«

»

Jun 14 2013

Review: Na de Leen Bakker Mini BBQ Bol nu de Maxi BBQ Bol!



Meneer Veelkantie mocht voor Vaderdag zelf iets uitzoeken. Want de dames hadden geen idee wat je voor een man moet kopen die alles wat ook maar een beetje binnen ons financiële bereik ligt zo ongeveer al heeft?

Nu was ik al een poosje aan het rondkijken voor een wat eenvoudigere BBQ voor de momenten dat ik even niet iets wilde roken of Low & Slow wilde barbecueën. Vandaar ook dat ik de Mini BBQ Bol kocht. Helaas was dat een diepe teleurstelling. Want het kost weinig maar dan heb je ook niets. Ofwel, het apparaatje werkt voor geen meter.

Ik keek wel al drie jaar naar een ketel BBQ maar moest deze dan laten schieten wegens 'to low on pecunia'.

Bovendien was ik toen nog zo 'into' het roken en Low & Slow gebeuren dat ik het bijna vloeken in de kerk vond. Nu ben ik nog altijd van mening dat Low & Slow the Way to Go is, maar ik ben geen fundamentalist en ik hou ook wel van een uitdaging en weer eens wat nieuws om mee te klooien. Zoals een ketel barbecue.

De BBQ waar ik al drie jaar op loerde is degene die ik nu gekocht, of eigenlijk gekregen, heb. Een bijna 70 centimeter ketel in doorsnede, want we pakken het graag groots aan, monster. Inderdaad, weer heel iets anders dan de Mini BBQ Bol. En zowaar, ik kreeg van mijn godinnen het fiat om het beest aan te schaffen!

Met het zweet op het voorhoofd sleepte ik de doos naar de auto, en van de auto weer in huis, en van in huis naar de tuin. En toen leek het allemaal toch nog op een teleurstelling uit te lopen toen ik de doos open maakte. Want toen ik het plastic wegsloeg viel mijn oog direct op een centimeter diepe kras van tien centimeter lang. En nog aan de zichtzijde van de BBQ ook. Dus ook met fikse korting houden, hetgeen Leen Bakker aanbood, vond ik geen optie. Dus vloekend weer terug naar Leen Bakker. Daar vond men het ook schandelijk dat de fabrikant het ding doelbewust met deze kras ingepakt en geleverd had, want de doos was volledig onbeschadigd. Dus de kras moest er al ruim voor het verpakken ingezeten hebben.

We kregen gelukkig zonder morren een hele nieuwe mee. En om te voorkomen dat we weer voor niets heen en weer zouden rijden en slepen met het ding werd de BBQ ter plaatse gecontroleerd en oké bevonden.

Thuis kwam ik bij het in elkaar knutselen, want overigens een behoorlijk karwij was, toch nog wat dingetjes tegen die wat minder mooi waren. Maar gelukkig niet van dien aard dat ik er weer mee terug moest. Tja, de BBQ kost nog geen € 100,-. Het is dus onvermijdelijk dat je een andere kwaliteit krijgt dan een Weber. Maar die kost dan ook, van dit formaat,  minstens het zes- zo niet meervoudige. En meneer Veelkantie mag dan inmiddels wel weer tot de werkende klasse behoren, maar om nou te zeggen dat we daar met onze overheid veel rijker van zijn geworden, nee. Kortom, een Weber komt er bij ons niet in. We geven liever de poen uit aan een berg vlees. En als het ding over een jaar of drie tot roest verworden is dan kopen we gewoon weer een nieuwe voor weinig. We zijn erg van 'bescheidenheid en eenvoud siert den sloeber'.

Desondanks mag ik best opmerken dat de prijs/ kwaliteitsverhouding best goed is. De ding zit nog best aardig mooi in elkaar. Hoofdzakelijk met vleugelmoertjes en men heeft er keurig allerhande mooie beschermringetjes en dergelijke bij geleverd. De pasvorm liet nergens te wensen over. Dus wat dat betreft, mag hij weliswaar niet perfect zijn, viel dat beslist niet tegen. Ik heb hele dure gezien die werkelijk uit elkaar vallen/ vielen van ellende, waar het montagemateriaal al in de doos roest en de pasvorm nergens sluit.

U ziet, het is bepaald geen verkeerde verschijning. Alles glimt (nu nog) en hij staat erg solide op de poten. Zoals gezegd sluit de BBQ rondom erg mooi en goed en is het werkelijk een gigantisch joekel van een ding!

Natuurlijk kon meneer Veelkantie het niet nalaten om het apparaat aan de eerste test te onderwerpen. Dus werd er nog even snel wat eenvoudig maar zeer voedzaam en bovendien erg lekker BBQ voer aangerukt en stak meneer Veelkantie zonder enig dralen de hens in het apparaat.

Ik ontdekte een klein 'nadeeltje' hetgeen ook een voordeel is. De spijltjes in het kolenrooster staan best redelijk ver van elkaar. Het nadeel is dat kleine stukjes houtskool er vrijwel direct, of na even branden, doorheen vallen. Evenals de aanmaakblokjes onder de kolenstarter. Maar ieder nadeel heeft z'n voordeel. De kans dat het vuur smoort door restanten kooltjes en as is daardoor nihil. En wat grotere stukjes houtskool branden beter!

Ik moet ook zeggen dat de temperatuur zich uitstekend liet regelen door de instelbare ventilatie op de eveneens XXL aspot (dat ding dat onder de BBQ hangt) en de ventilatie bovenop de deksel van de BBQ. De BBQ was binnen no-time verzengend heet. Zo weinig moeite heeft het me nog nooit gekost om een BBQ zo snel zo heet te stoken. Na het aanmaken van de kooltjes in de kolenstarter en in de BBQ storten ervan duurde het nog geen vijf minuten of hij was volledig op werktemperatuur en kon het BBQ'en al aanvangen.

Uiteraard BBQ ik indirect om de boel lekker te garen en te grillen. Dus de kipstukken mochten net naast het vuur en de aardappeltjes met spek mochten op het zeer ruim bemeten 'warmhoudrooster' boven het grilrooster. Moet wel zeggen dat het bijna een zielig gezicht was. Want er lag gewoon een kilo houtskool te gloeien, maar viel in het niets op het enorme kolenrooster. Misschien een grotere kolenstarter aanschaffen?

Het was allemaal even wennen, want achteraf gezien had ik de kipstukken best even langer mogen nabruinen direct boven de kooltjes maar ik was bang dat deze gezien de enorme hitte zouden verbranden, maar toch voelde het wel heel natuurlijk aan. Dit is beslist een BBQ waarmee je heel makkelijk kunt omgaan. De scharnierende deksel is een uitkomt en het laat zich allemaal, zoals de ventilatieschuiven en dergelijke, makkelijk bedienen. Ik voorspel u dat wij, en u dus ook, nog heel veel plezier gaan hebben van deze BBQ.

Ik ben bijzonder blij met de aanschaf. Het apparaat is z'n geld meer dan waard kan ik u nu alvast verklappen. Ik hoef er niet eens over te peinzen om het ding in te ruilen voor iets van een Weber of ander peperduur merk. Ja, bij Weber krijg je een 20 jarige top garantie, maar koop je daar voor in verhouding tot hen voor een paar knaken ook zo'n enorme ketel barbecue? Laat ik eens heel pessimistisch zijn en ervan uitgaan dat ik maar drie jaar doe met deze Outcook Cuba Ketel... Dan kan ik door de zesvoudige prijs die een Weber minstens kost, als ze al zo'n joekel in het assortiment zouden hebben, 18 jaar lang genieten van iedere drie jaar een hagelnieuwe! Als ik mag kiezen dan ga ik graag voor deze zogenaamde 'El Cheapo'!

Rest mij nog om nog even wat foodporn te tonen. Want we hebben genoten van onze supergare kippetjes!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/06/14/review-na-de-leen-bakker-mini-bbq-bol-nu-de-maxi-bbq-bol/

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Tom

    mooi verslag en heerlijke foto’s!!!ik zou hem bijna ook gaan halen.

    1. Meneer Veelkantie

      Tom,

      Bijna…?

  2. huubrozendal

    Wij hebben net ook de Xxl aangeschaft. Maar HELP: waar plaatsen we de kolen op/in? Op de kleine rooster boven het gat van de vuurpot? Hoeveel kolen moeten er in? Waarom is er een deksel op? Kan je ook met deksel dicht Bbq en? Pffff….we zijn experts……

  3. Sven

    Erg mooie set. Doet me denken aan een aantal producten die wij hebben staan. Gr, Sven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *