Feed on
Posts
Comments

Zoals u inmiddels weet mag ik graag een beetje ‘innovatief’ koken en experimenteren. Zo nu en dan probeer ik daarom iets uit. Zoals een Foe Yong Cake.

De bedoeling was om een Foe Yong Hai te maken in de vorm van een cake, gebakken in een cakevorm in de oven, en de ham die u er normaliter in zou (kunnen) verwerken als bekleding van de cake te gebruiken.

Ik ging gisteren dan ook, tezamen met mijn lieftallige assistente mevrouw Veelkantie, aan de slag.

Op zichzelf is het natuurlijk niet zo lastig een Foe Yong Hai te maken. Alhoewel het wel altijd een beetje stoeien blijft met het volledig in ei inpakken van de overige ingrediënten. Ik ondernam daartoe al eens eerder een poging, zoals u kunt lezen en zien onder Zelf Foe Yong Hai maken.

Het nadeel van een Foe Yong Hai maken in de pan is dat het ei aan de buitenkant altijd bruiner is dan wenselijk is door de langere tijd dat het ei in de koekenpan zit. Met een Foe Yong Cake, of willekeurig welke andere vorm uw voorkeur heeft, heb je daar geen last van omdat je het gerecht niet in de pan maar in de oven bakt en de buitenkant bekleed is met ham.

Om te beginnen voegen we wat kipfilet, wat prei, wat wortel en wat taugé samen en bakken dit tot het zacht en gaar is. Dit vormt de vulling van de Foe Yong Cake.

Vervolgens smeren we een cakeblik in met wat zonnebloemolie en bekleden deze met plakjes ham. U kunt daarvoor gewoon goedkope ham gebruiken.

Ik heb een stuk of 8 kleine eieren losgeklopt en aangevuld met wat fijngesneden groenten en kruiden. Denk daarbij aan onder andere wat peper, zout en een snufje gemberpoeder. Eerst giet ik wat van het mengsel onderin het cakeblik.

Door het groenten en kipmengsel heb ik eveneens wat van het eimengsel gegoten en dit al roerende lichtjes laten stollen. De bedoeling daarvan is dat de kip en groenten niet direct naar de bodem van het cakeblik zakken en je een onevenredige verdeling van de vulling krijgt. Dit groenten, kip en gestolde eimengsel doe ik ook in het cakeblik.

Nu giet ik er het restant van het eimengsel overheen en met een lepel schep ik dit wat door het groenten, kip en licht gestolde eimengsel zodat het ei zich goed kan verdelen over de vulling.

We sluiten af met nog een laagje ham op de bovenkant van het mengsel.

Nu doe ik wat zilverfolie over het bakblik om ervoor te zorgen dat ook de bovenkant van de Foe Yong Cake niet gaat bruinen.

Het cakeblik mag nu circa 45 minuten, het komt niet zo nauw want uitdrogen of verbranden zal het niet dus een uurtje zou ook niet erg zijn, in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius.

Ondertussen dat de Foe Yong Cake bakt maken we een lekkere Nasi Goreng. Een eenvoudig en snel recept voor een Nasi Goreng kunt u onder de link bewonderen.

Ondertussen is het tijd om de Foe Yong Cake uit de oven te halen. Nu kunt u zich afvragen hoe u weet dat de Foe Yong Cake door en door gaar is. Dat is vrij simpel. Zodra u de inhoud van het cakeblik niet meer kunt bewegen, zodra u wat weerstand voelt als u boven op de cake drukt en de cake wat bol staat is deze gaar.

Twijfelt u alsnog dan kunt u natuurlijk ook altijd nog even een plakje ham optillen en met een mes even een sleufje maken en in de cake kijken.

Onze Foe Yong Cake was echter prima gaar, dus deze mocht uit de oven en op een bord of glazen plaat om deze in plakken te verdelen.

Nu is het een kwestie van serveren. Heerlijk tezamen met wat van de Nasi Goreng en wat Foe Yong Hai saus over de plakken Foe Yong Cake.

Het experiment was prima gelukt. Het was erg smakelijk. Het smaakte gewoon naar een goeie Foe Yong Hai, maar dan in een handige makkelijk te verdelen vorm en zonder dat het ei teveel gebruind was en daardoor een andere dan een zuivere Foe Yong Hai smaak kreeg.

Eet smakelijk.


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Eieren 8 middel kleine eieren € 1,03 Jumbo 
Kipfilet 300 gram € 1,35 De Worstenmakerij of andere kilo slager
Bami of Nasi Groenten 1 zakje € 1,09 Jumbo 
Ham 1 pak à 200 gram € 1,00 Boni 
Foe Yong Hai Saus 1 pakje € 0,79 Boni 
 

____________

Totaal

______

€ 5,26

 

One Response to “U een plakje Foe Young Cake?”

  1. Yvonne says:

    Dat ziet er bijzonder lekker uit! Slim bedacht, handig uitgevoerd. Mijn complimenten, beste Veelkantie. Dat ga ik ook eens proberen, hoewel ik voor drie kleine eters geen hele cake met 8 eieren en 3 ons kip nodig zal hebben. :-) Maar met drie kleine muffinvormpjes zal het vast ook lukken, denk je ook niet?

Leave a Reply