Char Siu (Red Roasted Pork) met Nasi Goreng
Het is niet de eerste keer dat meneer Veelkantie Char Siu maakte. Ik sla het traditionele verhaaltje over hetgeen Char Siu is deze keer dan ook over. Als u er meer over wilt weten dan kunt u op de linkjes in de tekst klikken en naar de voorgaande keer gaan. Maar uiteraard geven we wel de nodige tekst en uitleg.
Deze keer loop ik er gewoon even snel doorheen met u. We beginnen natuurlijk met het in de marinade, gewoon te koop bij de betere toko, leggen van het vlees. In ons geval was dat Varkenshaas die we voor een prikkie, ofwel slechts € 7,- voor een heel kilo, konden kopen aan de kraam van Mega Food Stunter. Wij legde de varkenshaas gisteren al in de marinade zodat de marinade goed de tijd had om in het vlees te trekken en het vlees zo rood mogelijk te kleuren. Want bij Char Siu gaat het om de marinade, en dan zowel de kleur als wat zoetige smaak.
We lieten de gemarineerde varkenshaas tot op het laatste moment voor het bereiden in de koeling staan. Dat komt later namelijk het roosteren en garen ten goede. Net voor bereiden halen we het vlees uit de koeling.
Eerst treffen we alle voorbereidingen om de nasi goreng, die we bij de Char Siu eten deze keer, te kunnen maken. We gaan namelijk in de tijd dat het vlees in de oven zit, en dat is circa 20 tot 30 minuten, de nasi goreng bereiden.
Hebben we alle voorbereidingen voor het maken van de nasi getroffen dan leggen we de varkenshaas in een op 250 graden voorverwarmde oven en zetten de oven op de grill stand. We gaan de Char Siu deze keer namelijk niet bakken, zoals we de vorige keer deden, maar we gaan de gemarineerde varkenshazen deze keer grillend garen!
Grillen, of eigenlijk roosteren, is namelijk de meest authentieke manier om Red Roasted Pork te maken natuurlijk. Maar varkenshaas is een delicaat stukje vlees dat je snel overgaar, en dus gortdroog en heel erg taai, kunt garen. En dat is vanzelfsprekend niet zo heel lekker.
Omdat te voorkomen steekt meneer Veelkantie de voeler van de digitale vleesthermometer in de dikste varkenshaas. We gaan voor rond de 71 à 72 graden kerntemperatuur. Dus net aan gaar voor varkensvlees.
Nu dat de varkenshaas in de oven staat storten we ons op de nasi. Het maken van nasi, exact zoals je deze bij de Chinees krijgt te eten, is bepaald geen raketwetenschap. Ik laat het u in een paar stappen zien.
Eerst rullen we even wat eieren los, stuk of vier tot vijf, in een beetje olie. Daar doen we, als het ei goed gaar en lekker geruld is, wat fijne prei reepjes bij en garen die eventjes mee. Dan leggen we dat mengsel even apart op een bordje en doen wat spekjes in de pan. Die laten we eveneens even wat garen en doen er dan wat hamreepjes bij. Als dat klaar is kunnen we de rijst gaan toevoegen. Dit doen we beetje bij beetje bij het mengsel.
Maak een gat in het midden van het mengsel zodat u de bodem van de pan ziet. Doe daar vervolgens een paar scheppen van de gekookte rijst bij en laat het even wat bakken. Schep vervolgens de rijst door het mengsel en bak het nog even op middelhoog vuur zodat de rijst mooi droog bakt. Herhaal deze stappen tot de rijst op is en gebakken en door/ in het mengsel opgenomen is.
Uw nasi is nu in principe klaar en u heeft nu de nasi die u altijd bij de Chinees geserveerd krijgt. Maar u kunt deze nog even opleuken met een Goreng Boemboe. Dat geeft de nasi veel meer smaak en lekker pit mee.
Ondertussen dat ik de Nasi Goreng maakte had ik het vocht dat overgebleven was van het marineren in een pan gedaan, daar wat bosuitjes bij gegooid en aangelengd met wat zoetzure chillisaus, een scheutje ketjap en wat Oestersaus en aan de kook gebracht. Deze saus gaat niet alleen functioneren als een soort van dipsaus voor het vlees maar ook als een soort van smeerseltje voor over het vlees in de oven. De saus smeren ik af en toe dunnetjes op het vlees tijdens het grillen. Dat zorgt namelijk voor een wat krokantere buitenkant. Maar let wel op, de saus kan snel verbranden onder de grill. Dus hou de boel goed in de gaten. Zet desnoods de grill wat lager of doe het rooster met het vlees even wat lager in de grill. Het mag zo hier en daar best een beetje donker worden, maar niet verbranden!
Nu dat de Nasi Goreng en de saus klaar is concentreren wij ons weer volledig op het vlees dat nu bijna klaar is.
Een paar minuten nadat ik klaar ben met de Nasi Goreng en de dipsaus voor het vlees geeft de kerntemperatuurmeter 71 graden kerntemperatuur aan, dus het is tijd om het vlees uit de oven te halen.
Het is nu de hoogste tijd om het vlees aan te snijden. Varkensvlees hoeft niet te rusten en we willen het vlees niet koud serveren. Dus we maken wat haast. We snijden de Varkenshazen aan mooie plakjes en scheppen dit een beetje netjes op het bord. Vervolgens doen we er een flinke schep Nasi Goreng bij, druipen wat van de saus (let op dat u niet teveel doet want de saus is flink aan de zoute kant) over het vlees en sprenkelen hier nog wat van de bosuitjes overheen omdat dit niet alleen qua kleur maar ook qua smaak heerlijk contrasteert met de zoetheid van het vlees, het pittige van de Nasi Goreng en 't zout van de saus.
Uw maaltijd is klaar, tijd om te eten!
Ons oordeel:
Ten eerste onze complimenten voor de Varkenshaas van Mega Food Stunter. Het is wellicht niet de mooiste schoon gesneden varkenshaas die wij ooit gezien hebben, maar de kwaliteit is meer dan voortreffelijk! Als ze deze volgende week nog hebben dan nemen we zeker weer een kilo mee voor in de vriezer! Echt subliem!
Het roosteren van het vlees ging uitstekend. De Varkenshaas bleef heel mooi mals en sappig van binnen. Het gaf ook meer smaak aan het vlees en de marinade dan met het in de oven bakken van de vorige keer. Ik kan niet wachten tot we dit gerecht eens op de barbecue kunnen maken, want met wat gloeiende kolen eronder en de extra smaak die een houtskoolvuurtje geeft moet het echt helemaal niet te versmaden zijn.
We kunnen niet anders zeggen dat dan we geweldig gegeten hebben. Wij roosteren de Char Siu voortaan!