Knoflookworst
Het schoot me ineens in de kop. KNOFLOOKWORST! Ofwel een worst met een overdosis knoflook. Want laten we eerlijk zijn, knoflook is heerlijk!
Probleem met zaken waarin een overdosis knoflook zit is dat je de knoflook niet meer proeft. Ik heb bij bevriende restauranteigenaren eens een redelijk lekkere knoflooksoep gegeten maar proefde wonderlijk genoeg nauwelijks knoflook. Pas toen mensen met een boog om me heen liepen en zakdoeken voor hun mond en neus bonden snapte ik dat ik het misschien niet proefde maar zij de knoflook wel roken.
Met andere woorden: knoflook is een fantastisch ingrediënt maar als je er teveel van gebruikt heeft vooral de omgeving er 'plezier' van. Het is dus zaak om knoflook zo te doseren dat zowel jij als jouw omgeving er plezier van heeft. Bij ieder boertje weer.
Dat is met 'onze' knoflookworst aardig gelukt. Onze tussen aanhalingstekens want het recept is van Meneer Wateetons. Dus eerst maar even de ingrediënten die Wateetons in zijn, en dus ook onze, knoflookworst stopte.
- Circa een kilo varkenslappen.
- Circa 750 gram speklappen.
- Een paar teentjes knoflook (afhankelijk van de grote van de bol een teentje of 8).
- Een bosje peterselie.
- Circa 15 gram zout per kilo vlees.
- Een flinke hoeveelheid (circa 1 eetlepel per 1,5 kilo vlees) gerookte paprikapoeder.
- Een flinke rode ui (of een stuk of drie Sjalotjes).
- En aardig wat peper (naar smaak.
- een scheut water.
- Twee eieren.
Om te beginnen snijden we het vlees aan stukken en dat leggen we even in de vriezer om wat aan te vriezen zodat de machine wat minder moeite heeft dit te malen. We snijden ook de overige ingrediënten klein.
Nu mengen we het licht aangevroren vlees door de gehaktmolen.
Vervolgens mengt u de ingrediënten door het gehakt heen. Dit zet u even terug in de vriezer om ervoor te zorgen dat het wederom makkelijker door de machine loopt en om smering van het vlees (scheiden van vlees en vet) te voorkomen.
Nu is het tijd om de darm schoon te spoelen die u vanzelfsprekend al enige uren te weken had liggen.
En toen raakte wij in de problemen. Want de darm die wij deze keer meekregen van ons verder fantastische slager De Worstenmakerij bleek een stuk krapper te zijn dan we normaal krijgen. We kregen de darm met geen mogelijkheid over het vulstuk van de machine heen.
Maar meneer en mevrouw Veelkantie zouden niet de hobbyisten zijn als we daar niet een oplossing voor wisten. Dus maakte we een aanpassing op de machine zodat ook deze dunnere darm op de machine pasten. Ik paste namelijk een stukje kunststofpijp zo aan dat dit in het originele vulstuk paste en erin bleef klemmen, maar wel zo dun was dat de darm er makkelijk overheen ging.
Ook dit euvel was weer verholpen dus konden we verder gaan met het vullen van de darm zodat we echte knoflookworsten kregen. Wel 375 centimeter!
Een deel daarvan bewaren we voor een andere gelegenheid, en een deel ervan bakten we om direct op te peuzelen.
En we moeten zeggen, met een paar kleine aanpassingen, zoals de eieren, iets minder zout en het water, deugde het recept van Meneer Wateetons perfect!
We hadden werkelijk zalige worsten gemaakt en dit recept komt zeker in onze bestanden te staan als beslist nog eens te maken. Want mijn god wat waren de worsten lekker! Zo mals, zo smaakvol, zo sappig en zo… tja… knoflookerig.
Eet vooral heel smakelijk!
Laat een reactie achter