met een Boeren Omelet Mix (van Knorr). Het leuke daarvan is dat het kruidenmengsel langzaam weer omhoog kruipt in het mengsel tijdens het bakken, maar evengoed smaak afgeeft en direct ook een soort kruidenkorstje vormt. En, ook al deed u het spek onderop in de tray, het zal evengoed omgeven zijn door het ei. En losgeklopt ei zal flink de tray uit rijzen! Wat mij betreft zijn dat allemaal mooie toevallige bijkomstigheden, maar wel iets waar je rekening mee moet houden. Doet u dat niet dan pakken de Egg Muffins totaal anders uit dan u misschien voor ogen had. En... dat zou erg jammer kunnen zijn.

Bij het vullen van de tray met ei of het eimengsel van uw keuze moet u, zoals ik al aangaf, rekening houden met het rijzen van het mengsel. Een heel ei zal niet of nauwelijks rijzen. Maar losgeklopt ei (met al dan niet iets er doorheen geklopt) rijst de tray uit. Hoe luchtiger u het ei klopt, hoe groter de rijskracht. Vul de Muffin uitsparingen daarom zeker niet verder dan ongeveer driekwart. Maar let op, net als bij een soufflé, kunnen de Egg Muffins ook weer inzakken. Sterker nog... ze zullen onherroepelijk weer een klein beetje inzakken. Maar, heeft u de holletjes voor driekwart gevuld dan zakken ze normaal nooit verder in dan tot dat niveau en zullen mooi van model zijn. Mits u de eieren niet al te luchtig heeft geklopt, en op een te hoge temperatuur heeft gebakken, want dan kan het veel meer zijn en zakken ze vooral in het midden in. Doet u het echter helemaal volgens het boekje dan heeft u de mooiste, en als het mee zit ook de allerlekkerste, Egg Muffins ooit.

Nu kunt u natuurlijk een beetje saai en burgerlijk doen en de Egg Muffins in de oven bakken. Dat doet u dan gedurende circa 10 (als u bij de hele eieren het eigeel vloeibaar wilt houden) tot 15 minuten op 200 graden Celsius in een voorverwarmde oven. Maar u kunt de Egg Muffins ook serveren als voor- of bijgerecht bij de barbecue. En waarom dan niet eveneens bakken op de barbecue? Doet u dat met houtskool dan voegt het ook nog eens een beetje subtiel grill smaakje toe aan de Muffins. Wij vinden dat net even dat ietsje meer hebben.

U bakt de Egg Muffins uiteraard altijd indirect. Dus nooit direct boven de gloeiende massa! U zult nu wel goed op de temperatuur en op de Egg Muffins moeten letten. De temperatuur moet niet te hoog zijn, zo rond de 200 graden zou mooi zijn want anders rijzen ze de tray uit, en u moet uw ogen goed de kost geven. Zeker als u van de Muffins van hele eieren het eigeel vloeibaar wilt houden. Het is lastig te zeggen wanneer de Egg Muffins precies goed zijn. In geval van de Muffins van hele eieren kunt u redelijk goed zien of het eigeel al dan niet gestold is. Bij de geklopte Muffins is dat wat lastiger. U kunt dit testen door na een minuut of tien even met uw vinger te voelen of ze al goed solide zijn. Zo niet dan moeten ze langer. Verleng de tijd telkens met vijf minuten.

Zijn de Egg Muffins klaar en gaar, en anders zet u ze gewoon nog even terug, dan laat u ze even ietsjes afkoelen. Dan nemen ze weer de correcte vorm aan en zullen ook loslaten van de wanden. Is dat niet helemaal het geval dan kunt u even rondom de Muffins gaan met een niet al te scherp (tafel)mes. Schep de Muffins eruit met een vork of een lepel en serveer ze op een plateau of op een bordje, met een lekkere salade bijvoorbeeld.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/08/19/heerlijke-egg-muffins-van-de-barbecue/

Laat een reactie achter