«

»

Mei 23 2014

Bericht afdrukken

Idiote hetze om zonnebrandcrème tegen Action & GarnierZonverbrande peuterSocial Media wordt momenteel overspoelt met berichten die ertoe oproepen om vooral geen zonnebrandcrème te kopen bij Action. Want de zonnebrandcrème van Garnier die aldaar te koop zou zijn zou 'over de datum' zijn en daarom geen bescherming meer bieden tegen de zon en de UV stralen.

De waarschuwing gaat gepaard van tranentrekkende foto's van een hevig zonverbrand kind dat dikke blaren op schouder en de rug heeft staan die zouden zijn veroorzaakt door 'de ondeugdelijke Granier zonnebrandcrème die over de datum zou zijn' die de Action verkoopt of verkocht heeft.

Enkele dagen geleden kreeg de hetze op Social Media zelfs een vervolg in de reguliere media. Sindsdien is het verhaal door menigeen gedeeld op o.a. en bijvoorbeeld Facebook. Vergezeld van de foto's die als 'het bewijs' moeten dienen.

Zondvebrande peuter zijaanzichtEr zitten echter grote vraagtekens aan de kwestie. Een kind verbrand namelijk niet spontaan en plotseling. Het is een geleidelijk proces dat, toegegeven, soms lastig te detecteren is. Tegen de tijd dat je opmerkt dat jouw kind of zelfs jezelf verbrand bent is het meestal al te laat. Echter, de verbrandingen zoals getoond op de foto's, kunnen nauwelijks ongemerkt zijn gebleven bij de moeder. Tenminste, als je zelf niet diep in gesprek bent met de buurvrouw of ondertussen andere dingen bent gaan doen en het kind om deze of andere redenen uren uit het oog bent verloren. De verantwoordelijkheid ligt altijd bij de ouders!

Daarnaast zit er geen houdbaarheidsdatum op de meeste zonnebrandcrèmes. En daar is een goede reden voor. Een houdbaarheidsdatum zou onzin zijn. De moderne zonnebrandcrèmes zijn namelijk vrijwel onbeperkt houdbaar. De werking ervan wordt in ieder geval tot drie jaar na de productiedatum sowieso gegarandeerd. Dat wil beslist niet zeggen dat de crème na deze datum niet meer goed zou zijn of zijn werkzaamheid zou hebben verloren. Het kan alleen, als de crème zolang staat, zijn dat de bestandsdelen zijn bezonken. Even heel goed schudden voor gebruik zou dit 'probleem' oplossen, maar ook deze kwestie bewijst maar weer dat je eigenlijk niets aan mensen en hun logische praktische redeneringsvermogen zelf meer over kunt laten, en als fabrikant tegenwoordig overal op bedacht moet zijn.

Er zijn tegenwoordig, zoals gezegd, moderne zonnebrandcrèmes. Je hebt tegenwoordig vooral chemische 'blockers', die absorberen UV, en je hebt minerale blockers waarin bijvoorbeeld titanium dioxide en zinkoxide zit, die reflecteren (en deels absorberen eveneens) de UV stralen. Tegenwoordig zijn de crèmes veeleer een combinatie van de twee genoemde 'werkzame' bestandsdelen. Zeker duurdere merken als Garnier (van L'Oréal) beschikken over deze dubbele werking. De veel goedkopere merken bestaan wellicht nog wel uit minerale blockers in een dikke en vettige crème.

De laatste zijn in feite eindeloos houdbaar omdat het pigmenten zijn en door de dikke consistentie van de crème nauwelijks kunnen bezinken. Maar dit zijn geen populaire crèmes meer omdat ze huid vettig maken en er bijvoorbeeld een wittige laag op de huid komt te liggen waar stof, zand en vuil aan blijft kleven. Ze werken echter wel uitstekend!

Moderne crèmes en die van duurdere merken werken even iets anders. In Garnier zit, naast o.a. de genoemde minerale blockers, mexoryl (en waarschijnlijk ook tinosorb). In tegenstelling tot de reflecterende bestandsdelen in goedkopere crèmes absorberen deze de UV straling. De drager hoeft ook niet meer erg vet en dik te zijn. Men gebruikt vaak een minerale olie die snel opdroogt op de huid waardoor je niet als een ingevetten glimmer rondloopt en zand e.d. aan je blijft kleven. Bovendien zijn deze oliën relatief transparant waardoor de huid niet meer wit verkleuren zal.

De genoemde 'chemische' (organische oorsprong) component in de moderne crèmes zijn fotostabiel. In lekentaal verliezen deze hun werking niet of nauwelijks. Niet op de huid en al helemaal niet in de fles als deze niet zeer langdurig aan warme en felle zonlicht blootgesteld zijn, dat kan de dikte van de olie beïnvloeden, of werkelijk vele jaren (denk aan tien jaar of langer) gestaan hebben waardoor de ingrediënten bezonken kunnen zijn. Zelfs daarna zijn de crèmes alles behalve 'bedorven'. Als de ingrediënten bezonken zijn dan volstaat het om even flink te schudden om de ingrediënten weer te mengen en smeren maar. Er moet wel heel wat gebeuren willen de crèmes niet meer of minder werken.

Met andere woorden... Het is een enorm onzin verhaal dat werkelijk totaal niets met zonnecrème en de houdbaarheidsdatum te maken heeft. De houdbaarheidsdatum, zou dit al vermeld staan op sommige crèmes, heeft nauwelijks enige betekenis zoals een THT datum dit meestal ook niet heeft. Deze is er dan veeleer toe bedoeld om je jaarlijks aan te zetten een nieuwe fles zonnebrandcrème te kopen dan dat er echt iets mis zou zijn met het product.

In dit geval is de moeder gewoon heel dom geweest door het kind urenlang alleen en onbewaakt in de zon te laten spelen. Niet alleen vanwege de verbranding van de zon maar ook omdat er altijd een gevaar bestaat op uitdroging of een flinke zonnesteek. Ze is wederom dom bezig door haar fout op een winkel of producent af te willen schuiven.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/05/23/idiote-hetze-om-zonnebrandcreme-tegen-action-garnier/

3 reacties

 1. Bart

  Je slaat de spijker op zijn kop. Voordat een kind zo verbrand heb je ondertussen minimaal 2 flesjes rosé weggetikt met de buurvrouw…

 2. Thor

  Eenvoudigweg even zoeken op de foto die bij het artikel is geplaatst. Grote kans dat dit kind niet verbrand is door de zon (want waarom is de huid dan niet vele malen roder?) maar door een totaal ander (uiterst vervelend) ongeluk beschadigd is. Kortom, Garnier probeert de handel te beïnvloeden met behulp van foto’s die wel aanspreken, maar niets met hen te ken heeft. Bah.

  1. Meneer Veelkantie

   Thor,

   De foto’s zijn afkomstig van de moeder en niet van Garnier.

Laat een reactie achter