«

»

feb 23 2014

Bericht afdrukken

Van Cleef & Arpels – Planetarium voor om uw pols



Meneer Veelkantie heeft iets met Horloges. Al van jongs af aan. Horloges zijn meer dan slechts een instrument om de tijd af te lezen. Het zijn ook sieraden. Precisie sieraden om precies te zijn. Helaas ontbreekt het meneer Veelkantie aan de nodige pecunia om zich deze sieraden aan te schaffen want anders had ik er ongetwijfeld een hele kast vol van.

Van Cleef & Arpels Complication Poétique Midnight PlanétariumEen horloge dat dan zeker in de collectie had gezeten zou de Van Cleef & Arpels Complication Poétique Midnight Planétarium zijn.

Dit roze gouden horloge heeft een wijzerplaat waarop de, met het blote oog, vanaf de aarde af zichtbare planeten zijn geplaatst. Op de wijzerplaat kunt u zodoende op ieder moment van de dag de stand van de planeten Mercurius, Venus, de Aarde, Mars, Jupiter en Saturnus zien. De planeten roteren rondom een roze gouden zon.

Dit horloge zou overigens geweldig zijn als je van voornemens bent om heel oud, ouder dan de oudste mens ooit, te worden of als u van voornemens bent in de tijd te reizen. Want verschillende van de planeten op de wijzerplaat zult u zelden of nooit zien bewegen. Dat heeft niets te maken met bijvoorbeeld een defect van het uurwerk.

De planeten 'lopen' namelijk zoals deze in werkelijkheid ook 'lopen'. Zo heeft Mercurius 88 dagen nodig om rond de zon te cirkelen. Venus heeft daar 224,7 dagen voor nodig en, zoals eveneens in de realiteit, heeft de aarde hier 365,25 dagen voor nodig. Mars doet dit in 1,88 jaar. Jupiter doet dit in 11,86 jaar. Saturnus heeft er, als verste planeet van de zon, overigens 29,5 jaar voor nodig om de zon, dus de wijzerplaat, rond te gaan. En zeker dat laatste is een poosje.

(Gelukkig staat Uranus niet op de wijzerplaat want die heeft 84 jaar nodig voor een rondje zon. De planeet Pluto komt ook niet op de wijzerplaat voor want doet over een rondje zon/ wijzerplaat, slechts een verpletterende 247,68 jaar.)

Zoals het gaat met dit soort bijzondere horloges is het aflezen van de tijd niet de hoogste prioriteit. Het aflezen van de seconden, gebeurd door het aflezen van de Shooting Star in de roterende ring waarop deze aangebracht is. De uren en minuten zult u af moeten lezen van de andere buitenringen daaromheen. Geen hele eenvoudige opgave zo lijkt mij.

Dit 18 karaats roze gouden tijdjuweel komt wel met een behoorlijke prijskaartje. De 'gewone' uitgave kost u € 224.948,-. De 'luxere'uitgave met diamant telt uiteraard nog even iets heftiger aan. Daar mag u € 299.890,- voor neertellen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/02/23/van-cleef-arpels-planetarium-voor-om-uw-pols/

Laat een reactie achter