«

»

Nov 09 2011

Bericht afdrukken

Onze Avocadoplant (update 09 november 2011)



Avocadoplant

Onlangs sloot ik een topic, namelijk Zelf Guacamole maken, af met een leuke tip. Namelijk om de pit uit de avocado te planten en een paar weken af te wachten tot deze kiemt, wortel schiet en u een heuse avocadoplant heeft.

En dat is precies wat wij zelf deden. Namelijk het kweken van onze eigen avocadoplant. Althans… avocadoplant… Het is momenteel nog niet meer dan een pit, of liever twee want twee keer zoveel kans op succes, van een avocado in een flinke pot met potgrond.

Maar met een beetje geluk komt daar binnen enige weken een plant uit. Van de vorderingen gaan wij u op de hoogte houden, zoals wij u van alle wetenswaardigheden op de hoogte houden.

Uiteraard stellen wij u wel in kennis van de wijze waarop u een avocadoplant kweekt, wat daarbij van belang is en wat u ervan mag verwachten.

Om te beginnen moet u er natuurlijk voor zorgen dat u een avocadopit in handen krijgt. En de makkelijkste manier is om lekker Zelf Guacamole te maken. Als u de instructies onder de link volgt om de pit uit de (rijpe) avocado te verwijderen dan heeft u alles dat u nodig heeft om uw eigen avocadoplant te kweken. Namelijk een prachtige mooie avocadopit!

Nu kunt u twee dingen doen.

U kunt de eerste methode hier direct onder volgen en dan spoelt u de pit gewoon af onder de koude kraan, u spoelt alle restanten van het avocadovlees weg door met de vingers over de pit te wrijven, en droogt de pit met een stukje keukenpapier en volgt onderstaande instructies op.

De methode met de tandestokers

Prik een drietal tandenstokers of cocktailprikkers in de zijkant van de pit en hang de pit met de kont (ronde of anders rondste kant) in een glas water om zo proberen wortels te kweken en de pit te doen ontkiemen tot een scheut.

Nu plaatst u het glas of bakje water met de pit met tandenstokers op een warme plek met indirect zonlicht en oefent een hoop geduld uit. U kunt natuurlijk ook de tandenstokers helemaal vergeten een bijvoorbeeld een hyacintenglas gebruiken.

Na 3 tot 6 weken komen er aan de onderkant wat wortels tevoorschijn en even daarna barst de pit open en kunt u het een scheutje op zien komen. Is de scheut eenmaal een centimeter of 15 hoog verwijder dan met de hand de bladeren uit de top en wacht vervolgens wederom 2 tot 3 weken tot er een nieuw topje bladeren gegroeid is. In tussentijd zullen de wortels zich vermenigvuldigt hebben.

Plaats nu de scheut met wortels in een pot met potgrond. Neem een pot met gaten in de bodem om ervoor te zorgen dat er geen water in de pot blijft staan.

De vereenvoudigde methode.

Je hebt ook de vereenvoudigde methode. En u weet inmiddels dat wij altijd de makkelijkste weg kiezen. Dus deze methode pasten wij toe.

Wederom heeft u heerlijke zelfgemaakte Guacamole gemaakt en eveneens de pit volgens de instructies onder de link uit de avocado genomen. Nu wrijft u de pit wat schoon en legt deze circa 24 uur lang in een bakje met water.

Het nut van in het water leggen is dat dan het bruine schilletje rond de pit wat zachter zal worden en de pit daardoor wat eenvoudiger zal ontkiemen in de pot.

Als u de pit 24 uur in het water heeft gehad gooit u eenvoudigweg het water weg.

De volgende stap bestaat er gewoon uit dat u de pit in potgrond in een grote pot met wederom gaten in de bodem met de kont (ronde kant) naar beneden plant.

Zorg dat de aarde lekker los om de pit zit, of laat anders een klein stukje van de pit boven de aarde uitkomen. Gebruikt u goed losse potgrond dan kunt u gerust nog een beetje aarde over de pit gooien om deze enigszins te beschermen tegen de zon en dieren.

Om de paar dagen zorgt u dat de aarde vochtig is door dit bijvoorbeeld met een plantenspuit te bespuiten. Maar maak de grond niet te nat dus liever geen gieterwerk! Vochtig is voldoende. Plaats de pot op een warme plek met eveneens indirect zonlicht om uitdrogen te voorkomen.

Nu is het eveneens een kwestie van geduldig zijn. Het ontkiemen van de pit kan circa 3 weken tot wel 2 maanden duren. Zodra de pit barst kan het snel gaan. Dus let daar maar op!

Na enige tijd, als het een flinke steel is kunt u de plant toppen om zo meer zijscheuten te kweken en een vollere plant te krijgen. Tot die tijd gewoon, net als voorheen de aarde vochtig houden tot er een flinke steel met zijscheuten en bladeren is ontstaan en vervolgens gewoon behandelen als iedere andere plant met vruchten of groenten.

Herhaal het toppen van de de stam telkens als deze circa 10 tot 15 centimeter gegroeid is. Zo beweegt u de plant ertoe meer wortels en zijscheuten te kweken en meer struikachtig te worden.

Maar let op, de plant heeft niet graag natte wortels en de wortels rotten vrij snel weg, dus overdrijf het water geven vooral niet en zorg altijd dat het water aan de onderzijde weg kan zodat er geen water in de pot of de mand blijft staan!

U kunt merken als u de plant teveel water geeft als de randen van de bladeren geel worden. Geef dan de plant een paar dagen geen water en laat de aarde wat drogen. Herhaal daarna het watergeven weer maar in een wat gematigder tempo. Overigens is te droog, zeker als het gaat om de luchtvochtigheid, ook niet goed. Worden de bladeren aan de randen bruin dan moet u zo nu en dan de bladeren van de plant benevelen.

Ik hoop dat ik de avocadoplanten, het liefst beide want zoals u heeft gezien heb ik er twee geplant (is handig voor de kruisbestuiving want vruchtdragende planten/ bomen hebben kruisbestuiving nodig om tot de groei van vruchten te komen), binnenkort kan toevoegen aan het rijtje planten met eetbare vruchten e.d. die ik al heb.

Overigens, en dat moet ik u eerlijk bekennen, is de kans dat de avocadoplant werkelijk avocado's voort gaat brengen gering maar wel mogelijk. Er zijn een aantal zaken die het geven van vruchten kan verhinderen.

Gedurende de wintermaanden moet u de plant binnen houden want hij kan niet tegen de winterse kou en omstandigheden. Een avocadoboom kan in de vrije natuur onder de juiste omstandigheden 6 tot 12 meter worden en dat gaat niet in uw huiskamer passen. Om een dergelijke plant in de winter binnen te kunnen houden kunt u hoe dan ook niet toestaan dat de plant de grote van een heuse avocadoboom krijgt. U moet dan natuurlijk de plant kunstmatig, door zeer zorgvuldig te snoeien, klein houden en in een mini-boom van maximaal 2 tot 2,5 meter laten groeien.

Door deze te toppen en te snoeien kunt u evengoed een redelijk volwassen boom kweken en deze aanzienlijk kleiner houden. De boom moet echter zeker een jaar of drie tot vier oud zijn willen er vruchten aan groeien.

Het nadeel is natuurlijk dat een avocadoboom van 2 tot 2,5 meter niet in een potje te houden is, dus deze moet in een flinke kuip staan. Door de kuip, de dikte en het formaat van de boom is deze nauwelijks nog te verplaatsen. Bovendien… wie wil nou een kuip met een flinke boom in zijn huiskamer hebben? Kortom… U snapt het al. Mevrouw Veelkantie ziet me al aankomen 😉

Een ander punt is dat de avocadoboom bestuiving nodig heeft als deze bloesemt om vruchten te kunnen ontwikkelen. U heeft dus sowieso meer dan één avocadoboom nodig! Ziet u het al voor u? Twee kuipen met flinke avocadobomen in de huiskamer?

Maar om niet al te negatief te willen zijn… het kan zeker! U kunt een soort van dwerg avocadoboom kweken die nog vruchten geeft ook. Maar u moet wel veel geduld hebben.

Overigens bestaat er een kans dat, als u de plant in de winter in de volle grond buiten laat staan en de wortels bedekt met bijvoorbeeld stro, de stam en het blad zal afsterven maar deze het volgende jaar weer opkomt. Hij zal dan echter nooit groter dan een meter of twee worden. Het af laten sterven en weer op laten komen maakt de plant ongeschikt om vruchten te kunnen dragen.

Maar het blijft hoe dan ook leuk om zelf een avocadoplant te kweken. En zeg nooit nooit! Want een kleine avocadoplant mét vruchten? Het kan!

Update 02 september 2011

Zoals u weet hebben we op 25 mei 2011 twee avocadopitten geplant. Maar door het waardeloze veel te natte en koude weer kwamen de planten niet op. Ze ontkiemde niet en kregen daardoor ook geen scheuten.

Maar, tot onze grote verbazing constateerde we vanmiddag dat de avocadopitten wel degelijk hebben weten te ontkiemen. Weliswaar piepklein en voor het oog, althans op de foto’s, nauwelijks zichtbaar, maar dan toch. Zou het op het laatste moment, nu dat de planten binnenkort naar binnen moeten, dan toch nog gaan gebeuren?

Update 09 november 2011

Hope gaat het met de Avocadoplanten van meneer Veelkantie, hoor ik u denken… Nou dat zal ik u vertellen.

Na een waardeloze zomer met veel te veel regen en kou had ik de hoop opgegeven dat het nog wat zou worden met mijn Avocadoplanten. In september zag ik alleen twee minuscule steeltjes boven de grond uitkomen. Daarom negeerde ik de twee potten verder maar een beetje. Volgend jaar misschien beter, dacht ik nog.

Tot mevrouw Veelkantie onlangs wat aan het rommelen was in de tuin en ze mij riep om eens naar de Avocadoplanten te komen kijken. En wat blijkt… Nou kijkt u zelf maar even.

Het is onvoorstelbaar. Deze planten hebben in weer en wind, en vooral ook veel regen, buiten gestaan. Desondanks zien ze er verbazend goed uit. Gezond en stevig met een mooie kleur. Ik heb ze ondertussen maar binnen gezet in een warm hoekje van de kamer.

We gaan zien wat er van de winter van komen gaat. En misschien heb ik volgend jaar wel twee mooie Avocadoplanten in de tuin staan. Maar dat verneemt u natuurlijk vanzelf weer van me 😉

We houden u op de hoogte!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/11/09/onze-avocadoplant/

40 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Sandra

    Hallo!

    Leuk om te zien dat er meer mensen een avocadopit proberen te laten ontkiemen. Ik heb het 2 jaar geleden geprobeerd en zowaar kwam er wat uit, helaas had ik verkeerde potgrond (met mest) waardoor ik in no time een zooi kleine vliegjes in huis had en nadat de plant in de tuin gezet was, duurde het niet al te lang voor de blaadjes uitvielen…. te koud geworden vrees ik, ook al was het september. Afijn, najaar 2010 had ik weer ’n avocadopit en lukte het weer, nu bijna een jaar later heb ik een joekel van een stengel (1,5 meter) met allemaal bladeren eraan en hij heeft de planning om nog verder te groeien, inmiddels heb ik hem een grotere pot gegeven (met gat, voor overtollig water) maar z’n stengeltje is zo dun, dat ik bang ben dat ie eerdaags knakt, er staat nu ’n pvc-pijpje naast. Wat is wijsheid, nog even doorgroeien of eh… snoeien? En waar dan? gewoon tjoptjop van bovenop?

    Ik zag trouwens ook een foto met een parikaplant daarop, ik heb een paar maanden geleden de zaadjes uit een paprika in de grond gestopt en nu heb ik al 3 paprikaatjes aan mijn plant hangen, als ze dus lang genoeg hangen worden ze dan rood?

    Veel succes met de pitten die inmiddels wel planten zullen zijn, ben benieuwd naar de groei…

    Groetjes, Sandra
    (ik heb nooit geweten dat ik toch best wel groene vingertjes had….)

    1. Meneer Veelkantie

      Sandra,

      Onze avocadoplanten zijn door het waardeloze weer van de laatste maanden totaal verzopen. Alhoewel ze uiteindelijk wel kiemde is het tot op heden niet tot een plant gekomen. Hoop dat we een erg mooie nazomer krijgen en heel misschien gaat het dan nog wat worden. Alhoewel ik het ergste vrees.

      Met het toppen van avocadoplanten moet je eigenlijk direct beginnen als ze een centimeter of 15 hoog zijn. Dan gaan ze ook wat in de breedte en zullen het vollere planten worden. Mogelijk dat dit je alsnog lukt als je er nu mee start. Kwestie van uitproberen. Gaat het fout dan volgend jaar weer een kans 😉

      Heb je ook zaadjes van een rode paprika geplant? In dat geval zullen ze rood worden als ze rijpen.

  2. Simone

    En? Hoe gaat het nu met de plantjes??? Ik ben zeer benieuwd, ga het ook proberen namelijk.
    Mooi omschreven trouwens, erg eenvoudig en hoopvol, hahaha.
    Bedankt!!

    1. Meneer Veelkantie

      Simone,

      Met de planten, want het zijn inmiddels echte planten geworden, gaat het uitstekend. Ze zijn mooi groen en krijgen al flinke uitschieters. Uitschieters die ik eigenlijk zou moeten toppen, maar dat vinden we zonde.

      Veel succes maar vooral ook veel geduld toegewenst 😉

  3. barbara

    Hallo, ik heb een aantal avocadopitten op potjes met water in de vensterbank staan waarvan er al een paar wortel schieten, maar nu is de vraag wat de volgende stap is. Ik vind nergens echt een duidelijk of eenduidig antwoord. Overzetten in potgrond of wachten tot er ook nog een stengel uitkomt. Er is bij twee pitten een kort wit worteltje zichtbaar. Vooralsnog heb ik ze maar gewoon in de potjes water laten zitten… What to do?
    Groet Barbara

    1. Meneer Veelkantie

      Barbara,

      Laat ze in de potjes water zitten tot de wortels goed gegroeid zijn en er een kiem ontstaat. Dus tot tot er een stukje ‘stengel’ uitkomt. Daarna kun je ze overzetten in potgrond en laat je een klein stukje van de bovenkant van de pit, daar waar de kiem zit, vrij van aarde. Daarna om de dag even een klein beetje, echt een klein beetje want anders gaan de worteltjes rotten, water geven zodat de grond net een beetje vochtig is. De rest gaat dan vanzelf 😉

  4. Femke

    Een avocadoplant is echt ontzettend moeilijk. Ik heb nu een ‘boompje’ van bijna een meter groot, gekweekt in een periode van zes jaar uit de pit van een lekker opgegeten avocado (overigens gelijk in de aarde gestopt en geen moeite gedaan tot kweken van wortels in water of iets dergelijks, dus het zal wel niet echt uitmaken). Ik heb deze plant niet getopt in de tussentijd, ook omdat ik zes jaar geleden niets zinnigs op internet kon vinden over het kweken van een avocado, maar ook omdat ik de plant te fragiel vond om een dergelijke actie te ondernemen. Inmiddels vertoont de plant overlast bij het sluiten van de gordijnen :), dus heb ik er nu wel een stuk uit geknipt. Wie weet heb ik over twintig jaar mijn eerste avocado 🙂

    1. Meneer Veelkantie

      Femke,

      Die van ons zijn jammer genoeg deze zomer door de enorme wateroverlast gesneuveld. Misschien doe ik volgend jaar nog een poging 😉

  5. femke

    Ik hou de avocado altijd binnen, en laat de plant alleen op een geheid droge, zonnige en windvrije dag even ‘uit’. Ik raad het iedereen af om het weer of uberhaupt te proberen, dus jullie ook! 🙂

    1. Meneer Veelkantie

      Femke,

      We hadden het slechte weer niet voorzien, en toen het eenmaal dagen achtereen ging hozen was het te laat. Maar waarom afraden? Het is een lollige bezigheid, kost niets en het groeit verder vanzelf.

  6. Piroska

    Ik heb 2 maanden geleden voor de grap een pit bij mijn kaktus in de pot gestoken, vandaag gemeten: het boompje is al 53 cm? dus gewoon in de grond steken gaat ook heel goed!

  7. brenda

    ik heb 4 jaar geleden een pit in de grond gestoken en kwam op
    nu is hij ongeveer 150 cm hoog en 3 zijtakken.
    het gaat mij niet om de vruchten, die zullen er wel niet aankomen, maar vind het leuk dat er uit een pit uit de winkel toch weer een nieuwe plant komt. en weer wat groen in huis.

    zomers staat hij buiten in en pot en nu weer lekker binnengezet.

  8. Sebastiaan

    @Brenda. Het duurt ongeveer een jaar 6-7 voordat er vruchten aankomen, maar dat zal zeker gebeuren. Vervolgens geeft je plant dan continue een aantal jaren vruchten, zolang je er goed voor zorgt 🙂

  9. Bram

    Ik heb ongeveer 7-8 maand geleden een avocado pit met tandenstokers in een glas water laten ontkiemen, totdat de wortels ongeveer 30cm. lang waren. (2-3 maand). Vervolgens in een grote emmer met potgrond geplant en gewacht. In eerste instantie leek die niets te doen maar een dikke 2 maand later begon er toch wat te groeien. Nu, na in totaal een maand of 7 tot 8 te hebben gewacht en hem elke week wat water te hebben gegeven heb ik een lange dunne steel van zo’n 35 tot 40 cm. lang met daar aan de bovenkant aan vast 3 blaadjes van ongeveer 2-3 cm. groot.
    In het begin stond die op een lichte plek en daar leek die niet veel te doen, maar de laatste 2 maand staat die op een veel donkerdere plek en lijkt die het veel beter te doen.
    Iemand nog tips met betrekking tot water geven of licht hoeveelheid?
    De gemiddelde temperatuur in de kamer is tussen de 15 en 22 graden.

  10. Donald Elsas

    Het kan ook eenvoudig. Ik heb nu twee beginnende avocado plantjes uit twee pitten die ik in een potje met tuinaarde deed: 3/4 onder het zand, 1/4 er bovenuit stekend. De grootste is ruim 35 cm hoog en heeft aan het einde van een kale steel 6 blaadjes. Aan de steel zitten wel een paar schubben: te klein om van blaadjes te spreken. De andere is ruim 20 cm en heeft alleen aan de top wat groen gefrummel, dat je blaadjes zou kunnen noemen. De pot staat vanaf het begin op een radiator van de centrale verwarming. Ik geef ze om de twee dagen ruim water met een gietertje, waaraan ik een enkele keer wat vloeibaar plantenvoedsel toevoeg. Waarschijnlijk doe ik zo over een tijd ieder in een eigen pot van een wat groter formaat dan waar ze het nu samen mee moeten doen.
    Hiervoor deed ik hetzelfde met twee pitten, maar in potjes op de vensterbank, wel op het zuiden maar achter enkel glas. Dat werd niks.
    Ik ga ervan uit, dat als ze niet een grote pot krijgen, ze zelf ook niet groot kunnen worden. De levende dingen in de natuur weten zich vaak verrassend goed aan te passen aan de omstandigheden waarmee ze het moeten doen, geloof ik.
    Oh ja, hun omgevingstemperatuur is 20 graden Celsius, min of meer constant.
    Omdat ik niet zo vaak avocado eet, gaat het me meer om de plantjes, dan om de vrucht. Dus die mogen ze laten zitten.

  11. Ursi

    Ik heb twee jaar geleden een advocadopit in een pot met pepermunt gestopt. Hij kwam op. De pot overwinterde in de serre. In het voorjaar moet je altijd de dode takken uit de pepermunt knippen. Nu is het mij al voor de tweede keer overkomen dat ik daarbij de avocadoplant ertussen over het hoofd zag en ook afknipte. Wat schetst mijn verwondering. De avocado begint doodleuk weer uit te schieten. Niet dood te krijgen. De pot staat al weer twee drie weken buiten. In de serre verbranden de planten om die tijd van het jaar. Maar ook van het frisse weer lijkt hij zich niets aan te trekken.

  12. andre dijkstra

    9 jaar geleden een avocadopit in de grond gestopt ,inmiddels staat er een flinke boom van een meter of 5(we wonen in griekenland) vorig jaar voor het eerst honderden bloempjes en daarna geen vrucht,dit jaar duizenden bloempjes ,en gister zagen we kleine vruchtjes ,ong.100 nu maar afwachten wat er over blijft want het waait de laatste dagen flink ,dus dat je minstens 2 bomen nodig hebt om vrucht te krijgen klopt dus niet ,wordt vervolgd gr. andre en coby uit Milina Pilion

  13. Ingrid Dillen

    Valt me op dat iedereen hele andere resultaten krijgt en dat er ook in wachttijd veel verschil zit. Het stemt me in ieder geval hoopvol, heb al heel wat pitten op de vensterbank in het water gehad maar er is nooit iets uit gekomen. Ga het nu proberen met gewoon in wat aarde stoppen.
    @ Donald: ik moest heel hard lachen om je ‘groen gefrummel, dat je blaadjes zou kunnen noemen’.
    Hopelijk komt er bij mij deze keer ook wat uit, het 2 avocado’s gekocht. Misschien moet ik gewoon meer geduld oefenen 🙂

  14. schilderenmetolieverf

    Ik heb een avocadoboom in mijn tuin staan van al bijna 4 meter.
    Nooit ingewikkeld gedaan, maar gewoon de pit in de grond gestopt en voila.
    Misschien dat ik per ongeluk de juiste aarde hiervoor heb, Het is in ieder geval niet te danken aan mijn eigen inzicht en inspanning.

    Nu heb ik echter nooit vruchten er aan gehad en begrijp dat de boom hiervoor bevrucht moet worden..
    Weet iemand hoe dit moet en is er iemand die mij kan helpen aan stuifmeel?

    Natuurlijk krijgt diegene de eer om de eerste vruchten te plukken.

    Vriendelijke groet,

    Alex

  15. Eva

    Jaren geleden heb ik de methode ‘tandenstoker’ geprobeerd, maar dat eindigde in beschimmelde pitten. Heb dan maar gewoon twee pitten in een potjes met aarde gestoken, met een transparante folie erover om een serregevoel na te bootsen. Dat werkte prima: na een maand of zo kwamen er al blaadjes op.
    Ik heb nu – sedert een jaar of drie? vier? – twee avocadoplanten staan die heel goed gedijen. De ene staat op de zonnige en warme vensterbank en groeit alle richtingen uit (we hebben hem samengebonden omdat we op den duur geen zicht meer op ons raam hadden; er zullen dus wel enkele bladeren afvallen door natuurlijke selectie maar naar het schijnt kan je ook thee zetten van de bladeren?!). De andere plant staat al jaren hoog op een kast en past zich aan de omgeving aan door doodleuk in twee te splitsen (net een vogelverschrikker met open armen). Twee planten met karakter, kortom.
    We hebben beide planten een jaar geleden een nieuwe, grotere pot gegeven, en dat vonden ze wel fijn. Ze krijgen veel water: 1 tot 1,5 liter per week.
    Nog geen bloesems gezien, maar als ik op de reacties afga, moet ik dus nog vijf jaar geduld oefenen…

  16. Bruno

    Hallo, ik word steeds meer een planten- en bomen’zot’ en ook ik stak laatst (rond april) 2 advocado-pitten in 2 potten. Toen zette ik eind juni net voor verlof eentje buiten, de andere liet ik binnen staan en 3 weken later: het binnen’exemplaar’ was ineens ’n plantje van zo’n 15cm hoog en degene buiten een mini van zo’n 3cm (dus tòch verschil hé) Toen zette ik de grotere ook buiten (wegens het zonnige weer) maar.. wil die kleine niet meer groeien. 🙁
    Wèl komt er nu zo’n ander rood kopje er vlak nàast piepen, alsof die wil overnemen.. Nu is mijn vraag: waarom zou zo’n jong plantje nu ineens stoppen met groeien?

  17. andre dijkstra

    vervolg uit griekenland.van de 100 vruchtjes zijn er 15 overgebleven ,ze moeten nog een beetje groeien en dan worden ze eind nov. geplukt want dan moeten we weer even naar Nederland,en dan maar afwachten hoe ze smaken ,en dit dus van 1 boom ,in de omgeving staan geen andere avocadobomen

  18. Anna

    Ik heb een paar maanden de pit ontkiemt, wat wel een eeuwigheid duurde, nu komen er 3 (!!) boompjes uit 1 pit en weet niet of ik ze moet scheiden van elkaar of gewoon door laten groeien. Heeft hier iemand ervaring mee? Verder zien ze er erg goed en gezond uit. Wat is eigenlijk de minimale temperatuur die het struikje aankan? Twijfel of hij naar binnenmoet, veel licht buiten maar de temperatuur hier in de griekse bergen kan tot 5 graden dalen..

  19. andre dijkstra

    beste anna,ik zou 2 scheuten weghalen,zodat je de grootste overhoudt ,dan gaat alle kracht in die scheut ,en een avocado struik kan wel wat kou hebben,maar als de temp. onder 0gr.C komt moet je de struik toedekken ,maar wel zo dat de lucht kan ventileren anders verrot je struik ,en waar zit je in Griekenland? wij wonen in Pilion ,ons dorp heet Milina

  20. Anna

    Hoi Andre,

    ik heb ze gisteren van elkaar gescheiden ;( wist niet dat de scheuten 1 wortel hadden maar oke, de sterkste bleef over en misschien krijg ik de rest wel doorgestekt in het water. Woon op Lefkas, vriest nu wel heel licht s’nachts ik zal de plant toedekken ja..

    benieuwd of alles nu verder goedgaat

    dankjewel

  21. andre dijkstra

    inmiddels alweer 5 weken in Harlingen ,de 15 avocado’s die we uit griekenland hebben meegenomen waren heerlijk,alleen de schillen waren erg dun ,dus schillen ging niet zo goed ,in maart laat ik weten hoe het met de boom en eventuele bloempjes gaat ,nu maar hopen dat het niet te koud in Milina wordt ,kali nichta

  22. Heba

    Het is mij nu voor het eerst gelukt om een pit te laten kiemen! Heb het al zo vaak geprobeerd! Deze keer gebruikte ik een biologische avocado, mss was dat toch de truc… Ben benieuwd hoe het verder gaat.

    1. Meneer Veelkantie

      Heba,

      Dat zogenaamde ‘biologische’ zal er niets mee te maken hebben. Je hebt waarschijnlijk gewoon een goede rijpe avocado gebruikt 😉

  23. Kadjatou

    een tip voor zover die nog niet was gegeven: avocado draagt alleen vruchten, als er een andere avocadoplant is om te bevruchten. dus net als appel zeg maar. succes allemaal!

  24. andre dijkstra

    inmiddels alweer 2 weken in Milina(GR)het onkruid in de tuin stond meters hoog door de zachte winter ,en de avocadoboom staat er prachtig bij ,zit vol !! met bloemen en de bijen zijn elke dag druk bezig ,nu weer afwachten hoe het verder gaat

  25. davidast

    Leuk dat ik dit blog heb gevonden, ik ben namelijk ook een avocadoplant aan het kweken. En dat begon zoals waarschijnlijk bij zoveel mensen door tijdens het opruimen na de mexicaanse maaltijd gewoon de pit eens niet in de kliko maar in een pot te stoppen. Een hele tijd niets en toen kwam daar alsnog een eerste scheut.

    Inmiddels is mijn ‘boompje’ ongeveer 60 centimeter hoog en nu twijfel ik een beetje hoe het verder moet. Iemand tips? Een foto heb ik hier:

    http://nl.pinterest.com/pin/491666484292726055/

  26. frits

    hallo ,wat een hoop manieren om en pit op te kweken . Doe niet moeilijk pak een pot gooi er aarden in en walla na enkelen dagen,weken .maanden daar is die dan een stokje met aan de bovenkant
    wat vrummels die uit roeien tot mooien bladen zet hem wel voor de voorst binnen op een lichte plek
    inde winter niet te veel water geven .in het voorjaar kan die dan weer naar buiten .
    Ik doe er niet moeilijk mee en hoe het afloopt weet ik niet maar als er ooit vruchten aan komen trakteer ik iedereen op advocado taart

    ps vergeet de pit niet in de aarde te doen

  27. Eric Oosterbeek

    Ik lees dat je de plantjes moet toppen. Ik heb een boompje van ca 20cm met 7 blaadjes. Moet ik al gaan toppen? En zo ja, wat moet ik dan toppen?

  28. José Tiszo

    Zat zojuist te zoeken, hoe te handelen met avocado-pitten. Op deze site werd ik pas écht geinspireerd en ben er meteen mee aan de gang gegaan. Heb 2 pitten op glas gezet en doe er tevens 2 direkt in de grond. Ben zeer benieuwd. In elk geval was het al erg leuk om al jullie reacties te lezen. Heb verder nú nog geen vragen of opmerkingen, maar dat komt nog wel, denk ik.

  29. Marc Plasschaert

    Ik zelf heb in het najaar (oktober 2013) een advocado-pit geplant, in een mengeling van zaai en stekgrond, mediterrane potgrond en gezeefde grond uit de tuin. Ik heb echter de pit volledig onder de grond gestopt en de pot onder gebracht in mijn serre. De pit kreeg water mee bij het besproeien van de beplanting die op dat moment in de serre aanwezig was ( tomaten aardbeien paprika spaanse pepers e.a.).Om de drie weken kregen de tomaten en andere planten een vloeibare bemesting van DMC voor tomaten. Tot in juni de eerste tekenen kwamen van leven in de pit. vandaag staat de jonge advocado opgesteld in mijn keuken en is de plant onder tussen 50cm groot met prachtige groene bladeren. De plant wordt normaal in het voorjaar 2015

  30. José Tiszo

    Ben nu bijna 3 mnd verder en wil even melden, dat de 2 pitten op water het vrij goed doen, maar de 2 in de grond heb ik moeten weggooien, aangezien de grond erg ging schimmelen (had de pitten een stukje boven de grond gezet 50/50)
    Eén pit op water heeft nu al een wortel van ca.20 cm, maar al geruime tijd staat er een steeltje van ca. 1 cm boven, wat maar niet verder groeit. Wie heeft een tip, hoe nu verder ? Het glas staat in de vensterbank boven de radiator, misschien is dit te warm ?? “Verschoon”beide pitten dagelijks. De 2e pit heeft nu ca.3 cm wortel maar er komt nog geen steeltje in zicht, misschien omdat deze groot/dik is (?) Heb inmiddels weer 2 nieuwe op water staan (oefening baart kunst, zegt men hè.
    Even nog op die eerste terugkomend: als deze straks in een pot met grond gaat, moet dat meteen een grote diepe pot zijn, vanwege die wortel

  31. Janny Hooiveld

    Mijn plant is inmiddels 32 cm en heeft 15 bladeren,die er allemaal goed uitzien.Nu heb ik de plant getopt,door er de stengel met 3 blaadjes eraf te halen.
    De pit heb ik begin 1014 in een potje met potgrond gestopt en in de keuken op de vensterbank gezet met daaronder de verwarming.De vensterbank overlapt daarbij wel de verwarming.
    De plant staat dus op het noord-westen ,als de zon wat later in de middag nog te warm was,kon ik de keuken afschermen met het rolluik.
    Als de blaadjes naar beneden gaan hangen,geef ik een beetje water.Dit is bijna elke dag.
    En voeg af en toe wat plantenmest toe aan het water.
    Ik had niet verwacht,dat de plant zo lang goed zou blijven en heeft alleen nog maar binnen gestaan.Ik zal hem nu in een grotere pot zetten en hopen,dat ie door blijft gaan.
    En als het weer lekker weer wordt,hem langzaam laten wennen aan het buitenleven.
    En ik wil nog een paar pitten laten ontkiemen tot planten,misschien kan ik ooit nog vruchten krijgen.

  32. Imme

    Ik heb inmiddels 9 boompjes je mag ze ophalen het word wat vol

  33. rob j

    Ik heb in het voorjaar bij toeval een pit van een biologische avocado (has) laten ontkiemen, even op een pot gelegt en vergeten weg te gooien, tot er ineens een plant uit opgroeide. Voor deur op het zuiden geplaatst waar het vaak warm isn niks meer 1 gedaan behalve 1x voiding gegeven. Na een maand of 2 de top erafgehaald, plant was toen zo’n 50 cm groot, omdat de bovenste bladeren vervormden door luis. Vervolgens is de plant nu uitgegroeid tot zo’n 80cm met 3 grote takken 🙂 ik denk dat ik hem binnenkort naar binnen haal. ik vraag me af waarom een avocado niet de winter buiten door kan, hij heeft een harde stam net als een oleander. Is die plant niet winterhard te maken ?

  34. Els petersen

    Wat leuk wat ik hier allemaal lees. Zelf heb ik 2 advocado planten, de een stond in de huiskamer boven de cv. Die heeft al zijn bladeren verloren, maar de ander met een rode scheut vond ik terug in een klein vergeten potje in de tuin . Toen was het alleen nog maar een pit, die ik ook boven de cv gezet heb en voila nu een klein rood plantje. Alleen begrijp ik niet waarom de eerste z’n bladeren verloor. Het lijkt wel na hem ook z’n rottende top eraf geknipt te hebben hij weer knoppen begint te krijgen. Iemand ervaring. Volgens mij is deze plant niet blad verliezend

Laat een reactie achter