BBQBijgerechtGrillenNagerechtenReceptenRokenRoosterenRubsSauzenSnacksSoepTaartTipsVisVoorgerechtWorst

De herfst zit er alweer goed aan te komen. Dus komen ook de stoof- en stamppotten weer in het vizier. En ondanks dat de zomer van mij veel langer had mogen duren spijt het me niets. Want stoof- en stamppotten zijn heerlijk!

We kozen voor de maaltijd van 10-09-2010 voor een flinke stevige stoofpot. Dus haalde we een kilo riblappen in huis. Het werden twee lappen van ieder zeker een pond.

Nu kun je deze in z’n geheel in de pot gooien, maar wij verkozen het om voor het gemak de riblappen in flinke brokken te snijden.

En nu eerst maar eens, nadat we wat peper en zout over het vlees gooiden, goed aanbraden.

Nu mag het vlees even uit de bakboter om een lekkere jus aan te maken.

Nu kun je die jus maken van een veelheid ingrediënten. In de regel gebruikt men komijn, kruidnagels, laurierblaadjes, peper en rundvleesbouillonblokjes en/ of kruidenbouillon. Veel mensen doen er ook een scheutje stroop, een flesje al dan niet bruin bier, wat bastaardsuiker of peperkoek in.

Wij hielden het gewoon op wat heet water (circa 750 ml), komijn, kruidnagels, laurierblaadjes, peper, zout en een paar flinke scheppen gewone suiker. Goed mengen en even aan de kook brengen, en dan mag het vlees er weer in terug.

Nu mag het vlees eerst eens een uurtje of drie pruttelen op een laag vuurtje. Ondertussen bereiden we de overige ingrediënten voor.

U ziet een bakje met mini-uitjes, een bakje met grofgesneden paprika en een bakje grofgesneden gekookte bieten. Later gaan er ook nog mini-krieltjes in.

Als het vlees een uur of drie heeft geprutteld dan controleren we even of het vlees al goed gaar begint te worden. Dit kunt u eenvoudig doen door even een stukje vlees uit de pan te vissen en de zogenaamde ‘trektest’ te doen. Trek je het vlees relatief makkelijk uit elkaar dan is dit redelijk gaar en moet nog een klein uurtje stoven.

Is dit het geval dan kunnen we de overige ingrediënten toe gaan voegen. Om te beginnen met de uitjes. Die hebben namelijk, van de ingrediënten nog het langste nodig om gaar te worden.

Beginnen de buitenkanten van de uitjes te garen dan kunt u de paprika erbij gooien.

Zodra ook de paprika begint te garen doen wij de licht voorgekookte krieltjes erbij.

Als ook de krieltjes gaar zijn dan is het tijd om de bieten erbij te gooien. Dat doen we helemaal op het laatste, want de bieten hebben doordat ze voorgekookt zijn maar heel kort nodig.

Nu nog even lekker een minuut of tien à vijftien de deksel op de pan en goed door laten pruttelen. Ondertussen snijden wij wat stukken grof bruin stokbrood af, want dat is heerlijk om de jus zo direct mee op te deppen en op te eten.

Tijd om, de laurier en de kruidnagel uit het mengsel te vissen en de boel op te dienen!

Helaas was de resultaatfoto erg vaag geworden. Deze was veel te donker waardoor ik de foto wat lichter moest maken. Dit kwam de kwaliteit van de foto niet ten goede. Maar… vanmiddag peuzelen we hetgeen wat over was gebleven op, en dus kon ik een betere foto produceren. En dat ziet er direct een stuk beter uit.

Ik deed ook wat van het stoofpotje op een broodje. En dat was meer dan heerlijk!

Over het gerecht:

Het vlees was mooi mals geworden. De uitjes waren heerlijk gaar en licht zoetig. De krieltjes hadden goed de smaak van de jus opgenomen. De biet was uiteraard ook goed gaar, want dat was immers voorgekookt, en had z’n smaak goed behouden. De paprika was heel mooi zacht.

En dat is wat we graag aan een gerecht, zeker in het geval van een stoofpotje, mogen zien. Dit soort gerechten hebben de neiging een brei te worden waarin de smaken van de diverse ingrediënten niet meer te onderscheiden zijn. Dat was bij ons stoofpotje niet het geval. Ieder ingrediënt had zijn eigen smaak behouden, en ook nog wat van de smaak van de kruiden opgepakt.

Dat komt omdat we de ingrediënten ieder op z’n eigen garingstijd in het mengsel hebben gegooid. Uiteindelijk zal dan geen van de ingrediënten te gaar zijn, smakeloos worden of tot prut gestoofd zijn. Het bijkomende voordeel is dat het stoofpotje geen hele massieve maaltijd zal worden waarvan je na vier happen al stampvol zult zitten.

Kortom, het was weer heerlijk eten! En zoals u weet, vriend of vijand… wens ik u dat ook toe. Eet vooral heel smakelijk!

5 Responses to “Rundvlees stoofpotje (nu met betere resultaatfoto’s)”

  1. Ard says:

    Betreft: Recept voor rundvlees stoofpotje.

    Moet tijdens het gehele proces de deksel op de pan of juist niet ?

    Alvast bedankt

    Mvg
    Ard

  2. Veelkantie says:

    Ard,

    In eerste instantie sowieso want we willen niet dat het kookvocht verdampt. Later in het proces, als je andere zaken gaat toevoegen die deels het vocht opnemen, als het mengsel naar uw smaak te nattig is kunt u overwegen om het kookvocht wat te laten inkoken door de deksel van de pan te laten. Normaliter is dit niet nodig. In ons geval zeker niet. Een alternatief, als uw gerecht toch wat te vochtig uitpakt kunt u een schuimspaan gebruiken om op te scheppen.

  3. Peter says:

    Jawel! vandaag hebben wij weer eens een kleine 2 kilo rendang gemaakt. Wat is dit toch super topvoer.
    Deze keer niet met de bijna standaard sajoer boontjes, maar we zijn aan het experimenteren geslagen.
    Het resultaat was een salade van appel, komkommer,beetje ui,en tomaat en dat alles aangemaakt met wat azijn,ketjap,chillisaus en wat gember en knoflook.
    Het bleek allemaal bijzonder goed bij elkaar te passen, wat seroendeng en kroepoek maakte het feest compleet.

  4. henk says:

    peter,dat heeft wel iets weg van atjar sajour… alleen de tomaat heb ik daar nog niet bij gegeten, daar zijn ze hier niet zo dol op..
    ach atjar kan je maken zoals je wilt,daat zijn geen wetten voor en het is eigenlijk lekker bij alles

    gr henk

  5. Veelkantie says:

    Hoi Peter,

    Uiteraard hoort deze reactie eigenlijk onder de blogpost over Rendang. Dus plaats ik even een verwijzing naar desbetreffende blogpost ;)

Laat een Reactie achter