«

»

mrt 02 2014

Bericht afdrukken

Grappig – Werkend Virtueel 27 mc Bakkie



Ik hoor veel gekerm dat alles nu anders is. En dat klopt tot op grote dan wel zeker hoogte. Er wordt met name best wat af gemopperd op Social Media en hoe ons dit thans obsedeert. Maar vroeger hadden we ook een soort Social Media!

Kent u nog die tijd, of misschien ben je te jong, dat het in de jaren '75 tot circa '80 van de vorige eeuw helemaal te wauw was als je een 27 mc bakkie had? Toen was het zenden nog illegaal in Nederland. Pas bij het opsporen van zendpiraten op radio en televisie, ook in dezelfde tijd enorm populair, kon je wel eens per ongeluk door de mand vallen. De daken in Nederland veranderde in een oerwoud van antennes naast de al bestaande TV en radio antennes. 27 mc

Natuurlijk was het een hele leuke en spannende tijd, ook al was de pakkans minimaal en de bekeuringen niet hoog voor particulieren. De meeste mensen hadden eigenlijk geen bal te vertellen en was het één en al onzin wat de klok sloeg. Het was in wezen ook een beetje een soort van tokkie hobby. Maar we vermaakte ons er kostelijk mee.

Je moest ook een naam hebben waaraan men je kon herkennen. Ik heten destijds The Special Cadillac. Dat liet je dan op hele kleurrijke kaartjes drukken en deelde je onder elkaar uit en verzamelde je in plastic mappen met vakjes.

Heel veel mensen vonden het niet zo'n geslaagde hobby want het veroorzaakte nogal wat storing op de TV en radio. Zeker door gasten die de bakkies opvoerde waardoor ze soms zoveel zendvermogen hadden dat ze alle andere signalen, waaronder die van TV en radio maar ook politie, brandweerzenders en zelfs vliegverkeer, wegdrukten.

Het moest uiteindelijk, vanwege de enorme overlast die het gaf, gereguleerd werden. In 1980 werd het gelegaliseerd. Althans, een 27 mc bakkie met maximaal 22 kanalen. Een vergunning kosten toen 35 gulden, maar op een vergunning werd je als particuliere gebruiker eigenlijk zelden gecontroleerd. De hype vloog uiteindelijk vanzelf weer over. Toen het eenmaal legaal werd was de lol er snel vanaf. Alleen een paar diehards rommelde nog een paar jaartjes door.

Tegenwoordig zijn 27 mc bakkies totaal overbodig. Net als semafoons, piepers en biepers en andere zaken waarmee je toen trachten te communiceren. Allemaal vervangen en overbodig geworden toen de GSM telefoon zijn intrede deed. In feite heeft het hooguit nog nut voor truckers in uitgestrekte gebieden in andere landen waar het kan dienen als afleiding op de lange reis en als middel om noodoproepen te doen door verlaten vlakten zonder mobiele netwerken.

Het is evenwel evengoed wel grappig om te ontdekken dat er tegenwoordig ook zoiets als een virtuele 27 mc bak bestaat. De downloadlink (in het Duits) treft u hier aan en een wat knullige instructievideo kunt u hier bekijken.

De verwijzing naar de download optie onder en in de video kunt u overigens negeren. Onder de eerdere link treft u de originele bron aan. Nog wel even een tip, want natuurlijk heb ik het voor u getest, even beide files die u nodig heeft om de boek te activeren en de toepassing te starten op de compatibiliteitsmodus voor Windows XP zetten en uitvoeren als administrator aanvinken. Anders wil het onder Windows Vista, 7 of 8 niet starten. Zie hier eventueel de instructies.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/03/02/grappig-werkend-virtueel-27-mc-bakkie/

2 reacties

  1. Ron

    weet het nog precies, toen ik mijn powerstick en 100W lineaire versterker erbij plaatste zat het hele blok zonder TV, allemaal visgraatbeeld………LOL

  2. Robbie

    na het legaal maken was er nog een alternatief. wordt zendamateur. Hiervoor moet(nog steeds) een cursus gevolgd worden en een examen worden afgelegd. Kost hoop en de apparatuur is duur.Vroeger mocht je alleen over de techniek ouwenelen, tegenwoordig kletsen ze over de dagelijkse problemen en meer nutteloze dingen. dus de tokkie bakkies zijn terug.( 2 meter ) op de 20m ga je voor de soms voor de verre afstand en de 40m veranderd ook al in slap geouwehoer,ik snap dan ook niet dat je een duur examen moet afleggen voor een burenpraatje.waarom niet gewoon een vergunning kopen incl strenge regels bij de gemeente,komt er nog wat geld binnen

Laat een reactie achter