«

»

okt 10 2012

Bericht afdrukken

De Veelkantie’s proberen Pompoen

Gisteren nog trakteerde ik u op een verhaaltje over pompoenen. En daarin vertelde ik u dat ik me kon herinneren dat ik ooit in een ver verleden, toen meneer Veelkantie nog een klein ettertje was, wel eens pompoen had gegeten. Ik kon het me heel vaag herinneren als licht zoetig en enigszins weeïg. Maar of dat ook klopte wist ik niet meer. Tijd om de proef eens op de som te nemen.

Dus wij vanmiddag naar de Turkse winkel gegaan, want daar hadden we volgens ons idee de beste kans van slagen. En jawel hoor. We werden voor € 3,15, hetgeen we best wel pittig aan de prijs vonden, eigenaar van een flespompoen van even iets meer dan 1,5 kilogram. Geen doelbewuste keuze want het was het enige soort dat men had liggen. Het was dus een beetje een moetje.

Maar zo bleek achteraf, bepaald geen slechte keuze, zo met mijn amateurhoofd. Want de flespompoen, die alleen niet erg veel weg had van een fles of het moet zo'n moeilijke zijn waarin je moet plassen als je in het ziekenhuis ligt, blijkt één van de best eetbare pompoenen te zijn. Dus ik was wel verheugd met de keuze.

[print_this]

Pompoen uit de Oven

Thuisgekomen heb ik het apparaat geslacht alsof ik het alle dagen doe. Eerst even goed afwassen, dan het mes erin en in drie delen gesneden, toen met een kaasschaaf (zo'n korte voor oude kaas) geschild en vervolgens in moten gehakt. Dat was best een pittig klusje want de pompoen was best behoorlijk hard.

Desalniettemin en evenzogoed moest de pompoen eraan geloven. De blokjes pompoen hebben we overgoten met olijfolie met daarin verse knoflook, flink wat peper, zout, peterselie, wat komijn en nootmuskaat. Niets ingewikkelds zo voor de eerste keer, zo was ons gedachten, omdat we natuurlijk geen idee hadden hoe pompoen zelf smaakt. Met genoemde kruiden kun je eigenlijk nooit de mist in gaan. We husselde de blokjes pompoen flink door dit mengsel zodat alle blokjes goed in de olie en kruiden stonden.

Daarna hebben we de grillbak zo in de op 200 graden voorverwarmde over geschoven gedurende een half uur. Iedere tien minuten husselden we de pompoen even flink om zodat alle blokjes evenredig zouden garen. Daarna nog een minuut of tien onder de grill geplaatst terwijl we de boel eveneens even omhusselde na de eerste vijf minuten. Door met een vork te prikken constateerde we dat de pompoen prima gaar was.

[/print_this]

En toen was het moment van proeven aangebroken. Voor de zekerheid hadden we een pot doperwten achter de hand gehouden, voor het geval we het niet lekker zouden vinden, maar ik kan u wel alvast verraden dat we die niet nodig hadden. De pompoen was prima eetbaar. Maar vonden we het ook lekker?

We vonden het sowieso niet vies en de pompoen bleek ook prima gekruid te zijn. Maar mijn herinnering bleek redelijk aardig te kloppen. De pompoen zelf was inderdaad licht zoetig en wat aan de weeïge kant. Het was de kruiden die het gerecht moesten maken, want bijzonder smaakvol is de pompoen zelf niet. We vonden de pompoen qua smaak nog het meeste lijken op wortel. Wortel heeft alleen van zichzelf een wat sterkere smaak. Pompoen zou dus prima kunnen dienen als een relatief neutrale soort van kruidendrager.

We zijn er zeker niet negatief over, maar we vinden de smaak van pompoen an sich niet uitgesproken genoeg om er ook wild van te worden, en nogal een prijzig 'alternatief' voor de veel smakelijkere wortelen.

We zouden niet zo snel meer gaan stoeien met pompoen. We vinden pompoen namelijk een beetje in de categorie 'aardappelen', 'rijst' of 'pasta' thuis horen. Want ook dat zijn zaken die hooguit kunnen dienen als basisvoeding die je lekker maakt met een sausje, een jus of kruiden. Alleen is rijst min of meer net zo flets en kost een habbekrats, aardappel een stuk goedkoper en wat ons betreft smakelijker van zichzelf, en pasta reserveren we graag voor Italiaanse gerechten. In geval van pompoen moeten de kruiden het 'm doen (hey dat rijmt) en daar is het te duur voor. Maar, smaken verschillen natuurlijk, dus aan u de keuze.

Op zoek naar een Pompoensoep Recept? Zie het forum (alleen voor leden) voor het recept van Mir.


Deze blogpost is 790 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/10/10/de-veelkanties-proberen-pompoen/

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Edje

  Het ziet er wel heel erg smakelijk uit maar ik houd het wel gewoon bij de wortels in mijn ogen ook smakelijker als pompoen.
  Grtjes,
  Edje

 2. Kim

  Ik meen ooit eens gelezen/gezien te hebben, dat je deze pompoen soort ook gemakkelijk met schil en al in de oven kan doen. Daarna is het schillen een stuk gemakkelijker!
  Kan niet met zekerheid zeggen of je de pompoen daarna evt. met schil en al op zou kunnen eten.

 3. Jorieke

  Als deze pompoensoort wat jonger wordt geoogst, kan je hem in ieder geval wel met schil en al eten.

 4. MdJ

  “toen met een kaasschaaf (zo’n korte voor oude kaas)”

  Moet dit niet jonge kaas zijn? Aangezien die korte schaafjes daar voor gemaakt zijn :p

 5. Mevrouw Veelkantie

  Mdj,

  Klopt, zo’n schaaf is inderdaad voor jonge kaas…..Meneer Veelkantie was een beetje in de bonen….;)

 6. Meneer Veelkantie

  MdJ en samenspanner Mevrouw Veelkantie…

  Jajajajaaaaahhhh, jonge kaas ;)

  Volgens mij had ik al bij het schrijven ervan zoiets van ‘huh… volgens mij doe ik iets niet goed’ maar na drie keer nalezen viel het me nog niet eens op ;)

  Bedankt voor de correctie MdJ ;)

 7. Chris

  Ben niet zo’n liefhebber van pompoen, maar mijn pompoensoep vind ik wel lekker. In stukken, pitten eruit. Niet de schil eraf. Met stukken ui, knoflook en een flinke scheut olijfolie roosteren in de oven. Vervolgens alles in een grote pan, water erbij en wat blokjes kippenbouillon (of zelfgemaakte bouillon als je dat hebt, of groentebouillon als je vegetarisch moet eten). Alles lekker laten pruttelen. Staafmixer erop. Lekker met croutons, klodder room en blaadjes gefrituurde salie. Ik zou zeggen: ga nog een keer stoeien!

  Overigens had ik bij de Jumbo een mooie pompoen voor € 1,95. Was veel soep!

 8. Meneer Veelkantie

  Chris,

  Oh maar dat gaan we zeker nog een keer doen ;)

  Heb de pompoentjes gezien bij de Jumbo. Wel een ietsie pietsie mini voor € 1,95 ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *