«

»

sep 23 2014

Bericht afdrukken

John Cantlie maakt propaganda voor IS/ ISIS (Update)



Het is verbijsterd, als je de onthoofdingsvideo's van IS/ ISIS ziet, en daar ogenschijnlijk ontspannen Britten en Amerikanen op hun knieën en in een oranje overal een anti-Westerse en anti-Amerikaanse of Britse verklaring af ziet leggen waarna een beul hen onthoofd. Gelukkig snappen wij maar weinig van de diep trieste en zieke psychologie daarachter.

John CantlieHet kan echter nog veel zieker zo bewijst IS/ ISIS met de meest recente video (zie deze op Geenstijl). In deze video legt John Cantlie een uitvoerige verklaring af tegen de inmenging van het Westen in de zaken van moslimextremisten zoals die van IS/ ISIS. Hij stelt eveneens dat de Westerse media de feiten en doelstellingen van IS/ ISIS zou manipuleren om zo een vertekend en negatief beeld neer te zetten van IS/ ISIS.

Eveneens suggereert hij dit de eerste aflevering is van een aantal die nog komen gaan waarin wij verbaast zullen staan van 'de waarheid, feiten en de andere kant van de medaille'.

Het is en blijft altijd erg lastig om dit soort propagandavideo's op waarde te schatten. Als we de Britten en Amerikanen die Cantlie voorgingen en uiteindelijk onthoofd eindigde moesten geloven dan is er maar één dader en maar één slachtoffer. De dader is vanzelfsprekend het Westen, de Britten en Amerikanen voorop, en de slachtoffers zijn vanzelfsprekend 'de moslims'. Men sprak, zo kort voor de dood en met het mes bijna letterlijk al op de keel gezet, met ogenschijnlijk veel rust een gelijksoortige boodschap als Cantlie uit. Maar hoe vrijwillig en rustig was of is men werkelijk tijdens deze opnames?

Het is hoe dan ook onwaarschijnlijk dat zowel de Britten, de Amerikanen en John Cantlie werkelijk achter de boodschap staan die zij geacht worden te propaganderen. Niet in de laatste plaats omdat de boodschap, hoezeer anti-Westers men wellicht ook is want dat valt niet uit te sluiten, in feite kant noch wal raakt. Het is veeleer de boodschap die IS/ ISIS de wereld in wil sturen en waarvoor men de gegijzelde journalisten, die de dood letterlijk in de ogen zien, ge- en misbruikt.

In de ogen van veel mensen, met name die zich aan de linker zo niet uiterst linkerkant van het politieke spectrum bevinden, zouden de ingrepen in Irak en Afghanistan alsmede het slepende conflict tussen Israël en de 'Palestijnen' reden en oorzaak zijn voor het ontstaan van islamitische terreurbewegingen. Een absurde veronderstelling.

Een absurde veronderstelling om een veelheid redenen. Redenen die om even zo absurde redenen allemaal gediskwalificeerd worden door dezelfde personen. De enige vraag die men echter niet kan weerleggen is de vraag hoe dit het uitmoorden van bijvoorbeeld de Yezedi, de christenen en moslims van andere stromingen zou rechtvaardigen? Zoals de Taliban, Al Qaide, Boko Haram, Hamas en andere islamitische terreurbewegingen het voorzien hebben op niet alleen christenen, mede-moslims en anders gelovigen maar bijvoorbeeld ook op meisjes die naar school willen. Als de jihadisten van o.a. IS/ ISIS, Taliban, Al Qaide, Boko Haram, Hamas en andere islamitische terreurbewegingen gemotiveerd zouden worden door de ingrepen in Irak en Afghanistan alsmede het slepende conflict tussen Israël en de 'Palestijnen' en andere Westerse daden, waarom vermoord men dan onschuldige mensen die totaal niets van doen hebben met deze zaken?

Er is, zo gebied de logica, maar één aannemelijke reden. En dat is dat genoemde terreurbewegingen staan voor een kwaadaardige ideologie. Hoeveel propagandavideo's islamitische terreurbewegingen ook de ether in sturen, en hoeveel voorwendselen Westerlingen ook verzinnen, dat is een werkelijkheid waar men niet omheen kan. Now let's deal with it!

Update (23 september 2014):

Inmiddels is deel twee van de Cantlie video's online gekomen. Hier te zien. De video vergroot alleen maar de verwarring. Verwarring over in welk kamp Cantlie zich bevind. Niet alleen verklaard Cantlie zich in beide video's slachtoffer van de Verenigde Staten en het Westen als geheel, in deze video nog meer dan hij voorheen al deed, maar spreekt hij ook teksten uit die te doordacht en ogenschijnlijk te 'objectief' zijn. Althans, die de schijn van objectiviteit moeten wekken.

Het blijft nog altijd op dit moment moeilijk vast te stellen of Cantlie achter zijn woorden staat, of hij een marionet van IS/ ISIS is of dat hij rondloopt met een knots van een Stockholmsyndroom die zijn weerga niet kent. Het is zelfs nauwelijks vast te stellen of Cantlie überhaupt wel in handen van IS/ ISIS is. Hij zou evengoed op zolder en uit persoonlijke overtuiging dit soort anti-Amerikaanse anti-Westerse pro-islamisten propaganda video's in elkaar kunnen zitten knutselen. Hij zou de eerste niet zijn. Wij kennen allemaal wel iemand die van mening is dat islamitische terroristen legitieme redenen zouden hebben om massaslachtingen aan te richten in zowel de islamitische alsook in de Westerse wereld.

Desalniettemin worden er een paar rake opmerkingen gemaakt inzake de halfslachtige aanpak van de Obama regering, en in zijn kielzog talloze andere Westerse regeringsleiders, inzake het islamisme waarin men de geit en de kool wil sparen. Ook ikzelf heb al eerder aangegeven dat ook IS/ ISIS een resultaat van Westers falen en dubbele agenda is.

Ondertussen wachten wij op de volgende video. Indien deze vrij komt volgt er weer een update.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/09/23/arme-john-cantlie-maakt-propagandavideo-voor-is-isis/

Laat een reactie achter