Feed on
Posts
Comments

We hebben besloten om alle, 26 stuks in totaal op dit moment, Knorr Wereldgerechten voor u te testen. Een per week. We vergelijken Knorr Wereldgerechten niet met concurrenten of gelijksoortige producten, maar testen de gerechten op de smaak, kwaliteit, kwantiteit, originaliteit en op authenticiteit.

Het zesde gerecht dat wij proberen is Knorr WereldgerechtenTurkse Dürüm.

Tja, wat is Dürüm eigenlijk? Het Turkse woord Dürüm betekend niets meer of minder dan ‘opgerold’. In dit geval in een wrap van tarwebloem, zoals we ook wel van de tortilla kennen. Wat er in een opgerolde tarwe ‘pannenkoek’ gaat is niet aan enige regels gebonden.

Ook in dit geval is het maar goed dat de naam van het gerecht weinig te maken heeft met wat je erin stopt. Want buiten het Turkse woord en begrip Dürüm heeft wat Knorr u laat oprollen in de tarwe ‘pannenkoek’ weinig tot niets met enig Turks gerecht dat wij kennen te maken.

Kortom, Knorr kan met deze Turkse Dürüm nauwelijks de plank misslaan maar doet dit toch. Wat rest is de vraag of het gerecht lekker is. Die vraag beantwoorden we verderop. Eerst maar eens zien wat u voor uw € 2,25 van Knorr krijgt.

In de verpakking treffen wij aan:

 1. 1 pakje met 6 ‘Dürüm-broodjes’ (ofwel gewoon tarwebloemtortilla’s) à 180 gram
 2. 1 zakje met ‘Dürüm marinademix’ à 11 gram
 3. 1 zakje met ‘Dürüm sausmix’ à 10 gram

Het is redelijk karig deze keer, maar dat neemt niet weg dat u de losse componenten niet goedkoper kunt kopen omdat de meeste mensen niet beschikken over een flinke kruidenkast.

Zelf Toevoegen:

 • 350 gram kipfilet
 • 150 ml yoghurt
 • 1 rode paprika
 • 1 appel
 • 1 ui

We bereiden het gerecht niet helemaal volgens de verpakking. We laten namelijk de appel eruit. Appel door een gerecht doen is op zichzelf, net als in tal van andere keukens, geen vreemd iets in de Turkse keuken. Maar de appel in Turkse gerechten heeft in de ogen van niet-Turken de status gekregen van ananas in geval van Hawaïaanse gerechten, pinda’s in de Indonesische keuken, stokbrood bij Fransen, oregano in de Italiaanse cuisine, maïs in de Mexicaanse kokerijen, negers die alleen maar kip en meloen eten, Duitsers die overal zuurkool door doen of bij eten, enzovoort.

Ofwel… flikker dat ene ingrediënt erin en u mag kennelijk over een ‘origineel’ en ‘authentiek’ gerecht uit een specifiek land spreken. Het gevolg is dat veel mensen, en vooral fabrikanten van eetbare zaken, in bijvoorbeeld alles dat men wil kenschetsen als Hawaïaans ananas doen. Zelfs een ‘echte ambachtelijke Italiaanse Pizza Hawaï’ heet zo vanwege de ananas.

Kennelijk denken veel mensen toch heel er in stereotypische patronen. Zeker in de keuken. Wij vinden het erg irritant want we houden niet van fruit in ons hartige maaltijden en gerechten. Maar je kunt er in Nederland nauwelijks nog omheen dat men hiermee denkt een zekere ‘authenticiteit’ mee te geven aan bepaalde gerechten uit bepaalde windstreken. Neemt u echter van mij aan dat ook Turken niet overal appel doorheen flikkeren, net zomin Hawaïanen overal ananas door doen.

Goed, misschien eens een leuk onderwerp voor een blogpost. Stereotypen in de keuken. Over tot de orde van de dag. Zonder appel… De bereiding van Dürüm volgens de verpakking.

Bereiding:

 1. Snipper de ui en snij de paprika en appel in blokjes.
 2. Snij de kipfilet in blokjes en meng dit met 3 eetlepels olie en het zakje ‘marinade’ en laat dit 8 tot 10 minuten staan.
 3. Verhit een pan zonder olie of vet en bak de blokjes kipfilet gedurende 5 minuten.
 4. Voeg de paprika en ui toe en bak dit gedurende 2 minuten mee met de kip.
 5. Voeg als laatste de appelblokjes toe en bak dit nog kort door.
 6. Meng het zakje ‘sausmix’ met 150 ml yoghurt.
 7. Verwarm de ‘Dürüm-broodjes’ in dichte verpakking gedurende 30 seconden op 700 Watt in de magnetron of 3 minuten in zilverfolie in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
 8. Smeer een deel van de saus op de ‘Dürüm-broodjes’ en schep wat kip op het midden van de ‘broodjes’. Rol vervolgens de ‘broodjes’ op (hetgeen onmogelijk is want veel te klein).

En stap 8 van de bereidingswijze.

Beoordeling & Tips:

De vulling: Eerst maar even een niet onbelangrijke mededeling. Wij gebruikte twee pakken Knorr WereldgerechtenTurkse Dürüm! De hoeveelheid vulling die u in de pan ziet zitten op de één na laatste foto is dus de dubbele hoeveelheid dan dat u normaal zou hebben. Daarover later meer.

Wij vervingen de aanbevolen appel voor een oranje paprika. Die hadden we nog liggen en is redelijk zoet dus dat leek ons een prima vervanger. En op deze wijze vonden wij de vulling zeer smakelijk en zeker geslaagd. Ook in dit geval, net als in het geval van de Knorr Wereldgerechten – Mexicaanse Burritos, leunt de smaak van de vulling erg op de saus. Zonder de saus zou de vulling aanzienlijk minder lekker zijn. Zelfs wat bitter door de gebruikte kruiden in de marinademix. Die bitterheid zou u een heel klein beetje wegnemen als u appel zou gebruiken, maar nooit volledig.

De Saus: Let op! De hoeveelheid saus op de voorlaatste foto is ook de dubbele hoeveelheid van wat u normaliter op basis van 1 pak zou krijgen!

De saus is, zoals u inmiddels al begreep, erg smakelijk. Het moet wat lijken op tzazik, ofwel de Turkse variant op tzatziki. Hetgeen een yoghurt komkommer knoflooksaus is. Het draagt het gerecht want de zogenaamde ‘Dürüm-broodjes’ zijn redelijk smakeloos en zonder de saus zou de vulling redelijk bitter zijn. Het is wel zaak dat u de saus ruimschoots voor het serveren aanmaakt. Het betreft namelijk saus op basis van een poeder en dat kon wel eens tot gevolg hebben dat de saus, mede door de koude bereiding, wat korzelig aandoet als u deze te kort van te voren aanmaakt. We raden u ook aan om geen gewone yoghurt maar Turkse yoghurt te gebruiken. Dat is een minder zuur, milder en smakelijker dan reguliere yoghurt. En als u de yoghurt niet stukslaat bij het mengen van de sausmix dan is deze ook nog eens aanzienlijk dikker dan gewone yoghurt.

Het Complete Gerecht: Al met al is het beslist geen slecht gerecht. Best wel lekker zelfs. Zeker na onze kleine aanpassing door de appel eruit te laten. De Dürüm oprollen, zoals op de verpakking staat aangegeven, is erg optimistisch. Dat gaat u niet lukken. Daar zijn de tortilla’s (wat nou broodjes?) veel te klein voor.

Conclusie: Ja, wij zouden dit gerecht gerust nog een keer kopen. Wat er precies Turks aan is zullen we waarschijnlijk nooit ontdekken, maar dat wil niet zeggen dat het gerecht niet lekker is.

Waar we deze keer bij dit specifieke gerecht wel zwaar aan tillen is de hoeveelheid. Bij veel van de andere Knorr Wereldgerechten is het al bijzonder krap aan qua hoeveelheid, maar in geval van deze Turkse Dürüm is het wel heel minimaal. Vandaar ook dat we twee pakken haalden. Want de hoeveelheid van 1 pak zou voldoende moeten zijn voor 2 tot 3 personen, maar dat is het beslist niet. 1 pak is net aan voldoende voor 2 goede eters. Laat staan dat er 3 goede eters (denk aan volwassenen maar ook kinderen en dan met name jongens in de pubertijd) van zouden kunnen eten. Twee pakken is net aan genoeg voor 4 personen, maar dan moet bijvoorbeeld het vriendje van 16 van dochter Veelkantie niet één van die personen zijn want anders is het te weinig.

Hoe moeilijk moet het voor Knorr zijn om iets meer kruiden toe te voegen aan de verpakking, iets meer kipfilet, twee in plaats van één paprika en twee in plaats van één ui voor te schrijven? En gooi er ook twee extra tortilla’s bij. Moet makkelijk uit de prijs kunnen. Doe er anders 2 dubbeltjes bovenop. Gelukkig kozen wij voor twee verpakkingen want anders had het onvermijdelijk geweest dat dees en geen een uurtje na het eten de voorraadkast zouden plunderen.

Rest ons de financiële verantwoording voor 1 verpakking, ofwel net aan genoeg voor 2 personen.


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Knorr Wereldgerechten – Turkse Dürüm 1 pak € 2,25 Albert Heijn
Kipfilet 350 gram € 1,57 De Worstenmakerij of een andere kiloslager
Paprika (oranje en rood) 2 stuks € 0,20 Turkse Supermarkt
Turkse Yoghurt 150 ml (pot 500 gram à € 1,29) € 0,39 Albert Heijn 
Ui (groot) 1 stuk € 0,10 Turkse Supermarkt
 

____________

Totaal

______

€ 4,51

 

Zie ook:

One Response to “Test Knorr Wereldgerechten – Turkse Dürüm”

 1. Marcel says:

  Leuke review!
  Ik ben het er ook mee eens, het is nét te weinig bij meerdere maaltijd pakketten.
  Voor ons gezin van 3 is het net voldoende, want wij zijn geen dikke eters.
  Moch er een flinke eter mee-eten, dan is de pan snel leeg.

  Daarom maken wij meestal bij dit soort gerechten een frisse salade/bijgerecht er bij. En dat kan ook prima goedkoop gedaan worden.

Leave a Reply