Feed on
Posts
Comments

Bij de firma Gaswinkel informeerde ik op 10-05-2011 of men misschien ook een Elektrisch Grillspit voor mijn 21" Smoker Barbecue in het assortiment heeft.

Ik kwam op het idee omdat blijkt dat er op mijn nieuwe Smoker voorbereidingen zitten voor een grillspit in de vorm van twee inkepingen in de deksel. Pure nieuwsgierigheid deed de rest.

Op 11-05-2011 kreeg ik antwoord, en men bleek inderdaad een Elektrische Grillspit te kunnen leveren.

En niet de minste ook. Sterker nog… men maakt deze op maat voor de diverse formaten Smokers en overige barbecues. En niet de minste ook. De spit is bijvoorbeeld gemaakt van RVS en de elektrische motor kan 25 kilogram aan. Je zou er dus een klein varkentje, hetgeen ik nog eens hoop te doen, aan kunnen rijgen om te grillen.

Ik verzocht de firma Gaswinkel mij een paar foto’s van het apparaat toe te sturen. Al op 12-05-2011 kreeg ik een setje foto’s en een korte verklaring bij de foto’s van Gaswinkel in de mail.

Nu twijfel ik nog of ik uiteindelijk overga tot de aanschaf van het apparaat. Ik vraag me namelijk af hoe vaak ik deze ga gebruiken en of het dan, in verhouding tot de keren dat ik het Elektrische Grillspit ga gebruiken, wel de (slechts) € 79,95 waard is die het apparaat in dit geval kost.

Toch wil ik voor andere geïnteresseerde graag de foto’s tonen die ik van de firma Gaswinkel ontving. Wie weet heeft u wel grootse grillplannen… Bij deze dus:

Om de Grillspit goed te kunnen laten draaien zijn er wat kleine aanpassingen nodig. Zo is het nodig om aan weerzijde van het grillcompartiment twee inkepingen van circa 10 mm te maken. Dat kunt u gewoon doen met een slijpschijf of iets dergelijks.

Door deze inkepingen blijft het spit mooi op z’n plaats liggen bij het roteren.

De deksel, zo liet ik u al weten, hoeft niet aangepast te worden. Daar zitten, af fabriek, al twee mooie inkepingen in. Dat is ook wat mij op het idee bracht eens te informeren naar het bestaan van een Grillspit.

Er is nog wel een andere aanpassing nodig. Zonder deze aanpassing zou het spit rondjes om de eigen as kunnen gaan draaien omdat het een hele compacte motor betreft die mede daarom niet voorzien is van een contragewichtje. Hetgeen ook zinloos zou zijn als je bijvoorbeeld een varkentje van een kilo of 20 – 25 aan het spit zou hebben hangen.

Maar ook daarvoor had de firma Gaswinkel een nette oplossing bedacht. Namelijk een wartel dat je door een nog zelf te boren gat in de wand van de Smoker steekt en aan de binnenzijde vastschroeft. Even een foto want dat is duidelijker.

Met de pin die op de motor zit zet u deze vast in de wartel aan de buitenzijde. Zodoende blijft de motor op z’n plek zitten en draait deze niet mee als het vlees aan de spit wat uit balans is.

Het uiteindelijke resultaat mag gezien worden.

Na deze aanpassing kunt u flinke hompen vlees mooi rondom garen. U zou dit eventueel via de Fire Box kunnen doen, maar ook het grillcompartiment leent zich daar erg goed voor. Er ligt immers een prima verstelbaar kolenrooster in het grillcompartiment.

Om het garen te bevorderen kan de deksel, door de af fabriek uitsparingen, keurig dicht.

Ik moet zeggen, als ik tot de aanschaf van deze Elektrische Grillspit overga, dan gaat het zeker deze worden!

Ik mag overigens graag nog eens mijn complimenten uit doen gaan naar de firma Gaswinkel. Dit was geen eenvoudige vraag en de medewerker heeft speciaal op mijn verzoek voor mij deze foto’s geschoten.

Dat is even andere koek dan bijvoorbeeld de firma Koopgoedkoop.nl die er nu al meer dan 20 dagen over doet om even uit de stoel op te staan en naar de showroom te lopen om even de binnenmaten van een Smoker voor me op te nemen.

Leave a Reply