Een echte 'meatloaf' is niet te versmaden. U kunt het koud of warm eten bij de broodmaaltijd of bij de warme maaltijd. En het is ook nog relatief eenvoudig te maken.
En buiten het bestandsdeel gehakt, van een soort die u zelf wilt, staat het u geheel vrij om het gehaktbrood aan te vullen met de ingrediënten die u lekker lijken.
Wij aten het gehaktbrood bij de warme maaltijd van hele gekookte worteltjes (met een stukje loof) en gebakken krielaardappeltjes.
Maar laten we voortgaan en u de bereidingswijze laten zien.
Uiteraard heeft u flink wat gehakt nodig. Wij namen daarvoor een pond half om half gehakt en een pond rundergehakt. Deze mengde we met wat Italiaanse kruiden, drie kleine gesneden uien, wat in melk geweekt wit brood (circa 150 gram) en twee eieren door elkaar.
Dan is het tijd om een bakblik (circa 30 centimeter) in te vetten met wat margarine en daar een laagje spek in aan te brengen dat dienst gaat doen als omhulsel van het gehaktbrood.
Vervolgens brengen we onder in het bakblik een eerste laag van het gehaktmengsel aan en drukken daar 5 hardgekookte eieren over de lengte in.
Nu voegen wij de rest van het gehaktmengsel toe tot de eieren geheel in gehakt zijn ingepakt.
En dan vouwen wij het uitstekende spek over het gehakt heen.
En dan schuiven wij het bakblik in de oven. En daar blijft het 45 minuten tot een uur in staan bij een temperatuur van 220 graden.
Nu nemen we het bakblik uit de oven, gieten wat overtollig vocht af en keren het bakblik om op een mooie schaal, die u desgewenst kunt voorzien van een laagje groenvoer.
We laten het gehaktbrood even een minuut of 5 drogen aan de lucht voordat wij deze afdekken met zilverfolie om het warm te houden. Daardoor zal het spek wat minder vettig en iets krokanter worden. U kunt ook, om het drogen iets te bevorderen, het spek wat deppen met wat keukenpapier of, nog lekkerder... de meatloaf even onder de grill van de oven plaatsen om het bacon nog krokanter te maken.
Toen de worteltjes en aardappel eenmaal klaar waren werd het tijd om het gehaktbrood aan te snijden. En uiteraard een flinke dikke plak omdat het dienst doet als vlees bij de avondmaaltijd.
Gelukkig hebben we nog een flinks stuk over, en dat gaan we even bij de lunch soldaat maken.
Met een gehaktbrood als dit kunt met gemak meerdere dagen doen, als u niet zulke vraatzakjes bent als de Veelkantie's. U dient de prijs van het gehaktbrood dan ook over zoveel dagen te verdelen als u ervan eet.
Ik wens u hoe dan ook heel smakelijk eten!
Product |
Hoeveelheid |
Prijs |
Waar |
Gehakt | 1 kilo | € 3,95 | Jumbo |
Ontbijtspek | 250 gram | € 2,80 | Albert Heijn |
Eieren | 5 stuks | € 0,63 | Albert Heijn |
____________ Totaal |
______ € 7,38 |
11 reacties
Naar het reactie formulier ↓
Ron Steenwijk
8 augustus 2011 om 8:59 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Om de echte Amerikaanse meatloaf smaak te verkrijgen raad ik aan een scheutje “worchester saus” toe te voegen. Ik woon in Greensburg Amerika en wij maken het geregeld en de “worchester saus” is het geheime ingredient dat meestal word weg gelaten uit meatloaf recepten.
Ook mag natuurlijk selderij blad niet ontbreken in dit uitmuntende gerecht.
Yvonne
9 augustus 2011 om 12:17 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Oh, dat ziet er lekker uit!!
jbodde
29 december 2011 om 8:30 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
ga het vandaag maken ziet er super goed uit
Jeanne
Meneer Veelkantie
30 december 2011 om 1:49 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
J. Bodde,
Ik ben uiteraard erg benieuwd of uw gehaktbrood nog gelukt is en of deze lekker was
Janneke
9 januari 2013 om 3:07 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ik heb het nu al een paar keer gemaakt, het valt erg goed in de smaak!! Soms bak ik het nog even rondom in de koekepan om het spek krokant te krijgen, dat is errug lekker!
Sjors
11 juli 2013 om 4:18 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Mag ik vragen wat het ingrediënt is wat op het 2e plaatje (ná die met de eieren erbij) op het gehakt zit?
Meneer Veelkantie
11 juli 2013 om 8:36 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Sjors,
Dat zijn de kruiden met wat paneermeel.
Sjors
12 juli 2013 om 6:15 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ah dankjewel meneer Veelkantie, ik heb namelijk niks over paneermeel in het recept kunnen lezen, wel over de Italiaanse kruiden
Meneer Veelkantie
14 juli 2013 om 12:53 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Sjors,
Klopt. Het is een poosje geleden, maar ik meen dat we toen geen andere optie hadden dan een kruidenmix met paneermeel te gebruiken. Maar gezien de toevoeging van brood kan het gemist worden.
Frederik
23 november 2013 om 1:04 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ik ga het zo de oven inschuiven. Ben razend benieuwd. Ziet er bij voorbaat heerlijk uit.
Heb een speciaalrecept voor het gehakt. Iedereen wil het hebben, zelfs de slager, maar blijft keukengeheim.
Meneer Veelkantie
23 november 2013 om 1:24 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Foto is altijd leuk Frederik