Recept Botercrème (Crème au Beurre)
Botercrème, of lekker sjiek op z’n Frans Crème au Beurre, is een product dat men veelvuldig gebruikt bij het bereiden van taarten.
Er zijn diverse soorten van die zich ieder weer lenen voor andere toepassingen. Zoals afsmeren of vullen.
Zo kunt u met de ‘basis’ Botercrème heel goed ‘dijkjes’ aanleggen om ervoor te zorgen dat uw taartvulling bijvoorbeeld de marsepein bekleding van uw taart niet doet smelten. Of bijvoorbeeld om rozetten me te maken.
U kunt de Botercrème gebruiken om uw taarten mee af te smeren. Dus van een laagje Botercrème te voorzien voordat u de definitieve laag van bijvoorbeeld marsepein aanbrengt. Voordeel daarvan is dat de ondergrond gladder is en de marsepein beter zal hechten aan de taart.
Een andere toepassing is voor het spuiten van bijvoorbeeld rozetten en vormpjes op de taart. U kunt dan door bijvoorbeeld een kleurtje en/ of een smaakje toe te voegen aan de Botercrème een heel ander en mooi resultaat bereiken. U kunt bijvoorbeeld een kleurstof toevoegen die mooi staat bij de bekleding van de taart. Of een essence toevoegen die lekker smaakt bij de taartvulling.
Om de Botercrème te gebruiken om bijvoorbeeld rozetten te maken op een taart en daar bijvoorbeeld een kleurtje (door toevoeging van een voor consumptie geschikte kleurstof) of een essence (bijvoorbeeld een likeur-aroma) toe te voegen is onderstaande recept prima geschikt.
Basis (stevige) Botercrème
-
200 gram (ongezouten!) roomboter
-
200 gram poedersuiker
U kunt een paar druppels water of melk toevoegen maar dit is in principe niet nodig. U maakt daarmee weliswaar de Botercrème iets smeuïger, maar ook dunner. En dat is weer minder geschikt om bijvoorbeeld te dienen als afsmeer- en plakmiddel bij gebruik van een marsepeinen buitenkant.
Bereiding:
-
Snij de Roomboter in blokjes en doe deze in een mengkom
-
Mix nu de Roomboter tot het zacht en romig is
-
Zet even de mixer uit (tegen het stuiven) en voeg nu gezeefde (tegen klontjes) poedersuiker toe
-
Mix nu de Roomboter en poedersuiker zeker 10 minuten lang op de hoogste stand
-
Wilt u een kleurstof of een essence toevoegen dan doet u dat na circa 5 minuten mixen en mixt vervolgens het geheel nog eens minstens vijf minuten op de hoogste stand door
Uw Botercrème, geschikt om ‘dijkjes’ en rozetten te fabriceren, is nu klaar. Om een Botercrème te maken die geschikt is als taartvulling heeft u een aangepast recept met andere ingrediënten en bereidingsmethode nodig. De ingrediënten, de bereidingsmethode en varianten met toevoegingen daarop leest u hieronder.

Botercrème (luchtig) Vulling
Ingrediënten:
-
200 gram Roomboter
-
200 ml melk
-
40 gram Bloem
-
Poedersuiker naar smaak
Bereiding:
-
Kook van de bloem en de melk een papje en laat dit afkoelen
-
Roer de Roomboter zacht en romig met de mixer op de hoogste stand
-
Voeg het papje scheutje voor scheutje toe aan de boter tot het een luchtige massa is
-
Voeg nu poedersuiker naar smaak toe (af en toe even proeven)
-
U kunt nu een smaak of kleur, bijvoorbeeld een essence, naar smaak toevoegen
-
U kunt ook een hazelnootvulling maken door een paar eetlepels hazelnootpasta toe te voegen aan de Botercrème. Of een advocaatvulling door een paar eetlepels advocaat toe te voegen. Of een chocoladevulling maken door een paar eetlepels cacaopoeder toe te voegen. Of een mokka smaak toe voegen door twee eetlepels oploskoffie op te lossen in één eetlepel water en dit toe te voegen aan de Botercrème. U kunt een rumsmaak toevoegen door een klein scheutje rum te gebruiken. Enzovoort. Zolang u niet teveel vocht toevoegt is uw creativiteit de enige beperking. U kunt combineren tot u een ons weegt
-
Voegt u wel vocht toe, door bijvoorbeeld een likeur toe te voegen, dan dient u een deel van de melk voor aanvang van de bereiding te vervangen voor een evenredig deel likeur. Zo kunt u bijvoorbeeld een Amaretto, een Baileys, een Pisang Ambon, Tia Maria, Cointreau, of welke andere vruchten, noten of kruiden likeur dan ook, Botercrème maken
-
U dient na het toevoegen van welke toevoeging dan ook er wel voor te zorgen dat de toevoeging goed door de Botercrème gemixt is voordat u verder gaat met verwerking.
U heeft nu een Botercrème gemaakt die uitstekend geschikt is om taarten, soesjes of andere zoete gerechten mee te vullen.