«

»

feb 08 2014

Bericht afdrukken

‘De Efteling is Racistisch’… Nee echt waar!

Wall Street Journal-verslaggeefster Gisela WilliamsWall Street Journal-verslaggeefster Gisela Williams, nee nee het is een blanke mevrouw (zie afbeelding) wat het allemaal nog zieliger maakt, is van mening dat pretpark de Efteling in Kaatsheuvel donkere mensen op racistische wijze afbeeld!

Ik denk dat menige blanke, maar ook zeker zwarte medemensen in Nederland van hun stoel vallen als ze dit vernemen. De Efteling racistisch? Maar wees gerust. Het was min of meer maar een kleine kanttekening in een lange overwegend positieve review.

Maar desalniettemin haalt mevrouw Williams ongenadig hard uit naar de Efteling. Ze had het vooral, maar kennelijk niet alleen, voorzien op 'Monsieur Cannibale'...

Monsieur CannibaleThere was an unpleasant side to Efteling: The way dark-skinned people were depicted. At a carousel-like ride called Monsieur Cannibale, for instance, an enormous figure wore a chef's hat on his head and a spoon through his nostrils—a racist throwback to the days of the Dutch East India Company that made for more explaining.

Ja nu zult u het niet verwachten, maar meneer Veelkantie is het helemaal eens met dit oordeel van deze Amerikaanse. Want laten we even eerlijk zijn! Het is nou niet dat kannibalen werkelijk bestaan (hebben)! Oh wacht! Nou oké, kannibalisme heeft dus kennelijk echt bestaan. Oké, onder sommige volkeren bestaat het, alhoewel heel incidenteel en uit wraak of ritueel, misshien nog steeds. Maar het waren toch niet exclusief 'dark-skinned people' die dit praktiseerde?

Homo Antecessor“Cannibalism is an ethologic behavior widespread among human primates and non-human primates,” Isabel Caceres, a paleoecologist at the Universitat Rovira i Virgili, told Discovery News. Caceres has studied the phenomenon — going back up to 780,000 years ago in our ancestors.

“Probably, the practice of cannibalism in the genus Homo appears due to lack of resources and competition for territory in critical moments,” she added.

Bron.

Oké dan, goed... de vroege mens was nu eenmaal 'dark-skinned'. Maar om ze dan af te beelden met objecten door hun neus! Kom op nou toch zeg! Straks gaan ze ons vertellen dat er mensen waren/ zijn en zijn met schoteltjes in hun lip!

Stammen

Goed, voor zover even het sarcasme en historische en hedendaagse perspectief.  En nee beste mevrouw Williams, het waren en zijn inderdaad niet alleen mensen met een donkere huidskleur die zich schuldig maken en maakten aan kannibalisme. Sterker nog, niet zo heel lang geleden werd kannibalisme ook gepraktiseerd in Europa. Maar dat neemt de historische oorsprong niet weg. Het is zelfs aan westerse blanke vooruitgang en geciviliseerde denkbeelden te danken dat dit een praktijk is die zeer uitzonderlijk is geworden. Bovendien bestaat er ook nog zoiets als karikaturale cartooneske afbeeldingen van onze aller geschiedenis. Sterker nog, die bestaan in overvloede over blanke mensen!

Sterker nog, die zijn vaak niet eens als humoristisch maar als venijnig bedoeld en beelden blanke mensen, ja vrijwel allemaal zonder enige uitzondering en onderscheid, af als kolonisten, als slavendrijvers, als racisten en xenofoben.

Daar horen wij niets over. Geen enkele protest van mensen zoals u mevrouw Williams. Sterker nog, u en de uwen die ik graag als auto-racisten wil betitelen, doen er alles aan om dit beeld bij zowel blank maar vooral mensen met een donkere huid te bevestigen. Die overal en nergens, zelfs in een review over een pretpark, hun zogenaamde 'verlichte denkbeelden' prediken waarin de blanke mens als intrinsiek slecht, racistisch, onderdrukkend, slavendrijvend, xenofoob en ten doel hebbende om andere mensen en dan vooral die met een donkerdere huidskleur te benadelen.

Zoals u gemerkt hebt mevrouw Williams voel ik me daar ook niet erg happy bij. Want het zijn zaken waarin ik mij niet herken. Het zijn zaken die ooit zo waren. Iets dat ik helaas niet kan ontkennen. Die ik zelfs niet wil ontkennen. Waarvoor ik mij als blanke zelfs op momenten plaatsvervangend, ook al heb ik er verder part nog deel aan (gehad) schaam. Maar de meeste blanke zien het als kruis dat men moet dragen. Al is het maar om ervan te leren. Om ervoor te zorgen dat deze zwarte bladzijden in onze geschiedenis juist dat blijven. Geschiedenis. Het is hoog tijd om ons te verzoenen.

Nee niet alleen met elkaar. Maar ook met onze gezamenlijke en individuele geschiedenis. Een geschiedenis waarin wij, zowel blank alsook mensen met een donkere huidskleur, voortkomen uit een diep achterlijke situatie met nog dommere gebruiken, tradities en daden. Neem, misdaden zelfs! Het is daarbij niet behulpzaam dat u en de uwen de sentimenten tussen blank en donker op scherp blijft zetten. Uw 'morele Übermensch' principes op te leggen aan iedereen. Om iedere aanleiding aan te grijpen, zoals cartooneske afbeeldingen van een karikaturaal karaktertje, om de boel op te ruien. Want dat is na onze 'Zwarte Piet' affaire en emoties daaromtrent zitten wij daar niet op te wachten.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/02/08/de-efteling-is-racistisch-nee-echt-waar/

3 reacties

 1. jan

  Sinds wanneer is blank het tegenovergestelde van zwart ??
  Noem je zelf ook wit als je de ander zwart kan noemen!

  1. Meneer Veelkantie

   Jan,

   Oh jee, nu mogen we mensen die zichzelf zwart dan wel blacks noemen niet meer zwart of black noemen als je niet zwart of black bent? Net zoiets als met nigger…

 2. jan

  Nee niet alleen met elkaar. Maar ook met onze gezamenlijke en individuele geschiedenis. Een geschiedenis waarin wij, zowel blank alsook mensen met een donkere huidskleur, voortkomen uit een diep achterlijke situatie met nog dommere gebruiken, tradities en daden. Neem, misdaden zelfs! Het is daarbij niet behulpzaam dat u en de uwen de sentimenten tussen blank en donker op scherp blijft zetten. Uw ‘morele Übermensch’ principes op te leggen aan iedereen. Om iedere aanleiding aan te grijpen, zoals cartooneske afbeeldingen van een karikaturaal karaktertje, om de boel op te ruien. Want dat is na onze ‘Zwarte Piet’ affaire en emoties daaromtrent zitten wij daar niet op te wachten.

  Amen!

Laat een reactie achter