«

»

Feb 24 2013

Bericht afdrukken

PaardenstoofpotjeDSC03272

Wegens de flauwe ophef over paardenvlees dat in producten zou zitten zonder vermelding op het etiket plaatsen we dit (geactualiseerde) artikel weer bovenaan.

Er is absoluut helemaal niets mis met paardenvlees. Als u een beest van 600 tot wel 1.000 kilo dat u met één trap kan doden niet eet omdat het zogenaamd een hoge 'aaibaarheidsfactor' zou hebben en  een 'edel dier' zou zijn dan heeft u gewoon een luchtgaatje teveel in uw hoofd.

Natuurlijk zou er op etiketten moeten staan wat er in een product verwerkt zit. Maar ach, u laat zich ook al jaren tiger shrimps verkopen alsof het scampi's zijn. En ik heb u ook nog nooit horen protesteren tegen het feit dat ieder stukje kip, om maar wat te noemen, ritueel gemarteld is in naam van en geofferd is aan allah zonder dat u daar via het etiket van in kennis gesteld bent. Dus waarom nu opeens hypocriet doen? Waarom nu opeens al die ophef over dit 'klantenbedrog'? Gezocht gezeur!

Toen wij van de week bij onze slagerij waren zagen wij buiten werkelijk schitterende varkensbuiken ook prachtige donkere lappen paardenvlees liggen. En we konden het niet weerstaan een onsje of 8 mee te nemen. Want paardenvlees is gewoon heel erg lekker. Hooguit iets zoeter en steviger dan rundvlees.

Dus aten wij vanavond paardenvlees dat we een uurtje of vier lieten stoven. Maar niet voordat ik het vlees, deze mooie lekkere magere lapjes paardenvlees, na het flink te kruiden met een pepermelange, zout, komijn, knoflookpoeder en wat paprikapoeder eerst even heb aangebraden en gebruind in  braadboter.

Na het aanbraden haalde ik de lappen vlees even uit de pan.

Zo kon ik even het restant van het pakje boter laten smelten in de braadpan en nog wat kruiden toevoegen.

Toen het vlees weer in de pan lag voegde ik er nog wat heet water, tot het vlees volledig onder stond, met een kruidenbouillon blokje aan toe.

Na een uurtje of drie gooide ik er nog wat kleine uiten in. Ondertussen kookten we wat aardappelen en verse bieten om bij het stoofpotje te serveren. Een klein deel van de jus dikte we wat aan met maïzena. En toen werd het tijd om de boel op te dienen.

Het was heerlijk. De smaak verschilde niet zoveel van een rundvleesstoofpotje, alhoewel er mensen zijn die u zullen verzekeren dat paardenvlees heel anders zou smaken dan rundvlees en een hele specifieke smaak zou hebben. Onzin. Wat opvalt is dat het paardenvlees erg slinkt en compacter blijft dan rundvlees. Het is in de regel, om idiote redenen, eveneens een stuk goedkoper dan rundvlees. Dat doet overigens niet af aan de smaak en de malsheid. Die is zondermeer goed. Een mooi 'edel' stukje aaibaar hapklaar vlees 😉

Ik wens u zeer smakelijk eten.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/02/24/paardenstoofpotje/

2 reacties

  1. Thor

    ‘Vroegah’, als ik wat zwakjes was, kocht mijn moeder speciaal paardenbiefstuk voor me. Dat was goed voor je, daar sterkte je van aan.
    Tegenwoordig moet je er beter niet over beginnen, vooral niet als je een paardenmeisje met 3 knollen in de kennissenkring hebt..

  2. Rob

    Zeg, zeg, zeg, Thor we hebben het hier over edele viervoeters met hoofden en benen!
    UITBENEN, die hap en opeten!

Laat een reactie achter