«

»

aug 04 2010

Bericht afdrukken

Barbecueën en uw veiligheid

Ieder jaar neemt de populariteit van barbecueën toe. En dat is niet zo verwonderlijk. Als u de kunst een beetje verstaat dan kunnen gerechten van de barbecue heerlijk zijn en de specifieke barbecuesmaak die uw vlees en andere gerechten krijgen kun u op geen andere manier bereiken. Bovendien is het in de regel een gezelschapsgebeuren. Gezellig met z'n allen 'rond' de barbecue genieten van het lekkere weer, de heerlijke geuren, een lekker drankje, uiteraard het heerlijke eten en elkanders gezelschap. Wat wil een mens nou nog meer?

Toch loopt het in een aanzienlijk aantal gevallen niet zo gezellig af. Er gebeuren nogal eens wat ongelukken. U werkt immers met vuur, gloeiende kolen en hete objecten. In circa 170 gevallen gaat het dusdanig mis dat men zich moet melden bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. In iets meer dan de helft van de gevallen heeft men flinke brandwonden opgelopen door vuur of gloeiende voorwerpen. In de meeste gevallen gaat het dan om tweedegraads brandwonden, maar in 12% van de gevallen is het (nog) ernstiger en moet het slachtoffer in het ziekenhuis opgenomen worden.

U snapt natuurlijk dat ik dat als ware liefhebber van de 'barbecuesport' allemaal niet graag zie. Ik wil u daarom wat veiligheidstips geven:

Veiligheidsmaatregelen:

Waarop letten bij het aanschaffen van een barbecue:

Het begint natuurlijk allemaal al bij de keuze van een barbecue. Er zijn namelijk nogal wat onveilige modellen in de handel. Kies altijd voor een solide model. Uitklapmodellen kunnen ook weer inklappen, en dan niet altijd op het moment dat u dat wilt. Kijk ook of de barbecue stevig op zijn onderstel staat en niet wankel is. Kies ook voor een model van stevig materiaal. Is het materiaal te dun dan kan er bijvoorbeeld torsie optreden waardoor de barbecue instabiel kan worden.

Ik melde u al eerder dat een barbecue die afsluitbaar is aan te raden is omdat dit ervoor zorgt dat het vlees sneller gaart en u met een deksel de hitte van de kooltjes wat onder controle kunt houden. U kunt ook opkomende flares door vet en marinade van het vlees tegengaan. Maar mocht dan toch de vlam in de barbecue slaan, dan kunt u dit met een deksel afdekken en zo zorgen dat het vuur niet naar andere voorwerpen, zoals een hek, struik, partytent, parasol of andere zaken in en rondom de barbecueplek kan overslaan. Heeft u alle vents van uw barbecue gesloten dan is het zelfs mogelijk om het vuur met de deksel te doven door de toevoer van zuurstof te beperken.

Opstelling barbecue:

Daarnaast is het natuurlijk van groot belang dat u de barbecue opstelt op een stevige zo vlak mogelijke ondergrond. Zo heb ik vier grindtegels van 50 x 50 centimeter onder mijn smoker gelegd zodat deze niet spontaan kan omkukelen. Zet een barbecue ook nooit in hoog en/ of droog gras. Van een barbecue komen altijd wel wat vonken vrij. Al zou het maar door de wind zijn. Een zo windvrij mogelijke plek is dan ook een grote aanrader. Zo verliest u ook nog eens geen onnodige warmte van uw barbecue.

Als u maar even de mogelijkheid heeft zet de barbecue dan minstens van de grond af. Er zijn talloze modellen zonder onderstel. En geen onderstel is misschien wel even gevaarlijk als een slecht of instabiel onderstel. U bent bijvoorbeeld daardoor geneigd om de barbecue op de grond te zetten. Het gevolg is dat u al snel over de barbecue gebogen staat om de kolen aan te steken of om het vlees erop of te verleggen. Een plotselinge flare kan zomaar in uw gezicht of een andere deel van uw lichaam slaan. Bovendien kunt u ook vallen. En een val op de barbecue is niet fijn.

Heeft u toch een barbecue gekocht zonder stevig en hoog onderstel, kies dan een oppervlakte om deze op te zetten. Zit er een laag onderstelletje op uw barbecue ga dan na of dit de hitte niet geleid naar het oppervlakte daaronder. Geleid dit de hitte niet dan kunt u ervoor kiezen om de barbecue op een tafel te plaatsen, maar wees er ook dan zeker van dat de tafel heel stevig staat. Tuintafels van kunststof zijn in de regel niet geschikt om een barbecue op te plaatsen.

Niet alleen kunt u daarmee de tafel beschadigen (door bijvoorbeeld vonkjes) maar kunststof tafels zijn in de regel niet erg sterk en stabiel. Gebruik bijvoorbeeld een houten tafel en bedek deze bijvoorbeeld met een natte doek en plaats daar de barbecue op.

Let op! Niet alleen een te lage barbecue kan gevaar opleveren, maar ook een barbecue die u te hoog plaatst. Kies daarom de juiste hoogte! Een veilige hoogte is minstens kniehoogte en maximaal even boven uw middel. U moet niet te hoog moeten reiken om de kolen te starten of om het vlees op de barbecue te leggen of om te draaien. Er bestaat dan altijd het gevaar dat u de barbecue omtrekt.

Kleding en gereedschap:

Uw kleding is ook van belang. Zorg dat u geen loshangend bloesje aan hebt of andere zaken die in of boven de barbecue terecht kunnen komen. Draag bij voorkeur een schort en knoop deze ook op uw rug vast, maar dan wel met een lus die u met één rukje los kunt halen. U moet er toch niet aan denken dat uw schort vlam vat en u niet instaat blijkt te zijn deze snel uit te trekken. Let ook op het materiaal waarvan uw kleding gemaakt is. Kies geen stoffen en materialen die licht ontvlambaar zijn. En bescherm uw handen met speciale 'barbecue handschoenen'. Dit zijn geen ovenwanten! Handschoenen voor de barbecue zijn van ander materiaal gemaakt.

Vergis u niet in hoe heet het boven de barbecue kan worden. Zeker als u direct aan het grillen bent, de methode die 90% van de mensen toepast, kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 300 graden Celsius of meer. Even aan het stukje vlees op het rooster ruiken? Niet doen! Hetzelfde gaat op zaken van de barbecue pakken. U heeft zo een flinke brandblaar of ernstiger te pakken. Gebruik altijd een barbecuetang als u iets op het rooster legt of er vanaf pakt. Neem ook behoorlijk barbecuegereedschap. Veel ongelukken gebeuren ook omdat iets uit die goedkope tang valt en men het biefstukje poogt te 'redden'.

Aansteken van de barbecue:

Waarbij veruit de meeste ongelukken gebeuren is bij het aansteken van de kooltjes. Jazeker, een scheutje benzine, petroleum of andere brandstof doet wonderen. Echter, het gevolg is vaak een enorme steekvlam. Er zijn zelfs, en dat is geen zeldzaamheid, barbecues ontploft door het gebruik van vloeibare brandstoffen.

Zeker als de kooltjes maar half half branden willen mensen er nog wel eens een vloeibare brandstof op gooien om het gloeien een beetje te bevorderen. Evenwel, als u er een vloeibare stof op gooit kan het zo zijn dat de kooltjes eerder wat doven. Reden voor veel mensen om er nog meer brandstof op te gooien. Want kennelijk was het niet genoeg. Nu smeult het vuurtje wel, maar dat ziet u soms niet. Zodra de vloeibare brandstof begint te verdampen, en er komen de nodige zeer ontvlambare dampen vrij, dan is een enorme steekvlam en groot vuur het gevolg. Stook nooit uw barbecue op met vloeibare brandstoffen!

Nu zijn er sinds enige tijd een soort van spuitbusjes in de handel die u op uw kooltjes kunt spuiten om het branden te bevorderen en te helpen. Gebruik deze in hemelsnaam niet! Want ook voor deze 'handige' spuitbusjes gaat hetzelfde op. Zodra u de kooltjes aan wilt steken kan er een enorme steekvlam ontstaan. En spuit dit soort handel nooit op reeds gloeiende kolen! Niet kopen, het is absoluut een potentieel levensgevaarlijk wanproduct!

Blaas ook nooit met de mond in de kooltjes om het vuurtje op gang te brengen. Zeker niet als u uw barbecue op probeert te stoken met een vloeibare brandstof, of zo'n levensgevaarlijk spuitbusje. Er kan, zelfs als u geen vloeibare brandstoffen gebruikt, een flinke flare ontstaan zodra de boel vlam vat. Als dit plaatsheeft dan wilt u er vooral niet te dicht met u gezicht bij of zelfs boven staan. Gebruik altijd een zogenaamde blower. Voor een paar euro heeft u er al een. Maar dat is uw gezicht u toch wel waard?

Gebruik liever aanmaakblokjes. Of eigenlijk moet ik zeggen, gebruik alleen maar aanmaakblokjes. En gebruik de chimney-methode. Een chimney (zie hier de instructies) ofwel kolenstarter kost hoogstens een euro op zes, of je moet natuurlijk die bizar dure nemen van Weber, maar het is zoveel veiliger. Bovendien is het de uitgelezen manier om uw kooltjes aan de praat te krijgen.

Kinderen en huisdieren:

Sommige dingen lijken zo vanzelfsprekend, maar toch gaat het heel vaak mis. Zoals in het geval van kinderen en huisdieren als u aan het barbecueën bent.

Voor zowel kinderen als huisdieren gaat op dat u hen tegen iedere prijs bij de barbecue weg dient te houden. Heeft u de mogelijkheid scherm dan het gebied af. Heeft u de mogelijkheid niet dan wil het voor kinderen nog wel eens helpen om met bijvoorbeeld een krijtje, of op een andere wijze een ruime lijn rond de barbecue te trekken waarin zij zich niet mogen begeven.

Wees in ieder geval streng, ook al zit dit misschien niet in uw aard, voor kinderen en huisdieren. Het gaat immers om hun veiligheid en als u al iets niet wilt dan is het dat uw kind of huisdier een leven lang pijn en hinder heeft van ernstige brandwonden!

Hou ook de barbecue benodigdheden uit de buurt van kinderen en huisdieren. Aanmaakblokjes kunnen veel schade aanrichten in de maag van kind of dier. Zeker jongetjes zijn vaak gefascineerd door vuur. Let daarom extra op dat lucifers en andere brandbare of aanmaakmaterialen uit de buurt van kinderen geplaats worden, of dat deze zich binnen de door u aangegeven lijn bevinden waar zij niet mogen komen.

Na het barbecueën:

Ook als u klaar bent met barbecueën is het gevaar nog niet geweken. De (resten van) kolen kunnen heel lang na smeulen. Soms wel langer dan een dag! Een optie is om een emmertje met zand over de kolen te gooien om het vuur te verstikken. Maar A. werkt dat niet altijd afdoende, en B. heeft niet iedereen een emmertje zand voorhanden.

Hou rekening met dit na smeulen. Ik gebruik een metalen emmer om de resten van de kolen, ook als deze volledig gedoofd lijken te zijn, in te bewaren. Ik gooi dit pas enige dagen later weg. Er zijn menige huizen en andere objecten afgebrand door smeulende resten van de barbecue.

Als het toch mis gaat en andere algemene aanwijzingen:

Als uw barbecue of iets in de omgeving van de barbecue vlam vat schat dan eerst in of blussen noodzakelijk is, en of dit gevaar oplevert voor de directe omgeving daar weer omheen. Onderneem geen actie en stunts om het vuur te doven als dit niet noodzakelijk is of als u daarmee uzelf of de omgeving verder in gevaar zou brengen. Er zijn ergere dingen dan een barbecue of een struik die afbrand. De meeste barbecuebranden doven vrij snel nadat deze ontstaan zijn.

Schop de barbecue nooit om al deze in de brand staat. U vergroot daarmee alleen maar het probleem en zult de brandhaard slechts uitbreiden naar de omgeving. Breng uzelf en andere nooit in gevaar! Materiële schade is maar materiële schade. Een nieuwe barbecue of een nieuw hek kunt u zo kopen. Dat gaat niet op voor door brand aangetaste huid en andere weefsels.

Blus een brand in de barbecue nooit met water. In de barbecue kunnen zich gelekte vetten bevinden en dat vet reageert met een flinke steekvlam en een oplaaiend vuur op water. Een emmertje zand zou uitkomst kunnen bieden, maar dat moet u maar net binnen handbereik hebben. Kijk of u veilig de deksel op de barbecue kunt plaatsen en controleer dan eerst of de luchtinlaat van de deksel dicht staat. Is dit niet het geval sluit deze dan eerst voordat u de deksel plaatst.

Mocht u degene zijn die vlam vat bewaar dan altijd uw kalmte. Raak niet in, of bedwing uw paniek. Alleen als u rustig blijft nadenken zult u adequaat kunnen handelen. Ga niet rennen. U zult daarmee het vuur alleen maar aanwakkeren. Ontdoe u zo snel mogelijk van de brandende kleding, maar doe ook dit op een beheerste wijze. Doet u dit op een onbeheerste wijze en in een vlaag van paniek dan maakt u het zichzelf alleen maar moeilijker. Zo vergeet u bijvoorbeeld dat u uw schort met een simpele lus heeft vastgebonden om uw middel en trekt u zich letterlijk een ongeluk om het ding over uw hoofd te krijgen en steekt daarmee mogelijk andere kleding aan of u maakt de brandwonden alleen maar erger. U wilt geen brandende kledingstukken om uw hoofd hebben.

Ziet u ergens zand waarin u kunt rollen, loop daar dan zo rustig mogelijk heen, nogmaals ga niet rennen, en probeer door beheerst te rollen in het zand het vuur te doven. Ziet u een zwembadje dan is dit nog beter. Geef omstanders de gelegenheid om u te helpen. Doe dit door rustig te blijven en bijvoorbeeld op de grond te gaan liggen. Heftig slaan naar bijvoorbeeld uw brandende broek heeft geen zin. Trek deze gewoon uit en laat andere u daarbij helpen.

Wij wensen u nog veel barbecue plezier, en denk eraan, veiligheid gaat altijd eerst. Doe geen onbezonnen dingen waar u later wel eens vreselijke spijt van kunt hebben. Barbecueën is leuk, dus laten we het ook leuk houden. Maak er geen spelletje van.

Heeft u nog tips dan zou ik het geweldig vinden als u deze in de reacties wilt vermelden.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/08/04/barbecuen-en-uw-veiligheid/

Laat een reactie achter