BBQBijgerechtGrillenNagerechtenReceptenRokenRoosterenRubsSauzenSnacksSoepTaartTipsVisVoorgerechtWorst

Krijgt u visite met de feestdagen dan zijn hartige soesjes altijd een relatief eenvoudig te maken recept. U kunt de soesjes in de middag presenteren, tijdens het diner, bij een warm en koud buffet of bij of als nagerecht.

U kunt de soesjes vullen met alles dat ook maar enigszins door het tuutje van een spuitzak gaat. U kunt de vulling kant en klaar kopen of, als u toch al tijd teveel heeft kunt u de vulling ook zelf maken.

Het maken van de soesjes is in ieder geval makkelijk zat.

Hieronder even de benodigdheden.

Soezendeeg:

 • 1 deciliter water
 • een snufje zout
 • 50 gram boter
 • 60 gram bloem
 • 2 eieren

Hoeveel soesjes u uit bovenstaande ingrediënten haalt is een afhankelijk van hoe groot u de soesjes maakt. Bovenstaande is goed voor een stuk of 8 tot 10 middelgrote (iets groter dan een slagroomsoes) soesjes. U kunt het recept vermenigvuldigen of kleinere soesjes spuiten om meer soezen te krijgen.

Het bereiden van het soezendeeg en het afbakken is simpel. Tevens even wat tips!

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
 2. Doe het water, de boter en een snufje zout in de pan en laat de boter smelten en breng vervolgens het mengsel langzaam aan de kook.
 3. Voeg nu in een keer alle bloem toe en roer dit stevig door het mengsel. Doe dit bij voorkeur met een vork. Een garde zit al snel vol met soezendeeg en dan moet u peuteren om het er tussenuit te krijgen.
 4. U blijft bij een matig vuur roeren en op zeker moment vormt het mengsel zich tot een bal. Zodra deze loslaat van de wanden en bodem neemt u de pan van het vuur en slaat hier een voor een de eieren doorheen. Blijf doorkloppen tot u een egale glanzende massa heeft.
 5. Laat de massa nu even iets afkoelen en hevel dit over in een spuitzak en spuit een voor een een hoopje massa op een van bakpapier voorzien bakblik of ovenrooster. Hou rekening met het rijzen van de soezen dus zorg voor voldoende afstand tussen de soezen.
 6. Plaats nu het bakblik ongeveer halverwege in de voorverwarmde oven. Bak de soezen in circa 25 minuten helemaal gaar. Open het eerste kwartier de over sowieso niet! U soezen zullen dan inzakken.
 7. De soezen zijn klaar als deze licht aanvoelen en goudgeel van kleur zijn. Voelen de soezen nog wat zwaar aan dan komt dit omdat het soezendeeg in de kern nog niet gaar is. Zou u ze nu uit de oven halen dan mislukken ze. Neem een soes uit de oven en breek deze door. Is de soes ‘droog’ (gaar) aan de binnenkant dan zijn ze klaar.
 8. Duurt het langer om de soezen te garen, omdat u bijvoorbeeld wat rijkelijk veel soezendeeg heeft gebruikt, stel dan de temperatuur van oven bij naar 200 graden Celsius. Laat de soezen wat langer doorgaren.
 9. Heeft u na een minuut of 30 nog altijd geen gare soezen dan kunt u deze als laatste redmiddel nog even aan de zijkant inprikken met een satéprikker. Hierdoor zal de hete vochtige lucht uit de soes ontsnappen en de soes van binnen sneller garen.
 10. Lukt zelfs dat niet… begin dan gewoon opnieuw.

Nu kunt u de soezen even laten afkoelen en daarna vullen met wat u maar wil. Zoals gezegd, gaat het door het tuutje van de spuitzak dan is het geschikt als vulling. Dat wil overigens niet zeggen dat alles waarmee u een soes kunt vullen ook lekker is.

Kleine soesjes, kleiner dan het standaardformaat slagroomsoesjes, zijn bijvoorbeeld nog wel geschikt om te vullen met iets van een kruidenboterachtige substantie. Vult u soezen die groter zijn dan het standaardformaat slagroomsoezen dan is dit niet lekker. Dan is het een vettige ranzige hap.

Mogelijke vullingen zijn bijvoorbeeld een fijne ham salade. Klik hier voor het recept.

Dat ziet er doorgesneden dan zo uit:

Andere lekkere vullingen zijn bijvoorbeeld een zalmmousse, een kaasmousse, een heerlijke (dikke, dus wat meer bloem gebruiken in de ragout) champignonragout, Een lekker paté (even doorprakken en mengen tot het de juiste consistentie heeft) of bijvoorbeeld een stevige kruidenkaasvulling (even laten opstijven in de koeling na het vullen).

Kunt u het bedenken dan kunt u de soezen ermee vullen. Proef wel altijd de vulling die u heeft bedacht eerst een keer voor. Het is natuurlijk funest als blijkt dat uw vulling niet lekker is of niet lekker in de mond aanvoelt. Een middagje voorproeven hoeft natuurlijk geen straf te zijn.

Lekkere zoetige vullingen voor tussendoor of als dan wel bij het dessert kunnen bijvoorbeeld chocolademousse of banketbakkersroom zijn. Of een gepureerde fruitvulling, zoals banaan. Vul ze eens met roomijs. En uiteraard de klassieker, slagroomsoezen (gebruik GEEN kant en klaar spuitbus! De room daarin zal slap worden en stukgaan op den duur).

Laat de soezen na het vullen eventueel even wat opstijven zodat de vulling niet te vloeibaar gaat worden. Neem ze kort voor het serveren uit de koeling en uw gasten eten de vingers erbij op!

Eet smakelijk, en veel succes!

Laat een Reactie achter