«

»

Apr 05 2014

Bericht afdrukken

Experts zijn de vijand – zeg ik uit eigen ervaringMeneer Veelkantie schijnt een expert te zijn. Althans, dat is wat ze me noemen... als het hen uitkomt. Want expert staat niet alleen voor 'deskundige op een bepaald vlak' maar ook voor 'de vijand'. Je staat namelijk in tussen wat men wil doen of bereiken en wat er in werkelijkheid ook mogelijk is. En men accepteert simpelweg geen 'nee' als antwoord.

Ik heb nooit echt begrepen waarom men mij niet zelden vijandig benaderde als ik moest toelichten waarom het in de praktijk anders, of zelfs totaal niet, werkt dan men bedacht heeft. Goed, ik snap dat het voor een leek erg lastig te begrijpen is en voor een expert moeilijk uit te leggen is aan een digibeet hoe zaken technisch werken en waarom het lastig, zo niet onmogelijk, is of kan zijn om met de huidige stand van de technologie te bereiken wat men wil. Snapt u.

Nee, daar was ik al bang voor. Hoe dan ook... ik heb helaas opdrachtgevers die me soms werkelijk en letterlijk maanden 'terroriseren' als ze iets willen wat technisch niet mogelijk is. Maar ik ben natuurlijk niet voor niets een expert, dus bedenk ik soms een hele creatieve omweg om toch, min of meer, voor elkaar te krijgen wat men bedacht heeft.

Als ik dat dan presenteer dan is niet het eerste wat men zegt 'wauw, dat is knap zeg! Bedankt hoor, geweldig!' maar zegt men 'zie je nou wel dat het kan, ik heb het je toch gezegd, waarom zeg jij dan dat het niet kon, en bewijs je nu mijn gelijk!'. En vervolgens ziet men jouw prestatie niet als prestatie maar als eerdere onwil om te doen wat men je vroeg.

U snapt nog altijd niet waar ik het over heb? Misschien werkt dan het onderstaande filmpje verhelderend. Voor mij als expert was het in ieder geval een bron van herkenning. En een beetje troost. Want ik ben dus kennelijk niet de enige.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/04/05/expert-zijn-de-vijand-zeg-ik-uit-eigen-ervaring/

Laat een reactie achter