Voorbereidingen Mexicaans familie dinertje op Koninginnedag – Plus updates
Zou u mijn dagboekje van een kookgek volgen dan wist u dat wij met Koninginnedag familie van mijn vrouw over hebben om er een echte feestdag van te maken.
Als de schoonfamilie bij ons langskomt willen wij hen altijd graag een bijzondere maaltijd voorschotelen. De laatste keer was dat Griekse Mezethes (Tapas) en daarvoor maakte zij kennis met onze overheerlijke super Spareribs. Beide keren was het een groot succes. Die traditie zetten we graag voort.
Deze keer gaat het een Mexicaanse maaltijd worden. Op het menu staan deze keer als voorgerechten Maiskolven in kruidenboter en Gevulde champignons (deze keer uit de oven). Als bijgerechten een heerlijke pikante Salsa dip en Guacamole met maïschips. En als hoofdgerecht ‘Chicken Fajita’s’ en een heerlijke Chili die men in kan pakken in zachte tortilla's. En daarbij als klap op de vuurpijl ook nog eens onze heerlijke zelfgemaakte Verse Chorizoworstjes.
Dat vereist natuurlijk wel het één en ander aan voorbereiding. Zouden wij al deze gerechten op Koninginnedag zelf moeten bereiden dan komt er van onze dag niets terecht en vallen we tegen de tijd dat het etenstijd is aan tafel om van vermoeidheid.
Dag I - 28 april 2011
Vandaar dat we vandaag al zijn begonnen met het draaien van de Verse Chorizoworstjes. En dat deden we met onze gemodificeerde machine en aan de hand van een alweer verbeterd recept.
Uiteraard begonnen we natuurlijk met het aan stukken snijden van de licht aangevroren speklappen en lekkere vette varkenslappen. Want hoe vetter (circa 25 tot 30% van de massa) hoe smeuïger de worst zal worden. We hadden ruim anderhalf kilo vlees om precies te zijn.
Dat knalde we eerst even door de gehaktmolen, want zo kun je natuurlijk geen worst maken.
Bij het gehakt ging vervolgens een flinke hoeveelheid paneermeel, 60 gram deels gerookte paprikapoeder, 5 tenen knoflook, flink wat gesneden selderij, gemalen komijnzaad, peper, zout, snufje cayennepeper, fijngehakte rode paprika en twee longdrinkglazen water.
En dat mengde mevrouw Veelkantie met de handen tot een mooi vleesdeeg.
Hoe het draaien van de worsten in z'n werk gaat kunt u onder verschillende andere postings met het thema Worst Maken vernemen. Hier sla ik het deze keer even over.
In het echt hebben we deze stap natuurlijk niet over kunnen slaan, dus presenteer ik u graag het resultaat.
Ik heb het deze keer niet opgemeten, maar ik schat dat het ruim meer dan 3 à 3,5 meter worst is.
Het mooie van het gebruiken van verse ingrediënten is dat je deze door het velletje van de worst heen kan zien. Zo zie je de paprika en de selderij mooi in de worsten zitten. Helaas is dat op deze foto niet zo goed te zien.
Dag II - 29 april 2011
Vanavond maakte wee alvast de Chili. Dat is goed te bewaren en de volgende dag kun je dit prima opwarmen. Op Koninginnedag zelf hebben we namelijk ook nog wel wat te doen hebben.
En in de Chili gaan de lekkerste verse ingrediënten. Zoals verse knoflook, verse peterselie, uien, paprika, champignons en grof gesneden Chorizoworst.
Daarnaast natuurlijk een flinke hoeveelheid gehakt, tomaten, Chiliboontjes en flink wat kruiden, waaronder Cayennepeper om het een beetje pit te geven. En dat ziet er tezamen dan zo uit.
Ondertussen dat meneer Veelkantie de Chili maakte holde mevrouw Veelkantie de grote Champignons uit.
Mevrouw Veelkantie maakte ook de gehaktvulling aan die morgen in de Champignons gaan. Dan mogen ze even in de oven en maken we het af met een plakje Cedarkaas er overheen.
We hebben ook de Maïskolven voor zover als mogelijk klaargemaakt. Dus schoongemaakt, gekookt, even in de roomboter laten zwemmen toen ze nog heet waren, gehalveerd en tezamen met een flinke klont kruidenboter in de zilverfolie gewikkeld.
Morgen doen we de Maïskolven lekker in zilverfolie in de oven om op te warmen, door te garen en om de kruidenboter te laten smelten.
Tussendoor knipte mevrouw Veelkantie ook nog even de kipfilet voor de ‘Chicken Fajita’s’. Morgen maken we dit af met de nodige ingrediënten. Dit is namelijk het lekkerste als het vers uit de pan komt. Je kunt kipfilet niet opwarmen want dan zal het een droge taaie hap worden.
We hebben nu alles voorbereid wat we konden voorbereiden. Je kunt helaas niet alles alvast klaarmaken en het alleen even opwarmen. Was dat maar waar.
Zo kun je verse Guacamole niet bewaren. Ook niet in de koelkast en ook niet als je er citroensap aan toevoegt. De Avocado heeft erg de neiging om bruin te worden en de sappen van de overige ingrediënten zouden er een smurrie van maken. Die maken we morgen dus vers. Gelukkig is dat niet zoveel werk.
Hetzelfde gaat ook op voor de gevulde champignons. We holden ze wel alvast uit en maakte ook vast de gehaktvulling aan, maar bewaren deze wel apart van elkaar en 'monteren' het morgen kort voordat we deze in de oven doen. Ik vrees anders dat de champignons teveel vocht uit het vlees zouden opnemen en dat zou niet zo lekker zijn.
Als ik morgen nog wat foto's heb van de bereiding en misschien van de kant en klare gerechten dan plaats ik deze uiteraard op Veelkantie.
Dag III - 30-04-2011 - De Finale
Helaas hadden we simpelweg niet de tijd om foto's te maken tijdens de uiteindelijke bereiding van de maaltijd, en ook van de gerechten zoals deze gereed waren. Wat ik nog wel voor u heb is het slagveld in de keuken nadat we allen als hongerige wolven op de maaltijd gestort waren.
Het ziet er op de foto niet eens zo ernstig uit, maar neemt u van mij aan dat we nog wel een flink uurtje bezig zullen zijn deze puinhoop op te ruimen.
Alle gerechten vielen bijzonder goed in de smaak mogen we wel zeggen. Uiteraard hadden we wel weer veel te veel gemaakt, dat is een beetje een afwijking van ons, maar dat neemt dan wel weer met zich mee dat iedereen zijn buikje rond wist te eten en ook aan zuiperij was beslist geen tekort.
Ik mag best onbescheiden zeggen dat we de familie een maaltijd wisten voor te schotelen die zij zich nog lang zullen heugen. Al was het maar omdat men die knoflooklucht voorlopig niet kwijt zal zijn. Die blijft nog wel een paar dagen hangen, zo vrees ik
Geef een reactie