«

»

apr 30 2014

Bericht afdrukken

Is LA Clipper eigenaar Donald Sterling een Racist? (Update)



NBA Basketbal team eigenaar en miljardair Donald Sterling ligt momenteel zwaar onder vuur. Hij zou zich in een privé gesprek, een kibbel zeg maar, met zijn vriendin V. Stiviano, racistisch uitgelaten hebben over zwarte mensen. Een en ander heeft ten gevolge dat Sterling een boete heeft gekregen van $ 2,5 miljoen en een levenslange ban van NBA.

Echter, als je de gewraakte audio opname beluisterd valt direct op dat het een nogal apart gesprek is dat feitelijk overal over zou kunnen gaan. Het klinkt nogal als, weliswaar professioneel, knip en plakwerk waarin Sterling racistisch uitspraken lijkt te doen. Iets wat mogelijk een setup is aangezien degene die de tape naar buiten bracht momenteel aangeklaagde is in een rechtszaak omdat de vrouw 1,8 miljoen dollar van Sterling's familie zou hebben verduisterd.

De lovers quarrel lijkt veeleer te gaan over de vriendin van Sterling die kennelijk iets rommelt met voormalig NBA ster Magic Johnson. En zelfs dat lijkt Sterling niet zo'n ramp te vinden. Maar wel het feit dat de vriendin op Instagram afbeeldingen plaatst van haarzelf tezamen met Magic Johnson. En Magic Johnson lijkt niet de enige zwarte NBA speler te zijn waarmee zij zich 'associeert' (lees: vermaakt). Het heeft er alles van weg dat het woord 'associëren' een hele andere en veel pikantere betekenis heeft in het gesprek. Alsof Sterling de woorden 'fucking around' wil vermijden.

Wat interessant is, is dat Stiviano half Mexicaans en half zwart is. Het zou toch vreemd zijn als een doorgewinterde racist als Donald Sterling kennelijk is er een minnares van gemixt bloed en donkere huidskleur op na zou houden. Bovendien zijn tenminste 90% van de basketbalspelers van Afro-Amerikaanse komaf en zwart. Volstrekt onlogisch!

De tape heeft ook een hele aparte geschiedenis. Stiviano ontkent degene te zijn geweest die de tape publiekelijk gemaakt heeft. Ze ontkent echter niet dat de tape bestaat en dat deze inhoudelijk wel of niet zo kloppen. Het zou gaan om een outtake van tezamen nauwelijks 10 minuten van een ruzie die meer dan een uur geduurd zou hebben. De advocaat wil overigens plotseling niet meer spreken met de media en beroept zich op zijn zwijgrecht, niet eens geheimhoudingsplicht, en geeft via een onbekende spokesperson die zich weigerde te identificeren aan niet verplicht te zijn tegen zichzelf te getuigen (Fifth Amendment right against self-incrimination). Toch een vreemde ontwikkeling.

Het verhaal wordt nog pikanter als u weet dat de 31-jarige Stiviano feitelijk de minnares van de 80-jarige Sterling is, en Sterling ook nog een vrouw heeft. En dat het deze vrouw, Rochelle waarmee hij sinds 1955 getrouwd is, is die Stiviano aanklaagde. Rochelle is van mening dat Stiviano 2,5 miljoen dollar aan cadeautjes die ze zou hebben ontvangen van Donald Sterling terug moet geven. Waaronder een flat van 1,8 miljoen dollar. Rochelle klaagde vervolgens Stiviano aan omdat ze misbruik zou maken van haar 80-jarige echtgenoot. Donald Sterling ging niet tegen de wil van zijn echtgenote in. Iets wat Stiviano woest maakte. Stiviano zou daarop gezworen hebben dat ze Donald Sterling terug zou pakken.

De politie heeft laten weten geen onderzoek te doen naar de echtheid van de opname. Dat kon de NBA er niet van weerhouden om, zonder dat vastgesteld is of er met de opname gerommeld is, Donald Sterling zoals gezegd voor het leven te schorsen en verbannen van welk NBA spel en speelveld dan ook en 2,5 miljoen dollar boete op te leggen.

Of Sterling racistische gevoelens heeft is lastig te bepalen. Zeker op basis van het 'uitgelekte' gesprek is dat eigenlijk niet vast te stellen omdat hij zeg maar 'omfloersde' woorden lijkt te gebruiken om in werkelijkheid iets anders op een 'nettere' manier te zeggen. Je hoort in de opname ook dat Sterling meermaals aangeeft geen enkel probleem te hebben met de zwarte huidskleur van NBA spelers of van Stiviano zelf. Zou je 'associëren met' vervangen voor 'rondneuken' en 'zwarten' voor 'neukertjes' dan klinkt het gesprek al een stuk logischer. Het klinkt nu vooral uit context gerukt, zo niet geknipt, geplakt en aangepast, en het idee dat er sprake zou kunnen zijn van racisme is alleen te ontlenen aan de woorden van Stiviano. Het lijkt vooral Stiviano te zijn die er een ras en huidskleur issue van maakt.

Al met al is het een heel apart en bijzonder verhaal. En we zullen het laatste er vast niet over gehoord hebben. Of Donald Sterling een racist is valt lastig vast te stellen op basis van de zogenaamde 'bewijzen' die nu op tafel liggen.

Wat we ons wel af mogen en moeten vragen is of uitlatingen, gedaan tijdens een ruzie en in de privé sfeer, zulke verstrekkende consequenties mogen hebben. Het begint er verdacht veel op te lijken dat er een soort van gedachtepolitie actief is en ieder die zich, zelfs privé en in een ruzie sfeer, niet conformeert aan hetgeen 'men' acceptabel acht op allerhande wijze buitengerechtelijk vervolgd zal worden. We kunnen ons afvragen wat enger is. Het feit dat Donald Sterling mogelijk niet zoveel opheeft met andere etniciteit of het feit dat hij publiekelijk, financieel en functioneel (beroepsmatig) standrechtelijk gelyncht wordt op basis van verdenkingen en aantijgingen van racisme.

Wat is er van de vrijheid van meningsuiting over als je zelfs, mogelijk, privé niet eens meer kan zeggen wat je denkt?

Update - 30-4-2014: Drinking With Bob deelt zijn 2 cents met ons 😉

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/04/30/is-la-clipper-eigenaar-donald-sterling-een-racist/

Laat een reactie achter