«

»

dec 02 2010

Bericht afdrukken

Speciaaltje (Febo kopie) fabriceren



Gisteren maar eens een poging ondernomen om het Speciaaltje van Febo, we zijn er verzot op, na te maken. En ik moet zeggen, dat is aardig gelukt! Mevrouw en dochter Veelkantie waren van mening dat de gelijkenis qua smaak erg dicht in de buurt kwam.

Oké, die van mij waren niet rechthoekig maar rond. Dat was en is natuurlijk een volstrekt triviaal detail. Verder kan ik volgens mij zo bij de Febo aan de slag!

Hieronder dan ook een paar foto's van het bereidingsproces.

Eerst maar eens een kilootje gehakt draaien (half om half). We hebben immers niet voor niets een gehaktmolen gekocht.

Daarna maar eens het een en ander toevoegen. Zoals wat kruiden, paneermeel en wat peterselie. Ik gebruikte als kruiden wat uienpoeder, wat knoflookpoeder, peper en zout en een snufje komijn. Maar u moet voor uzelf maar bepalen wat u het lekkerste lijkt.

En uiteraard flink wat gesneden ui en een eitje.

Na het mengen deed ik het gehakt in een stuk huishoudfolie en rolde dit tot een 'worst'. Ik had de 'worst' nog even wat plat kunnen slaan om ook het model van het originele Speciaaltje te benaderen, maar dat leek me niet zo noodzakelijk. Heeft namelijk niets met de smaak te maken.

En ook van het restant van het gehakt draaide ik een 'worst' en heb de 'worsten' daarna een uurtje in de vriezer gelegd zodat ze een beetje konden opstijven. Dat vergroot het gemak bij het paneren van de Speciaaltjes. U heeft anders kans dat de Speciaaltjes helemaal week en slap worden zodra u deze in het losgeklopte eitje rolt.

Na het uurtje opstijven sneed ik de worsten in delen die ongeveer het formaat van een Speciaaltje hadden. Vervolgens even door de bloem, door een losgeklopt eitje en door de paneermeel. En het resultaat was al snel een bordje met ongebakken Speciaaltjes van ieder een onsje per stuk.

Daarna werd het even gokken. Want hoelang moeten ze in de frituur om door en door gaar te worden. De eerste poging mislukt. Vijf minuten bleek net even te kort te zijn. Dus de volgende ging er een minuut of acht in op circa 170 graden Celsius. En dat bleek helemaal goed te zijn.

Ondertussen dat meneer aan het stoeien was met de Speciaaltjes had mevrouw Veelkantie flink wat verse frieten gesneden. Die mochten in de tweede frituurpan en al snel kon het smullen beginnen.

Zoals ik al eerder heb verraden, ze smaakte heerlijk. En, zo waren dochter en mevrouw Veelkantie van mening… ze leken qua smaak bijna op de Speciaaltjes van de Febo. We hebben er nog twee over en die doen we tussen de middag maar eens tussen een wit bolletje.

Eet vooral heel smakelijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/12/02/speciaaltje-febo-kopie-fabriceren/

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ron Steenwijk

    Hierbij even een berichtje van een vervend Febo liefhebber in Amerika. Ik heb een adresje in Canada waar ik de originele frikandellen kruiden vandaan haal maar aangezien ik er doorheen was en het minstens 10dagen duurt voordat de kruiden hier zijn heb ik besloten om zelf eens een pogiing te wagen en ik moet zeggen dat me dat redelijk gelukt is. Hier zijn de kruiden die ik gebruik.

    paprikapoeder
    peper
    zout
    uienpoeder
    knoflookpoeder
    komijne poeder
    oreganopoeder
    kruidnagelpoeder (niet te veel)

    Ik maak de uien fijn in een keuken machine zodat ze mooi fijn zijn. Doe de fijn gemalen uien in een bakje en zet het even weg.

    Ik gebruik 3 pond gehakt……2 pond varkensgehakt en 1 pond rundergehakt.
    Meng het gehakt in de keukenmachine gezamelijk met de fijn gemalen uien en een flinke scheut zoete ketjap tot een smeuige massa. Laat de massa even afkoelen in de koelkast en pas op dat het niet te warm word tijdens het fijnmalen….in dat geval tussentijds af laten koelen in of de vriezer of de koelkast.

    LET OP:Alleen ketjap gebruiken voor frikandellen en NIET voor speciaaltjes,

    Scheur een hoeveelheid velletjes 30/30 keuken-waspapier en leg hier het mengsel op. Vouw het papier als een envelope en druk het plat (2cm dik).
    Er zijn twee methodes om de volgende stap te doen.

    Dit is voor speciaaltjes:
    Vries de pakketjes in in de vriezer totdat ze hard zijn en haal ze uit het was papier…….dan door de bloem, ei en paneermeel en daarna even weer de vriezer in.

    Dit is voor frikandellen:
    Plak de pakketjes dicht met een plakbandje en kook ze even (3 – 4 minuutjes) in kokend water en laat ze goed afkoelen. Als ze afgekoeld zijn uit het was papier halen en frituren……een gesneden uitje met mayo en ketchup erbij en je hebt een eigengemaakte frikandel speciaal.

    Beide methodes zijn uitermate geschikt om in te vriezen.

    Eet smakelijk.

    P.S
    De meeste internet recepten reppen over een gekookte aardappel, of een paar sneetjes wit brood door het gehakt mengsel maar dat maakt het recept te stijf. Als je ze even invriest voordat je het mengsel paneerd dan heb je geen bindingsmiddel (aardappel, brood) nodig.

    Probeer het maar eens…….je zult versteld staan van de smaak.

    Groeten uit Greensburg, Amerika.

  2. Meneer Veelkantie

    Via het contactformulier ontving ik de volgende reactie:

    Geachte heer/mevrouw,

    Graag zou ik de speciaaljes willen maken, ik ben er gek op.
    Maar kunt u mij iets meer vertellen over de hoeveelheid kruiden die u gebruikt heeft in dit recept?

    Graag zie ik uw reactie tegemoed.

    Met vriendelijke groet,

    Ron

    Ron, even op voorhand. Het is altijd handig en leuk als mensen dit soort vragen via de reacties onder het desbetreffende topic stellen zodat andere ook nog wat aan de vragen en antwoorden hebben.

    En dan nu het antwoord.

    Het weet het niet meer exact, maar ik denk dat ik zo’n 20 gram zout per kilo gehakt gebruik. Dat gebruik ik namelijk voor worst ook altijd. Peper en komijn, en eventuele andere kruiden die je wilt gebruiken, zal zo ongeveer twee tot drie theelepels zijn.

    Om te testen of het gehakt op smaak en naar jouw zin is neem je gewoon een beetje van het gehakt, maakt hier een balletje van en doet dit in een boterhamzakje dat je goed dichtknoopt. Leg vervolgens het zakje met gehakt in kokend water en kook het balletje tot het gaar is. Nu is het een kwestie van proeven. Is het smaaktechnisch naar je zin dan ga je verder met het maken van de Speciaaltjes. Is het nog niet naar je zin dan vul je de hoeveel kruiden in het gehakt aan die naar jouw smaak nog ontbreekt.

    Maar let op! Wat je er teveel in doet kun je er nooit meer uithalen. Wees dus voorzichtig, want te zout of te scherp van de peper is erger dan iets te flauw.

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

  3. paula

    Was dot genoeg voor 8 of 10 speciaaltjes?

    1. Meneer Veelkantie

      Paula,

      Dat was genoeg voor 10 speciaaltjes. Maar je zou er meer uit kunnen halen als je het gemiddelde gewicht op zo’n 80 gram per stuk zou houden. Ofwel hetzelfde wat ze bij FEBO wegen.

Laat een reactie achter